Social media

Trump versus Clinton: wie wint de strijd op social media?

0

Ongeveer tweehonderd miljoen Amerikanen bepalen vandaag wie de 45e president wordt van de Verenigde Staten. Een belangrijke afsluiting van een maandenlange campagnestrijd tussen Clinton en Trump. De hele wereld kijkt aandachtig mee, ook op social media krijgt het onderwerp veel aandacht. Maar hoeveel berichten worden er geplaatst en wat is de inhoud?

In de maand voorafgaand aan de verkiezingen hebben we hier in Nederland ruim 139.000 berichten op social media geplaatst over de verkiezingen en kandidaten Hillary Clinton en Donald Trump. Is dat veel? Nou, vergeleken met vorige verkiezingen is dit een stijging van maar liefst 709 procent. Toen werden namelijk 19.582 berichten op social media geplaatst in de maand voorafgaand aan Election Day.
161107_blog_trump_clinton_2

De strategie van beide kandidaten op social media

Aangezien de verkiezingsstrijd meer en meer op social media gevoerd wordt, is het interessant te kijken wie die lijkt te winnen. Afgelopen maand stuurde Donald Trump 908 tweets de wereld in. Hillary Clinton plaatste er 965. Wanneer we al deze berichten onder de loep leggen, vallen verschillende dingen op.

Het sentiment

De sentimentscore geeft aan welk deel van de socialmedia-berichten door Coosto als positief, negatief of neutraal wordt gemarkeerd. Het is een waardevolle indicator van de tone-of-voice. In het geval van Hillary Clinton en Donald Trump zijn er grote verschillen te zien in het sentiment. 8 procent van de tweets van Clinton wordt als positief ervaren, terwijl 30 procent van Trumps tweets als positief gezien wordt. Trump heeft dus duidelijk een andere strategie op social media: hij gebruikt beduidend meer positieve woorden dan zijn tegenkandidaat Clinton.

sentimenttrumpclintonIn het nieuws kwam naar voren dat medewerkers van Trump het beheer van zijn Twitteraccount overgenomen hebben. Onduidelijk is op welk moment het overgenomen is, maar sinds het laatste tv-debat op 10 oktober zijn er geen significante pieken in negatief sentiment meer te zien voor Trump. Het is mogelijk dat Trumps medewerkers voor de ommekeer in het aantal positieve berichten hebben gezorgd. Feit is dat Trumps meer recentere tweets vaak positief gestemd zijn.

161107_blog_trump_clinton_2b

Woordgebruik

Het woordgebruik van de kandidaten zegt veel over de boodschap die kandidaten willen benadrukken. Beide kandidaten zetten zichtbaar in op het onderwerp ‘tijdsdruk’. Met woorden als Early voting location, days en hurry benadrukken beide kandidaten dat er een mate van tijdsdruk is om steun uit te spreken. Daarnaast vermeldt Clinton vaak zowel haar eigen naam als die van Trump.

Invloedscore

Coosto berekent voor elke auteur op social media een invloedscore. Deze score geeft de mate weer waarin een auteur anderen aanzet tot dialoog. Donald Trump heeft momenteel een invloedscore van 88. Clinton daarentegen heeft een invloedscore van 95,3 en zet daarmee relatief meer socialmedia-gebruikers aan tot dialoog. Ter vergelijking: voetbalster Cristiano Ronaldo heeft een invloedscore van 89.5, Mark Rutte een score van 86.7 en de huidige president van Amerika (Barack Obama) heeft op persoonlijke naam een invloedscore van maar liefst 97.9. Voorbeelden die demonstreren dat de invloedscore van Hillary Clinton relatief hoog is.

De meest besproken kandidaat op Nederlandse social media

Donald Trump is met ruim 28.000 berichten afgelopen maand de meest besproken presidentskandidaat. Hillary Clinton wordt afgelopen maand ruim 18.000 keer genoemd op Nederlandse social media.

Als je kijkt naar de trending topics voor beide kandidaten, valt op dat Nederlanders op social media in berichten over Donald Trump vaak woorden benoemen als rigging (verkiezingsfraude) en het wel of niet accepteren van de resultaten van de verkiezingen.

trumptt

In de trending topic cloud van berichten over Hillary Clinton valt direct op dat het woord ‘FBI’ vaak besproken wordt. Het FBI-onderzoek naar Clinton is groot in het nieuws geweest en houdt de Nederlanders net als de onderwerpen e-mails en WikiLeaks druk bezig. Clinton wordt overigens vaker genoemd in combinatie met woorden als overwinning, voorsprong en uitslag.

ttclinton

Wanneer we inzoomen op alle 139.000 berichten, valt op dat onderwerpen als open grenzen, FBI, vrouwen en WikiLeaks veelbesproken zijn.

Accepteer cookies

Het nieuws dat Trump de verkiezingen zou willen overslaan, zorgde trouwens afgelopen maand voor het meest gedeelde nieuws op Nederlandse social media rondom de verkiezingen.

Wat zorgt voor de doorslag?

Het is vandaag en morgen afwachten voor welke kandidaat de Amerikaanse bevolking kiest. De socialmedia-aanpak van beide kandidaten is in ieder geval erg verschillend. Zal de verandering in tone-of-voice in Trumps tweets zorgen voor de doorslag of is de invloedscore van Clinton beslissend?