E-commerce

Europa veroveren met je webshop? 8 stappen voor succes [checklist]

0

Europese markten veroveren met je webshop? Je bent niet alleen. Steeds meer Nederlandse webshops gaan naar het buitenland. En terecht. De Duitse e-commercemarkt bloeit en de Britse consument shopt wereldwijd het meeste online. Alleen beseffen veel webshops niet wat er nodig is voor internationaal succes. In dit artikel geef ik daarom acht stappen die je niet moet vergeten op jouw reis door Europa.


1. Test met Amazon

In veel Europese markten is Amazon het online startpunt voor het zoeken naar producten. In Duitsland is het Amerikaanse bedrijf zelfs marktleider en een interessant startpunt voor jouw stap naar onze oosterburen. Op het platform kun je goed testen welke producten aanslaan en welke niet. Overschat alleen de kracht van online marktplaatsen niet. De concurrentie is groot en dat drukt de prijs naar beneden, daarnaast moet je een commissie van rond de 15 procent afstaan. Het platform hecht ook veel waarde aan de reputatie van de verkoper en dat heeft effect op de zichtbaarheid van jouw producten. Lees meer over verkopen op Amazon.

2. Lokaliseer advertenties en productinformatie

Verkoop in BelgieHet vertalen van advertenties en productinformatie is essentieel bij het bewerken van lokale Europese markten. Zelfs voor België? Ja, ook voor België! Uitbreiden naar onze zuiderburen lijkt een laagdrempelige keuze vanwege het Vlaams, maar schijn bedriegt. Het Vlaams zit vol woorden die wij niet gebruiken. Zo gebruiken Vlamingen voor ‘uitverkoop’ het woord ‘solden’. Daarnaast is ook de tone of voice in België – en andere Europese landen – anders dan in ons land. In Nederlandse advertenties zie je vaak terugkomen: “Bestel nu”, “Bestel online”, “Bestel direct”. De Belgen zijn hier niet van gecharmeerd. Gebruik dus zachte call-to-actions als “Bekijk het aanbod”.

Kan ik mijn Engelse productnamen behouden?

Ik zie vaak dat webshops Engelse productnamen willen behouden, omdat deze producten ook in Nederland succesvol waren. In Scandinavië en Nederland kom je misschien weg met Engelse productnamen, maar de conversie zal ook in Scandinavië hoger zijn wanneer het product in de lokale taal wordt aangeboden. Gebruik in landen als Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk zeker geen Engelse productnamen. Je zult in deze markten weinig verkopen in het Engels.

Houd bij het design van internationale pagina’s rekening met het kleiner of groter worden van content. Een Franse vertaling is bijvoorbeeld al snel vijf tot tien procent langer dan een Nederlandse tekst. Engelse teksten zijn gemiddeld tien procent kleiner. Lay-outproblemen komen ook vaak voor bij titels, meta-omschrijvingen, buttons en afbeeldingsomschrijvingen. Dit overzicht geeft de expansie per taal aan.

3. Kies de juiste betaalmethode

BetaalmethodenStap drie is het kiezen van de juiste betaalmethode. iDEAL is een initiatief van verschillende Nederlandse banken en via andere Europese banken kan hier dus niet mee betaald worden. In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje wordt nog steeds het liefst met de creditcard betaald. Duitsland heeft een eigen iDEAL ontwikkeld; SOFORT Überweisung. Alleen is deze betaaldienst nog niet populair in ons buurland. Het favoriete betaalmiddel bij Duitse consumenten is SEPA direct debit en bij de Belgen is dat Mister Cash. Inventariseer dus goed welke betaalmethoden (pdf) in Europa worden gebruikt.

4. Wek vertrouwen

Het wekken van vertrouwen is een belangrijke vierde stap voor Europees succes. Ga bij jezelf na of je eerder bij een webshop hebt besteld met een .nl-domein of één met een buitenlands domein. Waarschijnlijk gaat je voorkeur uit naar een .nl-domein. Zo werkt het ook in andere Europese landen. Fransen bestellen het liefst van een .fr-domein, Duitsers van een .de-domein. Kun je niet over deze domeinen beschikken of heb je grote internationale plannen, overweeg dan een .com-domein met verschillende extensies per land.

Gebruik keurmerken

Vertrouwen in een website is ook in andere Europese landen één van de belangrijkste factoren bij het aanschaffen van producten. Dit vertrouwen wek je door op de webshop keurmerken te vertonen. De meest bekende keurmerken in Duitsland zijn: Trusted Shops, Tüv s@fer shopping en BVH-Gütesiegel. Bij onze oosterburen schrijft en leest men graag website reviews. Bied dus de mogelijkheid aan om reviews achter te laten op je website. Dit kan bijvoorbeeld met Ekomi of Trusted Shops. Voeg deze review-sterren vervolgens ook toe aan je advertenties. Dit bevordert ook het doorklikpercentage van je advertentie.

5. Let op Europese regelgeving

Zodra je internationaal zaken gaat doen, gaan verschillende BTW-regels gelden. In het begin geldt dat je geen BTW hoeft af te dragen, zolang de omvang van de omzet nog klein is. Maar als je eenmaal drempelbedragen gaat overschrijden, dan zul je wél BTW moeten afdragen. En dat moet in het land waarin de omzet gemaakt is. Houd daarbij wel rekening met de hoogte van de drempelbedragen per land. Lees meer over Europese BTW-regels.

Europese privacy-wetgeving

EuropaPrivacy is een hot topic. In Nederland zijn onlangs de straffen voor overtredingen verscherpt (zoals: hogere boetes en een meldplicht voor datalekken). De Europese wetgever is ook bezig met nieuwe (verscherpte) wetgeving en is in 2015 tot een akkoord (pdf) gekomen dat in 2016 definitief zal worden. De regels in Nederland gelden wereldwijd al als bijna de strengste. Dus wat dat betreft ben je al behoorlijk wat gewend. Je zou kunnen verdedigen dat als je al aan de Nederlandse regels voldoet, je ook zult voldoen aan de (over het algemeen minder strenge) regels in het buitenland.

Uitzondering op de regel is Duitsland. Het land heeft de strengste privacy-regels van Europa. Daarnaast heerst bij onze oosterburen een zelfreguleringscultuur. Concurrenten kunnen fouten in jouw voorwaarden melden en advocatenkantoren die deze fouten herkennen kunnen de gemaakte kosten op jou verhalen. De kosten van deze abmahnungen kunnen honderden tot duizenden euro’s bedragen.

6. Denk aan de technische SEO-richtlijnen

Het inrichten van de internationale websitestructuur is van groot belang bij het verdelen van alle linkwaarde en een belangrijke zesde stap. Internationale SEO-specialisten raden altijd het gebruik van subfolders boven subdomeinen aan. Subdomeinen worden soms door zoekmachines gezien als losse onderdelen. Nadeel hiervan is dat de subdomeinen dan minder linkwaarde overerven van het hoofddomein. Kies daarom liever voor de opzet myshop.com/de in plaats van een opzet met subdomein, zoals de.myshop.com. Leer meer over de juiste linkstructuur in dit artikel van Moz.

Hreflang-tags

Een webshop die internationaal wil verkopen, moet voldoen aan een aantal technische SEO-richtlijnen. Allereerst moet de website zorgen voor hreflang-tags. Via deze tags snapt Google de bedoelde regio en taal voor iedere pagina van jouw webshop. Op deze manier help je de zoekmachine onderscheid maken tussen Duitstalige productpagina’s gericht op Duitsland en Zwitserland. In de praktijk zijn er maar weinig webshops die hreflang-tags goed toepassen. Lees meer over internationale SEO.

7. Voer een nieuwe zoekwoordenanalyse uit voor je SEA-campagnes

Europa kaartVeel webshops gebruiken SEA in hun internationale groeistrategie. Een grote valkuil bij het opzetten van internationale SEA-campagnes is focussen op te letterlijke vertalingen van de Nederlandse zoektermen. Laat je zoektermen daarom altijd vertalen door een native speakers die rekening houdt met synoniemen. Analyseer vervolgens de commerciële potentie van deze synoniemen en verrijk je SEA-campagnes.

8. Kies de juiste mix van affiliate-netwerken

De laatste stap is het kiezen van de juiste affiliate-mix. Een aantal affiliate-netwerken, zoals bijvoorbeeld Zanox of Tradetracker, zijn actief op de Europese markt en bedienen meerdere landen. In Europa zijn ook veel lokale affiliate-netwerken actief. Lokale publishers zijn misschien niet aangesloten bij een internationaal netwerk, maar kunnen jouw product vaak wel effectief aan de juiste doelgroep presenteren. Bekijk hier een overzicht van Europese affiliate-netwerken.

Succes in het buitenland

E-commercemarkten worden ook in het buitenland steeds volwassener en de concurrentie is groot. Bereid je daarom goed voor – en neem een flinke zak geld mee. Amazon of andere online marktplaatsen kunnen goede startpunten zijn om de markt te testen. Liever gelijk starten met een webshop? Begin met gelokaliseerde campagnes voor zowel SEO, SEA en affiliate-netwerken en zorg daarnaast dat je webshop betrouwbaarheid uitstraalt door gebruik te maken lokale keurmerken- en betalingsmethodes.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.