Customer experience

4 redenen om call tracking in te zetten in 2017

0

Natuurlijk, het gebruik van smartphones neemt nog steeds toe en het aantal mobiele aankopen stijgt. Maar als je denkt dat het ouderwetse telefoontje er niet meer toe doet, heb je het mis. En dan hebben we het niet over telemarketing, maar over de telefoon als conversiekanaal binnen je online advertentiecampagne. Wist je dat bijna driekwart van de mobiele zoekopdrachten in een telefonische oproep resulteert?

Niet voor niets introduceerde Google vorig jaar ‘call only ads’ bovenaan de zoekresultaten van mobiele zoekopdrachten. Juist vanwege het toenemend aantal mobiele zoekopdrachten, wordt click-to-call steeds belangrijker. Het probleem is: de meeste analytics-tools meten alleen webconversies. En hoe kun je online campagnes nou optimaliseren als je een groot deel van je conversiedata mist? In 2017 mag call tracking dus echt niet ontbreken in je online advertentiestrategie.

Wat is call tracking?

Het meetbaar maken van resultaat is essentieel. Als je een online advertentie inzet, wil je weten wat de ROI is. Op basis van de resultaten worden campagnes geoptimaliseerd om zoveel mogelijk uit het beschikbare budget te halen. Webconversies zijn makkelijk te meten, maar als een consument telefonisch contact opneemt met een bedrijf, is dit in principe niet terug te zien in Google Analytics of AdWords. Met call tracking meet je deze telefonische contactmomenten wel en zie je dit terug als conversies in Google Analytics.

Calltracking-software kan ieder kanaal, advertentie of sessie automatisch een ander telefoonnummer geven. Een AdWords-advertentie toont dus een ander telefoonnummer dan een Facebook-advertentie van hetzelfde bedrijf. En per sessie betekent dit dat iedere bezoeker een ander telefoonnummer ziet. De telefonische conversies die gemeten worden met call tracking-software kunnen worden toegevoegd aan de webconversies die worden weergegeven in Google Analytics.

De meeste analytics-tools meten alleen webconversies. En hoe kun je online campagnes nou optimaliseren als je een groot deel van je conversiedata mist? In 2017 mag call tracking dus echt niet ontbreken in je online advertentiestrategie.

4 redenen waarom call tracking in 2017 niet mag ontbreken in je online advertentiestrategie

1. Het aantal oproepen naar aanleiding van mobiele zoekopdrachten neemt toe

Afgelopen jaar was 80 procent van de Nederlanders in bezit van een smartphone. Deze wordt ook steeds intensiever gebruikt. Google registreert sinds een jaar meer mobiele zoekopdrachten dan desktop-zoekopdrachten. Volgens data van Google eindigde in 2013 al 70 procent van de mobiele zoekopdrachten in een click-to-call. Het blijkt namelijk dat bij kleine- of medium grote bedrijven de consument een duidelijke voorkeur geeft aan bellen.

Als je op je smartphone een bedrijf opzoekt, kun je vaak op twee á drie manieren contact opnemen:

  • Via een contactformulier op de website
  • Via een live chat met de klantenservice
  • Door te bellen, al dan niet via een click-to-call-button in een advertentie

Van de drie gegeven opties kosten de bovenste twee enige moeite, zeker op een smartphone. Consumenten willen zoveel mogelijk informatie verzamelen op de simpelste manier. Bellen is de makkelijkste en eenvoudigste optie.

Natuurlijk zien we steeds vaker bedrijven die via WhatsApp te bereiken zijn en kun je via social media het bedrijf in kwestie een bericht sturen. In sommige branches is dat toereikend en een klacht op Facebook zetten, lijkt soms veel op te leveren. Maar als je een advocaat zoekt, sterretje in je ruit hebt of een huis wil kopen, zal je toch eerder een telefoontje plegen dan een appje of tweet sturen.

Daarom introduceerde Google in 2015 de ‘call only ads’ en inmiddels hebben veel advertenties en websites een click-to-call-button. Mede hierdoor verwacht BIA/Kelsey dat het aantal telefoontjes naar bedrijven wereldwijd in 2020 zal oplopen naar 169 miljard, ten opzichte van 85 miljard afgelopen jaar. Zonder call tracking heb je geen zicht op deze inkomende oproepen, een gemiste kans. Bovendien bespaart call tracking je geld. Dankzij de click-to-call-buttons is een klant eerder geneigd om een bedrijf direct te bellen. Telefonisch converteert dus eerder in de funnel dan online. Dat betekent dat een click-to-call-button de kosten van je AdWords-campagne kan verlagen.

2. Oproepen leiden tot waardevollere leads

Leads via een oproep worden al jaren als waardevoller gewaardeerd dan leads via kliks. Voornamelijk in B2B, dienstverlening en bij duurdere/complexere producten leiden telefonische leads vaker tot verkoop dan web-leads. Dit blijkt uit verschillende praktijkcases van calltrackingsoftware-aanbieders. In deze branches wordt in 70 procent van de gevallen direct gebeld naar aanleiding van een online advertentie of bezoek aan de website. De bedrijven in de cases beoordeelden de telefonische leads hoger dan de leads die via online kanalen binnenkwamen. Als je een advertentiecampagne kunt optimaliseren op basis van telefonische conversiedata, kan dat dus nóg meer waardevolle leads opleveren.

3. Call tracking meet resultaten van online- én offline campagnes

Behalve oproepconversies naar aanleiding van je online advertenties, biedt call tracking ook de optie om offline marketingcampagnes te meten. Reclame-uitingen op abri’s, in tijdschriften en kranten en op radio en televisie kunnen ook per campagne of kanaal een uniek telefoonnummer krijgen. Met de call tracking-software kun je dus ook de resultaten van offline campagnes meten. En omdat je de data van call tracking kunt integreren met je Analytics-account, heb je daarin een compleet overzicht van zowel oproep- als webconversies, van online- én offline campagnes. Omdat je de telefonische conversie kunt aanmaken als doelmeting, kun je campagnes met de toevoeging van call tracking beter optimaliseren.

4. Betere en effectievere campagnes en budgetverdeling

Het volledige overzicht van campagneresultaten geeft meer inzicht in de effectiviteit van een campagne en biedt dus waardevolle informatie voor het inzetten van je budget. Wellicht brengt een bepaalde campagne weinig webconversies op, maar wel veel leads via de telefoon. Zonder call tracking heb je daar geen weet van en zou je misschien besloten hebben om deze campagne stop te zetten. Dan zouden veel waardevolle leads dus verloren zijn gegaan. Met call tracking meet je een betrouwbare ROI en kun je het beschikbare budget gericht verdelen, om maximaal resultaat te behalen.

Daarnaast geeft call tracking ook meer inzicht in de wensen van de klant. Stel je voor: een prospect bezoekt je website via AdWords en later nog een keer via Facebook. Maar in Analytics zie je geen conversie. Wat is er gebeurd? Heeft de prospect al gevonden waar hij naar op zoek was? Ontevreden de site verlaten? Of misschien heeft hij juist telefonisch contact opgenomen. Dat weet je dus niet zonder call tracking.

Reclame-uitingen op abri’s, in tijdschriften en kranten en op radio en televisie kunnen ook per campagne of kanaal een uniek telefoonnummer krijgen. Met de call tracking-software kun je dus ook de resultaten van offline campagnes meten.

Is bellen de toekomst?

Het aantal oproepen naar bedrijven zal dankzij het toenemende smartphonegebruik en de click-to-call-buttons dus alleen maar gaan toenemen de komende jaren. Dat geldt over de gehele linie, maar voornamelijk voor bedrijven in business-to-business, dienstverlening (advocaten, reparateurs, glaszetters etc.) en luxe en dure producten (auto’s, huizen). Voor marketeers die in deze branches opereren is call tracking daarom onmisbaar bij het meten van je campagneresultaten. Bezorgd om de vele verschillende telefoonnummers die verspreid worden? Als ondernemer of marketeer heb je daar geen last van. Alle oproepen komen op hetzelfde punt binnen. En geef toe: wie kijkt er nog naar het telefoonnummer als je op je smartphone vanuit een advertentie of zoekresultatenoverzicht slechts op ‘bel’ hoeft te klikken?

Call tracking implementeren

Voor bedrijven en marketeers zijn er verschillende aanbieders van calltracking-software. In 2015 verscheen al een vergelijkend artikel op Frankwatching, maar dat is door de snelle ontwikkelingen niet meer geheel up-to-date. In Nederland bieden vandaag de dag onder andere AdCalls en 4Tele een uitgebreide vorm van call tracking. Verder zijn er talloze buitenlandse aanbieders wiens service ook in Nederland beschikbaar is: What Converts, Call Tracking Metrics, Call Tracks, Avidtrak en FreeSpee bieden allen verschillende vormen van calltracking-pakketten. Daarnaast is Google zelf bezig om wereldwijd hun eigen call tracking-service uit te rollen, dit is echter vooralsnog niet beschikbaar in Nederland.

Afbeeldingen met dank aan 123RF.