Social media

Dé social trends in juli: terreur, Trump & Pokémon GO

0

Juli was weer een enerverende maand op social media. Een maand die in het teken stond van grote sportevenementen zoals EURO 2016 en de Tour de France, maar overschaduwd werd door conflicten in de wereld. Hoe uitte Nederland zich over deze gebeurtenissen zich op social media?

Terreur

De maand juli is helaas een maand vol met terreur. Met meerdere aanslagen in één maand is de wereld geschokt en dit laat zich logischerwijs ook zien op social media. Onderstaande grafiek laat de activiteit en het sentiment op social media bij verschillende aanslagen in juli zien. Hierbij heb ik ook de aanslag in Istanbul van eind juni meegenomen.

Trending Topics terreur activiteit op social media

De aanslag in Nice heeft duidelijk de meeste impact op ons gehad. Een enorme piek berichten met logischerwijs een sterk negatief sentiment. De shock was groot en social is sindsdien niet meer stil geweest over deze aanslag.

Het nieuwsbericht van de NOS over de aanslag in Nice is de meest gedeelde link. Daarnaast wordt ook de ‘Ik ben veilig’-pagina van het Rode Kruis veel gedeeld op social.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen

Juli is ook de maand waarin de partijconventies van de Amerikaanse Democraten en Republikeinen werden gehouden. Op deze conventies zijn Hillary Clinton en Donald Trump formeel gekozen tot presidentskandidaten voor de desbetreffende partijen. De verkiezingen weten ogen vanuit de gehele wereld naar zich toe te trekken en zo ook de Nederlandse. In totaal werden er over de afgelopen maand bijna een kwart miljoen Nederlandse social media-berichten geplaatst over de Amerikaanse verkiezingen, Donald Trump en Hillary Clinton.

trumpvsClinton2

Maar welke kandidaat wordt het meest besproken door de Nederlandse social-gebruikers? De onorthodoxe uitspraken van Trump lijken te zorgen voor meer buzz. Nederlandse social-gebruikers benoemen de Republikeinse kandidaat bijna twee keer zoveel als zijn Democratische tegenstander. De trending topics voor Hillary Clinton zijn ‘FBI’, ‘mails’ en haar man Bill Clinton. Voor Trump is de speech van zijn vrouw Melania het meest besproken.

Melania Trump

Social ging de afgelopen maand helemaal los over de speech van Melania Trump. De vrouw van Donald Trump sprak op 18 juli tijdens het Republikeinse congres over haar man. De speech leek echter verdacht veel op die van Michelle Obama uit 2008. Kijk en oordeel zelf:

Accepteer cookies

Al snel werd de hashtag #FamousMelaniaTrumpQuotes geboren, waarmee social media-gebruikers uit de hele wereld de spot dreven met Melania Trump en haar speech. De hashtag werd in Nederland duizenden keren gebruikt en leverde bijna 200 miljoen Twitter-impressies op. Wanneer we voor deze hashtag verder kijken naar de meest gedeelde links valt op dat ook de tweet van Trump over de speech vrijwel gelijk is aan die van Obama vier jaar geleden. De lijst van meest gedeelde links geeft ons ook een mooi overzicht van enkele populaire posts:

Accepteer cookies
Accepteer cookies
Accepteer cookies
Accepteer cookies

Pokémon GO

PokemonTT

Waar hield Nederland zich nog verder mee bezig? Een groot deel van de Nederlanders speelde Pokémon GO. Het spel is tot op heden al ruim 75 miljoen keer gedownload, waarvan twee miljoen in Nederland. Al voordat het spel officieel te verkrijgen was, werd het al door velen gespeeld. Het spelletje werd de afgelopen maand meer besproken dan de hierboven genoemde komende Amerikaanse verkiezingen. Enkele statistieken over deze social buzz:

 • De afgelopen maand werden ruim 416.000 Pokémon GO gerelateerde berichten geplaatst.
 • 22 procent van de berichten heeft een positief sentiment. 8 procent heeft een negatief sentiment.
 • 44 procent van de Pokémon GO-spelers is mannelijk en 30 procent vrouwelijk.
 • Twitter, Facebook en fora zijn de grootste bronnen.
 • In de afgelopen maand werden er meer dan 4 miljard Twitter-impressies gegenereerd.
 • Amsterdam is de meest besproken gemeente in combinatie met Pokémon GO.

Wat een warmte

19 en 20 juli waren extreem warm. Men plaatste ruim 40.000 berichten op social media over het warme weer in Nederland. Vooral de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse werden veel benoemd.

In deze 40.000 berichten zitten een groot aantal pareltjes met de hashtag #hittestars. De term, die ruim 700 keer op Twitter is gedeeld, werd gebruikt om artiestennamen te combineren met het warme weer. Wil je de bijzondere creaties van de Nederlandse social-gebruikers zien? Ik heb de term in Coosto Open ingevoerd, zodat je ze hier kunt bekijken.

Sportspektakels

Met onder andere de laatste rondes van EURO 2016, de Tour de France en de aanloop naar de Olympische Spelen was er in juli genoeg te praten over sport.

Met ruim 200.000 berichten over de Tour de France en ruim 840.000 berichten over EURO 2016 genereerden beide evenementen een enorme buzz op social media. De aanloop naar de Olympische Spelen werd daarnaast in bijna 100.000 berichten besproken in juli.

Enkele trending topics op social voor deze evenementen zijn:

 • IJsland was de grote verassing tijdens EURO 2016 en dat laat zich zien in de trending topics. Na woorden als ‘EK’, ‘match’ en ‘man’ is het woord ‘IJsland’ het meest gebruikt voor EURO 2016.
 • Tom Dumoulin bracht Nederland dit jaar niet een maar zelfs twee overwinningen in de Tour de France. Om die reden werd de Nederlandse wielrenner veel besproken op social media. Het aantal ‘Dumoulin’-berichten steeg nog verder toen de Dumoulin ten val kwam en een spaakbeenbreuk opliep. Een breuk die zijn Olympische tijdrit onzeker maakte.
 • Een grootschalig dopingsschandaal rondom de Russische sporters is groot nieuws in juli. Een WADA-rapport laat structureel dopinggebruik door Russische sporters zien. Tot een collectieve schorsing van Rusland kwam het echter niet. Het is nu aan de internationale bonden om per sport een oordeel te vellen over het wel of niet toelaten van de Russische atleten.
 • En natuurlijk niet te vergeten de mottenplaag tijdens de finale van EURO 2016. De talloze motten in het Stade de France inspireerde enkele social-gebruikers om onder andere het populaire Twitter-account @CristianosMoth aan te maken. Een account dat voor veel buzz zorgde op social media.
Accepteer cookies
 • Wielrenner Chris Froome won afgelopen maand de Tour de France. Maar voordat het zover was heeft hij flink moeten zwoegen om dit te kunnen bereiken. Dit deed hij zowel met als zonder fiets. Toen hij na een val met een kapotte fiets achterbleef, voelde hij zich gedwongen om een stuk verder te rennen. De rennende Froome zorgde met deze unieke actie voor flink wat social media-buzz. Lang niet al deze buzz was uiteraard geheel serieus.
Accepteer cookies

EuroPride

Hema zorgde rondom de EuroPride in Amsterdam voor een scherpe inhaker die veel gedeeld werd op social media. De inhaker deed het zo goed dat deze op plek #3 te vinden is in de lijst met trending topics rondom het evenement in Amsterdam.

Accepteer cookies

Wat viel jou op?

Tot zover enkele hoogte- en dieptepunten op social media van juli. Wat viel jullie afgelopen maand op?

Foto intro met dank aan 123RF.