Social media

What-the-Facebook? 👍 Features & future voor adverteren

0

Zelfs Mark Zuckerberg voorzag niet dat TheFacebook.com zou uitgroeien tot het gigantische advertentiemedium dat het nu is. Drie weken na de lancering zei hij: “It might be nice in the future to get some ads going to offset the cost of the servers.” Nou, het duurde nog geen maand tot de eerste advertentie een feit was en sindsdien is het hard gegaan met de mogelijkheden. Toch is dit advertentiemedium pas sinds kort echt volwassen te noemen. In dit artikel bespreek ik daarom de laatste mogelijkheden en ontwikkelingen. En wat brengt de toekomst?

Facebook is springlevend

De grote blauwe reus wordt een nog grotere blauwere reus. Ook in Nederland. Volgens Facebook’s eigen tool Audience Insights zijn momenteel in Nederland maandelijks bijna 10 miljoen personen actief. Alleen WhatsApp (eigendom van Facebook) kan dit gigantische bereik evenaren. Uit de 10 year roadmap van de F8-conferentie is duidelijk geworden dat ze flink willen innoveren om op dit podium te blijven staan.

Is het allemaal hosanna? Nee, want bij de allerjongste doelgroepen zien we in Nederland geen groei meer. Zij zijn meer te vinden op Instagram (tevens eigendom van Facebook) en Snapchat. Daarnaast is het organische bereik gedaald. Maar wie slim adverteert, heeft hier nauwelijks last van. Sterker nog, dankzij de steeds geavanceerdere tools en mogelijkheden kun je méér uit jouw doelgroep halen dan voorheen.

Audience Insights

Bron: Facebook

Verbeteringen mobiele apparaten

Ook Facebook doet inmiddels volop mee aan de ‘mobile era’. Financiële redenen liggen daaraan natuurlijk ten grondslag, want mobiel is inmiddels goed voor 80 procent van de advertentie-inkomsten, zo’n 13,5 miljard euro. En is het je in de app bijvoorbeeld al opgevallen dat sommige artikelen en advertenties sneller laden en meer interactieve mogelijkheden hebben? Dit komt door twee recente ontwikkelingen: Instant Articles en Canvas.

Instant Articles

Een Instant Article is een speciaal type bericht, geoptimaliseerd om snel op je mobiel te kunnen laden en voorzien van extra weergave-features. Instant Articles zijn vooral interessant voor uitgevers. Zij publiceren zo vrijwel rechtstreeks op Facebook.

Facebook Instant Articles

Afbeelding: Facebook Instant Articles

Canvas

Voor adverteerders is vooral Canvas interessant. Canvas-advertenties zijn eigenlijk complete mini-websites binnen Facebook waarmee je op een unieke manier jouw verhaal kunt vertellen. Heel gaaf zijn de interactieve mogelijkheden. Denk hierbij aan 360° video, maar ook swipen en kantelen behoren tot de toepasbare opties. Bij het kantelen maakt Facebook gebruik van de gyroscoop in je telefoon. Een bijzondere interactieve vorm in een mobiel jasje. Nice!

Beide ontwikkelingen maken gebruik van Facebook’s eigen technologie en backend. Voorheen werd je na het klikken direct doorgestuurd naar een website buiten Facebook. In veel gevallen jouw eigen specifieke landingspagina. Met Instant Articles en Canvas zit er nu een stap tussen. Een full-screen stap welteverstaan en perfect geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.

Adverteren op de ‘family of apps’

Zoek je extra bereik onder de jongste (minder op Facebook actieve) doelgroepen? Overweeg dan eens Instagram. Meer dan de helft van alle Nederlandse jongeren gebruikt de bekende foto-app. Vanuit zowel het ‘traditionele’ segment van advertentiebeheer als de Power Editor is het (sinds oktober 2015) mogelijk om Instagram in je advertentie-sets op te nemen.

Adverteren op Instagram: Het overwegen waard.

Adverteren op Instagram: Het overwegen waard.

Er zijn momenteel vier advertentietypen beschikbaar:

  • foto-adverteren;
  • video (tot max. 60 seconden);
  • carrousel (swipen langs meerdere afbeeldingen);
  • app-promotie.

Het wachten is nog op advertenties met als doelstelling om meer volgers en/of leads te genereren. Ik verwacht dat dat nog wel even gaat duren. Waarschijnlijk omdat Facebook bang is dat de Instagram-gebruiker, die gevoeliger is voor advertenties dan de traditionele Facebookgebruiker, hier mogelijk niet van gediend is. Adverteren op Hyperlapse of Boomerang is al helemaal niet aan de orde.

Naast Instagram kunnen we binnenkort waarschijnlijk ook adverteren in Messenger. Op de F8-conferentie in Fort Mason werd duidelijk dat Facebook momenteel flink aan het testen is met twee nieuwe advertentievormen: sponsored messages en click-to-message. Ik ben ontzettend benieuwd naar de eerste resultaten. Het potentieel van deze advertentievormen is enorm. Denk alleen al aan de combinatie met de fonkelnieuwe Messenger Chatbots.

Meer leads, conversies en sales

Om meer leads en conversie te genereren, zijn er ook mooie ontwikkelingen gaande op het gebied van de Lead-Ads. Met behulp van Lead-Ads wordt het gebruikers bijzonder makkelijk gemaakt om een formulier in te vullen. Gegevens zijn namelijk al automatisch ingevuld. Facebook maakt hier handig gebruik van de gegevens die ze al hebben. Voor de potentiële klant/lead is het daarom super gemakkelijk en laagdrempelig om de conversie af te ronden; bijvoorbeeld het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Facebook Leads ads

Facebook Lead-Ads.

Lokale bekendheid-campagnes

Ook een leuke ontwikkeling zijn de zogenaamde lokale bekendheid-campagnes. Deze campagnedoelstelling is vooral interessant voor de detailhandel en horeca, omdat je advertenties kunt laten verschijnen als potentiële klanten zich in de buurt bevinden van een ingevoerde locatie. Als call-to-action kun je deze mensen een routebeschrijving of push-to-call-button aanbieden.

Adverteren voor lokale bekendheid

Adverteren voor lokale bekendheid.

Brand Awareness Ads

Nog een interessante ontwikkeling: in de Engelstalige wereld zijn zelfs al de eerste stappen gezet met Brand Awareness Ads. Facebook optimaliseert je campagne dan niet op klikken of conversies, maar op profielen waarvan de kans groot is dat ze aandachtig je advertentie bekijken. Voor video is dit zelfs al in Nederland mogelijk op basis van het X-aantal bekeken seconden. Hele gave ontwikkelingen!

Facebook Brand Awarenesss ads

Facebook Brand Awarenesss ads

Targeting, audiences en meetbaarheid

Facebook staat bekend om de uitgebreide targeting-mogelijkheden. Denk hierbij aan het in- of uitsluiten van profielen op basis van demografische eigenschappen, locatie, gedrag en/of interesses. Daarnaast maken marketeers slim gebruik van custom audiences, pixels en andere handige gereedschappen. De ontwikkelingen op dit gebied staan absoluut niet stil. Zo zijn onlangs de Facebookpixels (stukjes javascript) volledig vernieuwd. Als je optimale resultaten en inzichten uit je campagne wilt halen, is de Facebookpixel een must-have voor elke marketeer. Tot afgelopen zomer had je twee pixels nodig om het hele potentieel van Facebook-advertising te kunnen benutten: voor remarketing hadden we de audience-pixel, voor conversietracking de conversie-pixel.

De nieuwe Facebookpixel combineert beide pixels met daarbovenop een hele stapel nieuwe opties. Je kunt bijvoorbeeld nog meer gebeurtenissen bijhouden en de pixel is nu ook deelbaar met andere accounts. Voor wie overigens nog met de oude conversie-pixel werkt, is het raadzaam om snel de overstap te maken naar de nieuwe Facebookpixel. In het najaar wordt de conversie-pixel buiten gebruik gesteld!

Schermafbeelding 2016-05-19 om 10.05.16

Ook op het gebied van audiences zijn interessante vernieuwingen te melden. Heel stilletjes heeft Facebook begin dit jaar Audience Overlap gelanceerd. Samen met Audience Insights geeft het je handvaten om de meest optimale doelgroep te vinden. Met de Overlap-tool kun je doelgroepen (saved, custom en look-a-like) tegen elkaar afzetten en het overlappingspercentage ertussen ontdekken. Door creatief verschillende doelgroepen met elkaar te combineren en te vergelijken, kun je tot goede nieuwe inzichten komen.

facebook-audience-overlap-2

Facebook Audience overlap: afb: Jon Loomer.

De heilige marketing-graal

De komende jaren gaan heel interessant worden. Hoe pakken alle innovaties en verbeteringen uit? Blijft Facebook en de hele family of apps voldoende interessant voor de miljarden gebruikers? De blauwe reus uit Menlo Park beseft in ieder geval donders goed dat ze flink moeten blijven innoveren. En dat gaan ze ook doen bleek uit de F8-conferentie. Instant articles, chatbots, de sterke focus op video en time-spent-viewing zijn echt geen toeval, maar broodnodig om voor de 10 miljoen Nederlandse gebruikers interessant te blijven.

Wil je als adverteerder succesvol zijn op Facebook, dan is dit ook precies het punt waar je een verschil kunt maken. Maak en deel fantastische content voor jouw bedrijf, product of klant. Wees relevant met content waar je doelgroep op zit te wachten. Als je dit op de juiste manier weet te combineren met (een aantal van) de bovenstaande technieken en een slimme strategie, dan heb je simpelweg goud in handen! Stapje voor stapje komt Facebook zo in de buurt van de heilige marketing-graal: het overbrengen van de juiste boodschap, op het juiste moment, op het juiste device, aan precies de juiste persoon.

P.S: Een dankjewel aan Facebook-advertentiespecialist Remco Schaareman van Radyus voor het sparren en leveren van input voor dit artikel.