Content

Vermarkt je content slim & 3 andere lessen die je leert van Netflix

0

Herinner jij ook nog je eerste Netflix-ervaring? Ik weet het nog goed. Vanaf het eerste moment was ik verslaafd. Met een persoonlijk record van bijna twee seizoenen van The Walking Dead in één dag. Maar Netflix is niet alleen goed voor regenachtige zondagen met een dekentje op de bank. Nee, we kunnen ook iets leren van Netflix. Achter deze entertainmentgigant schuilen namelijk een paar slinkse marketing-koppies waar wij marketeers nog veel van kunnen opsteken.

Les 1. Creëer unieke en eigen content

Om echt succesvol te worden in contentmarketing, moet je niet alleen maar aan contentcuratie doen. Het is belangrijk om ook eigen originele en kwalitatieve content te creëren. Om aan de eisen van het publiek te kunnen blijven voldoen, voegt Netflix in 2011 exclusieve originele content aan hun streamings dienst toe. Bij Netflix kregen ze namelijk in de gaten dat ze unieke content, met een hoge kwaliteit, consistent moesten gaan aanbieden aan hun publiek om te kunnen concurreren met televisiegiganten als HBO. En met succes! Vandaag de dag heeft Netflix veel meer abonnees dan HBO.

Les 2. Bouw relaties

Normaal gesproken releasen series per aflevering. Zo wordt het publiek langzaam geprikkeld en bouwt hun verwachting steeds iets meer op. Maar Netflix pakt het helemaal anders aan. Zij releasen series per seizoen. Hierdoor maken ze het voor hun verslaafde seriekijkers mogelijk om een heel seizoen achter elkaar te kijken. Netflix gaat hiermee in op de behoeften van hun kijkers door de content op een andere manier te leveren. Denk dus niet alleen maar binnen procedures en richtlijnen en durf ook iets anders te proberen. Vooral als het je klanten blij maakt. Het opbouwen van relaties met je klanten is veel belangrijker dan een regeltje toch?

Denk dus niet alleen maar binnen procedures en richtlijnen en durf ook iets anders te proberen.

Les 3. Weet wie je klanten zijn

De kern van het succes van Netflix, ligt in het feit dat ze hun publiek écht begrijpen. Dat krijgen ze voor elkaar door het analyseren van Big Data. Zij kennen hun publiek zo goed dat ze precies weten welke series het wel goed zullen doen en welke niet. Zo kunnen ze slim geld investeren in series waarvan ze weten dat ze bij het publiek in de smaak zullen vallen. Het creëren van originele content wordt zo ook minder risicovol.

Aan de hand van die data kun je ook je content personaliseren. Netflix deed dat met de hitserie House of Cards door 10 verschillende trailers te maken. Zo segmenteerden ze op de leeftijd, geslacht en voorkeuren van hun kijkers. Zo krijgt bijvoorbeeld een vrouwelijke klant een trailer te zien waar meer gefocust wordt op de vrouwelijke karakters uit House of Cards. En een klant die veel dramaseries kijkt, krijgt een trailer waar meer gefocust wordt op de schandalen in de serie.

Les 4. Vermarkt je content slim

Netflix is meester op het gebied van native advertising. Ze gebruiken advertenties die contextueel passend zijn en die ook echt van meerwaarde zijn. Bekijk hier bijvoorbeeld de oudejaarsstunt van het merk. Netflix heeft hiervoor een King Julien aftellen-tot-nieuwjaarsfilmpje gemaakt, waardoor ouders hun kinderen eerder te bed konden leggen. Content kan dus promotioneel zijn én een doel hebben. Neem ook bijvoorbeeld dit artikel. Gesponsord door Netflix om het nieuwe seizoen van Orange is the New Black te promoten. Geniaal!

Accepteer cookies

De essentie van native advertising is dat de advertentie die aan bezoekers wordt getoond, geen afbreuk mag doen aan de ervaring van de bezoeker, of er zelfs aan bij moet dragen.

Als marketeers moeten we altijd op zoek gaan naar unieke bronnen of inspiratie zodat we voorop blijven in het veranderende digitale landschap en we de beste belevenis aan onze klanten kunnen bieden. Wil je nog meer lessen van Netflix leren? Bekijk dan het artikel van NewsCred.

En, denk je dat je iets kan leren van Netflix? Of heb je misschien nog andere lessen die belangrijk zijn voor marketeers?

Afbeeldingen met dank aan 123RF.com