Conversie

Maak je website lean & loods je bezoeker naar het beloofde land

0

Ik zal je het echte geheim achter succesvolle websites vertellen. Er is namelijk één factor die echt goede websites allemaal, maar dan ook echt allemaal hebben. Weet je wat dat is?

Zelfverzekerdheid.

Als jij weet wat goed is voor je bezoekers, wat je doel is en hoe je dat doel het beste kunt bereiken, straal die zelfverzekerdheid dan ook uit met je website. Leid de dans!

Laat je bezoeker niet aan zijn lot over

Met een grote hoeveelheid aan opties in het menu, op de homepage en in de zijbalk zeg je eigenlijk: “Ik weet ook niet wat goed voor jou is of wat goed voor mij is. Hier heb je een bak met troep en kijk maar of er wat tussen zit.” Je maakt er een rommeltjesmarkt van.

Als jij niet weet op welke pagina’s je je bezoekers wilt hebben en in welke volgorde, hoe kan je bezoeker dat dan weten? Je laat hem aan zijn lot over… en jezelf ook!

Online marketeer Pat Flynn neemt de leiding op zijn website SmartPassiveIncome.com met zijn ‘Start here’-pagina. Dat is zijn eerste call-to-action op de homepagina én de eerste menuknop. Hij wil dus heel duidelijk dat elke bezoeker daar begint. Op die ‘Start here’-pagina pakt hij zijn kans om uit te leggen waar de site over gaat en hoe hij de bezoeker gaat helpen. Een perfect voorbeeld van de dans leiden en zelfverzekerdheid uitstralen.

Screenshot_SmartPassiveIncome

Energie besparen als voorbeeld

Na op de term ‘energie besparen’ gegoogled te hebben voor een goed voorbeeld van een slechte homepage (energiebespaarwebsites zijn vaak één groot tranendal namelijk), stuitte ik op de website: hetkanwel.net.

Screenshot_Hetkanwel

Ondanks dat deze website helemaal geen uitzondering is en de gemiddelde bezoeker dit een doodnormale website zal vinden, gaat er op deze overzichtspagina een hele hoop fout. Kijk en noteer wat jou opvalt. Wat zou jij anders doen?

Ik denk dat deze website heel erg gebaat zou zijn bij een ‘Begin hier’-pagina waarop ik als bezoeker aan de hand genomen wordt en waar het me binnen een paar seconden duidelijk wordt waar ik kan vinden wat ik zoek. Nu zijn er teveel elementen die mijn aandacht pakken (zie pijlen). Waarom dat geen slim idee is behandelen we zo.

Waarom doen webmasters dit?

Zal ik het dan maar verklappen waarom webmasters hun website zo inrichten? En waarom de arme mensen van hetkanwel.net eerder de regel dan de uitzondering zijn met zo’n website?

Omdat ze hun bezoeker en de gebruikersintentie van de bezoeker niet (goed genoeg) kennen. Ze weten niet wie ze precies dienen en daarom dus ook niet wat relevant is om meteen te laten zien op de homepage.

Onderzoek de intentie en bevredig die

Stel dat er uit een klein onderzoekje met een simpele pop-up van Polldaddy of SurveyMonkey meteen duidelijk wordt dat 80 procent van de websitebezoekers van hetkanwel.net op zoek is naar tips om energie en daarmee geld te besparen (zou nog best wel eens kunnen kloppen). Waarom zou je dat dan niet meteen bieden aan je bezoeker?

Vaak is het geval dat 80 procent van je websitebezoekers dezelfde intentie hebben achter hun websitebezoek. Bevredig de intentie meteen en laat ze weten dat ze op het juiste (IP-)adres terechtgekomen zijn.

Overweldig met epische content

De volgende stap voor hetkanwel.net zou dan zijn om een episch stuk content aan de bezoeker te bieden met allerlei bespaartips waar ze nog nooit aan gedacht hebben en een bespaar-calculator onderaan dat stuk content waarmee ze meteen kunnen berekenen hoeveel ze gaan besparen als ze die tips doorvoeren. Om dat bespaarbedrag te zien, moeten ze dan wel hun naam en e-mailadres achter laten. Dat doen ze graag, omdat ze net veel waarde hebben gekregen van je.

Daarna worden er via de email automatisch gerelateerde stukken content gestuurd over het besparen van water en opwekken van je eigen stroom, en wordt er ook een aanbod gedaan voor een betaald e-book om meteen betalende klanten te verzamelen, zoals ik in dit artikel uitleg. Ik verzin maar wat.

Een lean voorbeeld

Zelf probeer ik mijn websites altijd zo lean en mean mogelijk te maken. Dat doe je niet door te kijken welke elementen je bijvoorbeeld uit de zijbalk kunt halen, maar door te bepalen wat het doel van een bepaalde pagina nou is en vanuit die gedachte de pagina opnieuw op te bouwen en al het overbodige weg te laten. Focus op dat ene doel.

Het doel van deze pagina die ik vond, is bijvoorbeeld om bezoekers een offerte aan te laten vragen voor hun verbouwing. Heel die pagina is daar op gericht en elke (verschillende) call-to-action-knop gaat naar de offerteaanvraag-pagina. Ondanks dat er qua opmaak nog veel te winnen valt, is dit wel een goed voorbeeld van de zelfverzekerdheid waar ik het over had.

Een URL een taakDe vuistregel die ik hiervoor altijd in gedachten houd is:

Eén url, één taak.

Met elke keuze die je aanbiedt, werk je namelijk het volgende in de hand:

  • Keuzestress
  • Buyer’s remorse
  • Ego depletion

Keuzestress

Je bezoeker raakt overweldigd door de hoeveelheid aan keuzes en kiest daarom helemaal niet meer. Een bekend experiment is deze, waarin er meer jam werd verkocht, als er minder keuzes waren.

And in a world where we have too many choices and too little time, the obvious thing to do is to just ignore stuff. – Seth Godin

Buyer’s remorse

Omdat er zoveel keuzes zijn, denkt de bezoeker na zijn keuze dat het de verkeerde was, omdat er tussen al die andere opties vast een betere zat.

Ego depletion

Onze wilskracht-reserves kun je zien als een batterij die gedurende de dag langzaam leegloopt naarmate we meer inspanningen verrichten en keuzes moeten maken. Als deze aan het einde van de dag op is, kun je simpelweg geen keuzes meer maken of wilskracht uitoefenen. Dat is dan ook het moment dat je met een bak Ben & Jerry’s en Netflix diep in de bank verdwijnt. Een bekend onderzoek is die van Baumeister die aantoont dat ego depletion ten grondslag ligt aan onze gedragingen die wilskracht vereisen.

austin powers meme

Simpel samengevat houdt dit in dat je je bezoekers minder wilt bieden, in plaats van meer. Dat betekent niet dat je minder content moet publiceren, maar dat je op een selectievere manier wilt omgaan met de uitputbare aandacht en beslissingskracht van je bezoeker.

Zo ga je aan de slag

Maak je website lean:

  • Straal zelfverzekerdheid uit
  • Weet wie je bezoeker is en wat hij wil
  • Baseer dit op data in plaats van aannames door een simpele poll op je website te zetten
  • Geef meteen op je homepage wat 80 procent van je bezoekers willen
  • Maak een ‘Begin hier’-pagina waarmee je de rest van je bezoekers aan de hand en naar het beloofde land neemt
  • Houd ‘één url, één taak’ aan en voorkom daarmee keuzestress, buyer’s remorse en ego depletion

Veel succes met het implementeren van deze tips.

Heb je er wat van geleerd? Laat dat dan weten in de reacties!