Conversie

Als je organisatie niet simpel is, ben je niet relevant [7 regels]

0

Slack, Uber en Nest. Bewonderde ondernemingen. Unicorns zelfs. Ze hebben de beste technologie in huis, patenten en fantastische innovaties. Maar hun technologie is niet de reden waarom klanten zo van ze houden. Hun design-filosofie is dat wél. Die is namelijk georiënteerd op één ding: simpel.

Read The F** Manual

Technologie was jarenlang georiënteerd op het maken van een oplossing voor een probleem. Zo werd in de jaren 80 de cd-speler geliefd onder gebruikers, omdat met zijn komst krassen op de langspeelplaten verleden tijd werden. Je moest wél eventjes de handleiding lezen. Bij computers was dat nog erger: RTFM (Read The F** Manual) werd door programmeurs gebruikt om te zeggen dat gebruikers niet zoveel vragen moesten stellen over (voor hen) banale zaken over programma’s.

Simpel staat nu centraal

Daar kom je tegenwoordig niet meer mee weg. Technologische platforms als Facebook hebben meer dan een miljard gebruikers. Die willen niet eerst een handleiding lezen. Ook krijgen we niet langer een introductiecursus van “het nieuwe ERP in het bedrijf”. Slack is het schoolvoorbeeld van het nieuwe denken voor bedrijfssoftware: je hebt er geen introductiecursus voor nodig. It just works. Simpel staat centraal.

Nog een voorbeeld: hoe intelligent schat jij jouw huisdier in? Tóch lanceerde diervoeding producent Purina meerdere kattenspellen voor iOS. Apple-producten zijn zó simpel te bedienen, dat zelfs een kat het kan.

Accepteer cookies

7 regels om iets simpels te maken

Het probleem met simpel is het volgende: het is heel makkelijk te herkennen, maar iets simpels maken, dát is andere koek. Hierbij staan 7 regels die je hierbij kunnen helpen.

1. Simpel verandert de gebruiker in een superheld

Zoals Clayton Christensen (de man achter het Innovators Dilemma) al zei, stellen disruptieve innovaties minder bekwame mensen in staat fantastische dingen te doen. Kijk eens op jouw telefoon en open een app die je veel gebruikt. Wist jij vroeger de weg naar je oma uit je hoofd? Nu heb je daar Waze voor. Misschien heb je het niet in de gaten, maar voor jouw oma ben je een superheld!

2. Simpel is peace of mind

Met het Internet of Things kunnen we in de toekomst allerlei objecten monitoren en bedienen. Zo weet straks jouw huis al van jouw auto dat je bijna thuis bent en gaat automatisch de thermostaat omhoog, het licht aan en de garagedeur open op precies het goede moment. Voor deze interactiviteit is er een legioen sensoren nodig dat informatie verzamelt. Hoe meer informatie, hoe beter. Laat je echter niet verleiden om allerlei zinloze sensorinformatie te delen met jouw gebruiker! Voor een gebruiker is het genoeg om te weten dat alles goed gaat. Niet meer en niet minder.

3. Simpel is hún platforms gebruiken, niet die van jou

Heb je een gelikte website, met een overzichtelijk contactformulier en een callcenter dat beschikbaar is tussen 9 en 17? Zelfs een toffe app erbij? Mooi!

Maar je vraagt hiermee gebruikers om naar jou toe te komen. Draai het om! Wat is jouw doelgroep en wat gebruiken zij graag om met elkaar te communiceren? Niet met overzichtelijke contactformulieren, en de dagen dat telefoneren communicatiemiddel nummer 1 was zijn geteld.

Als je contact wil met jouw gebruikers, moeten ze je een bericht kunnen sturen op Facebook, of kunnen appen en tweeten. Niet alleen als voorvang van klantenservice, maar om daadwerkelijk dingen te kunnen regelen. Schade? Stuur een appje. Vlucht cancelen? Tweet! Betalen? Facebook. Tikkie, de nieuwe terugbetaal app van ABN AMRO, is populair. Waarom? Omdat het gebaseerd is op WhatsApp. Het is vaak nog goedkoper dan alles zelf ontwikkelen ook!

4. Simpel is tijd besparen

We hebben het allemaal druk. Misschien wel té druk. Je kunt gebruikers natuurlijk geen 8e dag in de week bieden, maar je kunt wel zorgen dat ze veel meer gedaan kunnen krijgen in 7 dagen. Hoe? Door tijdrovende taken te versnellen door deze te versimpelen. Natuurlijk gaat de auto-industrie in stedelijke gebieden over naar vervoersconcepten als Uber en Lyft: die besparen je namelijk heel veel parkeertijd!

5. Simpel is het weghalen van frictie

Hyperconvenience. Hyperwat? Gewoon een fancy woord voor het verwijderen van alle frictie in het hele proces, dus van aanschaf tot gebruik tot retourneren tot service bieden. Kortom: Plug & Play.

Zit je in de kledingbranche en heb je de aankoopdrempel verlaagd door gratis te verzenden? Dit is een mooie eerste stap. Maar retourneren kost ook geld. Én tijd: het pakketje moet worden ingepakt en op een postlocatie afgegeven. Denk na over hoe je de aankoopdrempel in zijn geheel kunt wegnemen.

Bedenk dat als je een fantastische app maakt, dat deze by default niét eenvoudig is. Je moet hem namelijk als gebruiker installeren. Zelfs dát is frictie.

keep-it-simple-cartoon

6. Simpel is toegankelijkheid

Voor elk probleem zijn er oplossingen, en voor elke oplossing lijkt er een app te zijn. Dit resulteert in tien apps voor één probleem. Een simpele app combineert zowel digitale- als ‘real world’-onderdelen tot de oplossing, toegankelijk gemaakt via één simpele interface. Die bereikbaar is via alle relevante devices.

7. Simpel is mooi

We zitten per dag langer naar een scherm te staren dan dat we onze partner aankijken. In beide gevallen geldt: mensen kijken graag naar iets moois.

Beauty is in the eye of the beholder, but Simple is always a winner.

Maak een mooie interface, zorg voor een geweldige usability, consistent gebruik van kleur, duidelijke iconen, en precies genoeg features. Overdrijf het niet.

Simpel is geen optie meer

We leven in een complexe wereld en komen tijd tekort. Simpel is geen optie meer. Ben je niet simpel, ben je niet relevant. Zo simpel is het.

Hoe kun jij in jouw onderneming versimpelen? Ken jij schoolvoorbeelden van simple design? Laat het weten in de reacties!

Afbeeldingen met dank aan 123RF.