Social media

3 verbetersuggesties & slimme workarounds voor de LinkedIn company page

0

De company page op LinkedIn is voor bedrijven een heel mooie, en gratis (!) manier om zich professioneel aan een breed publiek te presenteren. Zo kun je er kennisdelen en kunnen er vacatures onder de aandacht worden gebracht. Het verbaast dus niks dat inmiddels ruim 160.000 bedrijven en ongeveer 250 universiteiten en hogescholen in Nederland een company page hebben. Toch is er nog de nodige ruimte voor verbetering.

Naast de mogelijkheid van kennisdelen krijgt een bedrijf met de company page ook een menselijk gezicht. Dit, doordat de profielen van medewerkers – als de werkervaring goed is ingevuld – zijn gekoppeld aan de company page.

Als beheerder van diverse company pages lopen wij in de praktijk regelmatig tegen wat zaken aan. LinkedIn zou de company pages door een aantal relatief eenvoudige wijzigingen een stuk gebruiksvriendelijker voor bezoekers én beheerders kunnen maken. Wij namen de belangrijkste drie bugs onder de loep en delen de (tijdelijke) oplossingen met jou. Hopelijk pakt LinkedIn de handschoen snel op en zijn deze workarounds straks niet meer nodig.

1. Webcare

Volgens ons zou het mogelijk moeten zijn om direct contact op te kunnen nemen met een bedrijf via de LinkedIn company page. Voor vragen, klachten en suggesties aan het bedrijf is een (potentiële) klant nu gedwongen om dit via een ander kanaal te doen. Het risico dat de vraag of klacht niet gemeld wordt, is hierbij zeker aanwezig. Voor elke organisatie een gemiste kans! Een zogenoemde direct message, zoals we dat kennen van Twitter en Facebook, biedt de klant de mogelijkheid om 1-op-1 contact te leggen met het bedrijf, zonder het platform te hoeven verlaten.

De tijdelijke oplossing

KLM heeft in 2014 als eerste bedrijf wereldwijd, LinkedIn geïmplementeerd in haar webcare-activiteiten. Zij hebben hiervoor een oplossing bedacht die door elk bedrijf redelijk makkelijk te kopiëren is. Ze hebben namelijk een update gemaakt over hun dienstverlening op LinkedIn én een groep (KLM Service) aangemaakt. Deze update is vastgepind aan het profiel en staat daarom altijd bovenaan. Kort samengevat komt het er voor de klant op neer dat hij zijn vraag of opmerking kan posten als reactie op de genoemde update, of in de hiervoor bestemde LinkedIn-groep.

Er zitten wel een aantal nadelen aan deze methode. Ten eerste zou je als klant in één oogopslag moeten zien, hoe je direct contact kunt opnemen. Je moet toch even rondkijken op de company page om uit te komen op de update. Een knop bovenaan de pagina met ‘neem direct contact op’ zou logischer zijn.

Ten tweede kun je je afvragen of het wenselijk is dat vragen van klanten in de thread en in de groep zichtbaar zijn voor anderen. Open communicatie is één ding, maar inbrekers kunnen nu bij de KLM ook meelezen wie wanneer op reis gaat. De voorgestelde contactbutton zou in ieder geval moeten leiden tot afgeschermde communicatie.

KLM webcare 2

Tot slot is de LinkedIn-groep besloten, dit betekent dat je eerst een verzoek moet indienen om lid te mogen worden van deze groep. Dit komt de snelheid voor het stellen en beantwoorden van vragen niet ten goede en kan ertoe leiden dat mensen hun toevlucht zoeken tot andere kanalen. We menen te herinneren dat KLM ooit heeft aangegeven tevreden te zijn over de ontwikkeling van dit kanaal, maar het kan in onze ogen toch echt slimmer!

Mocht jouw bedrijf nu één of meer dedicated medewerkers op webcare hebben zitten, dan zou je ook kunnen overwegen om deze met naam en toenaam in de vastgepinde update te zetten. Klanten kunnen dan rechtstreeks contact opnemen met jouw medewerkers, door hen een bericht te sturen. Voeg een goede teamfoto toe en je maakt de webcare op LinkedIn al direct een stuk persoonlijker!

2. Discussiëren tot je een ons weegt

Sommige updates worden op LinkedIn ontzettend goed gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan vacatures of een vraag om hulp of expertise. We hebben inmiddels al de nodige voorbeelden gezien van updates waar honderden reacties op binnen kwamen. Hartstikke goed en helemaal ‘social’!

Maar… op den duur kan zo’n oproep/vraag niet meer relevant zijn. Desondanks zijn er voorbeelden te over waarop mensen blijven reageren op oude updates. Zonde van de tijd die men hierin steekt. Ook voor de beheerder(s) van een company page kan dit lastig zij, het kost tijd om alles te monitoren en je komt op een punt waarbij reageren zinloos is. De oplossing hiervoor zou zijn om een update op een gegeven moment te kunnen ‘bevriezen’. Als bedrijf kun je dan een laatste reactie geven om mensen te bedanken voor het meedenken/hun inzendingen en dan gaat er een ‘slotje’ op.

De tijdelijke oplossing

Verwijder de update. Het is wat rigoureus, maar er zit niks anders op!

3. Mobiel beheer

Een nieuwe update online zetten of een vraag beantwoorden op een company page, kan tot op heden alleen achter een desk- of laptop. Als je onderweg in de trein of ’s avonds op de bank op je mobiel iets voorbij ziet komen wat om actie vraagt, ben je dus altijd gedwongen om je computer op te starten. Niet handig!

De tijdelijke oplossing

Die lijkt er niet te zijn. Zowel in de app als in de browser blijf je op smartphones en tablets als jezelf reageren. Webcaremedewerkers en companypage-beheerders kunnen mobiel dus wel op persoonlijke titel reageren (zie onderstaande afbeelding), maar geen updates plaatsen of analytics inzien. Toch de pc maar opstarten?

Reactie op Company Page iPad

Wat zou jij graag zien?

Wij zien nog wel graag een aantal andere functionaliteiten verschijnen voor de company page. Denk aan het kunnen identificeren van nieuwe volgers, volledige integratie met webcare-tooling en het kunnen mentionen van personen in de updates en reacties. En dan hebben we het eigenlijk alleen nog maar over de quick wins! LinkedIn zal daarom aan de bak moeten. Zeker omdat ze bij andere platformen niet bepaald stil zitten.

Waar loop jij in de praktijk als gebruiker of als beheerder tegenaan? En wat is jouw wens? Deel je ervaringen en tips onderaan dit artikel.

Afbeelding intro met dank aan DoorDigna