Customer experience

15 actuele SEO-tips om jouw content beter te laten scoren

0

Wat is er toch aan de hand met zoekmachines? Vroeger was het leven nog zo overzichtelijk. Je zorgde dat je keywords op de juiste wijze terugkwamen in onder meer tekst, titel en header en bouwde trouw aan je PageRank. Maar marktleider Google wordt steeds slimmer en kijkt onder meer naar semantische woordcombinaties, laat steeds meer content zien op de #0-positie en maakt gebruik van machine learning. Hoe speel je daar als marketeer met beperkte middelen op in?

Tijdens Content Marketing World in Cleveland Ohio was er veel aandacht voor. En terecht, zoekmachines zijn in veel contentmarketing-strategieën toch de belangrijkste traffic-driver.

Aan het woord kwamen onder meer Rand Fishkin (beter bekend als de ‘Wizard of Moz‘), Andy Crestodina (auteur van Content Chemistry) (aff.) en Arnie Kuenn (auteur van Accelerate!) (aff.). De SEO-tips die mijn aandacht trokken vind je samengevat terug in dit artikel. Echte SEO basics, zoals keyword-keuze en de technische randvoorwaarden van je site, neem ik daarbij even aan als basiskennis.

Tip 1: Word de allerbeste pagina over een onderwerp

Wil je op de eerste positie komen op een bepaalde trefwoordcombinatie? Maak dan de allerbeste pagina op het web over dat onderwerp. Wanneer je site qua autoriteit kan concurreren met de huidige top 20 posities maak je vooral veel kans om hoog te scoren als jouw pagina het meest informatief en compleet is. Daarvoor kun je het beantwoorden van alle relevante vragen als uitgangspunt nemen. Pagina’s met meer dan 2.000 woorden hebben een positieve correlatie met een top 10-positie. Ook het gebruik van relevante visuals ter ondersteuning van je tekstuele kennis wordt gewaardeerd met een betere positie. Bovendien linken andere sites makkelijker naar jouw site wanneer je de allerbeste pagina over het onderwerp bent, hetgeen weer bijdraagt aan de autoriteit van zowel je pagina als je domein.

Tip 2: Check je Domain Authority als vervanging van PageRank

Zoekmachinemarketing is als iedere andere sport waarbij je wilt winnen. Kijk daarom waar je een goede kans maakt, voordat je je in de strijd werpt voor een top 10-positie. Stel je wilt scoren op de term “aflossingen annuïteitenhypotheek” en in de top 10 staan allemaal goed geoptimaliseerde pagina’s met een domein autoriteit van 40 en hoger. Heeft jouw site heeft een autoriteit van 28, dan ga je die wedstrijd wellicht nog niet winnen. Maar staan in de top 10 zoekresultaten voor “aflossingsschema annuiteitenhypotheek” matig geoptimaliseerde site met een autoriteit van 30 dan heb je mooie kansen.

Hoewel Google de publicatie van je PageRank al geruime tijd niet actualiseerde en nu helemaal niet meer weergeeft, blijft de autoriteit van je domein en de betreffende pagina van groot belang van je kansen in de topresultaten. Relevante links vanuit sites met een hogere autoriteit blijven dus topprioriteit. Deze kun je met bijvoorbeeld de toolbar van MOZ eenvoudig achterhalen.

Tip 3: Maak kans op de #0-positie

Wat is nog mooier dan een nummer 1-positie? Juist, de zero positie. Hoewel Google zelf altijd roept om geen content van andere te scrapen, neemt Google zelf juist steeds meer content over van andere sites. Definities, vluchten, sportuitslagen, het weer, vliegtickets… Steeds vaker vind je door Google georganiseerde content boven de zoekresultaten verschijnen. En deze #0-resultaten kapen veel verkeer weg. Een populaire manier om op de #0-positie te komen, is om het beste antwoord te worden op de zoekvraag: Wat is XYZ? Daar maak je dan een pagina voor conform tip 1. Let wel, je site moet al zeer goed scoren in Google om uitverkoren te worden voor de #0-positie.

Tip 4: Verrijk je resultaat met Google-snippets

De #0-positie is feitelijk een snippet. Snippets zijn verrijkingen van je zoekresultaat, aanvullingen door Google. Denk aan het laten zien van een foto, ratings of aanvullende sitelinks bij jouw zoekresultaat. Daarmee wordt je resultaat aantrekkelijker, waarmee je weer kans maakt op meer kliks. Wil je kans maken op een verrijking van jouw resultaten met snippets, kijk dan onder meer voor de opbouw van je content naar Schema.org en gebruik de “Google Structured Data Tester” om te kijken of Google jouw site goed interpreteert. Google volgt Schema.org overigens niet blindelings, zo blijkt YouTube (en soms Vimeo) nog de enige manier te zijn om een video-snippet te verkrijgen.

Google-Snippet-SEO

Tip 5: Twitter is het nieuwe favoriete social platform van Google

Volgens Rand Fishkin is Twitter nu het nieuwe favoriete social platform van Google. 6,5 Procent van de top 10 rankings is een actuele Tweet. Niet iets waar je een pagina op kunt optimaliseren, maar bij het opstellen van je tweets kun je hier wel degelijk rekening mee houden. Een mooie blog daarover vind je hier.

Tip 6: Zet al je content op één hoofddomein (domein autoriteit)

We kennen waarschijnlijk allemaal de truc om een nieuw initiatief te starten op een subdomein. Je plaatst bijvoorbeeld een blog op https://blog.website.com om te profiteren van de domain autoriteit van de hoofdsite. Veel HubSpot-initiatieven maken daar bijvoorbeeld gebruik van. Toch is het SEO-advies van zowel Andy als Rand om een sub-folder te gebruiken, dus iets als https://www.website.com/blog voor optimale zoekresultaten. Rand heeft er onlangs zelfs een van zijn White Board Fridays aan gewijd.

Accepteer cookies

Tip 7: Herzie bestaande content op basis van de huidige score

Vaak vormen bestaande niet-geoptimaliseerde pagina’s op je site het meest laaghangende fruit. Optimaliseer deze eerst verder voordat je (nog meer) nieuwe content gaat maken. Het mooiste begin is om te kijken op welke trefwoordcombinaties je momenteel een posities tussen de 11 en 30 scoort. Dit zijn de pagina’s die nog een optimalisatie-zetje nodig hebben om in de top 10 te komen.

The best way to hide a dead body is page 2 of Google search results

De trefwoorden waarmee je tussen de 11 en 30 scoort kun je via Google Analytics onder: Acquisitie -> Search Console -> Zoekopdrachten via een querie achterhalen (op basis van bezoekers die daar in het verleden op hebben geklikt, neem daarom een ruime periode).

Tip 8: Herzie bestaande content op basis van inhoud

Pagina’s waarop je nog niet gevonden bent, kunnen zich in potentie ook goed lenen voor relevante trefwoordcombinaties. Naast het gebruiken van boerenverstand bij het maken van een trefwoordenplan kunnen tools als SEMRush.com en KeywordTool.io je helpen bij het blootleggen van potentieel interessante trefwoordcombinaties waarvoor je kunt gaan optimaliseren.

Tip 9: Gebruik semantische termen

Google wordt uiteraard steeds slimmer. Waar we vroeger keken naar keyword density is deze ratio nu eerder een indicatie van keyword-spam geworden. Het vaak herhalen van de trefwoorden wordt immers eerder afgestraft dan beloond. Uiteraard moeten je trefwoorden zeker voorkomen in de titel, tekst en H1 tags, maar kijk in de bodytekst vooral naar semantische woordcombinaties. Gaat jouw pagina bijvoorbeeld over damesschoenen, dan zijn semantisch gerelateerde woorden als bijvoorbeeld pumps, hoge hakken, trends, zolen en leer interessant. You get the picture.

Inmiddels bestaan er meerdere tools die je helpen om gerelateerde semantische termen te vinden, zoals de “related topics” functie in Moz Pro en OpenCalais tagging tool van Thomson Reuters. Helaas heb ik nog geen tool gevonden voor Nederlandstalige suggesties. De Google AdWords-tool geeft je echter wel een aantal suggesties, dit is een leuke blog van Andy daarover.

Tip 10: Voeg consistent interne links toe

Heb je veel tijd in een nieuwe webpagina gestoken, maak hem dan helemaal af door interne links toe te voegen. Kijk binnen je site welke relevante pagina’s aan de tekst gerelateerd zijn en laat ze via tekstlinks naar elkaar verwijzen. Naast Domain Authority is ook Page Authority van belang, en deze kun je zo op eenvoudige wijze beïnvloeden. Ben je het overzicht van je eigen site kwijt? En heb je geen zoekbox? Laat Google dan zelf relevante pagina’s vinden door op de keywords te zoeken op jouw eigen domein via Advanced Search.

Tip 11: Check of je (nog) voldoet aan de Google Guidelines

Wil je jouw content echt optimaliseren? En heb je een weekendje beschikbaar? Neem dan eens de tijd om de Google guideline voor contentkwaliteit door te nemen. Daarin ontdek je de verschillen tussen kwalitatief hoogwaardig gewaardeerde, matige gewaardeerde en slechte content. Maar bijvoorbeeld ook alle ins en outs omtrent de voorwaarden voor mobiele content komen aan bod. Het volledige document is vrij beschikbaar en kun je hier downloaden.

Tip 12: Werk aan je netwerk als blogger

De autoriteit van je domein verhoog je doordat andere domeinen (liefst met een hoge autoriteit) naar jou verwijzen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Het uitruilen van irrelevante links wil je voorkomen. Dit zogenaamde linkspamming wordt immers afgestraft.

Het is daarom tijd om aan je netwerk te werken. Hierbij spelen social media als LinkedIn dan toch nog een belangrijke rol in je SEO-strategie. Door bijvoorbeeld extern te spreken of over en weer bij elkaar te bloggen, komt je content op verschillende sites terecht. Blog je op verschillende sites, dan kan je bloggersprofiel bijvoorbeeld verwijzen naar jouw eigen site. Soms is het logisch om links op te nemen naar jouw content. Maar geef op jouw eigen site ook het podium aan anderen, zij zullen dan weer eerder naar jou verwijzen. Zoals ik in deze blog rondom dit onderwerp regelmatig naar de blogs van Andy en Rand verwijs.

Guest Blogging en SEO

Tip 13: Scherpe meningen en onderzoeksdata krijgen de meeste links

Een andere manier om meer links te krijgen is om je content daarvoor te optimaliseren. Bijvoorbeeld zoals werd aangegeven in Tip 1: “Word de allerbeste pagina over een onderwerp”. Daarvan is Wikipedia uiteraard een zeer goed voorbeeld, niet uit de top 10-resultaten weg te denken. Maar uit onderzoek is gebleken dat content met scherpe meningen en/of harde onderzoeksdata de meeste mentions krijgen. Door gebruik te maken van eigen marktonderzoek met opvallende resultaten of het schrijven van scherpe blogs kun je dus je domein autoriteit makkelijker verhogen.

Tip 14: Gebruik “no follow” pro-actief

Webmasters kunnen in de code van hun HTML gebruik maken van de functionaliteit “no follow”. Feitelijk zeg je dan tegen Google indexeer deze link(s) niet. Je eerste reactie zal wellicht zijn: maar ik wil juist dat Google alle content op mijn website indexeert. Echter, pagina’s met een met zeer lage duration of een zeer hoge bounce rate hebben een negatieve invloed op je domeinscore in Google. Je kunt daarom overwegen om deze pro-actief uit de zoekresultaten te halen.

Tip 15: Bereid je voor op Rankbrain

En dan de mooiste tip, namelijk één waar je waarschijnlijk helemaal niets mee kunt. Bereid je voor op Rankbrain. Rankbrain is de kunstmatige intelligentie die Google gebruikt voor het interpreteren van meer complexe queries. Het beoogd een “human gut feeling” te geven over wat met een meer ingewikkelde zoekopdracht wordt bedoeld. Daarbij maakt de technologie gebruik van machine learning. Rankbrain past dus intelligentie toe die het zelf creëert. Dit soort technologie zal steeds belangrijker worden in de toekomst. En wanneer je niet helemaal begrijpt hoe dat werkt, hoef je niet aan jezelf te gaan twijfelen, Google weet namelijk zelf ook niet helemaal hoe het werkt. Het is immers zelflerend.

Google doesn’t fully quiet understand Rankbrain

Maar ook bij Rankbrain staat het geven van het beste antwoord op de vraag van de zoeker centraal.

Als je samenvattend naar de SEO-tips kijkt wordt zoekmachineoptimalisatie eigenlijk niet zozeer complexer, maar eerder eenvoudiger. Doordat Google intelligenter wordt onderscheidt de zoekmachine steeds beter echt goede content van content die is geschreven voor zoekmachines. Feitelijk is dat goed nieuws voor zowel de zoeker als alle marketing- en communicatieprofessionals met een hart voor mooie content. Onze taak als contentmarketeers verandert dus niet wezenlijk; wij moeten de best mogelijke content maken. Gelukkig, dat begrijp ik dan weer.