Content

Featured snippets van Google: zo grijp jij deze SEO-kans

0

Wat zijn die blokken bovenaan de zoekresultaten in Google? Dit zijn jouw nieuwe SEO-kansen! Deze uitgelichte zoekresultaten heten featured snippets. De featured snippets-resultaten geven direct antwoord op de zoekopdracht van de zoeker. In dit artikel vertel ik je graag waarom deze toepassing van en in Google waardevol voor je website is. En niet onbelangrijk: hoe je deze SEO-kans kunt grijpen.

Wat zijn featured snippets?

Even het geheugen opfrissen. Featured snippets zijn letterlijke antwoorden op zoekopdrachten. Deze snippets verschijnen op dit moment alleen nog maar wanneer zoekers letterlijk een vraag intypen als zoekopdracht. Het antwoord op deze vraag wordt in een speciaal opgemaakt zoekresultaat weergegeven, helemaal bovenaan de organische zoekresultaten (daarom worden ze ook wel positie #0 genoemd). Enkel de advertenties staan er nog boven. Voor Nederland is dit een relatief nieuwe toepassing, maar Google heeft deze featured snippets al eerder uitgerold in onder andere Engeland en Amerika.

Featured snippets in Google SEO

Een voorbeeld van een featured snippet.

Met de featured snippets maakt Google het voor jou nog makkelijker én sneller om het antwoord te vinden. Hoe weet Google het antwoord? Google wordt steeds slimmer en begrijpt steeds beter wat je bedoelt (dus waar je naar op zoek bent) met je zoekopdracht. Vooral wanneer je letterlijke vragen invoert als zoekopdracht, is Google in staat om vraag en antwoord te koppelen. Deze koppeling tussen het begrijpen van de vraag en het weten van het antwoord wordt conversational search genoemd.

Waarom zijn featured snippets waardevol voor jouw website?

Zoals gezegd staan de featured snippets helemaal bovenaan de organische zoekresultaten: positie #0. Een betere gratis plek in Google kun je dus niet innemen!

Het voordeel voor de zoeker is dat hij in principe niet meer hoeft door te klikken naar websites om het antwoord op zijn zoekvraag te krijgen. Maar dat betekent toch dat je website minder bezoekers uit Google krijgt? Het antwoord staat immers al in de featured snippet. Waarom zijn featured snippets dan toch een SEO-kans?

Volgens Moz boosten de uitgelichte zoekresultaten juist de CTR: dus je krijgt niet minder, maar juist meer organische bezoeken. Moz heeft geen duidelijke reden daarvoor. Ik denk dat het komt, omdat Google slechts een samenvatting geeft van het antwoord. Hierdoor is een zoeker mogelijk niet helemaal tevreden met het antwoord, of is hij juist nieuwsgierig geworden door het antwoord. Wat in veel gevallen resulteert in dat de zoeker juist doorklikt naar de website die wordt weergegeven in de featured snippet.

Tip: zo klikken zoekers door

Je kunt met de formulering van het antwoord ook zoekers triggeren om door te klikken. Stel je verkoopt terrasverwarmers, en je wilt de featured snippet innemen bij de zoekopdracht ‘wat is een terrasverwarmer’. Dan geef je eerst een goede omschrijving van een terrasverwarmer en dan eindig je de betekenis met “Er zijn verschillende soorten terrasverwarmers. Welke geschikt is, is afhankelijk van uw situatie”. Kijk, en daar heb je de zoeker! Want hij wil natuurlijk weten welke geschikt is voor zijn situatie. Dus hij klikt verder.

De featured snippets verschijnen op dit moment alleen bij informatieve zoekopdrachten. Deze zoekers bevinden zich vaak vroeg in de customer journey (behoefte- en oriëntatiefase). Hun directe waarde is dus nog niet zo groot. Wil je dan wel deze bezoekers? Ja, want zij hebben nu wel van jou gehoord, en je hebt ze al goed geholpen door een antwoord op één van hun vragen te geven. De kans is dus erg groot dat deze zoekers bij een volgende vraag als eerste naar jouw website gaan. Of beter nog: wanneer zij een concrete behoefte hebben, waar jij een oplossing (dienst of product) voor biedt.

Tip: haal waarde uit de bezoeken

Wil je toch proberen direct waarde uit deze bezoeken te halen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan een gratis download. In ruil voor het e-mailadres natuurlijk. En met een e-mailadres kan een marketeer goed overweg. 😉

Daarnaast geloof ik dat dit pas het begin is. Google zal steeds slimmer worden, en waarschijnlijk binnen afzienbare tijd ook diensten en/of producten kunnen koppelen aan zoekopdrachten. En dan is het natuurlijk direct waardevol om een featured snippet in te nemen. Daarom zou het slim zijn om nu al te testen of je positie #0 kunt innemen.

Zet een kennisbank op om featured snippets te krijgen

De nummer 1 in de zoekresultaten neemt niet vanzelfsprekend ook de featured snippet in. Het algoritme voor de snippets is blijkbaar iets anders. Jij als nummer 4 kunt namelijk ook gewoon deze plek pakken. De snippet is wel meestal één uit de top 5. Het innemen van de snippet betekent altijd dat jij met twee zoekresultaten op de eerste pagina van Google komt te staan. Hoe lekker is dat!

Helaas kun je bij Google niet met een tag aangeven welk deel van de tekst in aanmerking zou komen voor de featured snippet. Google bepaalt dat zelf op ‘programmatische wijze’. Maar zoals met alle SEO-optimalisaties kun je Google wel een beetje helpen met het herkennen van antwoorden.

Een soort eigen Wikipedia

De snippets worden dus geserveerd bij informatieve zoekopdrachten. Vaak bij zoekopdrachten die beginnen met ‘wat’ of ‘hoe’. Je moet Google daarom laten zien dat jij die informatie (antwoorden) biedt. Een goede toepassing daarvoor is de kennisbank: een plek waar kennis wordt opgeslagen en gedeeld. Gericht op de niche waarin jij actief bent. Een soort eigen Wikipedia dus.

Met een kennisbank laat je aan Google (en je bezoekers) zien dat je een autoriteit bent in jouw niche. En dat ze altijd bij je terecht kan voor antwoorden als ze zoekt is naar niche-gerelateerde vragen. De kennisbank moet logisch gestructureerd zijn. Advies: kies voor je kennisbank een hoofdcategorie met daaronder heel overzichtelijk een aantal sterk gerelateerd subcategorieën. Elke subcategorie bevat vervolgens artikelen die betrekking hebben op deze subcategorie. Je krijgt dan een structuur zoals deze:

Goede kennisbank structuur voor Featured Snippets

Een goede structuur voor je kennisbank.

In de artikelen geef je antwoord op de vragen die zoekers hebben. Het liefst (bijna) direct aan het begin van het artikel. Je zorgt ervoor dat je letterlijk de vraag benoemt die je wilt beantwoorden. Niet alleen in de tekst, maar ook in de title en in (één van) de eerste headings. Zorg ervoor dat je direct na het benoemen van de vraag ook het antwoord geeft. Google kan dan namelijk direct de koppeling tussen vraag en antwoord maken. Formuleer zo uitgebreid mogelijk het antwoord. Hoe meer informatie je geeft, hoe waardevoller je bent voor Google (en uiteindelijk ook de bezoeker, waar het om gaat).

Samenvattend: hoe krijg je featured snippets?

  1. Start een kennisbank waardoor jij laat zien dat je een autoriteit bent in jouw niche.
  2. Breng een logische structuur aan in je kennisbank.
  3. Laat in je artikel duidelijk de vraag terugkomen die je wilt beantwoorden.
  4. Geef zo gedetailleerd mogelijk antwoord op de vraag.

Helaas is dit geen zekerheid om featured snippets in te nemen. We kennen Google langer dan vandaag… Daarnaast heb je vast ook een aantal slimme concurrenten die deze kans ook graag grijpen.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.