Carrière

HR & recruitment: zo krijg je die talrijke millennials aan boord [4 tips]

0

83 procent van de millennials verzendt meer berichten via hun telefoon dan dat ze praten. Dat blijkt uit een recente studie van het Amerikaanse Marketingbureau APFIM. Wil je millennial-werknemers aan je binden? Face-to-face communicatie wordt passé. Online interactie wordt de succesfactor van de toekomst. HR- en recruitment-afdelingen, letten jullie op?

De generatie geboren tussen 1980 en 2000 is inmiddels talrijker aanwezig dan die van de babyboomers. Een hostile takeover voor de generatie die gelooft dat je bij persoonlijk contact elkaar in de ogen aan moet kunnen kijken. Inzicht in het communicatiegedrag van millennials is dan ook de sleutel om nieuwe medewerkers te werven en te behouden, concludeert het onderzoek. Maar waar hebben we het dan over?

1. Ga de online interactie aan

Een van de bevindingen uit The Millennial Generation Research Review van de U.S. Chamber Of Commerce Foundation (pdf) is dat millennials multi-taskers bij uitstek zijn, vanwege hun aangeboren vermogen om snel te kunnen communiceren via technologie. Je vangt ze alleen nog maar digitaal. Telefoongesprekken en persoonlijke meetings vinden ze ouderwets en beschouwen ze als beperkende factor voor productiviteit (als werknemer), snelheid en gemak (als sollicitant). Bedrijven moeten boeiend en snel zijn in hun online interactie en het creëren van uitnodigende hubs om betrokkenheid van (potentiële) werknemers te genereren.

Millennials zijn multi-taskers bij uitstek, vanwege hun aangeboren vermogen om snel te kunnen communiceren via technologie.

De generatie die is opgegroeid met technologie beschikt over de nieuwste gadgets en devices, die ze inzet als tool om te communiceren, te shoppen, te reserveren, recensies te schrijven, producten te vinden en kennis te delen. Als bedrijf moet je in communicatie met en tussen (potentiële) werknemers dus gebruikmaken van dezelfde technologie.

De werknemers van nu verwachten dat je ze als merk begrijpt en interactief tegemoet komt aan hun leefstijl en gedrag. Veel van hun dagelijkse interacties vinden mobiel plaats, 24 uur per dag. Dus ook, zoals ik zelf laatst mooi als klant ervaarde bij Transavia, op zaterdagavond om 22.00 uur en zondagochtend om 08.00 uur via WhatsApp.

2. Work-life balans

Uit een Amerikaans onderzoek van Deloitte (pdf) blijkt dat een goede work-life balance voor de millennial de belangrijkste reden is om voor een baan te kiezen. Ze zijn veel minder dan babyboomers bereid om werken en het verdienen van geld een exclusieve prioriteit te geven in hun leven. Ze willen flexibiliteit en vrijheid.

Met de toenemende integratie van werk en privéleven wordt het voor werkgevers belangrijk om te drijven op vertrouwen en output in plaats van controle en inspanning. Dit betekent gebruikmaken van de juiste communicatiemiddelen, zodat werknemers snel en gemakkelijk kunnen reageren als ze tijd hebben of tijd vrij willen maken. Ongeacht waar ze de werkzaamheden uitvoeren, evenals het aantal uren dat ze besteden om hun werk gedaan te krijgen.

3. Erkenning en feedback

Millennials zijn opgegroeid met helikopterouders. Ouders die niet alleen zeer betrokken waren in hun leven, maar ook een gids waren. Continu rondcirkelend bij elke stap die werd genomen, of het nu een persoonlijke of loopbaangerichte was. Millennials zijn overdreven verbonden met hun ouders. Ze zijn altijd vertroeteld en hunkeren daarom naar continue erkenning en feedback.

Het vragen en geven van waardering en feedback is cruciaal in online communicatie met werknemers of sollicitanten van nu. Het moet tweerichtingsverkeer zijn en met een groeiende frequentie. Technologie moet hier dus op ingericht zijn.

4. Persoonlijke waarden

Millennials hebben een sterk gevoel voor persoonlijke waarden, blijkt uit eerder genoemd onderzoek. Ze voelen de noodzaak om die waarden overeen te laten komen met het bedrijf waarvoor zij werken, waarmee ze zaken doen met of waarvan ze producten kopen. Waar de babyboomers zich veel meer laten lijden door materiële behoeften, is dat bij de millennial veel meer gericht op zingeving.

Termen als CIO boeit ze gewoonweg niet, zeg gewoon dat je een hoofdregelaar IT zoekt.

De babyboomer is gewend aan een out-bound-benadering, waarbij dingen op een push-manier vaak mooier, complexer of belangrijker worden gemaakt dan ze eigenlijk zijn. Een commerciële tone-of voice, geformuleerd met dure woorden. Volgens American Press Institute wil de generatie van nu juist een tone-of-voice die simpel, transparant, persoonlijk, speels en informeel is. Een in-bound-aanpak. Interactief, met echte waarde: boter bij de vis. Zeggen waar het op staat en doen wat je zegt. In spreektaal die ze in het dagelijks leven gebruiken. Wars van hiërarchie, zakelijkheid en commercie. Termen als CIO boeit ze gewoonweg niet, zeg gewoon dat je een hoofdregelaar IT zoekt.

Acties in plaats van mooie woorden

Bedrijven dienen hiermee rekening te houden in hun (online) communicatie met de nieuwe doelgroep. Een eenduidige tone-of-voice, gericht op kernwaarden, die in elk communicatiemiddel wordt uitgedragen. Of het nu Facebook, Snapchat, WhatsApp, de website of een interne mailing is. Toon je persoonlijke waarden. Niet met mooie vormgegeven brochures en documenten, maar bijvoorbeeld met video’s en foto’s van evenementen en werk in uitvoering. Die tonen je echte waarden, met acties in plaats van mooie woorden.

Pijlers voor succes

Het landschap van employee engagement en werving verandert met de invasie van de millennial-generatie. Zij zijn de game changers die de regels van het spel veranderen. In 2017 zullen zij volgens Forbes gezamenlijk een koopkracht van 200 dollar miljard vertegenwoordigen, alleen al in Amerika. Een generatie die 10 jaar langer wacht dan hun ouders om belangrijke beslissingen te nemen, zoals trouwen, kinderen krijgen, een vastomlijnd carrièrepad of het kopen van woningen. Dit bepaalt hun voorkeuren en gedragspatronen.

Succesvol zijn als bedrijf in het aantrekken en behouden van talent, betekent je aanpassen aan deze generatie. Erken ze. Online. Continu. Interactief. Transparant. Als jij het niet doet, dan doet een ander het wel.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.