Content

Hoe je de effecten van contentmarketing meet [3 manieren]

0

Misschien wel één van de grootste uitdagingen van een contentmarketeer is het aantonen van een ROI. Op zich geen nieuws, in het algemeen duurt het namelijk ook ongeveer 18 maanden(!) voordat je resultaten kunt meten. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat de effecten van jouw contentmarketing zichtbaar én meetbaar zijn?

De drie belangrijkste effecten meten

Om te weten wat je wilt meten, is het goed om inzicht te krijgen in wat de belangrijkste effecten van goede contentmarketing zijn. De effecten van content zijn meetbaar, maar zijn afhankelijk van de doelgroep waarvoor ze ingezet worden. Zo doet video het eigenlijk altijd goed, net zoals korte nieuwsartikelen of social media-posts. In deze grafiek is te zien welke content het meest zal worden gelezen of bekeken en welke content minder interessant is. Dit betekent dat je hier als marketeer op in moet spelen en content aan moet bieden die voor de gebruiker belangrijk is.

Content marketing is a lot like working out. You’re not going to see a payoff in a week, but if you commit to doing it regularly over time, you’ll see amazing results. – Scott Severson, president of Brandpoint

Effect 1. Bounce rate

Goede contentmarketing zorgt vaak voor een lagere bounce rate. Je bezoekers blijven langer op je website en lezen of delen bijvoorbeeld meer artikelen. Volgens Rocketfuel is de gemiddelde bounce rate van een website tussen de 41 en 55 procent.

Wanneer je ver boven of onder de 41 of 55 procent zit, moet je je afvragen waar dit aan ligt. Een bounce rate van onder de 20 procent is namelijk bijna niet mogelijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er een fout in je analytics zit. Een bounce rate van boven de 90 procent is ook geen goed teken, iets schrikt je klant af. Dit kan een slecht design zijn, te weinig (goede) content of problemen met je browsercompatibiliteit. Ga dus na of wat je meet ook klopt met de werkelijkheid!

Effect 2. Fans

Daarnaast maakt goede contentmarketing de klant ‘fan’ van de organisatie. Door de content via verschillende media te verspreiden, ontstaan er gesprekken. Wanneer je goede content aanbiedt, heb je meer kans op shares en blije klanten. Zo geeft deze infographic aan dat 67 procent van de Twittergebruikers eerder een aankoop zal doen bij een merk dat ze volgt.

the-anatomy-of-contentmarketing

Een gedeelte van de infographic van Axonn.

Je fans kun je natuurlijk meten aan de hoeveelheid likes en shares de social media-posts krijgen die gelinkt zijn aan een bepaalde webpagina. Je kunt er ook wat dieper induiken door te kijken naar hoe vaak en hoe recent bezoekers zijn teruggekomen op je website en hoeveel pagina’s ze hebben bekeken. Het is namelijk vooral van belang of ze jouw content hebben gelezen en of ze terug zijn gekomen voor nieuwe content, dit is wat een fan een fan maakt toch?

Effect 3. Ranking

Het bekende effect van goede content is de score van je webpagina’s in de zoekresultaten van Google. Google heeft in de loop der jarende algoritmes steeds aangepast, waarbij kwaliteit van content steeds belangrijker is geworden. Wanneer je website hoog in de zoekresultaten staat, kun je ervan uitgaan dat Google de content op jouw website relevant vindt.

Net als met fans is je ranking in Google makkelijk af te lezen als je googelt op je eigen organisatie. Maar, dit zoekresultaat is gepersonaliseerd, waardoor deze zoekresultaten niet overeenkomen met de werkelijkheid. Werk daarom met een rank tracker-tool. Er zijn enorm veel verschillende soorten tools die je hierbij kunnen helpen. De tool van Moz is volgens mij wel één van de meest handige en voordeligste tools waarmee je je page ranking kunt meten.

En nu? Data delen!

Op basis van deze drie genoemde effecten, kun je doelstellingen voor jezelf stellen. Schrijf deze doelstellingen en de uiteindelijke resultaten op en houd je collega’s hiervan op de hoogte. Verzamel data waar je actief mee bezig bent (geweest) en blijf deze interessante data laten zien aan het team!

Wil je meer weten over het meten van contentmarketing? Lees dan verder op de website van het Content Marketing Institute.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.