Innovatie

Filmen met je smartphone: 20 tips voor op vakantie

0

We trekken er weer lekker op uit deze zomer. Wat nemen we in ieder geval mee? Onze smartphone! Een onmisbaar voorwerp op onze ‘meeneemlijst’ in combinatie met de oplader natuurlijk.

Zelfs mensen die met zichzelf afspreken niet online te zijn in de vakantie, nemen toch hun mobieltje mee. Al is het alleen maar voor noodgevallen, bellen met het thuisfront, of om kiekjes te maken van de vleugel van een vliegtuig, onze voeten op het strand of lurkend aan een cocktail. We nemen hem tegenwoordig ook mee om filmpjes of zelfs vlogs te maken op vakantie.

Bekijk voordat je op vakantie gaat de volgende tips om je eigen ‘kijkcijfers’ te verhogen.

10 algemene filmtips

Ik geef je 10 algemene tips voor als je op jouw vakantie wilt filmen

1. Film steady

Leun ergens op, gebruik een tripod (statief met drie poten) of monopod (statief met één poot) eventueel met een afstandsbediening. Zet je selfiestick in het zand of gebruik beide handen met filmen. Zorg voor een knik in je armen, dan tril je minder snel. En ontspan…

2. Verplaats je mobiel minimaal

Blijf op één punt met je armen of verplaats jezelf langzaam van links naar rechts of andersom met je bovenlichaam. Laat je voeten staan.

3. Let op je achtergrond

Een goede achtergrond is erg belangrijk voor de sfeer van je video. Staan er bijvoorbeeld lelijke uitspraken op de muur? Of lijkt het net alsof een boom uit iemands hoofd steekt?

4. Zoom niet in

Soms kun je niet anders, omdat je zo ver weg staat. Dan is iets beter dan niets. Maar als je het kunt voorkomen, doe het dan niet. Het kijkt vervelend en je verliest pixels en dus scherpte hierdoor.

5. Vermijd VVS (Vertical Video Syndrome)

Film horizontaal met je smartphone. Het is de meest gemaakte fout als het gaat om filmen met je mobieltje. Houd de camera dus tegenovergesteld van hoe je er mee belt. Hiermee voorkom je dat je zwarte balken krijgt als je het bijvoorbeeld op YouTube zet.

Daarentegen zijn er ook mensen die grote voorstander zijn van verticaal filmen. Dit is omdat veel mensen filmpjes op hun mobiel kijken. It is up to you.

Accepteer cookies

6. Licht

De zon is prachtig om te filmen bij zonsondergang of om een mooi effect mee te creëren. Als je tegen het licht in filmt, zullen je objecten donker worden. Houd hier rekening mee, ook als je voor een raam filmt.

7. Geluid

Als je alleen een video maakt met muziek eronder, dan is geluid vaak niet belangrijk. Als je er toch voor kiest om het (omgevings-)geluid te gebruiken, let dan op waar je filmt. Bepaalde vogelgeluiden kunnen bijvoorbeeld een mooie toevoeging zijn, maar lawaai van een snelweg is een storende factor.

8. Scherpte

Voordat je begint met filmen, tik op het object op je scherm dat je scherp wilt hebben. Op deze manier stelt de camera scherp. Let er wel op dat daardoor de lichtsterkte kan veranderen.

9. De ‘5-secondenregel’

Laat je camera minimaal 5 seconden op ‘record’ staan als je filmt. Zo kun je altijd nog knippen in de montage.

10. De lengte van de video

Niemand heeft meer zin om naar lange video’s te kijken. Het is alleen leuk voor degene die het gemaakt heeft. Online is 2 minuten vaak de maximale lengte. Houd de video kort, maar krachtig: less is more!

10 tips voor als je gaat vloggen

Als je gaat vloggen, dan gelden behalve de algemene filmtips die ik hierboven deelde, ook nog een aantal andere ‘regels’.

1. Gebruik een selfiestick of een ‘Belfie’

Met een selfiestick zien we meer van jou en de achtergrond. Het is daardoor prettiger kijken. Houd hem wel steady en zorg dat de stick niet in beeld is. Een selfiestick is ook handig om bijvoorbeeld over een muur heen te kunnen filmen. Een andere optie is een ‘Belfie’. Een Belfie is een normale monopod met een buigbare arm en een remote button (die werkt met Bluetooth). Daarmee kun je ook van andere kanten filmen, bijvoorbeeld vanachter. Het zorgt voor wat meer variatie in je shots.

2. Gebruik een microfoon

Als jij de enige bent die praat, kun je kiezen voor een dasspeldmicrofoontje die je aan je kleding bevestigt. Ga je mensen ook interviewen voor een item, dan is een handmicrofoon een goede tool om aan te schaffen. Audio is erg belangrijk bij dit soort video’s.

3. Kijk goed waar je zelf staat

Het klinkt vanzelfsprekend, maar er zijn helaas genoeg gevallen bekend waarbij mensen iets te enthousiast een shot wilden maken en dit niet overleefden. Let dus op waar je staat. De échte videofreaks onder ons doen alles voor een mooi plaatje, maar er zijn grenzen.

4. Lamp

Wil je in het donker filmen? Of wil je een extra lampje om er iets mooier uit te zien of de schaduw van je gezicht af te halen? Dan kun je naast de dichtstbijzijnde lichtbron of telefoonlampje van een andere telefoon, ook een smartphone ring light gebruiken. Dat is een LED-lampje dat je op je mobiel kunt bevestigen. Hij werkt op AAA-batterijen.

5. Aparte lens

Je kunt een aparte lens voor smartphones op je telefoon bevestigen. Met sommige lenzen kun je inzoomen of iets scherper stellen, maar er zijn tegenwoordig ook lenzen waarmee je in combinatie met een app, 360-graden-video’s kunt opnemen.

onderwater_filmen

6. Onder water

Er zijn mobile cases waarmee je ook onder en/of in het water kunt filmen. Dat maakt je video net iets frisser. Ook kun je je mobiel in een groot glas leggen, maar dat is alleen aan te raden bij stilstaand water uiteraard.

7. Insert-shots

Insert-shots zijn shots die gaan over je verhaal, waarbij je zelf niet in beeld bent en die je over je tekst heen monteert. Jouw gesproken tekst vormt op dat moment een ‘voice-over’. Denk hierbij aan ‘het plaatje bij het praatje’. Kortom: je ziet waar je het over hebt.

8. Let op je houding, teksten en kleding

Als het gaat om vakantievideo’s is het minder belangrijk, zul je denken. Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar je de video gaat posten. Als de video ‘on air’ gaat op een player als YouTube, wees je er dan wel bewust van dat je baas, kinderen, collega’s, klanten of je toekomstige werkgever jou ook in zwemkleding, negatief uitlatend over een bepaald vakantieoord of al ‘gekken bekken-trekkend’ op het strand kunnen zien.

9. Muziek

Bij muziek is het belangrijk dat je rechtenvrije muziek neemt zodra je de video online wilt posten. Muziek kan je video maken of breken. Kies niet per definitie de stijl muziek waar je zelf met alle liefde dagelijks naar luistert. Kijk ook naar de sfeer die je in je video wilt uitstralen, die goed bij je verhaal past en wat de gemiddelde kijker prettig vindt. Zodra je praat in je video, zorg dan dat de muziek slechts als achtergrondmuziek dient en je het liefst geen zang hoort. Dit leidt af van de boodschap.

10. Montage

Zorg voor een goed montageprogramma. Dat kan een app op je mobiel zijn, maar nog mooier is een programma voor op je laptop. Dan heb je vaak meer opties voor met name audio-nabewerking. Het oog (en oor) wil ook wat.

Alleen filmen is tegenwoordig niet meer genoeg: maak er iets moois van. Maar op een bonte kermis zit niemand op te wachten. Rustig aan dus met je grafische werk, filters en muziekjes. Less is more, but if you do it, do it right.