Social media

LinkedIn: dit leer je van de top 10 most engaged marketeers

0

Voor het vierde jaar op rij heeft LinkedIn de top 10 ‘most engaged marketeers’ van Nederland bekendgemaakt. Engaged marketeers zijn professionals die een relatie opbouwen met merken en mensen waarvan ze kunnen leren. Ze sluiten zich aan bij groepen waaraan ze een relevante bijdrage kunnen leveren. En ze vergroten hun kennis door het consumeren, creëren en delen van content. Wat doen zij nou anders (beter?) op LinkedIn? En wat levert het op? Wij spraken drie van deze toppers.

Afgelopen dinsdag was het zover en wij mochten aanschuiven! Een mooi moment om eens te praten met drie marketeers uit de top 10.

Even voorstellen

 • De nummer 1:  Roel Haanappel, werkzaam als Global Digital Campaign Specialist bij Unit4
 • De nummer 3: Carola van der Linden, was Marketeer Virtual Sales bij Cisco, is sinds kort Social Selling Program Manager bij TheSocialSelling Company
 • De nummer 6: Martijn van Gils, Marketing Director EMEA bij Amber Road
linkedin-top-10

Nummer 1 Roel Haanappel & Nummer 3 Carola van der Linden. Martijn van Gils was op de dag zelf helaas verhinderd en hebben we op een ander moment gesproken.

Hoe word je nou ‘most engaged marketeer’ op LinkedIn?

Roel: “Laat ik vooropstellen dat dit voor mij een grote verrassing is! Ik wist nog niet van het bestaan van deze verkiezing af. Vanuit mijn marketingrol bij Unit4 ben ik heel actief op LinkedIn. Ik manage twee LinkedIn-groepen waarin ik zelf ook regelmatig kennis deel, manage wereldwijd onze Sponsored Update programma’s, blog geregeld en begeleid sales collega’s wereldwijd hoe ze voordeel uit LinkedIn Sales Navigator kunnen halen. LinkedIn is een marktplaats voor kennis en kunde. Hoe meer je er toe doet voor een ander, hoe meer succes. Wij gaan daarin heel ver en willen met onze content zo relevant mogelijk zijn voor onze doelgroep. ‘In business for people’ noemen we dat bij Unit4.”

Hoe meer je er toe doet voor een ander, hoe meer succes. – Roel Haanappel

Carola: “Wat een eer om in dit lijstje te mogen staan! Ik denk dat het komt omdat ik in mijn sales-rol afdelingen bij de hand neem om zich social selling eigen te maken. En omdat ik heilig geloof in lead by example. Ik zit heel wat uurtjes op de Sales Navigator, ben actief in groepen en volg thought leaders. Als je in een marketingrol zit, is social media ook onontbeerlijk en binnen een grote organisatie zou je dan ook als doel moeten hebben om je eigen personeel te activeren en te mobiliseren. Dat kan alleen als je zelf het goede voorbeeld geeft. Het spreekt dan ook voor zich dat social echt mijn passie is! Ik raak er geïnspireerd door en heb door LinkedIn al vele interessante mensen mogen ontmoeten.”

Als je in een marketingrol zit, is social media ook onontbeerlijk en binnen een grote organisatie zou je dan ook als doel moeten hebben om je eigen personeel te activeren en te mobiliseren. – Carola van der Linden

Martijn: “Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze verkiezing gehoord. Toen ik me erin ging verdiepen, kon ik me ook niet helemaal voorstellen dat ik bij de top hoor.” Zegt hij bescheiden. “Maar we doen bij Amber Road wel heel veel met LinkedIn. We werken met (sponsored) Inmails, sponsored updates, de sales navigator en we gaan mogelijk ook Elevate implementeren. Dat is een tool om bedrijfsbreed LinkedIn-gebruik te stimuleren en zo onze content te verspreiden in de netwerken van onze mensen. LinkedIn is echt een onderdeel van het grotere geheel. Maar wel een van de belangrijke kanalen om onze doelgroep te engagen. We willen niet voor iedereen alles zijn, maar zo onderscheidend en specifiek mogelijk. Dat kan perfect op dit platform.”

Wat zijn jullie tips voor andere marketeers?

Carola: “Sluit je aan bij een aantal relevante, actieve groepen om contact te leggen met vakgenoten, te discussiëren en hiervan te leren. Zo ben ik zelf aangesloten bij de Social Selling Experts-groep. Ik ben ook zo in contact gekomen met de oprichter van deze groep. Ik heb haar diverse keren gesproken en nu zitten we al te denken over het organiseren van een live evenement voor deze doelgroep. Zonder LinkedIn had ik waarschijnlijk nooit kennis met haar gemaakt. Daarnaast zou iedereen gebruik moeten maken van de notificaties van LinkedIn. Een persoonlijk bericht bij een verjaardag of bij een andere baan is zo geschreven, het is vaak sneller dan e-mail en je investeert zo in de kwaliteit van je netwerk.”

Zonder LinkedIn had ik waarschijnlijk nooit kennis met haar gemaakt. – Carola van der Linden

Martijn: “De beste tip die ik kan meegeven is: Blijf altijd relevant en authentiek met je boodschap en je benadering. Het is heel belangrijk hoe je met je doelgroep omgaat. Content is leading. Hoe goed is dat geschreven? Hoe goed is dat gericht op de doelgroep? Wat je stuurt is belangrijk, de frequentie van de boodschappen niet minder. Ik werk in verschillende landen (Frankrijk, Duitsland enzovoort) daarbij heb je te maken met andere gewoontes. Zo is het in Amerika bijvoorbeeld veel meer geaccepteerd dat er meerdere mails per week naar prospects worden verzonden. Dat zou in Nederland echt als een overkill aan informatie worden ervaren.”

Blijf altijd relevant en authentiek met je boodschap en je benadering. – Martijn van Gils

Roel: “Stel jezelf de vraag: wat is je toegevoegde waarde op LinkedIn? Wie kun jij nou helpen met wat. En snap je dat? Dan weet je ook op wie je je kunt richten. Focus daarnaast op kwaliteit en op een persoonlijke aanpak. Stuur gewoon dagelijks vijf kneitergoede InMails en bouw aan een goed, waardevol netwerk.”

Nog een leuke anekdote of succesverhaal om te delen?

Roel: “Regelmatig komt succes op LinkedIn uit onverwachte hoek. Zo stuurde een accountmanager een invite naar 14 in Sales Navigator geselecteerde personen in zijn doelgroep. Hij noemde dat hij lid was geworden van de groep waar zijn contactpersoon al lid van was en bood aan te connecten als professionals. Dit leverde hem direct één opportunity op en 12 waardevolle connecties. Dit dankzij zijn LinkedIn-profiel waarop duidelijk zijn toegevoegde waarde naar voren komt.”

Carola: “De Sales mensen bij Cisco gaven op een gegeven moment aan dat zij nog nooit zoveel van hun klanten en prospects hebben geweten! Kijk, tot een aantal jaar geleden had marketing binnen een salesgerichte organisatie als Cisco een ondersteunende rol. Maar… the customer experience has changed! We zijn daarom met een kleine groep sales-mensen eerst een pilot gestart. Eerst je doelgroep in kaart brengen en dan luisteren, luisteren en luisteren. Ga eerst maar eens kijken wat je account doet! Vervolgens hebben we stap voor stap onze relaties met klanten en prospects versterkt. En dat gaat dan niet alleen om de inkoper(s), maar juist ook om de vier tot zes influencers uit die organisatie in het inkoopproces. Door middel van LinkedIn kan je deze snel in kaart brengen, volgen, connecten enzovoort. En ga dan pas relevante, gerichte informatie delen. Uiteindelijk gaat het dus toch om een persoonlijke aanpak!”

Wat is volgens jullie de grootste misvatting over LinkedIn?

Martijn: “Ik stoor me er weleens aan dat sommige mensen denken dat LinkedIn een tweede Facebook is. Maar het is echt een B2B-platform. Een platform waarbij content leading is. Als je content goed geschreven is en goed op de doelgroep gericht is (met sponsored updates of Inmails) voorkom je een overkill aan informatie en kun je écht relevant zijn.”

Carola: “Leads komen op LinkedIn niet zomaar aanwaaien! Als je succesvol wilt zijn met LinkedIn is het ook gewoon hard werken. En het is ook een andere manier van werken. Daarom zouden organisaties op twee niveaus moeten investeren in social. Enerzijds zal je je personeel goed moeten trainen om hun online presence op orde te krijgen en leren om te gaan met de tools die er zijn. Anderzijds zal het leidinggevend kader in een bedrijf het goede voorbeeld moeten geven en hun invloed ook op social media moeten aanwenden. Het is een digitale transformatie. De manier van werken bij sales en marketing verandert compleet. Dat vraagt echt om een andere mindset. Goede begeleiding, in dit geval training is dus essentieel!”

Roel: “Toevallig las ik laatst jullie blog over het ‘dure’ adverteren op LinkedIn. Volgens mij heb je daar een grote misvatting te pakken. Want met goede targetting is LinkedIn voor ons vele malen goedkoper dan andere platformen. Goede content in de juiste context en je kunt heel veel bereiken met campagnes op LinkedIn.”

LINKEDIN - ENGAGED MARKETEERS

Een groot deel van de top 10 tijdens de bijeenkomst op het hoofdkantoor van LinkedIn Benelux. Van links naar rechts: Peter Nool, Renate Wijma, Guido Smit, Marcel Molenaar (Country Manager LinkedIn Benelux) , Roel Haanappel, Stephan Lam, Carola van der Linden en Niels Hoogkamer. Op de foto ontbreken Ole Hellfritzsch, Martijn van Gils en Karl Hanuska.

Ik stoor me er weleens aan dat sommige mensen denken dat LinkedIn een tweede Facebook is. Maar het is echt een B2B-platform. – Martijn van der Gils

De volledige top 10

 1. Roel Haanappel – Unit4
 2. Ole Hellfritzsch – Plantronics
 3. Carola van der Linden – tot voor kort Cisco, nu TheSocialSelling Company
 4. Peter Nool – Dell EMC
 5. Renate Wijma – Philips Healthcare
 6. Martijn van Gils – Amber Road
 7. Niels Hoogkamer – SAP
 8. Guido Smit – ABN Amro
 9. Stephan Lam – tot voor kort Microsoft, nu BoardroomSocial
 10. Karl Hanuska – Philips Lighting

De beste tips van de top 10:

 • Guido Smit: “Onderschat niet de kracht van je personal brand. Deel dus! Laat zien wat jou bezighoudt.”
 • Niels Hoogkamer: “Ga bloggen en wees niet bang om een keer op je bek te gaan.”
 • Renate Wijma: “De most engaged marketeer heeft een voorbeeldfunctie en zou deze ook binnen het bedrijf moeten vervullen. Dus het evangelie verspreiden, als het ware. Wees een ambassadeur van employee engagement en deel informatie met je medewerkers over de features van LinkedIn en hoe je deze kunt inzetten.”
 • Peter Nool: “Niet alleen delen is belangrijk, maar ook begrijpen. Verdiep je in de klant en wat er speelt, zowel op zakelijk als op persoonlijk gebied. Wanneer je een afspraak hebt met een prospect of klant, verwacht hij/zij dat je voorbereid bent. Doe dit dus ook.”
 • Carola van der Linden: “Mijn tip is: lead by example. Social listening: waar is je klant mee bezig? Vertel je medewerkers om niet te spammen op social media, maar train ze hoe zij dit het beste aan kunnen pakken. Wees de dedicated persoon binnen de organisatie voor social selling, zo krijg je anderen sneller mee.”
 • Roel Haanappel: “Engagement is geen kunstje dat je kunt uitvoeren. Wees bekend met wie je zelf bent en blijf dicht bij jezelf. Trek niet de senior-schoenen aan als je nog junior bent.”
 • Stephan Lam: “Wat betreft employee engagement: geef het goede voorbeeld over hoe je met content om moet gaan. Content kan verschillende levensfasen hebben. Belangrijk is ook om het succes van het delen te laten zien. Wat levert het je op?”

17

Criteria voor de samenstelling van de top 10

Voor wie meer inzicht wil in de totstandkoming van deze lijst, de top 10 is samengesteld op basis van:

 • Allereerst is er gekeken naar de activiteiten op LinkedIn van mensen die momenteel werkzaam zijn in een marketing, communicatie en/of social mediafunctie bij een organisatie met meer dan 50 medewerkers.
 • De marketeers zijn niet werkzaam bij LinkedIn.
 • Daarnaast speelt het aantal connecties een rol, waarbij het aantal connecties over de afgelopen drie maanden meer gewicht krijgt.
 • Het aantal bedrijven dat gevolgd wordt, waarbij de bedrijven die de afgelopen drie maanden gevolgd zijn meer gewicht krijgen.
 • Het aantal groepen dat gevolgd wordt, ook hierbij geldt een zwaarder gewicht voor groepen die de laatste drie maanden zijn toegevoegd.
 • Leden die groepen managen met meer dan 250 leden krijgen ook een positieve invloed op hun score.
 • Aantal shares op het platform over de afgelopen drie maanden. Denk hierbij aan Company en News updates.
 • Aantal bezoeken aan het platform de afgelopen drie maanden.
 • Het aantal verschillende pagina’s die leden bezocht hebben. Denk hierbij aan Jobs, News, Company Pages en Groepen. Dit zegt iets over de kwaliteit van het bezoek en engagement op het platform.

Werkt LinkedIn al voor jou?

Ben jij marketeer en pluk jij ook de vruchten van LinkedIn? We horen graag jouw succesverhalen, eventuele valkuilen en andere tips!

Fotografie: Bibi Neuray. Afbeelding intro met dank aan 123RF.