How to, Inspiratie

Podcasts & inbound marketing: dé tips & tricks van George B. Thomas

0

Afgelopen maandag vroeg ik of George B. Thomas (The Sales Lion) mee wilde doen in de tweede aflevering van Inbound Marketing Talks. Het onderwerp was makkelijk: podcasting. Als trouwe luisteraar van The Hubcast wilde ik wel eens weten wat daar nou voor nodig is en hoe je het gebruikt in een inbound marketingstrategie.

Voordat ik verder ga moeten we ons even verontschuldigen. Door een foutje is de opname niet gemaakt. Gewoon niet op record geklikt voor we de uitzending begonnen. Zo simpel kan het fout gaan. En nee, dan kun je je Blab niet meer terugkijken. Dus bij deze wat langere show notes, maar George had veel te delen en dat wil ik je graag vertellen.

Over George en The Sales Lion (TSL)

Gelukkig hebben we de foto's nog (red.)

Gelukkig hebben we de foto’s nog (red.)

The Sales Lion is gestart door Marcus Sheridan. Marcus had in 2010 een bedrijfje in zwembaden wat door de crisis hard geraakt werd. Maar doordat hij z’n marketing compleet veranderde, wist hij het tij te keren. Hoe werkte dat? Hij ging bloggen om mensen meer te leren over zwembaden van fiberglas. Dat werkte zo goed dat hij tegen de stroom in toch weer wist te groeien en de website van Riverpools is nu een van de best bezochte websites over zwembaden in de US. Op basis van dat succes startte hij The Sales Lion.

George liep Marcus tegen het lijf op Inbound 2011, het jaarlijkse HubSpot event. Hij was onder de indruk van Marcus en nog meer onder de indruk toen deze hem belde om te vragen bij hem te komen werken. Hij was tot de tijd vooral technisch bezig maar al snel zou blijken dat George meer talenten had.

Ontstaan van de Hubcast

Er was eind 2014 nog geen podcast over inbound marketing. Dus besloten George en Marcus die simpelweg te starten. Maar niet onvoorbereid. Ze bedachten een format dat meer dan een jaar later nog staat als een huis. Dat format ziet er als volgt uit.

  • Intro: een goede tekst met pakkende muziek die de luisteraar precies vertelt wat ze kunnen verwachten
  • Strategie: elke week pakken ze een strategisch element en bespreken het uitvoerig
  • Tactisch: tips over onderdelen van HubSpot
  • Community: tweets van de week. Eén of twee tweets met leuke berichten om de community te laten weten dat ze luisteren.
  • Agency: ze lichten een inboundmarketing-bureau uit en vertellen iets over geschiedenis en actualiteit
  • Outro: Goede muziek en wederom pakkende teksten.

Buiten het goede format is het toverwoord: enthousiasme! Het lijkt iedere keer of ze de show voor de eerste keer doen, er worden grappen gemaakt en toch stoort dat de serieuze inhoud niet.

Hoeveel tijd kost het opnemen van de podcast?

In het begin kostte het produceren van de show behoorlijk wat tijd, vertelde George. Bijna alle opnames worden via Skype en Ecamms Call Recorder opgenomen, omdat George en Marcus maar zelden op dezelfde locatie zijn. Nu kost het voorbereiden, opnemen, dit overzicht met Nederlandstalige tech-podcastsen en publiceren slechts 3 uur.

De ROI van een podcast

money-talksWat George betreft, levert de show op drie niveaus waarde. Als eerste voor het ‘merk’ George B. Thomas (ja, die B. mag je niet vergeten). Door de Hubcast is George’s personal brand enorm gegroeid. Dat is goed voor George, maar ook erg goed voor TSL.

Dan is er het niveau van The Sales Lion, het merk. Ook dat is enorm gegroeid, doordat in alle verhalen in de Hubcast TSL natuurlijk vaak genoemd wordt. Hoe ze hun klanten helpen, de samenwerking met andere bureaus en de praktische ervaringen met HubSpot.

Als laatste de daadwerkelijke omzet. Voor nu zit de waarde in het genereren van leads voor hun HubSpot Intensive Trainings, hun trainingen voor het geven van workshops, een jaarlijks evenement dat ze houden en natuurlijk klanten die HubSpot gebruiken.

George gaf geen cijfers, maar uit zijn woorden bleek wel dat ze zeer blij zijn met de ROI van de podcast. De Hubcast heeft geen sponsor, maar die komt er misschien wel. Ze hebben inmiddels meer dan genoeg luisteraars om een goede sponsor aan boord te krijgen.

De lengte van een podcast

De Hubcast is nooit langer dan 20 tot 25 minuten. En niet zonder reden, legde George uit. Die 20 minuten is een lengte die past in veel activiteiten die mensen dagelijks ondernemen. Naar je werk rijden, een goeie workout, boodschappen doen, allemaal activiteiten die je lekker kunt doen met een goede podcast op je hoofd. Zo combineer je het nuttige met het aangename.

Jelle Drijver van de Frankwatching podcast kwam aan boord en stelde de vraag: “Maar als de content goed is, dan is een uur toch ook prima?” Hierin was George onverbiddelijk. Als je een te lange podcast maakt, kun je hem heel waarschijnlijk niet in één keer afluisteren. En met alles wat wij mensen afmaken, krijgen we een goed gevoel. Daarom moet hij niet te lang zijn. Maar wat doe je dan als je toch meer, echt interessante content hebt? Dan breek je het op in stukken. De meest bekeken programma’s eindigen al jaren met: wordt vervolgd. Dus waarom een goede podcast niet?

Podcast in een inboundmarketing-strategie

Podcasting past in alle fases van de inboundmarketing-strategie. Het is een manier om je merk te ontdekken via iTunes, Soundcloud en Stitcher. Daarnaast helpt het om zoveel vertrouwen te creëren,  dat conversies op je website makkelijker verlopen. En ook in sales spelen podcasts een rol. Naast vertrouwen kweken, geeft je een eenvoudige manier om te vertellen over je producten en de manieren waarop jouw producten het best gebruikt kunnen worden. Als laatste, in de klantfase, werkt alles samen. Je bouwt aan autoriteit, waardoor klanten tevreden zijn, langer klant blijven en het geeft ruimte om nieuwe producten onder de aandacht te brengen.

podcast-opnemen-microfoon

Zelf een podcast maken: de tools

De productie van de Hubcast is echt uitstekend gedaan. Ik luister behoorlijk wat podcasts en deze jongens weten echt hoe het moet. Daarom was het des te leuker dat George vertelde dat hij er niets van wist toen ze begonnen. Hij is er ingedoken en heeft veel gehad aan de site: Podcast Answer Man. Het allerbelangrijkste zijn natuurlijk goede microfoons. George gebruikt de ATR 2100.

Zoals eerder gezegd, zijn de twee mannen nooit op dezelfde locatie. Ze skypen en George neemt de twee afzonderlijke audiostreams op. Daarna heeft hij alle ruimte om het een en ander te bewerken met Audacity en zijn twee filters belangrijk voor het perfectioneren van de audio: een broadcasting effect en hip hop voices. Vervolgens wordt het bestand voorzien van meta-informatie met Pa-software. Om te uploaden naar het hostingsplatform wordt Libsyn gebruikt.

Dan uploaden ze het naar WordPress en zorgt de plugin Blubrry voor de rest. Die uploadt de audio naar iTunes, Stitcher. Geheel automatisch en dat is heel prettig voor podcasters, omdat dit nu niet bepaald het leukste werk is. Elke aflevering moet nog wel apart op Soundcloud worden gezet. Goede tips!

Wijze woorden

George had veel goede quotes maar twee sprongen eruit.

Every question is a lead.

Dus als iemand belt, mailt, tweet, skyped, you name it, met een vraag, dan is dat een potentiële klant. Als je die van de juiste informatie weet te voorzien, maak je al direct een goede kans.

Don’t go to work, go to play.

George is iemand die echt van z’n werk houdt. En het is ook leuk natuurlijk. Hij mag Blabben tot ‘ie een ons weegt, maakt de Hubcast, doet trainingen over HubSpot en helpt bouwen aan The Sales Lion.

Luistertips

George luistert zelf naar de volgende podcasts: Steal the show, The 100 dollar MBA show, HubSpot To Go, Louder than words, The marketing companion en Unpodcast. En Marcus Sheridan produceert ook nog een show in z’n eentje met de naam Mad Marketing.

Ben je een HubSpot-professional, dan is het luisteren naar de Hubcast aan te bevelen. In 25 minuten heb je een HubSpot-update, strategisch advies en wat tactische tips. Je vindt de show op alle genoemde kanalen en de link hierboven. Ook kun je dit overzicht met Nederlandstalige tech-podcasts bekijken op Frankwatching.

Wrap-up

Nogmaals onze excuses voor het ontbreken van de Blab. Het is zeker voor Frankwatching en Boom Inbound jammer, omdat we de eerste week al 500 replays hadden van de eerste show. Niet slecht natuurlijk en het bewijs dat er behoefte is aan een Blab over inbound marketing. Afijn, lesje geleerd, volgende week doen we het weer een stukje beter! Meer weten over Blab en aan de slag. Lees, starten met Blab in 9 stappen op Boom Inbound.

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.