Content

Zo creëer je korte, krachtige video’s van 60 seconden [5 tips]

0

Een van de grootste redenen waarom mensen op ‘play’ drukken? De lengte van je video. Hoe korter de video, hoe meer kans dat de kijker je video wil zien. Ga maar na: als je een video opent, gaan je ogen al snel naar de tijd. Duurt een video 17 minuten, dan ben je snel weg. Duurt een video 00:58, dan blijf je wellicht nog even hangen.

Onderzoek van Wistia bewijst dat korte video’s meer ‘engaging’ zijn. Het is nu belangrijker dan ooit om binnen een korte tijd een krachtige visuele boodschap over te kunnen brengen op social media. Maar, hoe doe je dat? Hoe maak je een korte, krachtige video van 1 minuut? Mijn 5 tips.

1. Focus in je video

Een grote reden waarom je video’s kort moeten zijn? Sociale netwerken als YouTube houden rekening met de kijktijd. Een video die bijvoorbeeld voor 80 procent wordt uitgekeken, wordt hoger geplaatst in zoekresultaten dan een video die maar voor 34 procent wordt uitgekeken. Het is dus belangrijk dat de kijker tijdens de hele video geboeid blijft.

En daar is focus voor nodig. Probeer dus niet allerlei boodschappen in je video te proppen, maar focus op één doel.

Een grote reden waarom je video’s kort moeten zijn? Sociale netwerken als YouTube houden rekening met de kijktijd.

Wat moet de kijker doen, denken, of voelen?

Mijn advies is om één duidelijk doel voor ogen te hebben. Wat moet de kijker doen, denken, of voelen als hij/zij je video bekijkt? Moet de kijker naar een bepaalde landingspagina gaan op je website? Wil je graag dat de kijker een service bij je afneemt? Wil je de kijker bewustmaken van iets? Of wil je een bepaalde sfeer, of een bepaald gevoel meegeven?

Focus op één doel. Dat is duidelijk voor de kijker, en handig voor jou. Zo kun je je 1-minuutvideo goed voorbereiden, en kort houden!.

2. Knallend begin

Het belangrijkste moment van je video? De start. In de eerste seconden bepaalt de kijker of hij/zij je video blijft uitkijken. In het begin moet je de kijker dus overtuigen dat deze video zijn of haar tijd waard is.

Facebook video-onderzoek: eerste 3 seconden

Onderzoek van Facebook toont aan dat als je de aandacht binnen de eerste 3 seconden vast weet te houden, 65 procent van van de kijkers minstens 10 seconden blijft kijken, en 45 procent van de kijkers blijft minstens 30 seconden kijken.

Zorg er dus voor dat je de aandacht van de kijker trekt vanaf de allereerste seconde. Gebruik geen lange intro’s met logo’s en muziekjes, maar begin de video meteen, zodat de kijker ziet waar hij of zijn voor kwam.

3. Werk met stappen of hapbare brokjes informatie

Als je een korte boodschap wilt overbrengen via video, is het handig om je informatie te versimpelen. Werk met een bepaald format of plan, en deel je informatie op in kleine, hapbare stukjes. In plaats van een algemene video over ‘YouTube marketing’ kun je de informatie opdelen in bijvoorbeeld ‘5 tips voor YouTube marketing’ of ‘de top-3 YouTube marketingtips.’

Zo kun je heel gericht je content verkleinen. Bovendien weet de kijker wat hij of zij kan verwachten, en kun jij de informatie makkelijk opdelen in kleine brokjes. Een stappenplan kan ook handig zijn voor de eventuele presentator: een paar stappen zijn makkelijker te onthouden dan een grote lap tekst. In dit geval is het echt: less is more!

Zo maak ik voor Frankwatching how-to video’s van 1 minuut lang, die ik ook altijd probeer op te delen in stappen. Zoals: “3 Instagram-hacks in 1 minuut

Accepteer cookies

4. Informatie of visualisatie?

Teveel informatie proppen in een video: ik zie het helaas maar al te vaak. Het laatste wat je wilt, is je kijker vervelen. Laat daarom zoveel mogelijk informatie achterwege die je ook kwijt kunt in tekst of graphics. Probeer de video echt te gebruiken om in het kort je boodschap te visualiseren. Laat mensen praten, laat je product zien, gebruik muziek en graphics. Kortom: visualiseer je boodschap. Laat mensen niet in slaap vallen met informatie-overload.

Het laatste wat je wilt, is je kijker vervelen. Laat daarom zoveel mogelijk informatie achterwege die je ook kwijt kunt in tekst of graphics.

Standaardinformatie kun je ook kwijt op je website of via graphics

Deze video van Windesheim LAB21 is een goed voorbeeld. Door middel van korte, krachtige soundbites en sterke visuals, gecombineerd met graphics, wordt de boodschap overgebracht. Geen standaardinformatie over wie, wat, waarom. Want dat kun je wel kwijt op je website. Een video moet laten zien: het is geen radio!

5. Denk niet aan jezelf

Voor wie maak je de video eigenlijk? Wie is je kijker? En waarom is hij of zij geïnteresseerd in wat je te laten zien hebt? Houd bij het maken altijd de kijker in gedachten. Is het bijvoorbeeld voor de kijker van belang dat jij je naam voluit noemt? Of dat je logo eerst in beeld komt? Nee, waarschijnlijk maakt het de kijker niet uit hoe je heet (sorry, ego), en boeit het de kijker ook niet hoe je logo eruit ziet. De kijker is er voor zichzelf. Hij of zij wil antwoord op een vraag, wil zien wat je doet, of wil een probleem opgelost hebben. Laat dus alle informatie over jezelf die niet van belang is voor de kijker weg. Dat geeft je nog meer focus, en kan je video weer een stuk korter maken!

Wat zijn jouw tips voor korte social video’s? Ik ben benieuwd!