Innovatie

Gevonden! De 5 beste Nederlandstalige tech-podcasts

0

Wat zijn podcasts? Podcasts zijn eigenlijk radioprogramma’s in de vorm van audio-bestanden. En ze zijn hip and happening. Hoewel het concept natuurlijk al heel erg lang bestaat, zijn podcasts voor velen dé ontdekking van 2015. En dat is volledig terecht.

Ik ben al een tijdlang luisteraar van verschillende nationale- en internationale podcasts over social media en tech. In de auto, in de trein of tijdens een kwartiertje wachten tussen afspraken in. En ik vind het geweldig. In korte tijd ben je weer bij in vakgerelateerd nieuws of heb je je kunnen verdiepen in andere interessante onderwerpen.

Afgelopen half jaar ben ik een paar keer aan mijn jasje getrokken om uit de doeken te doen welke podcasts de moeite waard zijn om te beluisteren. Dit wil ik natuurlijk met alle plezier uitleggen, daarom dit artikel waarin ik de vijf beste Nederlandstalige podcasts op het gebied van social media, tech, mobile en ICT aan jullie voorleg. Deze opsomming is willekeurig; het is geen ranglijst.

Tech45: Vlaamse dinosauriër van de Tech-podcasts.

Laat ik beginnen met het vermelden van de dinosauriër onder de tech-podcasts: Tech45. Inmiddels 250 afleveringen maar liefst. Chapeau.

Een keer per week praten deskundigen uit België en Nederland over het meest interessante tech-nieuws van de afgelopen week. In een uur beluister je een brede kijk op gadgets, Apple- en Android- nieuws, de laatste games, Apple-nieuws, smartphones en Apple-nieuws. Ja, je leest het goed: Apple fanboys kunnen bij Tech45 hun hart ophalen. De podcast wordt traditioneel afgesloten met een tip van ieder panellid in de vorm van een website, app, gadget of socialmedia-platform. En dat zijn niet zelden juweeltjes van tips.

Het overwegend Belgische panel met onder anderen Maarten Hendrikx, Stefaan Lesage en Davy Buntinx creëert in deze podcast een losse informele sfeer, waardoor je je gelijk verbonden voelt met het panel. Alsof je zit te luisteren naar een stel vrienden die met elkaar praten over techniek en online. Dat is tegelijkertijd de charme en de zwakte van deze podcast. Iets meer tempo en structuur zou inhoudelijk de podcast ten goede komen, maar verder niks dan lof.

Meest professioneel: BNR Digitaal

In de podcast van BNR Digitaal is de structuur juist wel uitstekend voor elkaar. De podcast is afkomstig van het wekelijkse radioprogramma van BNR. Internetjournalist Herbert Blankesteijn bespreekt met een tafelgast en een technologieverslaggever actualiteiten en trends op het gebied van ICT. Het format van deze podcast is prima. Allereerst het technologienieuws van afgelopen week in 3 minuten en vervolgens worden twee onderwerpen uitgebreider behandeld. Naast het reguliere nieuws over de Google’s en Apple’s van deze wereld richt deze podcast zich vooral op ICT-gerelateerde zaken. Denk dan aan big data, ICT-regelgeving vanuit Brussel, (Facebook) privacy, de fairphone, software en connected devices.

Inhoudelijk is er op dit programma niets aan te merken. Als de onderwerpen je liggen is het een uitstekende podcast. Professionaliteit staat voorop en het is duidelijk hoorbaar dat BNR Digitaal onderdeel is van een landelijk professioneel radiostation. Ook de ervaring van tafelgasten en presentator zijn duidelijk hoorbaar. Gewoon op abonneren dus.

Kwaliteitsinterviews bij de Frankwatching podcast

Ook Frankwatching houdt zich sinds kort bezig met podcasts. En met succes. Jelle Drijver interviewt iedere week een expert binnen een bepaald vakgebied. Dit kan gaan over gadgets, social media, contentmarketing, apps en adverteren. Jelle behandelt dus vooral onderwerpen die gerelateerd zijn aan het Frankwatching-blog. Dit programma is wat mij betreft qua vorm en inhoud een waardevolle toevoeging in het Nederlandse tech- en social podcastlandschap. En Jelle is prettig om naar te luisteren en altijd lijkt er een goeie synergie te zijn tussen gastheer en gast. Zeker niet onbelangrijk.

Als ik een minpuntje zou moeten noemen, is het dat ik vanuit mijn achtergrond en expertise graag zou willen dat er soms scherper inhoudelijk doorgevraagd zou worden richting de gasten. Maar ondanks dat hoor je in het gehele programma dat er met liefde aan is gewerkt. Bij deze kwaliteit zou je bijna vergeten dat de Frankwatching podcast pas in januari dit jaar is begonnen.

Voedzame wekelijkse Techsnacks

Dat geldt ook voor de TechSnacks podcasts van Raymon Mens en Maarten van Woerkom. Zij zijn ook pas sinds januari 2015 in de lucht en zijn dus ook de New-kids-on-the-block. Techsnacks is een wekelijkse talkshow waarbij vier onderwerpen in veertig minuten worden besproken. Deze podcast lijkt qua onderwerpkeuze op Tech45, maar heeft in vorm een iets hoger tempo en meer structuur. Beide presentatoren Maarten en Remon wisselen elkaar goed af, maar het gesprek heeft soms een wat studentikoos karakter. Hoe dan ook, Techsnacks is een goed concept. Mocht niet ieder onderwerp je aanspreken, dan gaat het een paar minuten later alweer over een ander onderwerp. In deze podcast, net zoals bij Tech45 dus veel Apple, maar ook Pebble, Google, Fitbit en apps.

Razendsnel up-to-date met NuTech

Last maar zeker niet least is de podcast van NuTech. We kennen NuTech als het technologie-onderdeel van Nu.nl, maar het is sinds oktober 2014 ook te beluisteren als podcast. Colin van Hoek en zijn collega’s nemen je mee in het wekelijkse internet- en tech-nieuws. Wat zij vertellen in hun podcast is een selectie van wat je leest van de artikelen die de week ervoor zijn geplaatst op NuTech. Maar vergis je niet: daardoor is het zeker niet minder waardevol. Ik vind het juist prettig in een podcast bijgepraat te worden in vakgerelateerde actualiteiten.

Als je deze podcast hebt geluisterd, ben je weer helemaal bij met het laatste nieuws over tech, social media, mobile en aanverwante zaken. De achterkant van deze medaille is echter dat er minder tijd is om uitgebreider bij een onderwerp stil te staan. En mocht een onderwerp niet in de actualiteit voorkomen, dan komt het hier niet op de agenda. Maar goed, daar heb je dan weer andere podcasts voor.

Toch… wat er ontbreekt

Bovenstaande podcasts kan ik dus van harte aanbevelen. Maar wat ik in dit hele spectrum aan Nederlandstalige podcasts nog wel mis, is een podcast waarbij er wat uitgebreider wordt stilgestaan bij belangrijke digitale trends, zoals Bitcoin blockchain, Internet-of-things, kunstmatige intelligentie, smart city, smart industries, exponentiële organisaties, de invloed van de robotisering op de arbeidsmarkt et cetera. Maar misschien heb ik niet goed gezocht en als deze er wel is, laat het me dan weten! En wie weet, ga ik ’m zelf dan wel maken. Who knows.

Denk dus alsjeblieft met me mee in de comments. Ook als je andere podcast-suggesties hebt of het niet met me eens bent met mijn reviews. Dankjewel!