Zo schrijf je een goede samenvatting voor je LinkedIn-profiel

Zo schrijf je een goede samenvatting voor je LinkedIn-profiel

Je hebt je opleiding en werkervaring duidelijk beschreven, een professionele foto toegevoegd en ook nog eens wat bekenden bereid gevonden je te ‘endorsen’. Nu nog even je headline optimaliseren en je bent klaar met je LinkedIn-profiel, toch? Bijna. Vergeet de LinkedIn Summary niet, oftewel de samenvatting bovenaan je profiel.

Noem in de LinkedIn Summary kort je belangrijkste kwaliteiten, zodat opdrachtgevers, recruiters en potentiële werkgevers direct zien waarom ze jou moeten hebben. Dat klinkt simpel – en dat is het eigenlijk ook.

Waarom is een goede samenvatting belangrijk?

Ben je bijvoorbeeld redacteur, dan is het fijn als mensen die op LinkedIn zoeken op termen als ‘redacteur’ en ‘tekstredactie’ op jouw profiel terechtkomen. Door dit soort zoekwoorden in je samenvatting te gebruiken, zal jouw profiel hoger in de LinkedIn-zoekresultaten verschijnen. Hiermee vergroot je de kans dat je door relevante mensen gevonden wordt. Denk bij het noemen van zoekwoorden ook aan het vermelden van eventuele specialismen (‘redacteur economie’) en kennis van specifieke programma’s of andere tools (‘ervaring met Joomla! en Drupal’).

Maar je schrijft je samenvatting niet alleen maar voor de zoekmachine. Met een knallende samenvatting verleid je mensen meteen om verder te lezen en jouw profiel eens uitgebreid te bekijken. Hoe je dat in een kort stukje tekst voor elkaar krijgt? Bijvoorbeeld met een van deze 3 strategieën.

Strategie 1. Focus op resultaat

Een uitstekende manier om tot een goede samenvatting te komen, is om je te richten op de door jou behaalde resultaten. Dat betekent niet dat je het woord ‘resultaatgericht’ erin moet opnemen (liever niet zelfs: het behoort tot de bekendste cv-clichés). Het betekent dat je jouw toegevoegde waarde zo concreet mogelijk duidelijk moet maken. Dit hoeft echt niet in de vorm van omzetcijfers of winstmarges – we zijn tenslotte niet allemaal salesmanagers of CFO’s. Voor een SEO-consultant kan een resultaatgerichte samenvatting er als volgt uitzien:

Als SEOconsultant is het mijn missie om te achterhalen waar de online kansen liggen voor ondernemers en hoe ze deze kunnen benutten. De afgelopen jaren heb ik voor talloze opdrachtgevers de online awareness verbeterd en de conversie verhoogd.

Op deze manier weet een potentiële werkgever, klant of opdrachtgever direct wat jij te bieden hebt. Je kunt vervolgens jouw expertise nog verder onderbouwen, bijvoorbeeld door enkele aansprekende bedrijven te noemen waarvoor je hebt gewerkt.

Een voorbeeld vanuit een andere functie:

Mijn kracht als contentmarketeer is vooral dat ik de wensen van gebruikers uitstekend in kaart kan brengen op basis van marktonderzoek, om deze vervolgens te vertalen in krachtige en pakkende content. Dit heb ik onder meer aangetoond in opdrachten voor [aansprekend bedrijf X] en [aansprekende opdrachtgever Y].

Strategie 2. Vertel een verhaal

Bij strategie 1 heb je je gericht op de harde feiten. Deze mogen dan misschien kloppen, ze zijn voor veel mensen niet voldoende om overtuigd te raken. Onze hersenen zijn nu eenmaal gevoelig voor verhalen, zoals je ook in artikelen op Frankwatching al enkele keren hebt kunnen lezen. We onthouden informatie simpelweg beter als deze in verhaalvorm tot ons komt. Hiermee kun je je voordeel doen op LinkedIn, door je samenvatting (deels) in een verhaalvorm te gieten.

Nu wordt er niet direct Nobelprijswaardige literatuur van je verwacht, maar een persoonlijke ervaring of observatie kan handig zijn om je samenvatting wat spannender te maken. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manier:

Op mijn 40e stond ik aan de start van de Marathon van Berlijn, precies een jaar nadat ik voor het eerst een rondje ging joggen – en na tien minuten naar adem happend op de grond lag. Maar ik bleef trainen en ging steeds een meter verder richting die krankzinnige afstand: 42 kilometer en 195 meter. Tijdens die ruim 4,5 uur heb ik ongeveer drie minuten níet aan opgeven gedacht. Maar ik heb het gered.

Zo heb je de lezer een mooi stukje van jezelf laten zien en direct een ideaal bruggetje gebouwd om het eens over jouw doorzettingsvermogen, ambitie en winnaarsmentaliteit te hebben. Bijvoorbeeld:

Hoewel ik in mijn functie als change manager gelukkig minder pijn lijd, heb ik iedere dag profijt van mijn marathonervaringen. Ik zet door waar een ander al was afgehaakt, zie kansen waar een ander bezwaren ziet en ben bereid alles te geven om tot mijn uiteindelijke doel te komen. Want de aanvankelijke pijn weegt niet op tegen de smaak van het succes.

Natuurlijk hoeft het niet zo extreem en kun je het ook een stuk zakelijker houden. Als je er maar voor zorgt dat de toon van je verhaal bij jou past. En, niet te vergeten: bij de functie en de markt waarin je actief bent.

Strategie 3. Wees kort en bondig

Less is more is misschien nog wel een groter cliché dan ‘resultaatgericht’, maar voor een LinkedIn-samenvatting gaat het zeker op. Waar het om gaat is dat je jouw belangrijkste wapenfeiten op een rij zet en in veel gevallen kan dat redelijk kort. Enkele voorbeelden:

Back-end developer, gespecialiseerd in PHP en C#.

Klantgerichte communitymanager. Bouwt aan merken, creëert commitment.

Grafisch opgeleide contentmarketeer met kennis van Photoshop, InDesign en Illustrator.

Let erop dat je, in al je bondigheid, wel de belangrijkste zoekwoorden voor jouw functie noemt. Voor de developer uit het eerste van bovenstaande voorbeelden zijn dat bijvoorbeeld de termen ‘back-end’, ‘PHP’ en ‘C#’.

Voor wie kiezen moeilijk vindt: natuurlijk kun je ook een combinatie van de drie strategieën gebruiken, bijvoorbeeld om tot een resultaatgerichte samenvatting te komen die ook nog eens kort en bondig is.

Tot slot: learn from the best

Om je inspiratie op gang te krijgen, kun je altijd kijken hoe de toppers in jouw discipline het doen: zoek op LinkedIn naar de trefwoorden waarop je gevonden wil worden en kijk eens naar de profielen die bovenaan staan. Hoe ziet de samenvatting van deze mensen eruit?

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie suggesties, dus laat ze vooral achter in een reactie!

Blog