Social media

Instagram & Snapchat: de toekomst van de content feed

0

Instagram Stories of Snapchat? De afgelopen weken is dit hot topic geweest op social media. Nog niet iedereen is erover uit op welk platform men verder gaat. Even leek het of een aantal digital influencers de overstap maakte van Snapchat naar Instagram Stories. Er wordt nog volop geëxperimenteerd met beide apps. Wat zijn de verschillen en wat zeggen de cijfers?

Instagrammer Meetmeinparee vertelde in een van haar Stories dat ze Snapchat heeft verwijderd, toch heeft ze de app nog op haar Instagram profiel staan. De New Yorkse celebrity Luis D’Ortiz zei in een van zijn Stories dat Snapchat dood is: “Ik beleef mijn momenten maar 1 keer en dit kan ik niet delen op 2 verschillende platforms.” Toch is ook hij nog te vinden op zowel Instagram als Snapchat.

De content feed verandert

Hoe de strijd tussen Snapchat en Instagram zich verder ontwikkelt, is een grote vraag maar één ding is zeker: de content feed zoals wij die nu kennen (tekst en/of tekst + beeld) verandert langzamerhand naar een feed waarbij je korte video’s en/of livestreams achter elkaar ziet. Op deze manier delen mensen hun momenten. Zoals Kevin Syström in zijn speech zei: “Facebook heeft de feed uitgevonden, vervolgens pastten Linkedin, Twitter en Instagram dit ook toe op hun platforms.” Allemaal verschillende apps die ook voor diverse doeleinden worden ingezet, en toch 1 ding gemeen hebben: het gebruik van content feeds.

Met andere woorden: Instagram heeft Snapchat’s short video feed toegepast op hun platform. Betekent dit dan ook meteen het einde van Snapchat of zien alle socialmedia-platforms er in de toekomst zo uit? Hoe ga je hiermee om? Om hierachter te komen staan we stil bij een paar verschillen tussen beide platforms.

1. Messaging app versus inspirerende plaatjes

Allereerst, een belangrijk verschil is dat Snapchat veel wordt gebruikt als messaging app, terwijl men Instagram inzet om volgers te inspireren met mooie plaatjes. Uit onderzoek van Defy Media voor Variety met 1117 respondenten in de VS blijkt dat 71% de app gebruikt om te chatten/snappen. Het is dan ook niet gek dan Snapchat begin dit jaar een update heeft uitgevoerd waarmee de messaging functie nóg interessanter is geworden. Zo kun je video’s snappen, video calls maken en gewoon berichten sturen.

Waarom dit zo belangrijk is? Je zorgt ervoor dat je hiermee nóg persoonlijker contact kunt hebben met je volgers. Waar Snapchat een goede messaging tool is, gecombineerd met short videos, is Instagram een platform waarmee je mooie plaatjes en (nu ook) momenten deelt met de hele wereld.

2. Picture perfect versus wie ben je echt?

Instagram kan worden omschreven als het perfecte plaatje: een mooi leven vol reizen, modeshows, een goed lichaam, lekker en gezond eten. Al met al inspiratie. Snapchat is meer een video editing room in je broekzak. Wat je vertelt in je Snapstories, hoeft niet altijd te gaan om het perfecte leven. Want het gaat om momenten: mooie, maar ook minder leuke momenten. Op Snapchat kun je makkelijk een gek gezicht trekken en zeggen dat je je op dat moment verveelt, terwijl je dit niet gauw tegen zult komen op Instagram.

3. Privé versus bereik

Een groot voordeel van Instagram is dat het een gevestigd platform is met een veel hoger bereik dan Snapchat. Er gaan geruchten dat Instagram het binnenkort mogelijk maakt om hashtags toe te voegen aan Stories, waardoor het nóg makkelijker wordt om ontdekt te worden.

Terwijl je content op Instagram toegankelijk is voor iedereen, zit je met Snapchat in een gesloten omgeving. Voor gebruikers heel fijn om te gebruiken, maar voor bedrijven een grote uitdaging. Verschillende hacks zoals een Snapchat takeover, samenwerkingen met andere influencers die je kunnen aanbevelen in hun Snapstory en de app Ghostcodes zorgen voor nieuwe volgers. In de VS (helaas nog niet beschikbaar in NL) zijn de geofilters on demand wel van toegevoegde waarde. Adverteerders kunnen zo een enorm netwerk bereiken. Helaas is dit nog niet in alle delen van de wereld verkrijgbaar.

Wat zijn de verschillen tussen beide apps volgens de onderzoeksresultaten van Newcom, SensorTower en Comscore?

4. De cijfers

Dagelijks maken 541.000 mensen in Nederland gebruik van Snapchat en 992.000 van Instagram. 58% van alle Nederlandse jongeren tussen 15 – 19 jaar maakt gebruik van Instagram, op Snapchat is dit 56%. Een klein verschil die 2%. Maar Instagram heeft ook meer gebruikers in een oudere leeftijdscategorie én op dit moment een hoger bereik (Nationale Social Media Onderzoek 2016, Newcom, pdf).

sensortower-instagram-snapchat-2016

Is er echt afname? Uit onderzoek van SensorTower blijkt dat er sinds de lancering van Instagram Stories nog geen afname te zien is in het gebruik van Snapchat. Deze informatie is gebaseerd op hun mobiele panel met miljoenen gebruikers in 30 landen. Volgens het bedrijf is er een mogelijkheid dat beide platforms blijven bestaan. Hieronder benoem ik een aantal redenen.

Laadtijd

De video’s op Instagram Stories zijn van hogere kwaliteit, waardoor de laadtijd iets te lang duurt. Zo verliezen sommige gebruikers na de tweede story al kijkers, terwijl dit gemiddelde bij Snapchat pas bij de tiende snap is. De reden waarom Snapchat een lagere videokwaliteit aanhoudt, is zodat je gemakkelijk van snap naar snap kunt gaan.

sensortower-view-retention-instagram-snapchat

Gebruikers

Uit onderzoek van Comscore blijkt dat het publiek op Snapchat een stuk jonger is dan op Instagram. Deze gebruikers zullen niet zo gauw van platform wisselen. Maar er is een kans dat Snapchat de oudere gebruikers verliest aan Instagram, omdat deze groep al bekend is met Instagram en het platform gewend is.

Filters en lenses

Beide platforms hebben filters, maar Instagram heeft geen lens met gekke gezichten. Daarnaast zijn de emoticons op Snapchat tegenwoordig ook gekoppeld aan bitmoji’s, waardoor je je digitale zelf visueel terug kunt zien. Dit zorgt ervoor dat een jonger publiek liever gebruik maakt van Snapchat.

Maar, de app MSQRD (waarmee je je gezicht kunt omvormen) is onlangs overgenomen door Facebook. De kans bestaat dat dit toegepast gaat worden in Instagram Stories, omdat dit ook eigendom is van Facebook.

De toekomst van social media zit in video-content en livestreams

De toekomst van social media zit in video-content en livestreams. Elk platform zal dit op zijn eigen manier toepassen. Heb je twee platforms die precies hetzelfde zijn? Dan is de kans groot dat er maar 1 overeind blijft staan. Maar de verschillen tussen Snapchat en Instagram zijn groot: messaging en short video app versus mooie plaatjes en leuke momenten delen.

Of Instagram Stories de Snapchat-killer is? Momenteel niet. De strijd tussen Snapchat en Instagram zet zich wel voort. Daarom zou een volgende zet wel essentieel kunnen zijn. Onlangs heeft Snapchat de app Vurb overgenomen, een tool waarmee je makkelijk leuke activiteiten in de omgeving kunt vinden. Ook wordt er binnenkort een functie gelanceerd waarmee je 360° videos kunt bekijken. De commerciële mogelijkheden hierin zijn zeker interessant voor (lokale) bedrijven.

Hoe dit zich zal ontwikkelen in de nabije toekomst? Dat is even afwachten.

Wat betekent deze ontwikkeling voor merken?

Op dit moment is het aan te raden om beide platforms in de gaten te houden. Let wel op de verschillen als je ze allebei gebruikt en voorkom dubbele posts.

Wil je mooie verhalen vertellen en mooie beelden te laten zien? Maak dan gebruik van Instagram. Vooral voor modemerken is dit enorm handig. Draait het vooral om het moment en wil je iets laten zien wat ‘niet mooi’ hoeft te zijn? Maak dan gebruik van Snapchat. Door alle editing functies (zoals het toevoegen van muziek, versnellings- en vertragingseffecten en emoticons) kun je bijvoorbeeld informatieve video’s op een leuke manier vertalen naar een groot publiek. Zo is de Gemeenteraad Almere bijvoorbeeld te volgen via RaadvanAlmere, waar jonge politici kijkers achter de schermen meenemen van de politiek.

Let op de kwaliteit van je content

Met deze zet van Instagram is het duidelijk waar de toekomst van social media naartoe gaat: video content on demand, korte video’s waarvan je goed onder controle hebt of je die wil zien. Snapchat heeft de eerste stap gezet, Instagram laat zien dat andere socialmedia-platforms dit soort content feeds ook kunnen toepassen. Content creators zullen door on demand video’s dus in de nabije toekomst nóg scherper moeten letten op de kwaliteit van hun inhoud.