How to

Je eigen webshop in 6 dagen [stappenplan]

0

In de afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen op e-commercegebied niet stilgestaan. Het is zelfs realistisch om een goedwerkende en geoptimaliseerde webshop te starten in 6 dagen. Welke stappen kun je tegenwoordig zetten om snel de markt te betreden? We delen graag onze ervaringen met een succesvol- (Koffiecups) en een mislukt concept (Smartwatches).

In 2010 schreven we de reeks ‘Webshop in 360 dagen‘. Tegenwoordig begint het e-commercelandschap steeds meer te lijken op de offline winkelstraat. Hierbij moet het onderscheidende vermogen vooral uit je concept zelf komen, in plaats van uit de techniek. Hoe start je een eigen webshop?

Voorbereiding voor je webshop

Alles begint met een idee voor een product of dienst. Dit idee is het zaadje dat je gaat planten en dat, met de juiste ingrediënten, mooi kan gaan groeien. Als je het gevoel hebt dat je vooral goed in marketing bent, outsource dan de zaken waar je minder goed in bent door bijvoorbeeld gebruik te maken van dropshipping. Wil je meer controle over je concept? Verdiep je dan in het inkopen van het product.

Voor ons moet een product aan een aantal eisen voldoen:

 • We moeten het leuk vinden. Voor producten die je leuk vindt, heb je meer energie.
 • We moeten wat van het product afweten, anders bied je te weinig toegevoegde waarde.
 • Het moet een niche zijn. Alle mainstream-producten worden al veelvuldig aangeboden.
 • Het product moet een goed gewicht of goede afmeting hebben, dat maakt de logistiek gemakkelijker.
 • Er moet op lange termijn een goede marge op zitten.
 • Bij voorkeur moet het een recurring product zijn en/of het moet een passie-product zijn.

Nespresso CupsMarktonderzoek

Voordat je de webshop gaat starten, is het daarom aan te raden een gedegen marktonderzoek te doen naar aanbieders, fabrikanten en concurrentie. Dit doen we vaak met Google Trends (stijgers), Global Market Finder, de AdWords Keyword-tool, analyse op Amazon.de/Amazon.com/Aliexpress.com, bellen met onze contacten in China en Japan en het volgen van (buitenlandse) startup-blogs/crowdfunding-sites om groeiende markten te vinden.

Succes en mislukking

In dit artikel delen we twee verhalen met jullie. Het succes van KoffieCupster.nl (verkoop van koffiecapsules) en de mislukking van SmartWatchGuys.com (verkoop van smartwatches). Wat heeft aan het succes bijgedragen en waarom is het misgegaan?

 KoffieCupster.nlSmartWatchGuys.com
koffiecupsSmartwatches
TrendVia Italiaanse kennisToenemende wereldwijde populariteit
ScopeGoedkopere alternatieve cupsBekende en onbekende merken
LogistiekMatige afmeting/prijs verhoudingGemakkelijk te verzenden, hoge orderwaarde
FocusPrijs en first-mover/niche marktNiche als geheel
ConcurrentieWeinig concurrentieConcurrentie op A-merken

Dag 1. Vinden van een aanbieder, inkopen of produceren

Alhoewel het nog steeds een grote uitdaging is om een leverancier te vinden die ook aan kleine spelers wil verkopen, is het wel steeds makkelijker geworden om met een beperkte voorraad te starten. Door de voorraad laag te houden beperk je je risico. Je wilt tenslotte eerst je concept goed testen. Veel leveranciers bieden (niet openlijk) een dropshipping-optie. Daarnaast heb je een groot aantal gidsen met daarin diverse dropshipping-leveranciers, deze zijn ook een inspiratiebron voor het bedenken van een nieuw product.

Vector Buying online with tabletWil je meer controle en zekerheid, en heb je genoeg vertrouwen om meer risico te lopen? Probeer dan bijvoorbeeld Alibaba of AliExpress, daar kun je direct voorraad uit bijvoorbeeld China inkopen. Let er wel op dat de kwaliteit op AliExpress sterk varieert en vooral aan de onderkant zit. Bestel daarom altijd eerst een kleine selectie en probeer de producten zelf uit.

Wanneer is het voor jou een succes?

Voor zelfgeproduceerde producten geldt overigens hetzelfde; bedenk wanneer het voor jou een succes is. Hoeveel mensen moeten het bijvoorbeeld kopen om het qua kosten uit te laten komen? Laten produceren is vaak een volgende stap als je de fabrikant hebt gevonden. Hier kun je ook zelf veel aan quality control doen, aanpassingen doorvoeren en bepaalde eisen stellen aan functionaliteit. Fabrieken hebben wel altijd een Minimum Order Quantity (MOQ).

 KoffieCupster.nlSmartWatchGuys.com
InkoopPartnership met leverancierVia shops op Ali en via affiliate (Coolblue, Amazon, bol.com)
MOQGeenGeen MOQ, wel verzendkostenbesparend inkopen
KwaliteitUittesten van diverse smakenKwaliteit was heel slecht
TestersTestende vrienden blij met cadeauTestende vrienden niet blij met cadeau
InternationaalGeen trend in AziëWel trend in Azië
Onze learnings
Met SmartWatchGuys kwamen we er al snel achter dat de kwaliteit van Chinese smartwatches sterk te wensen overliet. Ondanks dat we ze goedkoop konden aanbieden, was de kwaliteit ondermaats voor de Nederlandse markt. Met name de functionaliteit voldeed niet aan de verwachtingen. De les die we hieruit leerden was dat je goed de kwaliteit moet controleren als je in China gaat bestellen.
Deze kennis hebben we met succes opnieuw kunnen toepassen op een ander concept, SunChargers.eu, waarbij we na lang zoeken een fabriek hebben gevonden met onze eigen, gecontroleerde productielijn. Met KoffieCupster zagen we dat deze markt alleen te betreden was als je grote voorraden aan kon houden en financieren. Om deze uitdaging op te lossen besloten we een partnership aan te gaan met een Italiaanse distributeur.

Dag 2. Opzetten van de webshop

Met platformen als Shopify, Jimdo of Lightspeed (voormalige SEO-shop) kun je binnen no-time een goede basis-shop neerzetten, waar alles is geregeld (betaling, contentpresentatie, zelfs SEO). Om snel te starten zijn dit perfecte manieren en buitenlandse spelers ondersteunen de Nederlandse markt steeds beter. Er zijn zelfs vaak al koppelingen met Bol.com, Amazon, PostNL en PSPs.

Als je iets meer controle wilt (bijvoorbeeld uitgebreide SEO, koppelingen met logistiek partner, totaal eigen lay-out), beweeg je al meer richting WordPress. Hier is wat meer technische kennis voor nodig, niet alleen van WordPress, maar ook van bijvoorbeeld SSL, hosting en WooCommerce. Als je nog weinig ervaring hebt met Woo of WordPress, ben je zeker meerdere dagen kwijt om het op te zetten en te configureren.

Magento is het meest toekomstproof

Het laatste platform past niet helemaal in het rijtje ‘binnen één dag’, maar we kunnen geen artikel schrijven zonder Magento te noemen. Voor ons was het een testcase of het in één dag zou lukken en voor een basis-shop is dit zeker haalbaar. Verwacht echter een MVP (Minimum Viable Product), dus geen uitgebreide optimalisaties of functionele aanpassingen. Wel is Magento het meest toekomstproof en kan het gemakkelijk naar verschillende talen en landen worden uitgebreid.

 KoffieCupster.nlSmartWatchGuys.com
InvesteringMagento, 2 dagenMagento, 1 dag
HostingByte.nlByte.nl
CustomizationUitgebreide aanpassingenBasisconfiguratie
KoppelingenKoppeling met Mollie & logistiekKoppeling met Mollie & MyParcel
Vaste Kosten50 Eur per maand50 Eur per maand
Onze learnings
Voorheen besteedden we veel tijd in de perfectionering van de webshop, alvorens we hiermee livegingen. Nadat we met SmartWatchGuys relatief veel tijd in de content hadden gestopt, bleek de markt in Nederland gewoonweg niet interessant. Helaas waren er toen al meerdere uren gemaakt in het opzetten van de shop.
Tegenwoordig kun je zo snel mogelijk met de webshop online gaan en tijdens de optimalisaties alvast de markt proeven. Op die manier houd je opnieuw het risico klein terwijl je je concept alvast kunt testen. Kortom, balanceer tussen perfectie/uitwerking en ‘zo snel mogelijk online’.

Dag 3. Regelwerk, koppelingen

Uiteraard hoort er een deel administratie bij de shop. Voor beide gebruiken we een Mollie-account met een apart profiel en een apart MyParcel-account (in de pre-fulfilment-periode). Mollie heeft het voordeel dat je heel snel kunt beginnen en dat het voor zowel Magento als WordPress een goede plugin heeft.

Verder regelen we standaard het volgende:

 • Gmail-account, die mailt ‘vanuit de domeinnaam’.
 • Eigen MyParcel-account.
 • Mollie-bedrijfsprofiel binnen één account.
 • AdWords-account vanuit onze Modern Minds MCC.
 • Eigen XOIP nummer (SC: 010-nummer, SWG: 084-nummer).
 • Logistiek gaat via outsource-partner Make Or Buy via de API.
 • Bing & Facebook Advertising account vanuit MCC.
 • Mailaccount vanuit Copernica (MCC) of MailChimp.
 • Registreren handelsnamen.
 • Inrichten Analytics- en Mouseflow-account.
Onze learnings
Bij onze vorige concepten hadden we al geleerd dat je goed moet kijken naar wat je zelf doet en wat je outsourcet. Logistiek is iets dat we het beste snel kunnen outsourcen, zodat we ons kunnen focussen op de groei van de shop in plaats van op het uitbaten van de webshop.
Daarnaast heeft het schaalvoordelen als je al bestaande accounts hebt bij diverse platformen (zoals MyParcel, Mollie), omdat je daarmee sneller nieuwe concepten kunt lanceren. Zorg er ook voor dat je alles hebt ingericht om te leren van je bezoekers. Meet dus alles met Analytics en Mouseflow om zoveel mogelijk kennis tijdens je MPV-fase op te doen.

Dag 4. Content en social media

Social media monitoringEen webshop is niets waard zonder goede content. Aangezien we een webshop starten met een beperkt aantal producten, kunnen we voldoende goede en rijke content creëren in een relatief korte tijd. De basis van de teksten volgen een vast stramien op basis van specificaties. Als je later tijd hebt, kun je die vervolgens handmatig herschrijven.

Bij al onze startups beginnen we eveneens een blog en starten we social media-accounts op alle netwerken. Dit is tegenwoordig prima te regelen via Hootsuite en geeft een goede manier om je doelgroep aan te trekken, te leren kennen, winacties te doen en van informatie te voorzien.

Keywords en productfoto’s

Op onze blogs publiceren we relevante informatie over de producten. Informatie die je niet vindt bij andere shops en die daadwerkelijk relevant is voor de kopers. Qua keywords focussen we hierbij vaak op de niche-woorden waar nog niet veel concurrentie voor bestaat. Daarnaast nemen we YouTube-video’s op met een product review, uitleg en introductie in het merk. Last, maar absoluut not least; de productfoto’s. De foto’s kun je in het begin zelf nemen, maar er zijn inmiddels professionele productfotostudio’s die een perfecte 360-gradenpresentatie voor je kunnen maken.

Onze learnings
Besteed voldoende aandacht aan de content. Als je voor een niche-markt gaat, dan moet je proberen expert en autoriteit in jouw niche te worden. Haal je inspiratie uit internationale concurrenten of verbeter content die al online bestaat.
Focus daarbij op kwaliteit en niet op kwantiteit. Het opzetten van remarketing is ook erg belangrijk als kleine webshop. Op die manier haal je vaak meer rendement, omdat de initiële acquisitiekosten hoger kunnen zijn voor onbekendere en nieuwere shops.

Dag 5. Verkoopkanalen en marketing

Als de shop staat en je hebt het aankoopproces (MVP) getest, is het tijd om op te schalen. Dit kan op een aantal manieren, waarbij sommige kanalen veel beter werken dan andere. Welk kanaal werkt, is per product, timing en prijs verschillend. Het verkopen via platformen (Bol.com, Amazon) heeft tegenwoordig wel een vlucht genomen, zoals Marco Coninx perfect in zijn artikel uiteenzet. Daarnaast is het gebruik van de mainstream marketingkanalen altijd aan te raden, maar dan wel met een slimme uitsluitingsstrategie.

De kanalen waar je aan kunt denken zijn:

 • Bol.com (wel EAN nodig).
 • Amazon.de/.co.uk/.it (voor meer premium-producten).
 • Publishers via affiliate (pas op kortingssites).
 • Groupon, dealsites (als je marge overhebt).
 • AdWords, Bing, Yandex, Facebook, Instagram.

Bij SmartWatchGuys hadden we nooit de schaal kunnen bereiken om te gaan schalen. Het klinkt als een kip-ei-verhaal, maar je merkt snel genoeg of er interesse is en of je de volgende stap qua inkoop durft te nemen. Met SWG probeerden we via dealsites en via Amazon.de de producten aan te bieden, maar de marge was te krap en op Amazon.de worden de smartwatches door de Chinese merken zelf aangeboden, wat het onmogelijk maakt om ermee te concurreren.

Facebook als check op betrouwbaarheid

Voor KoffieCupster.nl en SunChargers.eu werkt een combinatie van kanalen goed. AdWords met een hele strakke uitsluiting presteert rond de 600 procent ROAS, Bol.com beloont verkopers die goed scoren en snel leveren en Amazon.it kent nog weinig aanbieders met Europese verzending. Qua investering in Facebook is het zaak om uit te kijken; likes betekenen niet per se verkopen, maar het is aantrekkelijk om wel voor de likes te gaan. Ons advies is om te accepteren dat een goede Facebook-aanwezigheid belangrijk is, met name omdat consumenten vaak checken op betrouwbaarheid.

Onze learnings
Probeer alle kanalen uit en laat meerdere proefballonnen op. Sommige zullen werken en sommige niet. Het is zaak om alle resultaten goed te evalueren en het als portfolio aan kanalen te zien, waarbij je meer kunt investeren in goedlopende kanalen. Wees wel (vooral aan het begin) voorzichtig met spenderen en gebruik een combinatie van gutfeeling en ratio.

Dag 6. Strategische kansen en uitbreiding

Webshop strategieBij onze evaluatie van SmartWatchGuys bleek al op ‘dag 3’ dat er niet veel interesse was. De A-merken werden bij de grote jongens gekocht en de C-merken verkochten niet goed. De kwaliteit van die producten was voor Nederland wellicht gewoon te slecht. Een goede ondernemer weet wanneer te stoppen en dat is een les die we hebben geleerd, alhoewel we nog wel geïnvesteerd hadden in content en social media om uit te sluiten dat we een doelgroep over het hoofd zagen. Na een testperiode van een maand, besloten we hier niet verder op te focussen.

Als groothandel gaan fungeren

Met KoffieCupster.nl en SunChargers.eu hadden we bij elke stap het gevoel dat de volgende stap zich alweer aandiende en logisch was. We zagen na een maand ook dat klanten terugkwamen en dat was een teken dat we de juiste producten leveren. Logische vervolgstap was om een eigen merk te produceren. Er is ook interesse vanuit offline en online winkels, waardoor we besloten hebben als groothandel te fungeren. Welke invloed dit heeft op onze eigen verkoopsite is nog onbekend.

In de nabije toekomst overwegen we de volgende stappen:

 • Groothandel, verkoop aan detailhandel.
 • Verder internationaal uitbreiden (BE, FR, IT, ES, PT, IT, DE).
 • Sterk inzetten op affiliates en dealsites.
 • Zelf offline aanbieden (pop-up stores, doelgroep opzoeken, verhuur).
 • Uitbreiden naar gelijkende producten.

Ingrediënten om te slagen

Het is zeker mogelijk om in 6 dagen een webshop te starten en daarmee een markt te beproeven. Er is wel een aantal ingrediënten nodig om dit te laten slagen:

 1. Kennis van platform (Shopify, Jimdo, WordPress, Magento).
 2. Kennis van online marketing (SEO, SEA, affiliate).
 3. Vrij budget per shop om mee te experimenteren.
 4. Rationele instelling, durf om te stoppen of door te zetten wanneer nodig.
 5. Leverancier die bereid is samen te werken vanaf het begin.
 6. Zes vrije dagen. 😉

Tegenwoordig is de drempel om een shop te starten zeer laag. De uitdaging zit meer in het zoeken van een markt of in het uniek maken van je concept. Met een MVP-instelling kun je met een laag budget een portfolio aan producten/shops opbouwen en daar een positieve ROI op bereiken.

Start laagdrempelig en probeer uit

Er is veel meer concurrentie in de e-commercemarkt dan 6 jaar geleden en de meeste mainstream-producten worden ruimschoots aangeboden, maar in de niche en longtail zijn zeker kansen te vinden! Start dus laagdrempelig, probeer diverse dingen uit, en leer van je fouten!

Afbeeldingen met dank aan 123RF.