Strategie

Adverteren op Facebook: is jouw campagne winstgevend?

0

Je hebt een Facebook-advertentie uitgezet, maar hoe weet je of deze winstgevend is of niet? Is de lancering succesvol geweest? In dit artikel bespreek ik hoe je de resultaten van jouw Facebook-advertentie kunt analyseren.

De afgelopen weken heb ik in de eerste drie delen van deze serie: ‘Facebook-adverteren’ uitgelegd hoe je een Facebook-campagne kunt opzetten. In het eerste artikel beschreef ik hoe je klantonderzoek doet binnen jouw markt. Nadat je inzicht hebt verkregen in jouw klanten, bepaal je in drie stappen jouw doelgroep. Vervolgens kies je de juiste foto en call-to-action voor jouw advertentie. Als je dit nog niet gelezen hebt, raad ik je aan om dat te doen. Tot slot ga je over op een analyse. Nu wil je weten of je een succesvolle advertentie hebt gelanceerd of niet. Ik bespreek enkele statistieken die hiervoor relevant zijn.

Click-through-rate (CTR)

De CTR is het percentage van kliks per impressies. Als honderd mensen een advertentie zien en er klikken 15 mensen op, dan is de CTR 15%. Ik kijk vooral naar deze statistiek. Als jouw advertentie een hoge CTR toont, betekent het dat je de juiste doelgroep aanspreekt. Een hogere CTR zorgt ook voor een lagere kost per klik. Een gemiddelde normale CTR is tussen de één en twee procent, hoewel het niet abnormaal is om drie tot vijf procent te behalen.

Als je onder de één procent scoort, kun je het beste je advertentie opnieuw bekijken. Misschien is de doelgroep te groot, niet juist afgebakend of is jouw boodschap niet goed geformuleerd.

click-through rates and cost per click: a mouse as tool for earnings

Cost-per-click (CPC)

Deze CPC toont hoeveel je betaalt per keer dat iemand klikt op jouw advertentie. Je kunt de kosten per klik instellen. Ik raad aan om te beginnen met het aangeraden bedrag dat Facebook zelf voorstelt. Als je ziet dat jouw klik qua kosten laag is, maar je niet veel kliks binnenkrijgt, kun je overwegen om de maximale kosten per klik te verhogen, zodat meer mensen jouw advertentie zien op een dagelijkse basis.

Wat is een goede CPC?

 • €0.01 tot €0.19: uitstekend.
 • €0.20 tot €0.39: gemiddeld en goed.
 • €0.40 tot €0.79: zeker niet slecht, maar je gaat al de dure kant op. Er is mogelijkheid tot lagere kosten als je verder zou experimenteren.
 • >€0.80: erg prijzig.

Budget

Hieronder een klein overzicht van de hoeveelheid mensen die je zult bereiken met de volgende budgetten:

 • €50 tot €150: 10.000 mensen
 • €200 tot €350: 25.000 mensen
 • €400 tot €750: 50.000 mensen

Als je minder mensen bereikt dan het voorgestelde budget hierboven, heb je waarschijnlijk één van de onderdelen van jouw advertentie niet goed uitgevoerd. Ga terug en kijk of je een goede doelgroep, call-to-action en een foto hebt. Facebook is net zoals basketballen, hoe meer je oefent, hoe beter je erin wordt.

click-through rates and cost per click: a mouse as tool for earnings

Als je 10.000 mensen bereikt, zou je hieruit 100 tot 400 kliks moeten krijgen. Als je jouw klanten goed leidt naar een actie, verkoop en/of inschrijving, zou je tussen de één en 25 nieuwe klanten kunnen aantrekken. Afhankelijk van de kosten en winst van jouw product, kun je best zelf berekenen of deze winstgevend was of niet.

Langetermijn-strategie

Als je met een campagne een nul-operatie draait, maar je een hoop nieuwe klanten in een database hebt die iets van je gekocht hebben, is het handig om in gedachten te houden dat je pas winst gaat boeken na verloop van tijd. Namelijk door nieuwe producten of terugkerende verkoop. Staar je dus niet altijd blind op wat de campagne vandaag heeft opgebracht. Probeer een overkoepelende strategie te hebben waarvan Facebook-advertenties een onderdeel vormt.

Staar je niet altijd blind op wat de campagne vandaag heeft opgebracht.

Actie

Bekijk een week na het lanceren van jouw advertentie:

1. Jouw doorklikratio of CTR.
2. Jouw kost per klik of CPC.
3. Hoeveel mensen je hebt bereikt.
4. Het budget dat je hebt uitgegeven.
5. Het aantal nieuwe klanten je effectief hebt binnengehaald.

Als jouw kosten hoger zijn dan de omzet die je hebt gedraaid, kun je het beste je advertentie evalueren en bekijken welke onderdelen beter kunnen. Als je niet kunt meten hoeveel klanten jouw advertentie heeft binnengehaald, is het handig om te bedenken hoe je dit wel kunt meten. Als dit nieuw voor je is, kan het zijn dat je misschien wat moet experimenteren met andere manieren. Dit is misschien uitdagend, maar weet dit: als je gevonden hebt hoe je dit kunt meten, zul je een systeem hebben waar je aan kunt blijven sleutelen en verbeteren. Zo zul je systematisch jouw zaak zien groeien, in plaats van met de natte vinger klanten proberen binnen te halen en te blijven stagneren zoals de meeste ondernemers.

Checklist lancering

Als je alle stappen hebt uitgevoerd en je klaar bent om je advertenties online te zetten, stel ik voor even door deze checklist te gaan:

 1. Gaat mijn advertentie werkelijk over iets waar ik mijn klanten over heb horen praten of schrijven?
 2. Is mijn doelgroep groter dan 10.000 mensen en kleiner dan 40.000 mensen?
 3. Is mijn titel opvallend genoeg dat ik zou stoppen als ik op volle snelheid door mijn feed zou scrollen?
 4. Heb ik een foto die aantrekkelijk genoeg is, dat ik er zelf op zou klikken?
 5. Is mijn foto congruent met mijn titel en call-to-action, vormt het één boodschap?
 6. Heb ik een manier, cijfer of statistiek waar ik mee kan meten hoeveel klanten er effectief uit mijn advertenties komen?

Blijf proberen

Proficiat! Als jij deze basis onder de knie hebt, behoor je tot de top-adverteerders op Facebook. Als jouw eerste advertentie geen schot in de roos is (wat bij mij ook niet het geval was), probeer het dan simpelweg nog een keer. Ga op je gevoel af en probeer een mix te vinden tussen creatief zijn en naar de statistieken kijken. Je komt er wel.

Serie artikelen

Wil je meer weten over de stappen voorafgaand aan de analyses voor Facebook-adverteren? Lees dan mijn vorige artikelen uit deze serie:

 1. Adverteren op Facebook: zo leer je de taal van jouw klant.
 2. Adverteren op Facebook? Zo vind je in 3 stappen de juiste doelgroep.
 3. Adverteren op Facebook: welke foto en call-to-action kies je?

Nu heb ik nog een vraag naar jou toe. Gebruik jij Facebook-ads? Zoja, voor welke industrie, merk of zaak doe je momenteel Facebook advertenties? Laat het hieronder in een reactie weten.

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.