Verdieping

E-mailmarketing: 3 redenen om je template te vernieuwen

0

Als je een e-mailtemplate hebt ontwikkeld die goed presteert onder jouw (potentiële) klanten, is het verleidelijk om dit template steeds te gebruiken. Maar ook een e-mailtemplate heeft een houdbaarheidsdatum. Bij een succesvolle marketingstrategie is het belangrijk om mee te gaan in de trends die spelen onder jouw klanten. Blijf je template aanpassen om de boodschap effectief over te brengen. Persoonlijke voorkeuren kunnen namelijk voortdurend veranderen.

Maar wanneer weet je dan of jouw template over datum is? In dit artikel deel ik drie redenen van Hubspot waarom je jouw template moet vernieuwen.

1. Jouw sales-strategie wordt te veel gebruikt

Als de strategie die jij hebt ontwikkeld goed werkt, lijkt de reden om hiermee door te gaan des te groter. Maar pas op dat dit niet te vaak wordt toegepast, en zo dus ook in jouw e-mails. Bijvoorbeeld als jouw sales-strategie een imitatie van een ander is. ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’, werkt niet altijd goed. Geef altijd een eigen draai aan jouw strategie, anders ziet de klant misschien ook wel vergelijkbare berichten van de concurrent.

Dit gaat voor hen op den duur vervelen, dan is het ook niet meer amusant om jouw e-mail te lezen en verdwijnt dit snel in de prullenbak. Het is belangrijk om als merk integer over te komen. Als jouw sales-strategie te vaak wordt toegepast in de mailings, kan dit voor de consument overkomen als een typisch standaard verkooppraatje. En dat wil je natuurlijk niet, want je (potentiële) klanten gaan je dan eerder zien als spam dan als een mogelijkheid om aan hun behoeftes en wensen te voldoen.

Voorbeelden van Albert Heijn en Cool Blue

Een voorbeeld van bedrijven die dat goed doen, zijn bijvoorbeeld de Albert Heijn en Cool Blue. In de mailing van Albert Heijn wordt bijvoorbeeld een extra persoonlijk bericht toegevoegd van een supermarktmanager. Cool Blue gebruikt juist zo min mogelijk tekst. Wel gebruiken ze veel afbeeldingen, met hun beste producten die op jouw voorkeur zijn afgestemd.

mailing-coolblue-en-ah

2. Jouw bericht is niet authentiek genoeg

Zitten jouw e-mails, voicemails, nieuwsbrieven en andere communicatie-uitingen vol met veelgebruikte populaire termen? Klinkt je tekst meer als een brochure dan een persoon? Dan is het tijd om dit te veranderen. Stel dan ook aan jezelf de vraag: als jij dit zou verkopen aan een vriend, zou jij je schamen voor het bericht? Als je antwoordt met ‘ja’ op deze vraag, weet je eigenlijk al genoeg.

Zorg ervoor dat de boodschap die je verspreidt via de mailings authentiek genoeg is. Het is daarom ook niet goed om oude content te recyclen. Dit wordt voor de klant oud nieuws, en dus oninteressant. Het werkt beter om nieuwe content te creëren en dat in balans te houden met de content die je al had. Maak bijvoorbeeld nieuwe content als aanvulling op de oude.

Voorbeelden van H&M en Zalando

Als je de mailing van Zalando bijvoorbeeld vergelijkt met de mailing van H&M, is er niet veel authentieks te vinden. Deze bedrijven maken weinig gebruik van een persoonlijke aanspreektoon, en laten in tegenstelling tot Albert Heijn en Cool Blue, eigenlijk vrij weinig van het bedrijf zelf zien in hun uitingen.

mailing-hm-en-zalando

3. Marketing en sales verschillen te veel van boodschap

Marketing en sales moeten altijd goed op elkaar afgestemd worden. Als dit niet zo is, kan dit verwarrend overkomen op de klanten. Zo is het ook goed om de website in de gaten te houden, zodat verschillende berichten elkaar niet tegenspreken, maar juist overeenkomen met elkaar. Wat goed kan helpen, is om algemene communicatierichtlijnen op te stellen, zodat de boodschappen die jouw bedrijf wilt uitdragen altijd met elkaar overeenkomen.

Voorbeeld van Ami Kappers

Bijvoorbeeld de mailing hieronder. Er wordt tegen de klant gezegd dat het inmiddels al een tijd geleden is sinds de kapper is bezocht. Dit kan vanuit sales-oogpunt goed werken. De klant kan zo worden overgehaald (met de bijbehorende korting) dat de kapper weer bezocht moet worden. Maar vanuit de marketingstrategie misschien niet. Vanuit marketing wil je je wellicht niet positioneren als een kapper die wellicht wat dwingend over kan komen, en misschien hiermee de klant ook wel mee kan beledigen.

Zorg voor een authentieke boodschap

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw e-mailtemplate niet te vaak wordt gebruikt. De boodschap moet ook authentiek zijn en overeenkomen met andere berichten. Als dit niet zo is, wordt dit te verwarrend voor de klant en oninteressant.

Afbeelding intro met dank aan 123RF. Bron: Hubspot