Customer experience

Design sprint: van vraagstuk naar concreet product in 5 dagen

0

Elke professional die zich bezighoudt met de ontwikkeling van digitale concepten zal het volgende herkennen: er zijn 1001 verschillende manieren om nieuwe initiatieven te testen, maar testen kost tijd. Nu innoveren anno 2016 zo snel gaat, is het van belang dat het testen van innovatiemogelijkheden en ideeën niet achter blijft. Snelle ontwikkelingsmethodes van MVP tot scrum hebben de revue gepasseerd: de meest actuele methode voor innovatie zijn design sprints.

Op die manier worden nieuwe producten razendsnel ontwikkeld: vraagstukken worden naar een concreet product getransformeerd en getest met echte gebruikers in slechts vijf dagen. Het is nu tijd om ook binnen jouw organisatie een design sprint te proberen.

Een design sprint is een vijf-stappenproces, ontworpen door Google Ventures, om problemen op te lossen met minder middelen. Het is bekend geworden doordat Google Ventures het toepaste om Chrome, Gmail en Google Search te verbeteren. ‘s Werelds meest innovatieve bedrijven waaronder Airbnb, Slack en Facebook pasten sprints vervolgens toe om zo snel mogelijk producten te ontwikkelen. Ook ik ben om en heb sinds begin dit jaar al diverse design sprints uitgevoerd.

Een design sprint zorgt ervoor dat je een proces dat heel lang kan duren, razendsnel kunt doorlopen.

Een design sprint is een 5 dagen-cyclus

Een design sprint is een combinatie van design, prototyping en validatie met een tijdsbestek van maar vijf dagen.

  • Maandag: begrijp en definieer de uitdaging
  • Dinsdag: brainstorm met heel het team om zo veel mogelijk ideeën te genereren
  • Woensdag: kies het beste idee voor het concept
  • Donderdag: ontwikkel een prototype
  • Vrijdag: test ontwerp met echte gebruikers

Op deze manier ben je in staat zo snel mogelijk een nieuw digitale dienst te ontwikkelen. Ik vroeg onze design sprinter Sevin Ozmen naar de voordelen van de methode: “Een design sprint zorgt ervoor dat je een proces dat heel lang kan duren, razendsnel kunt doorlopen.” Snelheid is dus key. In snelheid ligt ook de toekomst van productontwikkeling. Gewoon doen in plaats van discussies voeren, dat is volgens mij waarom sprints zo belangrijk zijn. Sprints zorgen bij ons voor focus en geven zo innovatie binnen ons bedrijf een boost.

Een voorbeeld: de sprint van Digital Natives & TQ

TQ, de nieuwe curated tech space van The Next Web en Google, vroeg ons om een nieuw soort platform te bedenken voor hun tech-community. Een initiatief voor een communityplatform bestond in deze tijd nog niet en dus werd er gekozen om met de design sprint-methode te werken. Deze methode klonk Managing Director van TQ, Robert Gaal, als muziek in de oren. Hij heeft zelf jaren bij Google gewerkt.

Een totaal nieuw online product was nodig: er bestond nog geen gelijk concept. Het wiel moest als het ware nog worden uitgevonden. Design sprints zijn immers waardevol als je niet op een functionaliteit focust, maar nieuwe onbekende concepten toetst. TQ wilde zo snel mogelijk het idee van een community -platform uitwerken. Aannames moesten op korte termijn getoetst worden en bijna tegelijkertijd moest worden gecheckt of het concept aansluit bij de doelgroep. En dit alles sneller dan de traditionele ‘user tests’. Er werd een team samengesteld en Gaal nam de rol van decider op zich. Door de design sprint-methode toe te passen, was het bedenken van het hele concept van het TQ-platform haalbaar binnen vijf dagen.

Design Sprint 1

Zo verlopen de 5 dagen van een design sprint

Dag 1. Maak het vraagstuk duidelijk

De eerste dag is het vraagstuk gedefinieerd. De ochtend is besteed aan het verkennen van waar TQ voor staat en welke vraagstukken er precies zijn. De hoofdvraag werd al snel opgesteld: “Wat houdt ‘community’ voor TQ in?” In de middag zijn experts op het gebied van co-working spaces geïnterviewd. Dit met het doel om te kijken of er geen belangrijke aspecten van het vraagstuk over het hoofd werden gezien.

Dag 2. Brainstormen en schetsen maken

De tweede dag stond in teken van brainstormen. ‘s Ochtends zijn aan de hand van voorbeeldwebsites en -concepten ieders ideeën besproken. Dit ter inspiratie voor de middag, waar het platform geschetst werd en verschillende onderdelen verdeeld werden. Zo is er bijvoorbeeld apart gekeken naar de homepage of onboarding. Aan het einde van de dag waren er zo’n 15 schetsen.

Dag 3. Ideeën kiezen en een storyboard maken

Op de derde dag zijn alle ideeën besproken en is er een favoriet gekozen. Vervolgens heeft de decider de knoop doorgehakt en twee ideeën gekozen: een ‘highlights’-feature en de ‘goal’-page van het platform. Hiervoor zijn vervolgens prototypes en een storyboard gemaakt. Op het storyboard stonden alle stappen uitgewerkt, die de gebruiker tijdens de test doorloopt. Hierbij werd het volgende voorbeeld gebruikt: ‘een user wil geld ophalen bij investeerders, maar heeft dit nog nooit eerder gedaan. Iemand wijst hem erop dat de community van TQ hier wellicht tips voor kan geven, wat ertoe leidt dat de user naar de website gaat’. Alle pagina’s die de user vervolgens in zijn ‘zoektocht’ tegenkomt, zijn uitgewerkt.

Dag 4. Samen een prototype neerzetten

Op de vierde dag zijn de taken verdeeld om een prototype neer te zetten. Zo was een teamlid verantwoordelijk voor de teksten en een ander voor het ontwerp. Het prototype is gemaakt op basis van het storyboard.

Dag 5. Testen maar!

De laatste dag is het prototype getest met vijf users. Eén teamlid nam het interview af en de rest luisterde op afstand mee. Per user zijn de take-outs besproken en vervolgens zijn de overkoepelende lessons learned opgesteld.

De uitkomst: het idee speelt nu een prominente rol

Op basis van de lessons learned is in de daaropvolgende weken gestart met het ontwikkelen van het ‘echte’ platform. Door middel van een design sprint zijn aannames sneller getest en was binnen vijf dagen duidelijk of het concept aansloeg bij de doelgroep. Hierdoor zijn ons tijd, moeite en dure grappen bespaard. Deze methode was volgens TQ veel sneller dan de traditionele user tests. “Een design sprint zorgt voor ons dat wij razendsnel een goed community-platform hadden lopen.” licht Robert Gaal toe. Grappig detail: de ‘highlights’-feature die op dag drie van de sprint ontstond, speelt nu een prominente rol binnen het platform.

Een design sprint zorgt ervoor dat wij razendsnel een goed communityplatform hadden lopen.

Waarom iedereen zou moeten sprinten

Vandaag de dag is een experimentele, trial-and-error gebaseerde houding belangrijk. Op deze manier kun je zo snel mogelijk weten of de kans die je ziet de moeite waard is om op in te springen. In tegenstelling tot de naam is een design sprint niet gefocust op hoe het idee er fysiek uit gaat zien, maar om te achterhalen hoe het idee zich zou moeten ontpoppen. Zo ontwerp je per sprint één of meerdere prototypes. Dit test je met gebruikers vóórdat er over wordt gegaan tot het daadwerkelijk uitvoeren van het idee. Design sprints voer je uit bij het opzetten van een nieuwe business, maar ook om een bestaand product effectief te verbeteren. Websites, mobiele apps, merknamen, platforms of zelfs of marketingstrategieën: voor alle ideeën kun je een prototype ontwerpen en het testen in een design sprint.

Design Sprint 4

6 tips die je moet weten voordat je begint

Tip 1. Het proces is heel intensief, onderschat dat niet. De dagen zijn niet voor niets van 10 tot 5 uur, met veel pauzes. Probeer je hieraan te houden en niet ’s ochtends of ’s avonds verder te werken.

Tip 2. Schaf alle spullen aan, ze zijn het waard! Twee whiteboards + markers, ‘dot stickers’ (APLI etiketten) voor het stemmen, de Time Timer en veel stiften en papier.

Tip 3. Kies heel bewust wie de facilitator is en wie de decider, en licht deze rollen aan het begin van de sprint goed toe. De facilitator moet alert zijn op de dynamiek binnen de groep en hier op in kunnen spelen. Ook zal hij of zij soms streng moeten zijn als er zaken uitlopen of men zich niet houdt aan de regels. De decider moet een sterke visie hebben voor het product en heeft idealiter de meeste zeggenschap binnen de organisatie.

Tip 4. Niet iedereen hoeft elke dag aanwezig te zijn, maar over het algemeen is vroeg uitstappen beter dan later instappen. Zorg ervoor dat de belangrijkste mensen de eerste paar dagen aanwezig zijn, zodat ze genoeg zeggenschap hebben over het concept. Als de basis goed is, dan kunnen ze het uitwerken van een prototype en het uitvoeren van de tests overslaan.

Tip 5. Geef ver van tevoren aan wat je nodig hebt van je klant. Het helpt als ze alles kunnen voorbereiden, dan heb je gedurende de sprint minder op je bord. Denk aan het regelen van experts voor dag 1, het verzamelen van inspiratie voor dag 2 en het vinden van users voor dag 5.

Tip 6. Houd rekening met het feit dat het prototype nog een grote slag nodig kan hebben in de weken na de design sprint. Ga er niet vanuit dat je meteen kunt gaan ontwikkelen, maar bouw een marge in.

Heb jij nog tips?

Heb jij nog meer tips om design sprints te verbeteren of een vraag over onze sprints? Ben benieuwd! Laat het weten in de reacties.