Trends

Terugblik: dit zijn Google’s grootste SEO-updates van 2015

0

De SEO-wereld is constant aan verandering onderhevig. Meerdere keren per jaar brengt Google grote en minder grote updates uit in de verschillende algoritmes waardoor we steeds weer rekening moeten houden met nieuwe factoren om hoog in de zoekresultaten te blijven verschijnen. Het jaar 2015 was hierin geen uitzondering. Geheel in lijn met de opgebouwde reputatie geeft Google genoeg informatie waarmee we aan de slag kunnen, maar blijft het vaag genoeg om vragen onbeantwoord te laten en speculatie in de hand te werken. Wat waren de grote updates van 2015 en wat kunnen we verwachten in 2016?

De introductie van zelflerende en real-time systemen

Misschien wel de grootste update van Google in 2015 is de introductie van RankBrain, dat meteen gebombardeerd is tot de op twee na belangrijkste ranking factor. Dit systeem is gebaseerd op entiteiten en leert zelf de verbanden te leggen tussen deze entiteiten. Google werkte al langer op deze manier, maar dan handmatig. Met RankBrain doet het een poging om dit proces volledig te automatiseren en is het ook de bedoeling dat het systeem na verloop van tijd slimmer wordt in het leggen van verbanden.

RankBrain

Het doel is om achter de zoekintentie van zoekopdrachten te komen, in plaats van te focussen op zoekwoorden. De bedoeling is dat ook langere, onduidelijke zoekopdrachten na verloop van tijd betere zoekresultaten gaan geven. RankBrain is nu een paar maanden live en als het systeem inderdaad automatisch slimmer wordt, zal de impact na verloop van tijd zichtbaar worden.

De opkomst van Penguin

Een langverwachte update is de nieuwe Penguin algoritme-refresh van Google. Penguin is het systeem van Google waarmee ze backlinks controleren. Te veel dubieuze (spam-achtige) backlinks betekent een Penguin-sanctie voor je website waar je in het verleden niet zomaar vanaf kwam. Je kon de negatieve backlinks wel verwijderen maar de effecten waren pas zichtbaar vanaf het volgende moment dat Penguin ‘langs kwam’ bij je website en de website opnieuw beoordeelde.

Penguin Algoritme

Het grote verschil met de voorgaande Penguin updates is dat de komende Penguin update real-time zal gaan draaien. Hiermee komt Google tegemoet aan een lang gekoesterde wens van menig websitebeheerder. In theorie wordt het dus mogelijk om meteen van Penguin-sancties af te zijn door dubieuze backlinks te verwijderen of te ‘disavowen’ (aangeven dat je niet garant staat voor de backlink). De verwachting was dat deze update eind 2015 live zou gaan, maar de update is uitgesteld tot begin 2016. Het zou echter ook zomaar kunnen dat de update al live is en dat Google slechts de aankondiging daarvan heeft uitgesteld.

De focus ligt op zoekintentie en kwaliteit

De RankBrain- en Penguin-updates zijn geheel in lijn met trends die zich al langere tijd laten zien: het centraal stellen van zoekintentie en een focus op kwaliteit. Het meest bekende algoritme dat Google gebruikt voor het meten van kwaliteit is Panda. In juli 2015 is Google begonnen met het uitrollen van Panda 4.2 en in oktober hebben ze bevestigd dat de uitrol nog steeds gaande was. De kans is groot dat dit tijdrovende proces op dit moment nog steeds aan de gang is.

Phantom en Panda

En wat te denken van de zogenaamde ‘Phantom’-update? Phantom is een naam die door de SEO-gemeenschap gegeven is aan een onaangekondigde update van begin mei 2015. Vanwege plotselinge fluctuaties en veranderingen in verkeer naar websites was het overduidelijk dat er een update had plaatsgevonden, maar niemand wist precies wat de update deed. Wat wel duidelijk is, is dat deze update van Phantom real-time draait en een soort kwaliteitsfilter is.

Phantom heeft verschillende overeenkomsten met Panda: het zijn allebei manieren waarop Google kwaliteit probeert te meten. Een verschil met Panda lijkt te zijn dat Phantom zich (net als Penguin) concentreert op losstaande pagina’s, terwijl Panda zich focust op het complete domein.

Een merknaam is niet meer voldoende

Er zijn praktijkvoorbeelden waaruit blijkt dat grote merken negatief beïnvloed zijn door de Phantom-update. Dit suggereert dat het hebben van een grote (merk)naam niet meer voldoende is voor Google om je als autoriteit te bestempelen. Kleinere websites met kwalitatief hoogstaande content hebben hierdoor een grotere (en eerlijkere?) kans om hoog in de zoekresultaten te verschijnen.

Gebruiksvriendelijkheid wordt beloond

2015 gaat de boeken in als het jaar waarin er meer zoekopdrachten via mobiele apparaten zoals smartphones en tablets gedaan zijn dan via ‘traditionele’ computers. Google heeft hier meteen op gereageerd met een nieuwe ranking factor, namelijk of een website mobielvriendelijk is of niet. Op dit moment heeft dit alleen invloed op zoekopdrachten die via mobiele apparaten gedaan worden; websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik zullen voorrang krijgen.

Mobiel

Deze gebruiksvriendelijkheid wordt steeds belangrijker, en niet alleen via mobiele apparaten. Google hecht ook steeds meer waarde aan gebruiksvriendelijkheid in het algemeen; is je website goed te navigeren, bevat het geen foutmeldingen, heeft het interactieve elementen?

Het zou zomaar eens kunnen dat Google in 2016 meer waarde gaat hechten aan ‘user metrics’ zoals CTR (Click-Through Rate), Bounce Rate (hoe lang blijft iemand op je website?), het aantal reacties op je content en de social media-activiteit rondom je content en je merk. Deze statistieken geven namelijk een goed beeld van of de website gebruiksvriendelijk is en of de website antwoord geeft op de zoekintentie van de gebruiker.

Tips voor 2016

De updates die in 2015 uitgebracht zijn lijken nog maar het topje van de ijsberg; Google is duidelijk een nieuwe weg ingeslagen en zal deze ontwikkelingen naar verwachting verder uitbreiden. Een aantal tips om in 2016 op het goede pad te blijven met je SEO-strategie:

  • Concentreer je op de zoekintentie en het aanbieden van waardevolle content; minder zoekwoordspam, meer zoekintentie
  • Maak je website mobielvriendelijk; meer dan 50 procent van de zoekopdrachten is afkomstig van mobiele apparaten
  • Zorg dat je website technisch goed in elkaar zit; geen foutmeldingen
  • Voeg interactieve elementen toe; video’s, podcasts, social media

Kortom: hou rekening met de zaken die op dit moment hoog op de agenda van Google staan, namelijk kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Afbeelding intro met dank aan Fotolia