Customer experience

3 verklaringen voor de grote groei van zoekmachine Bing

0

Google bleef niet geheel verrassend in 2016 de grootste speler onder de zoekmachines. Desondanks wordt Bing een serieuze concurrent: het groeiende marktaandeel van de zoekmachine wijst erop dat velen toch op zoek gaan naar alternatieven. Met de groei van Bing als zoekmachine voor de consument, worden de advertentiemogelijkheden ook voor de marketeer interessanter. We blikken terug op de grootste oorzaken van deze groei, de vernieuwde advertentiemogelijkheden en onze verwachtingen voor Bing in 2017.

In het kader van kennisdeling en educatie schrijft DDMA commissie Search over inhoudelijke online marketingontwikkelingen op het gebied van search en vindbaarheid. Deze keer over de opkomst van Bing binnen het zoekmachinelandschap.

3. verklaringen voor de groei van Bing

1. Windows 10

De komst van Windows 10 heeft voor een flinke groei gezorgd in het aantal gebruikers van de zoekmachine. Alle gebruikers van Windows 7 en recentere versies kregen de mogelijkheid om Windows 10 gratis te installeren. In deze nieuwe versie zit de Bing search bar automatisch geïmplementeerd, waardoor mensen proactief Google moeten installeren als ze deze willen gebruiken.

2. Samenwerking met Yahoo

In 2009 sloegen Microsoft en Yahoo de handen al ineen om de concurrentie met Google aan te gaan. Sindsdien worden de zoekresultaten in Yahoo voorzien door Bing. Op 16 april kondigde Bing en Yahoo een vernieuwde vorm van samenwerking aan. Afgesproken werd dat Yahoo 51 procent van alle zoekopdrachten op desktop dient te bedienen met Bing Ads. Hiermee vergroot Bing het bereik van haar advertenties. De adverteerder moet wel bewust zijn van het feit dat advertenties mogelijk ook zichtbaar zijn voor Yahoo-gebruikers.

3. Kritiek op Google

De kritiek op zoekmachinegigant Google neemt toe. Na beschuldigingen van ‘nep-nieuws’ en zorgelijke berichten over de hoeveelheid informatie die de zoekmachine opslaat, lijkt het erop dat de consument toch op zoek gaat naar een alternatief.

Bing in het marketinglandschap

Ook voor marketeers wordt Bing (Ads) steeds interessanter. Terwijl adverteren via Google AdWords voor veel sectoren steeds duurder wordt en de CPC (cost per click) flink oploopt, kan de adverteerder in Bing nog profiteren van lage kosten per klik. Met als gevolg dat er op Bing voor gemiddeld een tiende van de prijs geadverteerd kan worden. Vooral voor de kleine spelers biedt Bing dan een goed alternatief.

Om adverteren op Bing ook interessanter te maken voor adverteerders, heeft Bing in een sneltreinvaart het afgelopen jaar de functionaliteiten uitgebreid. Bing Ads ontwikkelt zichzelf ondertussen in een sneltreinvaart met de komst van nieuwe features. Een kleine greep uit de features die in 2016 zijn uitgerold.

Bing Ads editor

Het afgelopen jaar verschenen er een aantal updates voor de editor, die het opzetten en bewerken van campagnes gemakkelijker maakte. Daarnaast werd ook eindelijk de Mac-versie van de editor beschikbaar gemaakt.

Shopping in UK

Hier in Nederland hebben we er nog niet zo heel veel aan, maar inmiddels is Bing Product Ads beschikbaar in de UK. We wachten met smart op Shopping voor Nederland.

shopping-in-bing

Call out en review-extensies

Eerder al geïntroduceerd bij Google, nu ook beschikbaar in Bing. Deze advertentie-extensies geven de mogelijkheid om meer informatie omtrent producten/diensten én recensies toe te voegen aan advertenties.

Device bidding

Zoals eerder beschikbaar gesteld in Google, is het nu ook mogelijk om in Bing biedingen aan te passen voor mobiele apparaten (-100% tot +300%), tablets en desktop. Hiermee wordt het ook in Bing mogelijk om de juiste consument te bereiken.

device-bidding-in-bing

Retargeting in paid search

Vergelijkbaar met Google term RLSA, Remarketing list voor Search Ads. Deze nieuwe feature geeft de mogelijkheid om onder andere biedingen en teksten aan te passen voor bezoekers die een site al eerder hebben bezocht.

Image Ads

Bij deze nieuwe extensie kun je naast de tekst drie extra afbeeldingen toevoegen voor nog meer zichtbaarheid. Iedere afbeelding zou je kunnen sturen naar een aparte landingspagina. Naast deze Image Ads kunnen ook alle overige extensies zoals site-links worden getoond voor een maximale zichtbaarheid.

image-ad-extensions

ETA: Expanded Text Ads

Nadat Google bekendmaakte dat advertenties uitgebreid zouden worden (meer regels en karakters), volgde de ETA’s al gauw bij Bing. Ook Bing Ads maakt het inmiddels mogelijk om advertentieteksten uit te breiden. Echter is er nog niets bekend over het verdwijnen van de ‘oude’ advertenties.

De toekomst van Bing

De zoekmachine haalt met een rap tempo de opgelopen achterstand in en verkleint daarmee de kloof met de absolute voorloper van deze markt, zowel voor consument als adverteerder. Voor beide gebruikers van Bing zien we dan ook de toekomst van de zoekmachine positief in.

Voor de adverteerder

Bing investeert de laatste maanden meer in de relaties met agencies en adverteerders. Prettig contact met accountmanagers, een nieuw geïntroduceerd Bing partnerprogramma en mogelijkheid om feedback te geven, maakt het voor de adverteerders een goed platform om mee te werken. Met de toenemende mogelijkheden om goede campagnes op te kunnen zetten, zullen we meer naar Bing Ads gaan kijken als een serieus advertentieplatform.

Voor de consument

Voor de consument die een alternatief zoekt voor marktleider Google, biedt Bing de ideale uitkomst. Met een verschuiving van aandacht naar het kleine platform hopen we te zien dat zoekresultaten en advertenties relevanter en beter worden.

Onderdoen voor de voorloper

Wel heeft Bing nog wat slagen te maken, waarin we toch zien dat ze op sommige gebieden onderdoen voor de voorloper. Zo is de editor nog niet geheel gebruikersvriendelijk, wil het inlogsysteem nog weleens haperen en wachten we nog met smart op features zoals shopping.

Screenshots met dank aan Bing. Afbeelding intro met dank aan 123RF.