Online marketing

Online merkbeleving: leer van Douwe Egberts, VT Wonen & Bol.com [4 tips]

0

Eerste bouw, ontwerp en positioneer je je merk. Zodra dit brand design vaststaat, kun je beginnen met het echte werk: brand activation. Brand activation gaat om het creëren van online merkbeleving met als doel: meer betrokkenheid. En waar kun je je merk nou beter tot zijn recht laten komen dan op je website? In dit artikel leg ik uit hoe je op je website een optimale merkbeleving kunt neerzetten.

Als bezoekers zich betrokken voelen met je merk, zijn ze eerder bereid om bij jou te converteren en krijg je naar alle waarschijnlijkheid ook meer loyale klanten. Hoe creëer je nu zo’n optimale merkbeleving?

Branded websites

Online zijn er heel veel mogelijkheden om een merk te laden bij bezoekers. Hierbij is de website een heel belangrijke factor. Een website is meer dan alleen een conversiekanaal. De doelgroep wil hier ook oriënteren en inspiratie opdoen. Zodra een goede winkelervaring, bestelgemak en productinspiratie centraal staan, dan is je website ‘branded’. 69 procent van de consumenten wereldwijd vertrouwt branded websites. Zeker de moeite waard dus! Maar waar begin je? Om brand activation op een website goed tot zijn recht te laten komen, moet voldaan worden aan de volgende criteria:

1. Het brand design moet makkelijk kunnen worden herkend

Internetgebruikers zijn vluchtig. Dit blijkt uit het feit dat 55 procent van hen minder dan 15 seconden actief is op een website. Daarom is het belangrijk dat het brand design snel en gemakkelijk te herkennen is voor bezoekers. Houd hiervoor de merkwijzer naast je merk. In deze merkwijzer wordt met behulp van verschillende aspecten het merkinnerlijk (missie, visie, etc.) en het merkuiterlijk (huisstijl, iconen, etc.) vastgelegd. Ga vervolgens na of alle aspecten die je hebt opgesteld uniek zijn, maar bovenal passen bij het merk.

2. Tekstuele- en visuele content moeten direct de aandacht pakken

Bezoekers besteden 16 procent van hun tijd op websites aan content. Als content niet direct de aandacht pakt, zullen bezoekers het niet zien. Bij pakkende content kun je denken aan productinspiratie, blogs en andere  contentmarketing met als doel: merkbeleving creëren. Hieronder beschrijf ik twee goede voorbeelden op dit gebied.

Douwe Egberts productinspiratie

Deze pagina van Jacobs Douwe Egberts Piazza D’Orro is een goed voorbeeld waarbij productinspiratie centraal staat. Het draait hier volledig om de beleving die past bij dit product.

Bestpractice_DouweEgberts

VT Wonen bloggers

Bloggers inspireren bezoekers met design tips, DIY’s (Do It Yourself) en woontrends.

Bestpractice_VTWonen

3. USP’s en voordelen van een merk moeten duidelijk naar voren komen

Zodra de merkuitingen op je website aansluiten bij de kernwaarden van je organisatie, creëer je onderscheidend vermogen en geloofwaardigheid. USP’s zijn punten die laten zien waarom het merk onderscheidend en waardevol is. Deze USP’s kunnen gezien worden vanuit verschillende perspectieven:

  • Vanuit het product (ambachtelijk, hoge kwaliteit).
  • Vanuit het gebruik van het product (gemakkelijk, duurzaam).
  • Vanuit beloften (laagste prijsgarantie, vandaag besteld = morgen in huis).
  • Vanuit concurrentie (de goedkoopste, de beste service).

Je kunt hierbij kiezen voor één perspectief of meerdere combineren, zolang de USP’s maar uniek zijn voor het merk. Zodra de juiste USP’s zijn gekozen, is het goed om deze prominent naar voren te laten komen op de website. Voorbeelden hiervan zijn:

Vast aan de hoofdnavigatie

Bestpractice_Vitatheek

Prominent op de homepage

Bestpractice_Dashcams

Als productdetails op de productpagina’s

Bestpractice_Bol

4. Er is sprake van consistentie in de manier waarop het merk wordt uitgedragen

Een van de belangrijkste voorwaarden voor alle websites is consistentie. Ook in de manier waarop je je merk naar buiten brengt is het belangrijk om consistent te blijven. Zorg er dus voor dat je niet het een belooft en het ander laat zien en dat je altijd dicht bij het brand design blijft. Pas dan komt brand activation goed tot zijn recht en is het effect het grootst.

En? Is jouw website al branded?

Voldoet jouw website aan bovengenoemde punten? Laat het weten in de reacties.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.