Inspiratie

4 belangrijke ondernemerstrends in 2017

0

Het nieuwe jaar is net begonnen en daarom kijken veel ondernemende dienstverleners (zzp én MKB) vooruit naar 2017. Ik laat je in dat kader graag de trends zien die ik zie op het gebied van acquisitie, klanten krijgen, het samenstellen van je dienstenaanbod en de ondernemers-mindset. Zo kun je rekening houden met de trends bij het vaststellen van je plannen voor het nieuwe jaar.

Trend 1. Facebook is handig als kennismaking, niet voor acquisitie

Meer en meer wordt duidelijk dat Facebook geen medium is om te verkopen. Wie op Facebook zit, hangt daar rond in privétijd en in privésfeer. Niet om te kopen en al helemaal niet om diensten te kopen. Berichten plaatsen of adverteren in de hoop je dienst aan de man te brengen, is dan ook verloren geld.

In mijn boek Ondernemershout bestaat niet (aff.) beschrijf ik nog een aanvullende reden waarom Facebook geen goed medium is om te verkopen. Potentiële klanten hebben tijd nodig om je te leren kennen, aardig te vinden en te vertrouwen, voordat ze bij je kopen. Eerst kennismaken, vervolgens daten (een fase waarin de potentiële klant jou en je expertise beter leert kennen) en dan pas een ‘officieel aanzoek’ in de vorm van een verkoopaanbod.

Concreet betekent dit dat je eerst zorgt dat iemand op je mailinglijst terechtkomt. Vervolgens bouw je een relatie met de mensen op je mailinglijst en maak je hen bewust van je expertise en het nut daarvan voor hen. Daarna is er ruimte om je aanbod te doen én de aandacht en bereidheid bij de potentiële klant om ‘ja’ te zeggen, aandacht en bereidheid die er op Facebook vrijwel niet is. Als dienstverlener doe je er dus goed aan om Facebook in 2017 alleen in te zetten als middel om in contact te komen met je doelgroep.

Eerst kennismaken, vervolgens daten (een fase waarin de potentiële klant jou en je expertise beter leert kennen) en dan pas een ‘officieel aanzoek’ in de vorm van een verkoopaanbod.

Zorg voor een actieve bedrijfspagina met informatie die voor je doelgroep waardevol is. Gebruik daarnaast advertenties voor je waardevolle gratis weggevers in de vorm van bijvoorbeeld webinars, e-books en/of videoseries om potentiële klanten op je mailinglijst te krijgen.

Trend 2. Duidelijk afgebakende expertises voor meerdere klanten

Na het gerommel het afgelopen jaar met de afschaffing van de VAR voor ‘zelfstandigen zonder personeel’ en de daaropvolgende onduidelijkheid over de regels rondom de modelcontracten zie ik een duidelijke trend onder zzp’ers om te kiezen voor de veiligheid van meerdere klanten. Niet alle werkzaamheden bij één klant die bijna als een werkgever voelt, maar écht gaan ondernemen. Met een duidelijk omlijnd aanbod zelf de boer op om klanten warm te maken voor dit aanbod. Veel dienstverlenende zzp’ers kiezen ervoor om hun expertise om te zetten in een makkelijk te verkopen trainingsaanbod, omdat dit de snelste weg is om een dienst te realiseren die wordt aangeschaft door meerdere klanten.

zaken doenHierbij zijn 3 aspecten van belang voor succes in 2017

  1. Zorg dat jouw trainingsaanbod altijd een probleem oplost dat je klanten als zodanig ernstig ervaren, dat ze grif geld willen betalen om het op te lossen.
  2. Zorg dat de benefits van je trainingsaanbod zo scherp omschreven zijn dat het voor de beslisser bij jouw klant glashelder is waarom deze training zijn geld waard is.
  3. Zorg dat je bij méér mensen bekend bent dan alleen je huidige netwerk. Meer verschillende klanten in een jaar vraagt om een grotere vijver om uit te vissen.

Trend 3. Expertstatus wordt nog belangrijker

In navolging van de genoemde trend, kom je als dienstverlenende professional steeds minder weg met een ‘goede naam’. Goed je werk doen lijkt niet langer genoeg te werken. Door alle informatie die online beschikbaar is (ja, ook op jouw vakgebied!) zijn mensen en organisaties geneigd te denken dat ze ‘het’ zelf wel kunnen. In elk geval net zo goed als jij.

Totdat duidelijk is dat jij een expert bent op je vakgebied. Een expert die dat ook uitstraalt. Een expert waar je niet omheen kunt, doordat je potentiële klanten jou (bijna) overal tegenkomen als ze naar informatie over jouw onderwerp zoeken. Bouw in 2017 dus nog bewuster aan je expertstatus dan je wellicht nu al doet. De eenvoudigste manier is door je expertise vrijelijk te delen. Via een boek, via blogs, video’s, webinars enzovoorts. Laat zien wat je weet. Pronk met je veren, zelfs – of misschien wel juist – als je daar eigenlijk de persoon niet naar bent.

Door alle informatie die online beschikbaar is (ja, ook op jouw vakgebied!) zijn mensen en organisaties geneigd te denken dat ze ‘het’ zelf wel kunnen. In elk geval net zo goed als jij.

Trend 4. Een andere mindset om aan nieuwe klanten te komen

We hebben een periode achter ons waarin in eerste instantie iedereen die dat wilde voor zichzelf begon en op de hoge golven van economisch goede tijden daar een prima boterham mee kon verdienen. Vervolgens kwam de crisis en vielen de niet-ondernemers veelal in een zwart gat van tekort aan klanten. Zonder een clou hoe dat tij voor zichzelf te keren. Sommigen keerden terug naar een baan of verdwenen in de bijstand. Anderen kozen ervoor zich te gaan verdiepen in marketing en sales om op een, voor hen, nieuwe manier aan klanten te komen. Die trend zet zich in mijn ogen in 2017 nog verder door.

Meer en meer gaan zelfstandige professionals herkennen dat marketing en sales onmisbare onderdelen van ondernemen zijn. Onderdelen die je kunt leren. Je eigen kunt maken. Hierbij zal meer en meer op de voorgrond komen te staan dat ondernemen naast aan te leren specifieke vaardigheden (zoals genoemde marketing en sales) ook vraagt om een ondernemers-mindset. En dat ook dat deel van het ondernemerschap aan te leren is. Daarmee komt ondernemen steeds meer in de picture te staan als een vak dat je je eigen kunt maken.

Ondernemers-mindset als ongemerkte businesskiller

Ik geef graag meer toelichting op wat ik bedoel met ondernemers-mindset. Of in dit geval beter gezegd, een ongemerkte businesskiller, waarvan ik zeker niet wil dat dat een trend wordt. ;-).

Als we niet beter weten, vallen we als ondernemers ten prooi aan iets dat onze business ongemerkt ernstige schade toe kan brengen. Om je dat uit te leggen, neem ik je even mee naar iets wat je waarschijnlijk herkent: het gevoel dat je gedachten met je op de loop gaan.

Je eerste gedachte kan iets zijn als ‘zit er iemand op mijn nieuwe webinar te wachten?’. In een goede bui leidt die gedachte tot dingen als ‘ha, leuk om uit te proberen of het voor mijn business ook werkt’. In een minder goede bui leidt deze gedachte echter tot dingen als ‘shit, dan komt er waarschijnlijk niemand en ben ik ook nog zo lang bezig om me die techniek eigen te maken’.

Waarheden afhankelijk van je gemoedstoestand

Wat je denkt, lijkt in het moment dat je het denkt, absoluut en onwrikbaar WAAR. Die gedachten zijn echter geen waarheid, maar 100 procent afhankelijk van je gemoedstoestand in het moment. Het is jammer dat we de rol van onze gemoedstoestand zo overschatten en alles geloven wat we in een sombere bui denken. Sterker nog, we nemen onze slecht-humeur-gedachtentreinen zo serieus, dat we ze gaan delen met anderen. Hierdoor wordt je gedachtentrein een waarheid, een vaststaand feit.

Dat is de businesskiller die de meesten van ons over het hoofd zien: negatieve gedachtentreinen. Maar niet getreurd, met deze stappen help ik je op weg naar een andere mindset.

Stap 1. Herken je gedachtentreinen

We hebben allemaal weleens negatieve gedachtentreinen. En dat is helemaal niet erg. Maar het herkennen dat je in een slecht-humeur-gedachtentrein met bestemming ‘ellende’ zit, is cruciaal.

Stap 2. Weet dat een gedachtentrein onzin is, maar waar lijkt

Het maakt je leven een stuk leuker als je het verschil herkent tussen ‘waarheid’ en een gedachtentrein. Want ‘waarheid’ neem je serieus en maakt dat je oplossingen gaat zoeken voor je ‘waarheid’ van dat moment. In het bovenstaande voorbeeld zou je op zoek gaan naar een baan, omdat je denkt een waardeloze ondernemer te zijn.

Stap 3: Voorkom schade. Pak er popcorn bij!

Het slechtste wat je kunt doen als je in een negatieve gedachtentrein zit, is erop acteren. Op zoek gaan naar die baan, een klant ontslaan, je inschrijven voor een te dure training…. Als je het doet onder invloed van een negatieve gedachtentrein, krijg je vaak meer schade dan dat je er iets positiefs mee bereikt.

Negatieve gedachtentreinen kun je heerlijk aan je voorbij laten trekken als een slechte film. Het is er en je hoeft het niet te veranderen. Het is immers alleen maar een gedachtentrein en géén waarheid. Dat geeft een lekker rustig gevoel, de mogelijkheid om er popcorn bij te nemen, en te wachten tot je slechte film afgelopen is. 😉

Hoe zit het met jouw ondernemers-mindset?

Tot zover de trends die ik herken én de tips hoe je een andere mindset kunt creëren. Spot jij nog andere trends in ondernemerschap? En hoe zit het met jouw ondernemers-mindset?

Afbeeldingen met dank aan 123RF.