Social media

Trump is president: zo reageert Nederland op social media

0

Wat een nacht. Na maandenlang campagnevoeren is eindelijk de grote ontknoping van de verkiezingsstrijd in Amerika tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Hoe beleefde Nederland deze verkiezingsnacht waarin Trump president werd? We deden onderzoek naar Nederlanders op social media tijdens de nachtelijke uren. Wat valt op?

Voorafgaand aan de ontknoping, wezen verschillende peilingen uit dat Clinton de grootste kans had om te winnen, maar alles lag nog open. De afgelopen nacht stroomden de stemuitslagen van verschillende staten langzaam binnen. Hoewel de definitieve uitslag pas in de vroege morgen bekend werd, is online te zien dat veel Nederlanders een nacht oversloegen om de eindstrijd tussen de twee presidentskandidaten op de voet te volgen.

Spanning ook online om te snijden

Toen het in Nederland nacht werd, begon het in Amerika pas echt spannend te worden. Via Buzzcapture is online goed te zien dat veel Nederlanders de ontwikkelingen in Amerika volgen. Zo versturen ze vannacht (van 22:00 uur tot 10:00 uur) 203.000 berichten. Ook is te zien dat het aantal berichten steeds meer toeneemt naarmate de uitslag dichterbij komt. Om 08:30 uur is er een piek zichtbaar, dan staat officieel vast dat Donald Trump de nieuwe Amerikaanse president is. Ter vergelijking: rond het laatste verkiezingsdebat bleven Nederlanders ook wakker om het debat online te volgen. Deze nacht werden een kleine 10.000 berichten verzonden, een significant verschil met de officiële election night.

buzz

Trump meest besproken door Nederlanders

Gedurende de hele nacht is Trump (+70.000) door Nederlanders meer besproken dan Clinton (+20.000) en ze lijken het hem minder te gunnen. Nadat bekend is dat Donald Trump de nieuwe president van Amerika is, geven Nederlanders dan ook hun ongezouten mening. Nederlanders reageren vol ongeloof op de verkiezingsuitslag. Ze noemen Trump een “gevaarlijk” man en delen uitspraken als “het kan toch niet waar zijn” en “tripje Amerika wordt nog vier jaar uitgesteld“.

Trending topics geven tone of voice aan

De trending topics van Nederlanders op social media tijdens de nacht geven aan welke onderwerpen de gemoederen bezig hebben gehouden, terwijl een groot gedeelte van ons lag te slapen. Wat waren de trending topics van vannacht?

trending-topics

Florida meest besproken ‘swing state’ onder Nederlanders

In veel Amerikaanse staten stond de uitslag eerder al zo goed als vast, omdat de meerderheid traditiegetrouw op de republikeinen of de democraten stemt. Daarom hing alles af van de zogenoemde swing states. Dit zijn staten waar de democraten en republikeinen nek-aan-nek liggen.

Florida (3.620) en Ohio (1.203) zijn hier voorbeelden van. Deze staten speelden dus een beslissende rol. In Nederland werd er het meest over de staat Florida gesproken. Dit was de staat waar het lange tijd onduidelijk bleef naar wie de kiesmannen daadwerkelijk  gingen.

Twitter meest gebruikte social medium

Twitter bewijst zijn relevantie tijdens dit soort evenementen opnieuw in daadkracht. Journalisten berichten massaal via Twitter over de presidentsverkiezingen. Twitter is het meest gebruikte social medium om over de verkiezingen te praten. Vannacht alleen al gebruiken Nederlanders Twitter volop: meer dan 91.000 berichten werden geplaatst op het medium. Desondanks is de officiële hashtag voor de verkiezingen #election2016 nauwelijks gebruikt.

Dit is ook de nacht waar veel journalisten lang naar uitkeken. Maar welke journalisten hielden ons tijdens deze verkiezingsnacht het meest up to date?

Journalist Rutger de Quay spant de kroon met 55 berichten. Hij wordt gevolgd door @locuta, @sywert, @erikmouthaanrtl en het social media account van BN de Stem.

Politiek Den Haag reageert openlijk anti-Trump

Ook politiek Den Haag reageert (opvallend openlijk) op de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Veel politici laten al voor de verkiezingen weten te hopen op Clinton als nieuwe Amerikaanse president.

Accepteer cookies

Accepteer cookies

Accepteer cookies

Accepteer cookies

Wilders reageert als enige positief op Trump als president

De enige politicus die openlijk positief reageert op de nieuwe president van Amerika is Wilders. Hij stelt: “de Amerikanen pakken hun land terug”.

Accepteer cookies

Dan maar verhuizen naar Canada

Direct nadat bekend is dat Trump de nieuwe president van Amerika wordt, stellen Nederlanders dat Amerikanen beter kunnen verhuizen naar Canada. Sterker nog: de website voor informatie voor immigratie naar Canada crasht direct na de bekendwording van de uitslag. Meer dan duizend Nederlanders berichten over dit nieuws.

Vandaag zal de zege van Trump trending blijven onder Nederlanders. We blijven de data rondom de verkiezingen in de gaten houden om te zien hoe Nederlanders tegen de zege van Trump aankijken en wat de tone of voice is omtrent deze winst. Ik ben benieuwd, heb jij jouw mening gedeeld op social media?

Afbeelding intro met dank aan 123RF.