Online marketing

Adverteren in Google Maps? Zo werken de nieuwe Promoted Pins

0

Bij de zoektocht naar lokale bedrijven maken maandelijks miljoenen mensen gebruik van Google Maps. Binnen Google Maps heeft Google al verschillende advertising bèta’s gedraaid, maar veel keuze en mogelijkheden voor adverteerders waren er niet. Hier komt nu verandering in! Tijdens de Google Performance Summit op 24 mei heeft Google onder andere de “next generation of local search ads” geïntroduceerd. Ik heb het hier over “Promoted Pins”. In dit artikel vertel ik jullie alles wat er momenteel bekend is over deze nieuwe vorm van adverteren binnen Google Maps.

Waarom maakt Google deze verandering?

Mobielgebruik en zoekverkeer zitten al tijden in de lift. Dat is als het goed is niks nieuws meer. Mobiele strategieën worden door steeds meer partijen uitgerold, een brug tussen de mobiele en fysieke wereld wordt echter vaak vergeten te smeden. Tijdens de summit haalde Google nog enkele statistieken naar boven om het belang hiervan nogmaals te benadrukken:

 • Zo vindt 90 procent van de sales nog steeds in fysieke winkels plaats;
 • Van alle mobiele zoekopdrachten is bijna 30 procent gerelateerd aan locatie;
 • Locatiegerelateerde zoekopdrachten groeiden daarnaast 50 procent sneller dan overall mobiele zoekopdracht in het afgelopen jaar;
 • Meer dan één miljard mensen maken gebruik van Google Maps;
 • Google zoekopdrachten leiden consumenten elk jaar naar 1,5 miljard locaties;
 • 84 procent van de consumenten voert wel eens lokale zoekopdrachten uit;
 • Drie van de vier mensen die naar een lokale winkel zochten, bezoeken deze winkel ook binnen één dag. 28 procent van deze zoekopdrachten leidt tot een aankoop in de winkel.

Dit zijn overtuigende cijfers die aantonen wat het effect van lokale zoekopdrachten kan zijn op winkelbezoeken en verkopen. Als bedrijf met fysieke winkel of locatie is het dus erg belangrijk om jezelf online extreem makkelijk vindbaar te maken als consumenten hun smartphone trekken en naar je op zoek gaan. Promoted Pins moet deze bedrijven gaan helpen om de juiste strategie toe te passen om makkelijker en beter zichtbaar te zijn op de momenten die ertoe doen.

Wat zijn Promoted Pins?

promoted_pins

Afbeelding via Google

De essentie is duidelijk, maar wat zijn die Promoted Pins nou precies? Promoted Pins gaan ervoor zorgen dat jouw bedrijf eruit springt als consumenten in de buurt een zoekopdracht plaatsen. Zo worden logo’s zichtbaar als consumenten op Google Maps iets opzoeken of verschijnen ze in de routeplanner. Als er vervolgens op het logo geklikt wordt, kan er een kortingscoupon of product weergegeven worden.

Als voorbeeld gebruikte Google Walgreens. Als een consument op zoek is naar een apotheek wordt Walgreens bovenaan de zoekresultaten weergegeven en met logo zichtbaar binnen Google Maps. Daarnaast wordt een promotie geplaatst om je naar de winkel te krijgen.

Waar worden de Promoted Pins allemaal weergegeven?

De Promoted Pins worden op vijf verschillende plekken weergegeven. Binnen de app, op de mobiele-, tablet- en desktopversie van Google Maps en binnen de Google Expanded Maps-resultaten.

Binnen de app zal één advertentie met een paars advertentielabel bovenaan de organische resultaten geplaatst worden. Voor zoekopdrachten binnen Google Maps op de mobiele-, tablet- en desktopversie worden maximaal twee advertenties vertoond met een paars advertentielabel. Binnen de Google.com Expanded Maps-resultaten zullen advertenties vertoond worden als bezoekers op de ‘more places’-link klikken. Hier zal de advertentie een geel advertentielabel bevatten.

Promoted_pins_2

Afbeelding via Google

Hoe bepaalt Google welke advertentie wordt weergegeven?

Per zoekopdracht heb je maar een paar advertentieplekken. Hoe bepaalt Google welke advertentie het meest relevant is voor de bezoeker? Gelukkig hebben ze hier recent duidelijkheid in verschaft. Advertenties worden beoordeeld op basis van een algoritme dat verschillende signalen opneemt, zoals:

 • De context van de zoekopdracht
 • Locatie
 • Zoekgeschiedenis
 • Gebruikersgedrag
 • Tijdstip van de dag
 • Demografie

Er worden verschillende vergelijkingen met het Google Display Netwerk gelegd. Zo wordt getracht om bijvoorbeeld geen advertenties van Starbucks weer te geven als jij hier nooit komt of geen interesse in hebt.

Hoeveel gaat het kosten om Promotod Pins in te zetten?

De advertenties zijn uniek, de manier van afrekenen niet. Ook de Promoted Pins zullen namelijk volgens het vertrouwende Cost-Per-Click-principe afgerekend worden. Een klik telt in dit geval voor:

 • Locatiedetails opvragen
 • Routebeschrijving
 • Klik op het telefoonnummer

Wanneer worden Promoted Pins beschikbaar?

De Promoted Pins zitten momenteel nog in Bèta en zijn daardoor voor slechts een beperkt aantal accounts beschikbaar. Google heeft helaas nog niet aangekondigd wanneer de Promoted Pins uit deze bèta komen en voor iedereen beschikbaar worden.

De toekomst van Promoted Pins

Het is ook nog niet duidelijk wanneer de Promoted Pins precies in Nederland beschikbaar worden. Wat wel al zeker is, is dat het door ontwikkelingen in de markt voor veel bedrijven met fysieke locaties interessant wordt om in te zetten!

Nu rest alleen de vraag nog: ga jij testen met Promoted Pins als deze beschikbaar zijn? Of heb jij nog informatie of kennis betreffende Promoted Pins wat ik gemist heb? Deel het in een reactie op dit artikel.

Afbeelding header met dank aan 123RF.com