Inspiratie

E-commerce in 2017: dit zijn dé 5 logistieke trends

0

Hoe worden pakketjes in 2017 bezorgd? Wat gaat er veranderen ten opzichte van 2016? Net als de afgelopen twee jaren (2014 & 2015), zet ik ook dit jaar de logistieke ontwikkelingen in e-commerce voor jou op een rij. Online verkoop zal ook dit jaar weer tussen de 10 en 20 procent toenemen, het jaar 2017 belooft daarom weer volop verandering te brengen.

1. De eerste pakketrobots zullen rijden, niet vliegen

Het is drie jaar geleden dat Amazon’s Jeff Bezos de headlines haalde met zijn ambitieuze bezorg-drones. In die drie jaar gebeurde veel op het gebied van onbemand bezorgen. Vrijwel iedere vervoerder test inmiddels met de helikoptertjes, Amazon is tientallen prototypes verder en ook Google doet met haar drone een duit in het zakje.

1_starshiprobot

De robot van Starship

De nieuwste uitblinker in onbemand bezorgen, blijft echter dichter bij de grond. Het Estlandse Starship, opgericht door twee co-founders van Skype, timmert hard aan de weg met rijdende in plaats van vliegende drones. Een concept dat letterlijk en figuurlijk meer tractie heeft. Waar vliegende drones vechten tegen strikte wetgevers, heeft de robot van Starhip inmiddels al duizenden kilometers afgelegd tussen tienduizenden voetgangers en voertuigen. Volledig schadevrij.

1_starshipmercedes

Starship Mercedes

Genoeg reden voor klinkende namen als vervoerder Hermes, maaltijdbezorger JustEat, en autofabrikant Mercedes om een deal te sluiten met de start-up. Die laatste samenwerking leverde al een innovatieve bestelbus op met 6 drones in zijn ‘buik’. Door drones vanuit de bus een wijk in te sturen, rekent Starship uit dat pakketbezorging 120 procent efficiënter wordt, waarbij een chauffeur dagelijks 400 in plaats van 120 zendingen afhandelt. JustEat heeft zelfs al een succesvolle test afgerond en gaat de robotjes in 2017 écht inzetten voor bezorging. Veelbelovend!

2. Onze bezorgvoertuigen worden beter, groener en sneller

Onbemande drones worden dan denkbaarder, voorlopig blijft bezorging vooral het werk van mensen op wielen. Maar ook hier staan ontwikkelingen niet stil. Hoewel het merendeel van de pakketjes met simpele bestelbusjes geleverd wordt, zien we recent steeds meer alternatieven opduiken.

2_bubblepoststint

De Stint van Bubble Post

Elektrisch

Codewoord in het nieuwe bezorgen is natuurlijk ‘elektrisch’. Dit begon met normale bestelbusjes op accu, maar inmiddels zijn we al verder. Zo kocht een postbedrijf in Nieuw-Zeeland dit jaar tientallen Paxters, kleine pakketbuggy’s waarin de moderne postbode zijn wijk rijdt.

Dichterbij huis introduceerde het Belgische Bubble Post zogenaamde Stints, die zich het best laten omschrijven als ‘gladiatorenwagens voor bezorging’. Deze Segways met vier wielen bieden plek aan tientallen pakketjes en zijn ideaal voor de smalle straatjes van de grote stad.

2_fietskoeriers-nl

Fietskoerier

Op mankracht

Maar zeg je als Nederlander smalle straatjes in een grote stad, dan zeg je natuurlijk iets anders… Juist! Ook de aloude fietskoeriers beleven een enorme groei door e-commerce. Twee jaar geleden introduceerden we als Paazl, samen met onze klant G-Star RAW, al bezorging via fietskoeriers. Inmiddels is de koerier echt ingeburgerd in e-commerce.

Van ordinaire tweewielers tot wendbare bakfietsen en enorme driewielers met opbouw, alles kom je tegenwoordig in de grote steden tegen. Met logo’s van grote pakketvervoerders, maar ook die van kleinschalige ondernemers. Sinds kort trekken deze kleinere koeriers ook samen ten strijde. Onder de vlag ‘Fietskoeriers.nl’ bundelden talloze koeriersbedrijven uit 27 Nederlandse steden hun krachten tot één bezorg-leger voor online bestellingen. Perfect als je same day delivery aan wil bieden in de steden rondom je magazijn. Al beschikbaar in je webshop?

2_roboat

RoBoat

Onbemand op het water

Kijken we nog heel even met een Nederlandse blik naar de toekomst (en stiekem iets verder dan volgend jaar), dan komen we ook de RoBoat tegen. Gesteund door 25 miljoen euro, onderzoeken het Amerikaanse MIT, TU Delft en de universiteit in Wageningen de mogelijkheden van autonoom varende boten die ook ook pakketjes kunnen vervoeren. In 2017 moeten de eerste prototypes door de Amsterdamse grachten varen.

3. Retouren worden een unique selling point

Lang domineerde het beeld dat retouren uitsluitend een kostenpost zijn voor webshops. Dit is aan het veranderen. Geholpen door onderzoek dat bijvoorbeeld aantoont dat een langere retourtermijn leidt tot minder retouren, hebben online trendsetters steeds meer aandacht voor ‘service op de terugweg’. Ook hier geldt: flexibiliteit verkoopt. Keuze uit meerdere retour-opties is, net als met bezorging, het devies.
3_zalandoretouren

Keuze en een kaartje

We zien steeds meer webshops die niet één, maar twee of zelfs drie verschillende kant-en-klare retourlabels (van verschillende vervoerders) meesturen in de doos. Hierdoor kan de klant zelf zijn favoriete pakketpunt kiezen, zonder hiervoor zelf met een printer in de weer te moeten. Handig! Ook scheelt het tijd.

Volgens onderzoeksbureau Panteia doet een pakketpunt nog geen halve minuut over het innemen van een kant-en-klaar gefrankeerd pakket, terwijl ‘ouderwets’ terugsturen (waarbij het pakketpunt nog moet frankeren en adresseren) tot wel vier keer langer duurt. Door een custom kaartje op de pakbon te printen, met daarop de dichtstbijzijnde pakketpunten, maken webshops het hun klanten helemaal makkelijk.

Ophalen aan de deur

Ander wapen in de ‘terugstuur-strijd’ is het ophalen van retourzendingen, waardoor klanten het tochtje naar het postkantoor bespaard blijft. Aanjager van deze ontwikkeling is wie anders dan Zalando, dat toch vaak in één adem genoemd wordt met retouren. Samenwerkend met bijvoorbeeld PostNL’s Local Express in de Randstad en start-up Stuart in Parijs, laat Zalando haar klanten zelf een nauwkeurig tijdvak aanwijzen waarin hun pakketje thuis wordt opgehaald. Ook kledingverkoper Outfittery en warenhuis Macy’s maken met dergelijke services furore. Kostbaar, maar vanuit de consument bezien natuurlijk het ultieme gemak.

4. Een einde aan vaste adressen en tijdstippen

Een groeiend scala aan bezorgopties maakt online winkelen steeds flexibeler. Toch blijf je als ontvanger aangewezen op een vast adres en tijdstip. Maar hoe lang nog? Niet lang meer als het aan start-up Parcify ligt. Deze Vlamingen zamelen online bestellingen in aan de rand van de Antwerpen, Gent en Brussel, van waar ze uitgeleverd worden op een moment en plek naar keuze. Dit kan gewoon thuis zijn, maar ook in het park of op je favoriete terras. Uiteraard volledig aangestuurd vanuit een app.

Accepteer cookies

Ideaal voor de consument. Maar ook voor vervoerders, voor wie mislukte bezorgpogingen een enorme kostenpost zijn. Ook bpost dacht er zo over, en investeerde flink in de nieuwkomer.

4_parcify

Iedereen een adres

Start-up what3words gaat nog een stap verder in haar visie van ‘adresloos’ bezorgen. Het bedrijf werkt aan een oplossing voor de maar liefst ruim 4 miljard(!) wereldburgers die niet beschikken over een duidelijk adres met straat, huisnummer en postcode. Zeker in opkomende economieën als India, China, het Midden-Oosten en Afrika, is dit een enorme barrière voor de groei van e-commerce. Noodgedwongen vullen online consumenten hier cryptische omschrijvingen in als ‘bij de derde kruising rechtsaf, tweede huis aan de linkerkant’.

De oplossing van what3words: het opdelen van de hele wereld in een grid van drie bij drie meter. Elk vierkantje dat zo ontstaat wordt aangeduid met een unieke combinatie van 3 woorden. Het resultaat? Iedere koerier kan naar iedere ontvanger toe rijden en alles wordt een adres.

4_what3words

what3words

Recent ontving het bedrijf een investering van 8,5 miljoen dollar door de grote logistieke speler Aramex, gevestigd in Dubai. Met de financiële impuls hoopt what3words haar positie in het Midden-Oosten te verstevigen. Hiertoe zal het systeem bijvoorbeeld vertaald gaan worden in het Arabisch. Nu al zijn er 10 andere talen beschikbaar.

Eerder sloot het Ierse bedrijf al een samenwerking met het nationale postbedrijf van Mongolië. What3words is gekozen als de adresstandaard in het uitgestrekte land, waar 30 procent van de 3 miljoen inwoners een nomadisch bestaan leiden. Ook in Brazilië wordt het systeem gebruikt voor het navigeren van stedelijke doolhoven en het uitgestrekte platteland. Geniaal!

5. Verpakkingen worden groener, slimmer en mooier

Iedereen die regelmatig online winkelt, kent het fenomeen: piepkleine producten die verzonden worden in enorme dozen. Volgens het Vlaams Instituut voor Logistiek, dat met een röntgenscanner naast een sorteerband stond, bestaat tussen de 30 en 40 procent van alle middelgrote pakketjes uit lucht. Ook consumentenprogramma Kassa ging op onderzoek uit. Conclusie: dat kan, en moet beter.

Het goede voorbeeld

Gelukkig zijn er ook partijen die het goede voorbeeld geven. Australia Post zamelt bijvoorbeeld al actief plastic verzendverpakkingen in, om deze te recyclen tot gieter of tuinstoel. Webshop Rent the Runway gaat een stap verder en ontwikkelde voor verzending een herbruikbare kledingzak. Compleet met een vakje voor het adreslabel. Te gebruiken voor in je koffer op vakantie, maar ook voor het terugsturen van een eventuele retour.

5_renttherunway

Rent the Runway

De mooiste herbruikbare verpakkingen komen we tegen bij het Finse RePack, dat een compleet scala aan recycables ontwikkelde. De consument stuurt de kunststof verpakkingen na ontvangst weer terug via de brievenbus, in ruil voor een kortingscode geldig bij alle webshops die RePack-verpakkingen gebruiken. De verpakkingen zijn ontworpen om zo’n twintig keer gebruikt te worden. Duurzaam, én handig voor de klant die met minder oud papier blijft zitten.

5_repack-com

Mooier

Dat het naast groener ook mooier kan, bewijzen Amerikaanse start-ups als Lumi en Packlane. Gestimuleerd door de groei van e-commerce duiken deze drukkers op de markt op customized verpakkingen, die de gebruiker eenvoudig zelf vorm kan geven in de online interface. Begin dit jaar dus met opvallen in de zee aan anonieme dozen!

5_lumi

Lumi

Online retailers komen in actie

Overal, altijd, groen en snel. 2017 belooft een belangrijk jaar te worden voor pakketbezorging. Het aantal bestelbusjes in binnensteden loopt tegen zijn grenzen en consumenten plaatsen steeds grotere vraagtekens bij overwegend lege verpakkingen.

Ook online retailers komen in actie. Mede aangevoerd door Futurumshop-oprichter Harmen van der Meulen vragen ze van grote vervoerders een groenere service, nu start-ups bewijzen dat het ook anders kan. Toch zal er komend jaar naast corporate social responsibility ook volop aandacht blijven voor de commerciële kansen van logistiek. Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor retouren, die toch (te) lang het ondergeschoven kindje van online ondernemen waren. Ben je er klaar voor?

Afbeelding intro met dank aan 123rf.