Conversie

E-mailmarketing: de invloed van je onderwerpregel [onderzoek]

0

Je vindt menig blogs over de onderwerpregel. Het schijnt het belangrijkste van je e-mail te zijn. Zonder een goede onderwerpregel gaat je klant weinig met de inhoud doen. Maar is dit waar? Wat moeten we geloven over de onderwerpregel en waar mogen we met een kritische blik naar kijken?

Verrassing!

De onderwerpregel is niet het eerste waar je klant naar kijkt. 42 procent kijkt als eerst naar de afzender. Het opbouwen van een duurzame relatie met je klant is dus belangrijk om de kans te vergroten dat je e-mail wordt geopend. Als je klant je merk niet kent of geen goede ervaringen heeft met je merk, is de kans kleiner dat er geklikt gaat worden. Dit wil echter niet zeggen dat je geen aandacht meer hoeft te besteden aan je onderwerpregel.

onderwerpregel

Conversie verhogen door te doen wat je zegt

De onderwerpregel beïnvloedt meer dan je open ratio. Je klant verwacht iets en als er aan de verwachting wordt voldaan kun je ervoor zorgen dat je klant de hele funnel doorgaat. Je kunt dus je conversie verhogen door een goede onderwerpregel. Het tegengestelde is ook waar. Voldoet de onderwerpregel niet aan de verwachtingen van je klant? Dan moet je veel geluk hebben om je klant nog te laten converteren.

Is het doel van de onderwerpregel om potentiële klanten je e-mail te laten openen? Absoluut! Maar dat is slechts een stuk van het doel. Je wilt dat klanten je e-mail openen die naar alle waarschijnlijkheid ook gaan converteren. Dus focus met je onderwerpregel op je klanten waarvan je denkt dat ze gaan converteren.

Wat is erger dan de e-mail niet openen?

Wat als je klant de e-mail dan niet opent? Dat is niet het ergste wat kan gebeuren. Huh? Veel erger is het namelijk als je klant je e-mail wel opent, maar vervolgens teleurgesteld wordt of je e-mail zelfs als spam aanmerkt. Meer dan de helft van de ondervraagden van de Litmus-Fluent enquête geeft aan weleens teleurgesteld te zijn. Daar heb je dus veel te winnen!

Je wilt converteren, maar het levert je uiteindelijk veel meer op als je bouwt aan een relatie met je klant. Eén e-mail openen is leuk, maar als je een goede relatie hebt met je klant zal hij eerder geneigd zijn ál je e-mails te openen. Jij zorgt voor een goede onderwerpregel en je klant bepaalt of de e-mail wordt geopend. Je kunt trucjes verzinnen om kosten wat het kost je klant de e-mail te laten openen, maar daarmee loop je het risico dat je in de toekomst veel opens, kliks en conversie misloopt.

Recht door zee

Hoe pak je dan toch de aandacht van je klant op een goede manier? Je ziet de meest wilde onderwerpregels voorbij komen met heftig taalgebruik. Soms zijn ze zelfs iets te choquerend. Werkt dit? Je wilt tenslotte de aandacht van je lezer grijpen en zorgen dat ze jouw e-mail openen.

Toch zijn de beste onderwerpregels recht door zee en een beetje saai. Het is eigenlijk heel simpel: je onderwerpregel moet de inhoud van je e-mail beschrijven. Waar kun je aan denken?

  • ’10 tips om meer uit je e-mailmarketing te halen’
  • ‘Een overzicht van de 5 best gelezen blogs’
  • ‘Nu 25% korting op alle softwarepakketten’

Een onderzoek van Mailchimp laat zien dat onderwerpregels die relevant zijn een hoger open percentage hebben.

Laat niet alles afhangen van de open rates

Het kan (helaas) zo zijn dat ondanks al je moeite je klant je e-mail niet opent. Een e-mail niet geopend, is een e-mail die niet meer bestaat?

Nee, zeker niet. Uit cijfers van Litmus blijkt dat 35 procent na het ontvangen van een e-mail naar de website van het merk surft: zonder de e-mail te openen. Ook zie je dat zonder de e-mail te openen 33 procent van de klanten toch een aankoop doet. Een heleboel acties kun je dus niet meten. Misschien kijkt een klant inderdaad wel naar je onderwerpregel en surft vervolgens zonder te klikken door naar je website? Of noemt iets over jouw merk op een ander kanaal? Laat niet alles afhangen van de open rates.

Voordat je aan de onderwerpregel begint, kun je jezelf een aantal kritische vragen stellen:

  • Je lezer kijkt eerst naar de afzender. Communiceer je duidelijk dat jij de e-mail verstuurt? Wat voor relatie heb je opgebouwd met je klant? Is hier nog meer winst uit te behalen?
  • Is je onderwerpregel relevant? Als je lezer je e-mail begint te lezen, krijgt hij dan de informatie die hij verwacht? Wees niet bang om hierbij of de hulp van collega’s te vragen en goed te testen.
  • Niet echt een vraag, maar kijk eens naar je data. Wie van je lezers opent iedere e-mail? Wie alleen e-mails met bepaalde onderwerpen? Wat voor soort onderwerpen dan? Neem deze kennis mee in het bedenken van je onderwerpregel. Kijk of je eventueel je database hier op kunt segmenteren.

Kortom, zorg dat je kritisch naar je onderwerpregel blijft kijken. Een onderwerpregel vraagt om aandacht, maar maak het niet te ingewikkeld. Zorg dat je onderwerpregel vertelt wat er in de e-mail staat, zodat je voldoet aan de verwachting van je klant. Alleen dan kun je bouwen aan een duurzame relatie met je klant en zorgen dat je onderwerpregel invloed heeft op je cijfers, ook al wordt de e-mail niet geopend.

Alle cijfers komen uit een Litmus-Fluent enquête.