Trends

In-app search: het begin van een nieuw SEO-tijdperk?

0

Het lijkt alsof de ontwikkelingen in het SEO-landschap een beetje stilstaan: ik hoor tegenwoordig weinig echt vernieuwends meer. Totdat ik onlangs een paar Engelstalige blogs las over in-app search. In dit artikel wil ik je dan ook meenemen naar deze, in mijn optiek, onderbelichte SEO-ontwikkeling.

Weinig nieuwe SEO-ontwikkelingen?

Traditiegetrouw zijn december en januari de maanden waarin blogs over SEO-trends de kop opsteken. En voor 2016 is dat niet anders. Veel van deze blogs sla ik over, een aantal ervan lees ik en nog minder van deze blogs blijven daadwerkelijk hangen. Vaak omdat je simpelweg weinig vernieuwends hoort. Dat betekent natuurlijk niet dat het niet waar is wat in deze blogs staat. Zo somt dit artikel op MarketingFacts alle trends en ontwikkelingen mijns inziens in grote lijnen aardig op. En ook Jason DeMers komt op Forbes met een prima overzicht. Toch lijkt het er hierdoor bijna op dat er weinig écht nieuwe SEO-ontwikkelingen op stapel staan. Maar de afgelopen week las ik een aantal blogs waarvan mijn SEO-hart echt sneller ging slaan.

Waar ik, zeker in Nederland, nog echt weinig SEO-professionals over hoor praten is in-app search en social search. Sterker nog, volgens dit artikel van Bart Warrot draait SEO nog steeds puur en alleen om Google (ik schreef al eerder over de mogelijke opkomst van Bing als zoekmachine). En natuurlijk, Google is met een marktaandeel van bijna 93 procent verreweg de belangrijkste zoekmachine van Nederland, maar gaan we niet voorbij aan het feit dat er ook zoekmachines gebruikt worden buiten de traditionele zoekmachines Google, Bing en Yahoo?

Zoeken in apps

Ga maar na, hoe vaak gebruik je de zoekmachine in apps als Facebook, YouTube, Pinterest, TripAdvisor, Yelp en Twitter wel niet? Als ik een filmpje wil kijken, dan zoek ik op YouTube. Ben ik op zoek naar een pizzeria of een goed hotel in een specifieke plaats? Dan zoek ik die op met behulp van Yelp of TripAdvisor.

In-app search van Tripadvisor

Afbeelding: Bloomua / Shutterstock.com

En als ik nu terugkijk op mijn laatste online aankoop (een paar sneakers), dan bedenk ik me dat ik Google helemaal niet heb gebruikt om te vinden waar ik naar op zoek was. Ik vond namelijk een plaatje van een paar sneakers op Instagram. Hierdoor werd mijn koopwoede aangewakkerd en ik besloot, op aanraden van een vriend, eens wat sneaker-inspiratie op te doen met behulp van Pinterest. Ik gebruikte termen als ‘New Balance 998’ en ‘New Balance reengineered’ en scrolde totdat ik de sneakers naar mijn smaak vond. Ik klikte op de link van degene die de schoenen gepind had en kwam op een pagina terecht waar mij haarfijn werd uitgelegd waar en vanaf wanneer ik de sneakers kon kopen. Vervolgens hoefde ik alleen maar af te wachten tot ze gereleasd werden en mijn bestelling te plaatsen.

Het online zoekgedrag verandert

Nu begrijp ik best dat dit voor veel mensen nog niet dé manier is om uiteindelijk tot de aanschaf van een product te komen, ook omdat het in mijn geval ging om een paar sneakers die op het moment van zoeken nog helemaal niet uit waren. Maar met het almaar toenemende social-mediagebruik is er volgens mij echt iets aan het veranderen in het online zoekgedrag. In het voorbeeld dat ik net schetste, was ik helemaal nog niet op zoek naar nieuwe schoenen. Ik werd getriggerd door foto’s op Instagram en gebruikte Pinterest vervolgens voor het verder opdoen van inspiratie en uiteindelijk zelfs het vinden van de sneakers. Een ander voorbeeld en helemaal in lijn met deze trend las ik op MOZ.com. Hier beschrijft iemand het aankoopproces van een paar meubels van begin tot eind:

  1. Allereerst werd Pinterest ingezet om inspiratie op het gebied van woonkamerindeling op te doen. Ze zocht hiervoor in Pinterest op ‘loft decorations’ en maakte op basis van deze resultaten een selectie van meubelstukken die ze mooi vond.
  2. Daarna vervolgde ze haar zoektocht op Amazon. Hiervoor gebruikte ze zoekopdrachten gebaseerd op de meubelnamen die ze vond in Pinterest. Ze was op zoek naar landelijke meubels, maar die kon ze niet vinden op Amazon.
  3. Vervolgens herhaalde ze stap 2 op Ebay, omdat ze weet dat Ebay goedkope tweedehands meubels aanbiedt. Toch vond ze ook hier niet wat ze zocht.
  4. Uiteindelijk belandde ze op Etsy.com, omdat ze had gezien dat onder andere Etsy een aantal meubels had vastgepind en omdat ze wist dat Etsy bekend staat om haar unieke handgemaakte spullen.

Ook in dit voorbeeld is er überhaupt geen gebruik gemaakt van Google of een andere traditionele zoekmachine. Voor het opdoen van inspiratie blijkt Pinterest bij uitstek geschikt. Kortom, vooral in de oriëntatiefase wordt al steeds meer gebruik gemaakt van alternatieven voor de standaard zoekmachines.

Vooral in de oriëntatiefase wordt al steeds meer gebruik gemaakt van alternatieven voor de standaard zoekmachines.

Weinig data over in-app zoekgedrag

Helaas is er nog bar weinig data over in-app zoekgedrag. Sowieso lijken bedrijven niet heel happig om in-appzoekgedrag naar buiten te brengen. Dat is misschien ook niet zo gek, want dit soort data is een goudmijn voor de buitenwereld. Toch zijn er wel wat cijfers die aantonen dat de consument niet alleen Google gebruikt om online te zoeken. Zo behandelt Facebook inmiddels al 1,5 miljard zoekopdrachten per dag. Dat klinkt niet alleen veel, dat is ook veel. Ter vergelijking, Google behandelt ongeveer 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en wordt alom gezien (ook door mij) als dé zoekmachine. Hoewel het leeuwendeel van de zoekopdrachten in Facebook gericht zijn op het vinden van personen, is een substantieel deel hiervan gericht op het vinden van content. Hierover later meer.

Mobiel internet en lokaal zoeken wordt almaar groter

Een ontwikkeling die momenteel al in volle gang is en bijdraagt aan een toename van in-appzoekopdrachten, is de groei van mobiel internet. Alle cijfers tonen aan dat internet op mobiel enorm aan het toenemen is en blogs doen niet anders dan schrijven over mobile first. We kunnen dus niet meer om mobiel heen, zoveel is nu wel duidelijk. Bovendien blijkt uit onderzoek van Forrester in Amerika dat we 85 procent van de tijd die we besteden aan smartphones, in apps besteden. En we gebruiken in 84 procent van die tijd slechts vijf verschillende apps.

Dus, als mobiel internetgebruik toeneemt en we voornamelijk apps gebruiken wanneer we gebruik maken van onze smartphones, wat betekent dit dan voor het gebruik van traditionele zoekmachines op mobiel? Grote kans dat we in-app zoekmachines meer en meer gaan gebruiken naarmate het gebruik van mobiel blijft toenemen.

In-app search bij Facebook

Afbeelding: Gelner Tivadar / Shutterstock.com

Social search

Het zit er dik in dat Facebook tussen jouw vijf meest gebruikte apps zit. Zoals gezegd behandelt het grootste sociale medium ter wereld inmiddels 1,5 miljard zoekopdrachten per maand en volgens Hubspot zijn deze zoekopdrachten steeds meer gericht op content in plaats van op het zoeken van mensen of bedrijven. Daarnaast is het zo dat Facebook onlangs updates heeft uitgebracht die ervoor moeten zorgen dat bezoekers langer binnen Facebook blijven.

Waar het bedrijf van Mark Zuckerberg traditioneel veel gebruikt wordt als een soort doorgeefluik, om uiteindelijk bij content te komen op een andere website of app, kan dat met de komst van instant articles wel eens gaan veranderen. Deze instant articles zijn namelijk binnen het speelveld van Facebook te bekijken. Het doel hiervan is natuurlijk om de bezoeker zo lang mogelijk op de website of in de app van Facebook te houden. Met de komst van artikelen in Facebook is het geen gekke gedachte dat er ook gezocht gaat worden naar deze artikelen. En waarmee kun je beter naar artikelen op Facebook zoeken, dan met de zoekmachine van Facebook zelf?

Is dit dan de komst van een nieuw SEO-tijdperk?

De zoekresultaten in de eerder genoemde apps bieden echter niet altijd de meest kwalitatieve resultaten. In Yelp kan iedereen reviews achterlaten bij restaurants en uiteindelijk laat Yelp een lijst van tien restaurants zien met de beste en meeste beoordelingen. Zo heb je in bepaalde steden tientallen, zo niet honderden, pizzeria’s met enorm veel en hoge beoordelingen waardoor het er voor de gebruiker niet makkelijker op wordt om een keuze te maken. Hetzelfde geldt voor TripAdvisor.

Hoe ingewikkelder en vernuftiger het algoritme van de in-app zoekmachine, hoe meer er te optimaliseren valt vanuit SEO-oogpunt.

Volgens Benedict Evans zijn dit soort bedrijven nog zoekende naar een passende manier van zoekresultaten rangschikken. Aan de ene kant willen ze bezoekers een zo volledig mogelijk overzicht geven van bijvoorbeeld restaurants. Maar aan de andere kant moet er een schaal worden toegepast,  omdat er anders teveel resultaten zijn voor de bezoeker. En juist om die reden zou SEO de komende jaren wel eens drastisch kunnen veranderen. Want, om gebruikers toch de meest relevante informatie te bieden, zullen dit soort apps moeten werken aan het algoritme van hun zoekmachine.

En hoe ingewikkelder en vernuftiger het algoritme van deze zoekmachine, hoe meer er te optimaliseren valt vanuit SEO-oogpunt. Als het gebruik van deze in-appzoekmachines zich doorzet én als deze bedrijven hun zoekmachine blijven verbeteren, dan zou er wel eens een nieuw SEO-tijdperk aan kunnen breken. Een tijdperk waar het niet alleen Google is dat de klok slaat

Ik ben benieuwd naar jullie mening over in-app search als serieuze trend voor SEO. Laat het me weten door een reactie achter te laten.