Customer experience

Draait Google in 2017 organische zoekresultaten de nek om?

0

Een lijk begraaf je het best op pagina twee van Google, want daar zoekt toch niemand. Het is waarschijnlijk het oudste en meest gebruikte cliché in online marketing. Maar kunnen we tegenwoordig het lijk misschien al verstoppen op pagina één? Als het om lokale zoekopdrachten gaat, pakt Google met eigen media steeds meer het monopolie op de resultatenpagina. Hierdoor moet je, zeker als mobiele gebruiker, flink naar beneden scrollen om nog organische resultaten te zien. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de lokale ondernemer?

Internetten op een mobiel met een desktop voor je neus

Voor ik het monopolie toelicht, eerst even snel wat feitjes om aan te geven hoe belangrijk juist deze mobiele zoekresultaatpagina is:

  • Bijna 25 procent van de gebruikers is alleen nog maar via een mobiel apparaat online en gebruikt dus überhaupt geen computer meer (pdf.).
  • Van de mensen online maakt meer dan de helft gebruik van meerdere devices, 20 procent daarvan gebruikt zelfs een mobiel device terwijl ze achter de computer zitten.
  • Als we specifiek naar zoekopdrachten kijken, is de verschuiving nog groter: 4 op de 10 doet enkel nog een zoekopdracht via een mobiel apparaat.
  • Voor 2017 is de verwachting dat we 75 procent van de totale tijd die we online zijn, gebruikmaken van een mobiel apparaat.

Het is waarschijnlijk het oudste en meest gebruikte cliché in online marketing. Maar kunnen we tegenwoordig het lijk misschien al verstoppen op pagina één?

So what?

Wat betekenen deze cijfers voor de ontwikkelingen op het gebied van lokale online vindbaarheid? Niet alleen marketeers, maar ook de bakker op de hoek moet zijn strategie dus op mobiel gaan inrichten. De desktop wordt een aanvulling op mobiele zoekopdrachten en zal niet langer leidend zijn. Daar zoekt de klant immers steeds minder. Een behoorlijke shift in denken, al helemaal voor het MKB.

Google trekt de markt naar zich toe

Google signaleert de verandering in het gebruik natuurlijk ook. Sterker nog, het bedrijf heeft de zoekresultaatpagina de afgelopen maanden flink op de schop genomen op een manier die met name impact heeft op de mobiele gebruiker. In de mobiele gebruikservaring neemt Google nu namelijk zelf de belangrijkste posities in en duwt het de gewone, organische websites steeds verder naar beneden. Om mijn punt te onderstrepen, bespreek ik twee zoekopdrachten die ik gedaan heb met mijn telefoon: ‘Hotel Utrecht’ en ‘Taxi Amsterdam’.

3 schermen scrollen!

1. Betaalde advertenties

Eerst worden de betaalde advertenties (Google AdWords) getoond. Deze kunnen, zeker op een mobiel apparaat, flink wat ruimte innemen. Er worden er maximaal vier getoond.

2. Google Mijn Bedrijf-vermeldingen

Deze worden getoond onder het kaartje van Google Maps, ook wel het ‘Local Pack’ genoemd. Alles om het je zo makkelijk mogelijk te maken om direct vanuit Google contact op te nemen met het bedrijf. Dit zijn op dit moment standaard drie vermeldingen.

3. Organische zoekresultaten

Bij algemene lokale zoekopdrachten worden deze resultaten vaak gedomineerd door websites als telefoongids.nl of websites waar meerdere bedrijven uit één branche onder vallen (zoals booking.com). Helemaal onderaan de pagina vind je vaak nog een AdWords advertentie: 8 van de 18 vermeldingen (45%!) op pagina één zijn dus afkomstig van Google’s eigen platformen.

zoekopdrachten-mobiel

Elke rode streep geeft een volledige schermweergave aan. Zoekopdrachten ‘Hotel Utrecht’ en ‘Taxi Utrecht’ via mobiel. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Betaalde pins op de kaart

Het vergroten van de kans op een vertoning van jouw bedrijf in het Local Pack, krijg je door het gratis aanmaken en verifiëren van ‘Google Mijn Bedrijf’. Google experimenteert op dit moment met betaalde (AdWords-)pins. Je ziet ze al in Google Maps, maar ze komen binnenkort ook naar het Local Pack: één van de drie ‘Google Mijn Bedrijf-vermeldingen’ wordt vervangen door een betaalde advertentie.

Het Googlemonopolie compleet

Met AdWords en het Local Pack krijg je als zoeker bijna alle benodigde informatie al op de resultatenpagina te zien. Eigenlijk hoef je Google niet meer te verlaten om een keuze te maken. De zoekmachine toont klanten waardevolle gegevens en verdient er nog geld aan ook. Bingo, het Googlemonopolie compleet!

Heeft SEO dan nog wel toekomst?

Heeft SEO nog wel een toekomst nu de eerste zeven resultaten vanuit Google’s eigen platformen worden geserveerd? Of heeft Google de organische zoekresultaten de nek omgedraaid? Kun je kort gezegd nu niet beter je tijd en geld investeren in optimalisatie van Google Mijn Bedrijf en het inkopen van AdWords? SEO is al 100 keer doodverklaard en even vaak weer tot leven gekomen. Ik zie juist vier redenen waarom SEO belangrijk blijft.

1. Niet elke zoekopdracht geeft het gewenste antwoord

Niet elke zoekopdracht heeft een directe call-to-action als gewenst antwoord, zoals een belknop of routebeschrijving. Ben je puur op zoek naar informatie, dan bekijk je vaak eerst meerdere websites over het onderwerp voordat je overgaat tot het benaderen van een bedrijf. Informatie die bijvoorbeeld Google Mijn Bedrijf niet kan leveren. SEO blijft voor lokale zoekopdrachten belangrijk als longtail marketinginstrument.

featured-snippet

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

2. Goedgeschreven content helpt

Goedgeschreven content helpt Google om zoekopdrachten te beantwoorden. Dit doen ze op een mobile device met een citaat-foto-impressie van de oorspronkelijke content, zoals in dit voorbeeld van de tekst geschreven door Dimitri van Hees. Deze featured snippets staan in feite op positie 0, voor AdWords, het Local Pack of de gewone organische zoekresultaten.

3. Het nieuwe ‘mobile first indexing’ is SEO bij uitstek

Het gaat erom dat je je site optimaliseert. Niet alleen op het gebied van content, maar zeker ook op het gebied van techniek.

4. De exacte volgorde is niet helemaal duidelijk

Hoe Google exact de volgorde in het Local Pack bepaalt en waarom het ene bedrijf lager in de resultaten te zien is dan de andere, is niet helemaal duidelijk. Google geeft wel prijs dat een van de bepalende factoren ‘prominence‘ is. Onder dit containerbegrip valt ook de ranking van je website. Of zoals Google zegt: ”SEO best practices zijn ook van toepassing op het optimaliseren van je lokale vindbaarheid.” Niet meteen duidelijk wat dit inhoudt? Het verbeteren van de ranking van je ‘Mijn Bedrijf-vermelding’ heeft ook weer te maken met het vorige punt: de content en techniek van je website.

Een lijk verstoppen op pagina één?

Om organische lokale zoekopdrachten te zien, moet je als mobile device-gebruiker dus meer en meer je best doen. Zeker bij zoekopdrachten die een bepaalde intentie verhullen, zoals het bezoeken van een winkel. Voor de aankoop van producten en diensten geldt veel vaker een long tail-aankoopproces. Hierbij wordt eerst informatie vergaard, voordat er actie wordt ondernomen zoals een telefoontje of bezoek aan een winkel.

Websites blijven de belangrijkste bron voor zulke informatie. Voorlopig is het dus nog geen veilige keuze om een lijk op pagina 1 van Google te verstoppen.

Ik ben benieuwd naar wat jullie van deze Googletrends vinden. Hebben jullie gemerkt dat de CTR voor organische resultaten op mobiel ook daadwerkelijk lager is geworden sinds de nieuwe indeling van de resultaatpagina? Laat het me weten in een reactie!

Afbeelding intro met dank aan 123RF.