Social media

Facebook: haal nieuwe klanten binnen met lead advertenties [stappenplan]

0

Is het invullen van formulieren op dat kleine schermpje van je mobiel ook zo’n uitdaging voor jou? En ben je bang dat je daardoor als bedrijf in deze “mobile first”-wereld steeds minder gemakkelijk leads binnen zal halen? Wees gerust, Facebook heeft een oplossing voor dit probleem.

Like dit, klik hier, share daar en ga zo maar door. Een like of share op Facebook is misschien nog vrij eenvoudig te behalen. Alleen is het vaak wat lastiger om een meer uitgebreide actie te verkrijgen, zoals het invullen van een formulier (lead). Dit vraagt toch wel iets meer tijd en aandacht van de Facebookgebruiker. Eén van de manieren om deze drempel te verlagen is de nog vaak onderschatte ‘lead advertentie’ van Facebook. Waarom en hoe kun je deze tegenwoordig gebruiken?

Maak invullen aantrekkelijker op mobiel

De invloed van smartphones is prominent aanwezig bij het gebruik van Facebook. Ongeveer 90 procent van de Facebookgebruikers maakt gebruik van het platform via mobiel. En we weten allemaal dat het invullen van formulieren op dat kleine schermpje een stuk complexer is dan op het vertrouwde grote scherm van de desktopcomputer. De tijd die het kost om een formulier in te vullen via mobiel is 38,5 procent langer dan via desktop. De vraag die wij onszelf daarom kunnen stellen is dan ook: hoe maken we het aantrekkelijker om een Facebookgebruiker een formulier te laten invullen via mobiel?

Lead advertenties?

De genoemde issues kunnen simpelweg opgelost worden door het inzetten van lead advertenties. Deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor mobiel. Daarbij is er in Facebook veel data beschikbaar, welke wordt gebruikt om automatisch een formulier in te vullen. Dit scheelt de invuller van het formulier veel tijd en moeite en verlaagt zodoende de kans op afhaken.

Het lead advertentie format bestaat alweer ruim een jaar, maar als ik zo om mij heen kijk op Facebook dan wordt duidelijk dat relatief weinig bedrijven hier gebruik van maken. Zonde, want het biedt een efficiënte manier om leads binnen te halen, zeker gezien de snelle ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van mobiel gebruik.

Met een lead kun je als bedrijf aanmeldingen voor een nieuwsbrief of event verkrijgen. Daarnaast is het mogelijk dat gebruikers een brochure opvragen of worden teruggebeld met een aanbod. Een goed voorbeeld van een mooie lead-campagne is het verkrijgen van Natuurmonumenten routeboekje. Tijdens deze campagne zijn lead advertenties zeer succesvol ingezet met duizenden downloads als resultaat.facebook_header

Internationaal succes

Internationaal gezien zijn de lead advertenties ook al veelvuldig gebruikt. De Miami Dolphins hebben bijvoorbeeld goede zaken gedaan met lead advertenties. Het doel was om aanmeldingen voor een rondleiding door het nieuwe stadion binnen te halen. In totaal werden dit er meer dan 4600. Weer een ander voorbeeld van het gebruik van leadadvertenties is door WebEx, een online vergaderservice. Het doel voor hen was om het aantal verzoeken voor demoproducten te verhogen. In een korte periode van minder dan drie weken behaalden ze een drie keer hoger conversieratio.

facebook_2 facebook_3

Stappenplan voor lead advertentiesfacebook_4

Maar nou hoor ik je denken, leuk allemaal die voordelen, alleen, wat kan het voor mij betekenen? Hoe ga ik met lead advertenties goede resultaten bereiken?

Op basis van bovenstaande informatie kun je concluderen dat mobiel ervoor zorgt dat de drempel voor het invullen van formulieren verlaagd moet worden. Daarnaast ken je nu enkele voorbeelden van de inzet van lead advertenties.

Hoe pas je dit toe voor je eigen situatie?

  1. Kies je doelgroep.
  2. Wat wil je weten van een lead? Wat is een eis en wat een wens? Noteer dit. Gaat het om alleen een e-mailadres? Of toch meer?
  3. Privacy is erg belangrijk. Verwijs naar het privacybeleid op je website.
  4. Maak een paar advertentiesets aan, binnen de Power Editor omgeving van Facebook of je externe advertentie tool, met verschillende formulieren. Experimenteer met de indeling (tekst/buttons/visual)
  5. Vraag alleen de informatie die echt noodzakelijk is. Hoe meer vragen. des te groter de kans dat de potentiële klant toch afhaakt.
  6. De vrije invoer op het formulier moet tot een minimum beperkt worden.
  7. Gebruik je vragen met meerdere opties? Beperk dan het aantal opties tot maximaal 3 of 4.
  8. Voeg een contextkaart toe aan je leadadvertentie. Hiermee kun je beter duidelijk maken waarom mensen informatie zouden moeten verstrekken. Een voorbeeld van zo’n contextkaart is rechts te vinden. Hierin kun je meer details over je product/service kwijt. Deze stap is optioneel, maar wel aan te raden aangezien je hiermee je unieke eigenschappen naar voren brengt en mensen kan informeren.
  9. Laat mensen weten wat er met de informatie gebeurt die ze verstrekken.
  10. Stel vervolgens binnen je advertentietool in wie je wilt gaan bereiken (onder meer interesses/locatie), vanaf wanneer tot wanneer je advertentie uitgeserveerd wordt en hoeveel je voor een lead (kost per actie bieding) of klik (kosten per klik bieding) wilt gaan betalen. Vervolgens zal dankzij de bieding structuur van Facebook bepaald worden welke advertentie uitgeserveerd wordt.

Tips & tricks

Daarnaast heb ik ook nog een aantal extra tips die stuk voor stuk gebaseerd zijn op de praktijk.

1. Test met brede doelgroepen binnen Facebook (bijvoorbeeld Travel of Fitness & Wellness) en zet daarnaast ook een controlegroep op, bijvoorbeeld op basis van Lookalikes (op basis van mensen die de conversie hebben gemaakt) en de Website Custom Audience (retargeting). Ervaring leert dat retargeting het beste werkt, maar ga vooral testen om dit voor jezelf te ondervinden.

2. Maak je doelgroepen (targeting) tevens zo relevant mogelijk door mensen die je niet wilt bereiken uit te sluiten.

3. Houd rekening met de formulierrestricties. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om op postcodeniveau uit te sluiten.

Leads binnen? Mooi, maar je bent er nog niet!

Werkt je lead advertentie en krijg je aanvragen binnen? Dan begint nu het echte werk! Een goede follow-up van deze leads is essentieel.

Er zijn verschillende opties zoals het real-time integreren met de Facebook API, real-time integratie met een CRM-systeem of het regelmatig downloaden van de leads via Excel. Uit onderzoek van Facebook is gebleken dat een opvolging binnen 5 minuten de kans op conversie tot negen keer groter maakt. Om deze reden is het dan ook aan te raden om je CRM-systeem te integreren met Facebook. Facebook werkt inmiddels met veel CRM-partijen samen, dus de kans dat het systeem waar jij mee werkt erbij zit is aanwezig. De koppeling tussen de lead advertenties en de CRM-database zorgt ervoor dat het handmatig werk van leads inboeken afneemt, verbetert de kans op een conversie aangezien je de reactietijd kort kan houden en verlaagt daarmee de kosten per lead aangezien het conversiepercentage stijgt.

Nu je weet hoe het werkt, staat niets je in de weg om met lead advertenties aan te slag te gaan en zo meer relevante aanvragen binnen te krijgen. Graag hoor ik ook wat jullie ervaringen zijn met deze manier van adverteren!