Customer experience

Is het einde van webdesign nabij? 5 signalen

0

Je zou kunnen zeggen dat het einde nadert voor webdesign zoals we dat anno nu kennen — hoge kwaliteit-templates, volgroeide design-patterns, automatisering, AI, en mobiele technologie. Als discipline heeft webdesign al haar mogelijkheden intussen wel benut. Een opkomende combinatie van technologische- en culturele trends benadrukt de noodzaak van een bredere aanpak.

Webdesign als discipline staat op het punt zijn relevantie te verliezen. Webpagina’s als middelpunt van de internetervaring is teneinde. Daarom zul je als designer nieuwe uitdagingen moeten aangaan, wil je nog waarde kunnen bieden aan je opdrachtgevers.

5 signalen van de dreigende ondergang van webdesign ‘as we know it’

Signaal 1: webdesign als gemeengoed

Het grootste deel van de webcontent draait op een framework als WordPress, Blogger, Drupal, noem maar op. Frameworks bieden je bouwstenen, zodat je minder tijd kwijt bent met de implementatie van een website, en meer met het creëren van de boodschap. Er is scala aan gratis en betaalde templates waarmee je een professioneel uitziend ontwerp in zeer korte tijd kunt realiseren.

Waarom zou de opdrachtgever jou als webdesigner dan nog inhuren voor een uniek ontwerp als hij een redelijk aanvaardbaar ontwerp kan krijgen voor een fractie van de kosten? Met als gevolg dat er veel webdesigners gewoon een template kiezen en wat (huis)stijl aanpassingen doen… Op zich een goed verdienmodel. Want als je opdrachtgever een website wil, met de gangbare functionaliteit, dan is er waarschijnlijk al een template die dat in zich heeft. Prijzen staan onder druk, de concurrentie is moordend, en de dagelijkse praktijk is weerbarstig…

Signaal 2: webdesign-componenten zijn volwassen geworden

De componenten van de gebruikersinterface zijn in de loop der jaren volwassen geworden. Responsive design is digitaal gezien al eeuwenoud. En nee, parallax is niet iets wat we ooit echt nodig hadden.

Deze volwassenheid is goed voor de gebruikers: betaalfuncties, formulieren en login-pagina’s gedragen zich allemaal op een vergelijkbare manier. Op dit punt proberen om anders, creatiever te zijn heeft doorgaans een negatieve invloed op de conversie.

Signaal 3: Facebookpagina’s zijn de nieuwe homepagina’s voor MKB

Facebook is eenvoudig in te stellen als je eigen bedrijfs(profiel)pagina en is zo efficiënt in het online zichtbaar maken van je bedrijf, dat het standaard websites nagenoeg nutteloos heeft gemaakt. Het is gratis, gemaakt om ‘viraal’ te gaan met out-of-the-box, krachtige tools die jaren geleden alleen beschikbaar waren voor grote organisaties.

Signaal 4: mobiel doodt het web

Gebruikers van het web lijken tegenwoordig niet meer gefocust op webpagina’s. Ze denken in digitale merken, meestal vertaald naar likes en followers.

Het mobiele web is altijd traag en lastig geweest. Het intypen van een webadress is raar. Navigeren tussen tabbladen is raar. Onze mobiele apparaten en vollopende datanetwerken dragen niet echt bij aan het creëren van een goede web-ervaring, zoals we die hebben op desktop.

Hoe belangrijk een responsive webdesign ook is (het niet toepassen is het plegen van digitaal zelfmoord…), het garandeert alleen dat de bezoeker je pagina kan bekijken op een mobiel apparaat — als ze die op de eerste plaats ooit vinden. Zijn aandacht wordt al grotendeels in beslag genomen door apps.

Het mobiele web is altijd traag en lastig geweest. Het intypen van een webadress is raar. Navigeren tussen tabbladen is raar. Onze mobiele apparaten en vollopende datanetwerken dragen niet echt bij aan het creëren van een goede web-ervaring, zoals we die hebben op desktop.

Signaal 5: automatisering en kunstmatige intelligentie nemen het werk over

Er is een nieuwe trend van geautomatiseerde webdesign services. Zie hiervoor het voorbeeld van The Grid. Dat is een dienst die (semantische) designbeslissingen neemt op basis van Kunstmatige Intelligentie (AI). Het analyseert je content om de beste lay-outs, kleuren, lettertypen en extra beeldmateriaal op te sporen voor je site. Met behulp van slim gekozen design-elementen (gemaakt door de mens) als raamwerk, zal het resultaat in veel gevallen beter zijn dan wat een gemiddelde webdesigner kan bereiken.

Als er iets met succes kan worden geautomatiseerd, betekent dit dat er methoden en standaarden zijn die voldoende zijn ontwikkeld en is er weinig menselijke inbreng meer nodig. En dit is natuurlijk slechts het begin. Er zal een hevige concurrentie losbarsten tussen welke diensten de beste ontwerpen kunnen leveren, sneller en met minder menselijke tussenkomst.

Don’t find us, we’ll find you

We hebben minder webpagina’s nodig, niet méér. Er zijn er al te veel die strijden om aandacht…

Wat er echt toe doet, is niet hoe een wegpagina vormgegeven is. Het is de content die de gebruiker nodig heeft. Als je op je smartphone een nabijgelegen restaurant zoekt, worden de zoekresultaten voorzien van een button ‘direct bellen’. Je hoeft niet eens naar de site van het restaurant te gaan… Doet een beetje pijn aan je ego als designer en de bezoekersaantallen zullen een beetje dalen, maar uiteindelijk wordt de gebruikerservaring verbeterd.

De richting van digitale assistenten

Diensten en producten bewegen in de richting van digitale assistenten, zoals Siri, en Google Now. Deze streven ernaar om je te voorzien van de juiste stukjes informatie die je nodig hebt, op de locatie en op het moment dat je ze nodig hebt. Het is een verschuiving van webpagina’s naar webservices — stukjes informatie die kunnen worden gecombineerd met andere diensten om waarde te leveren. Dus als je op zoek bent naar een restaurant, krijg je de beoordelingen van Foursquare, de aanwijzingen van Google Maps en de verkeerssituatie van Waze.

We gaan over naar een push-based-model van content-consumptie, waarbij relevante informatie binnenkomt zonder dat je er zelfs actief om gevraagd hebt. Zo word je gewaarschuwd als je moet vertrekken om op tijd te komen voor je afspraak. Dit alles gebeurt al dankzij de API-interfaces waarmee andere diensten communiceren met je gegevens. In deze push-wereld zijn webpagina’s helemaal niet meer nodig.

Dus als je op zoek bent naar een restaurant, krijg je de beoordelingen van Foursquare, de aanwijzingen van Google Maps en de verkeerssituatie van Waze.

De nieuwigheid is eraf

Dit wil niet zeggen dat álle webpagina’s zullen verdwijnen, want ze zijn voor bepaalde doeleinden nuttig, en zullen dat blijven. Maar de nieuwigheid is er wel een beetje af. Ze zijn een onderdeel en niet langer hét standaardmedium voor digitale producten en bedrijven.

De vraag naar UX-designers stijgt nog steeds, en het lijkt erop dat veel organisaties hun digitale producten aan het herinrichten zijn. Als webdesigner ben je dus nog steeds onmisbaar en is er voorlopig nog wel flink wat werk te verzetten.

Webpagina’s zijn slechts een deel van iets veel groters: mobiele apps, API’s, aanwezigheid op social media, zoekmachineoptimalisatie, client service channels én fysieke locaties. Alles draagt in hoge mate bij aan de ervaring die je klant heeft met je merk, product of dienst.

Een design-discipline die alleen nog maar kan groeien

En al deze contactpunten en -momenten moeten worden ontworpen, gepland en beheerd. We moeten werken aan een samenhangend geheel van ervaringen en waardevolle content voor domotica, virtual reality, elektronische contactlenzen en wat we nog mogen uitvinden in de komende decennia. Een design-discipline die dus alleen nog maar kan groeien.

Als de technologie verdwijnt naar de achtergrond, komt er meer nadruk te liggen op de waarde van content. Wil je als designer voorop blijven lopen, of op zijn minst bijblijven in deze ontwikkeling, zul je een expert moeten worden in het beheer van de inhoud en bewust zijn van de waarde daarvan.

Het is tijd voor ons als designers om de volgende stap te maken. We hebben een eigen wereld geschapen van webpagina’s waarvan wij allemaal vinden dat ze het verdienen om bekeken te worden. Nu meer dan ooit. In een wereld overspoeld met cognitief lawaai, heeft de wereld behoefte aan eenvoudige, intelligente, geïntegreerde ecosystemen van informatie. Hoe eerder designers deze behoefte omarmen, des te beter zijn we voorbereid voor de toekomst.

Bron: UXPin, e-book ‘UX Design 2015 & 2016’

Afbeelding intro met dank aan Markus Spiske via Unsplash. Illustraties met dank aan 123RF.