Online marketing

Babyboomer ❤ smartphone & Facebook: de online inhaalrace [onderzoek]

0

‘Vroeger was alles beter’ gaat voor de ouderen in Nederland allang niet meer op. De Babyboomers zijn aan een stevige inhaalrace bezig ten opzichte van de jeugd en meer dan de helft van hen gebruikt inmiddels internet via een smartphone. Ze vertoeven massaal op het bij jongeren steeds minder populaire Facebook. Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘What’s Happening Online?’-onderzoek van Ruigrok NetPanel.

Accepteer cookies

Iedereen is nu écht overal en altijd online

Digitieners (14-20 jaar), Millennials (21-35 jaar) en Generatie X (36-55 jaar) weten feilloos met een smartphone om te gaan. Bij de Digitieners is het swipen met de paplepel ingegoten, Millennials zijn opgegroeid in een generatie met steeds meer digitale mogelijkheden en Generatie X is na wat aanvankelijke weerstand ook helemaal om. En dit laatste geldt ook voor steeds meer Babyboomers (56+), ook zij zijn behoorlijk digitaal. In totaal gebruikt 72% van de Nederlanders op dit moment internet via een smartphone, een aanzienlijke groei ten opzichte van een jaar geleden (65%).

smartphone-smart-tv-gebruik

In totaal gebruikt 72% van de Nederlanders op dit moment internet via een smartphone, een aanzienlijke groei ten opzichte van een jaar geleden (65%).

Moet Netflix jaren zestig series gaan uitzenden?

Dit is waarschijnlijk geen slecht idee, want onder Babyboomers is het gebruik van internet via smart tv én het gebruik van online televisie, video en films via verschillende apparaten, van alle generaties het sterkst toegenomen. Het totale gebruik van internet via een smart tv is met bijna de helft toegenomen van 20% in 2015 naar 28% in 2016.

Zoals te verwachten valt, is het gebruik van online televisie onder Digitieners en Millennials veruit het hoogst. Zij gebruiken hiervoor ook veel vaker hun smartphone. Uit recent onderzoek onder jongeren dat we hebben uitgevoerd voor RTL Nederland, blijkt dat zij vooral heel veel video’s via YouTube kijken.

Online_tv_kijken_GENERATIES

Internet of Things geen ‘ver van mijn bed’-show meer

Maar de groei van het aantal apparaten dat op het internet is aangesloten, is er nog lang niet uit. De verscheidenheid in het aantal ‘online’ devices is groot en deze worden steeds goedkoper en gebruiksvriendelijker. En dit zorgt ervoor dat de drempel om deze apparaten aan te schaffen lager wordt.  Een aanzienlijk deel van de Nederlanders (17%) heeft inmiddels een Mediabox (bijvoorbeeld Apple TV of een Chromecast) en men sluit ook steeds vaker fotocamera’s (14%) en geluidsinstallaties (12%) aan op het internet. Hier kunnen we de komende jaren nog veel meer groei verwachten. Volgens Niels Stam van de IoT Accademy staan we zelfs aan de voet van de volgende technologische revolutie.

Quote_generaties

Vooral Digitieners en Millennials zien steeds meer online connecties wel zitten, ook een vijfde van de Babyboomers is hier positief over. Dit heeft natuurlijk veel praktische voordelen. Zo kun je tegenwoordig al op je werk de verwarming een paar graadjes hoger zetten, zodat je in een behaaglijk warm huis thuiskomt. En je kunt via beveiligingscamera’s in de gaten houden of niemand op je gazonnetje loopt. Maar hoe handig zou het toch zijn als je koelkast meldt dat de melk op is, zodat je dit nog even kunt kopen, of beter nog, dat dit alvast besteld wordt en wordt bezorgd op een tijdstip waarop jij thuis bent? De mogelijkheden zijn dus eindeloos!

WhatsAppen tot we erbij neervallen

Er valt over te twisten of WhatsApp nou wel of niet binnen de categorie ‘social media’ valt, maar feit is dat het een ongelooflijk populair communicatiemiddel is. Het is snel, gratis en door het gebruik van groepen deel je snel informatie, zonder dat de rest van de wereld dit hoeft te zien. Daarom is het niet meer dan logisch dat het gebruik hiervan zo hoog ligt en zo intensief is: driekwart van de gebruikers doet meerdere keren per dag iets met het netwerk.

Babyboomers blijven nog een beetje achter, maar zij gebruiken ook nog niet altijd internet via een smartphone. En omdat het smartphonegebruik in deze groep al jaren stijgt, is een stijging van het gebruik van WhatsApp ook zeker te verwachten.

social_netwerken_generaties2

Babyboomer ❤ Facebook

Facebook is al jarenlang de onbetwiste nummer 1 op het gebied van social media. Inmiddels ligt het actieve gebruik van dit netwerk op 79% van de Nederlanders. Alle generaties zijn hier goed vertegenwoordigd, er zitten alleen grote verschillen in de manieren waarop het netwerk gebruikt wordt.

Zo zie je bijvoorbeeld dat Digitieners, maar ook Millennials, het netwerk vooral passief gebruiken. Ze plaatsen weinig berichten, reageren niet vaak uitgebreid op anderen en vinden het netwerk eigenlijk maar ouderwets. Ze kijken wel naar hun tijdlijn en zoeken anderen op, maar van veel interactie is geen sprake meer. Hiervoor gebruiken ze vaak Instagram en Snapchat, netwerken die de oudere generaties nog niet in grote getale ontdekt hebben.

De Babyboomers zijn juist erg actief op Facebook en reageren veel op berichten van anderen. Een ruime meerderheid is dagelijks op Facebook te vinden en ze gebruiken het netwerk vooral om gemakkelijk op de hoogte te kunnen blijven.

FB_digitieners_vs_babyboomers

De verschillen worden steeds kleiner

Hoewel Babyboomers dus nog aardig achterlopen op de jongere generaties, worden de verschillen steeds kleiner. De voordelen van het altijd bereikbaar zijn winnen het duidelijk van de nadelen. En dit zorgt ervoor dat het voor bedrijven tegenwoordig ook heel goed mogelijk is om oudere doelgroepen via kanalen als WhatsApp en Facebook te benaderen.

Over het onderzoek

Het ‘What’s Happening Online?’-onderzoek wordt jaarlijks op eigen initiatief uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel.

De doelgroep bestaat uit Nederlanders die gebruik maken van internet. Vanaf 12 mei 2016 tot en met 1 juni 2016 hebben 1.789 Nederlanders van 14 jaar en ouder de online vragenlijst ingevuld. De steekproef van 14-17 jaar is representatief voor de Nederlandse bevolking naar geslacht en leeftijd. Vanaf 18 jaar is de steekproef representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Zie voor meer resultaten van dit onderzoek dit blog op de website van Ruigrok NetPanel.

Foto inleiding met dank aan 123RF.