Online marketing

Online marketing: een terugblik & de trends voor 2017

0

Wat gaat er op online marketingvlak gebeuren in 2017? Waar liggen de grootste kansen voor het komende jaar en hoe kan je jouw strategie en activiteiten daarop aanpassen? Zoals ieder jaar blik ik weer terug op de belangrijkste online marketingontwikkelingen van het afgelopen jaar en geef ik mijn visie op de belangrijkste trends voor het komende jaar. Alles gebundeld in één blogpost, aangezien alle kanalen en activiteiten elkaar anno 2017 meer dan ooit beïnvloeden.

Wat gebeurde er binnen online marketing in 2016?

Ook in het afgelopen jaar bleven de online marketingbudgetten groeien als kool. Adverteerders investeerden vele miljarden euro’s in online reclame en wederom gingen met name Google en Facebook er met een groot deel van de taart vandoor. Traditionele bedrijven moeten sneller veranderen dan ze in veel gevallen blijken te kunnen, maar kunnen niet langer om de invloed van online marketing op hun business heen.

Juist om die reden bleef online marketing een cruciaal aandachtspunt op directieniveau. Niet langer alleen voor het stuwen van de bestaande business, maar ook vanwege het feit dat de kracht van online experimenteren meer dan ooit gebruikt wordt om bestaande – vaak verouderde – businessmodellen op een datagedreven manier te transformeren.

Adverteerders investeerden vele miljarden euro’s in online reclame en wederom gingen met name Google en Facebook er met een groot deel van de taart vandoor.

Er is geen trendlijstje te bekennen waar het woord mobiel niet in voorkomt, omdat overkoepelend het gebruik van mobiel met afstand de grootste veranderingen teweegbracht binnen het online marketinglandschap. Zo maakte Google bekend te gaan experimenteren met een Mobile-first index, waarvan je de impact niet mag onderschatten. Een logische stap, aangezien de zoekmachinegigant al enige tijd terug officieel bevestigde dat er meer zoekopdrachten op mobiel dan op desktop plaatsvinden.

Ook Facebook blijft in rap tempo op mobiel doorontwikkelen, nadat het enkele jaren terug de snelle ontwikkeling van mobiel enigszins had onderschat. Instagram wist het Facebook destijds nog erg lastig te maken op mobiel, maar het succesvolle sociale netwerk nam Instagram op tijd over en haalde daarmee het ultieme wapen voor mobiele groei in huis.

Een wakker geschrokken advertentiemarkt

In februari schrok de hele advertentiemarkt wakker toen Google bekendmaakte te stoppen met het vertonen van advertenties aan de rechterkant van de zoekmachine. Een dergelijke wijziging heeft zonder meer een directe impact op de wijze waarop markten en verhoudingen zich verder ontwikkelen. Juist door dit soort aanpassingen kunnen grote adverteerders in feite steeds groter worden, terwijl het voor kleinere, vaak nieuwe adverteerders bijzonder lastig is om met de bestaande partijen te concurreren.

Door toenemende complexiteit en de drang naar een beter inzicht over de kanalen heen, zagen veel bedrijven hun kans om met technologie adverteerders beter te faciliteren. Er kwamen een boel nieuwe tools op de markt, waarbij de lancering van de Google Analytics 360 Suite zonder meer de aandacht trok van het grote publiek. Naast de 360 Suite lanceerde Google ook onder meer automated insights binnen Google Analytics, om gemakkelijker de meest belangrijke trends binnen je eigen data te ontdekken.

Steeds meer concurrentie uit andere hoeken voor zoekmachines

De macht van platformen nam wederom sterk toe het afgelopen jaar. Volgens onderzoek van onder meer Bloomreach startte het afgelopen jaar het merendeel van de consumenten haar zoekopdracht voor producten bij Amazon in plaats van bij Google. De concurrentie voor Google komt daarmee steeds meer uit andere hoeken in plaats vanuit concurrerende zoekmachines zoals Bing.

Door de toenemende complexiteit en impact op de winst- en verliesrekening, breidden veel adverteerders het afgelopen jaar de eigen online marketingteams sterk uit. Veel adverteerders werkten hard om hun afhankelijkheid van Google te verkleinen en gingen opnieuw met elkaar in gevecht op mobiel terrein. De opkomst van Instagram enkele jaren terug, ten koste van Facebook, heeft veel bedrijven geleerd dat degenen die op desktop de slag winnen, niet automatisch ook deze positie op mobiel innemen.

Online marketingtrends voor 2017

Er is nog altijd sprake van exponentiële groei. En daarom is de snelheid waarmee bedrijven uitdagingen weten op te lossen en kansen weten om te zetten in acties, met afstand de meest doorslaggevende factor. Juist deze capaciteit is direct verweven met de cultuur van ieder bedrijf. Een strategie top down opleggen binnen een cultuur die daar niet mee overweg kan, is een onbegonnen verhaal.

In alle lijstjes met trends staat het vol van vakinhoudelijke ontwikkelingen, maar de belangrijkste, overkoepelende trend is misschien wel dat (traditionele) bedrijven moeten werken aan een cultuuromslag om online sterk te kunnen blijven groeien.

Cultuur is het toverwoord voor online succes

Traditionele bedrijven zitten vaak vastgeroest in plannen van meerdere jaren. De succesvolle bedrijven van vandaag zijn flexibel en gaan gewoon aan de slag. Zij zijn flexibel, sturen op data, voeren experimenten uit, kijken naar de ROI van iedere investering in plaats van dat ze zich laten leiden door vaste budgetten en ga zo maar door.

Meest kenmerkend is misschien wel het gebruik van de woorden efficiënt en flexibel. Traditionele bedrijven praten – zelfs nu nog! – vooral over het optimaliseren van hun efficiëntie. Terwijl de succesvolle bedrijven van vandaag vooral gefocust zijn op het vergroten van hun flexibiliteit. Deze twee kunnen in veel gevallen prima samengaan, maar in te veel gevallen zorgt de sterke focus op efficiëntie van traditionele bedrijven voor een gebrek aan flexibiliteit.

peter-drucker

Afbeelding via media.licdn.com

Voor directiekamers van traditionele bedrijven ligt hier een belangrijke prioriteit. Door sterk leiderschap kan gewerkt worden aan het bouwen van een bedrijfscultuur die faciliterend is aan de realiteit van vandaag. Traditionele managementmethodieken moeten in veel gevallen daarbij overboord worden gegooid, ego’s moeten opzij worden gezet en er moet in rap tempo plaats worden gemaakt voor ‘de Snapchat-generatie’. Jonge mensen moeten direct aan de knoppen kunnen zitten en veel verantwoordelijkheid kunnen dragen, waarbij de leiders van traditionele bedrijven hen de ruimte moeten geven.

1. De mobiele strijd gaat door…

In 2016 werden voor het eerst meer websites bezocht vanuit een mobiel apparaat dan vanuit de traditionele desktop. Niet voor niets is mobiel de primaire focus van alle grote internetbedrijven in de wereld. Veel adverteerders lijken in dit opzicht nog sterk achter te lopen. Ja, de meesten hebben inmiddels wel een responsive website. Maar daar houdt het dan ook bij op. De ervaring vanuit een gebruiker op mobiel is in veel gevallen zo anders dat adverteerders meer focus zullen leggen op het specifiek uitrollen van mobiele websites.

mobile

Een gebruiker neemt niet zomaar meer genoegen met lange invulformulieren die op desktop wellicht nog kunnen werken, een halfbakken betaalproces of een responsive site waarbij je op een gemiddelde iPhone eindeloos moet blijven scrollen totdat je de belangrijkste content kunt bekijken. Ook de snelheid van mobiele websites blijkt in veel gevallen nog een grote uitdaging, terwijl meer dan de helft van de mobiele gebruikers een mobiele website verlaat als het meer dan drie(!) seconden duurt om hem te laden.

2. Meer urgentie voor conversieoptimalisatie per device

Conversieoptimalisatietesten moeten ook per device worden bekeken, waarbij een totaal andere gebruikerservaring per device het resultaat op basis van testen zou kunnen zijn. Naar verwachting zal er in 2017 meer urgentie rondom deze acties ontstaan, niet in de laatste plaats vanwege de verwachte uitrol van de Google Mobile First Index.

Call tracking is al jaren één van de meest onderschatte meetinstrumenten, omdat nog veel adverteerders met name meten wat er direct online plaatsvindt. Door de groei van B2B op online marketingvlak en het grote aantal transacties dat indirect vanuit online tot stand komt, zal call tracking sterk aan populariteit gaan winnen in 2017.

Naar verwachting zullen de grote advertentiegiganten deze ontwikkeling stimuleren door meer technologie hiervoor beschikbaar te stellen. Technologie faciliteert immers het gemak om beter te meten en het beter meten van het totale rendement zal onderaan de streep juist voor deze partijen een zeer positief effect kunnen geven. Ook het aanbieden en uitbreiden van producten die zorgen voor telefonisch contact is een logisch gevolg hiervan, evenals het voeren van contact via sms. Enige tijd terug lanceerde Google al de Google AdWords click-to-message extensie, waardoor gebruikers gemakkelijk via sms met adverteerders in contact kunnen komen.

3. De invloed van artificial intelligence zal nog groter worden

De invloed van artificial intelligence loopt als een rode draad door alle ontwikkelingen heen. Vrijwel alle grote, nieuwe initiatieven worden (in)direct mogelijk gemaakt door de invloed van artificial intelligence. Als je zegt dat AI een totale technologische revolutie ontketent, is daar geen woord van overdreven. Niet voor niets publiceerde het bekende tijdschrift WIRED een artikel over de invloed van AI, met de treffende headline “Soon we won’t program computers. We’ll train them like dogs”.

De invloed van AI is niet alleen van betekenis binnen bijvoorbeeld de auto-industrie, maar zeker ook binnen het online marketingvak. Door AI komt er een einde aan een volledig gecontroleerde wereld, waarbij programmeurs de computer exact vertellen wat deze moet doen. Met AI geven zij geen instructies meer, maar trainen zij in feite de computers.

De grote tech-giganten rollen in rap tempo R&D-centra uit om hun investeringen in AI op te kunnen schalen, omdat het voor een belangrijk deel hun toekomst kan bepalen. Onderling zijn zij verweven in een keiharde strijd om het overkoepelende AI-platform te worden. Zo lanceerde Amazon onlangs haar nieuwe Amazon AI-platform en besloot Google eerder al om haar AI-onderzoeksplatform Tensorflow gratis beschikbaar te stellen.

Dit schept veel mogelijkheden. Verslagen van persoonlijke gesprekken met klanten of collega’s kunnen vandaag de dag bijvoorbeeld zonder toepassing van AI niet altijd even gemakkelijk worden geanalyseerd, waardoor er geen overkoepelende conclusies uit kunnen worden getrokken. Artificial intelligence maakt het voor bedrijven gemakkelijk om dit wél te kunnen doen. Op die manier kan ook tekstuele content de input zijn waarop vervolgens data-gedreven beslissingen genomen kunnen worden.

4. Platformen worden machtiger dan iedereen zich kan voorstellen

Het is geen toeval dat steeds meer retailers online transformeren naar een platform-model. Andersom gebeurt dat nauwelijks en dat is geen toeval. Op internet gaat diegene die zorgt voor de distributie van kliks, leads en/of sales (indirect van omzet/winst) er eigenlijk altijd met het grote geld vandoor. Het businessmodel van een platform is simpelweg vele malen flexibeler en schaalbaarder.

Nu Amazon wereldwijd al zo’n 46 procent van haar omzet boekt via zogenaamde ‘third party sellers’, betekent het indirect ook dat veel traditionele retailers in sterkere mate afhankelijk worden van dergelijke platformen. Amazon is al bijzonder machtig, maar groeit ook nog altijd exponentieel. Het succesvolle bedrijf was volgens een analyse in het afgelopen derde kwartaal zelfs verantwoordelijk voor 82 procent van de e-commerce-groei van alle beursgenoteerde online retailers. Overige beursgenoteerde online retailers groeien ook nog altijd harder dan de rest van de industrie, wat ook weer laat zien dat ‘de groten steeds groter worden’. Op internet geldt het spel van ‘the winners takes it all’.

In 2017 kunnen adverteerders niet langer om deze succesvolle platformen heen. Vanzelfsprekend kent deze ontwikkeling tal van uitdagingen voor retailers, maar schept het ook bijzonder veel kansen voor degenen die daar serieus mee aan de slag gaan. Het is simpelweg een boot die je niet kunt en mag missen en bovendien een ticket om gemakkelijker én sneller internationaal te kunnen groeien. Om goed te kunnen blijven concurreren binnen platformen, is het erg belangrijk om te blijven werken aan een onderscheidende propositie. Vooral concurreren op prijs is daarbij niet langer voldoende, aangezien platformen als Amazon de prijzen van retailers in rap tempo naar beneden drukken.

5. Voice search zal verder blijven groeien

Eén van de belangrijkste trends is de verdere groei van voice search. Steeds vaker gebruiken mensen hun stem om zoekopdrachten uit te voeren of andere dingen te laten doen. Volgens Google maken gesproken zoekopdrachten al 20 procent uit van alle mobiele zoekopdrachten, waarbij 55 procent van alle tieners al dagelijks via zijn stem iets zou opzoeken.

Accepteer cookies

Tot twee jaar geleden waren toestellen in de meeste gevallen nog slechts in staat om zo’n 80 procent van de woorden te herkennen. Tegenwoordig ligt dat percentage al rond de 92 procent, waardoor het gebruik ervan steeds gebruiksvriendelijker wordt. Google wil met voice search een nieuwe fase ingaan, waarbij het de ambitie heeft om een ultieme mobiele assistent te bouwen die helpt met alles in je dagelijkse leven.

We praten anders dan dat we schrijven

Een belangrijk verschil is dat we anders praten dan dat we schrijven. Daardoor heeft voice search een grote impact op het type zoekopdrachten dat wordt gebruikt en waar dus ook onder meer de content van websites op moet zijn afgestemd. Het raakt ook het businessmodel van Google zelf, dat nu gebaseerd is op kliks. Google zou zich met de opkomst van voice search meer kunnen gaan transformeren naar een overkoepelend platform dat direct orders aanneemt, als iemand tegen zijn telefoon vertelt een pizza te willen ontvangen.

De groei van Voice Search zal niet alleen komen uit het gebruik van mobiel internet, maar juist ook door de groei van apparaten zoals Google Home en Amazon Echo.

Accepteer cookies

De impact van deze apparaten is niet te onderschatten. Vandaag de dag worden ze nog gebruikt door een relatief beperkte groep enthousiastelingen, maar met de groei van mobiel internet hebben we gezien hoe snel een nieuwe revolutie zich kan ontketenen. Een belangrijke les voor marketeers, waarbij het van cruciaal belang is al te experimenteren met deze apparaten en te kijken hoe je zelf als adverteerder op deze ontwikkeling in kunt spelen.

6. Zoekmachines gaan meer directe antwoorden geven

Op steeds meer vragen van gebruikers geven zoekmachines direct het antwoord. Een logische ontwikkeling, aangezien gebruikers steeds sneller de juiste informatie willen krijgen. Niet zo handig alleen voor partijen die juist (in)direct verdienen aan het verschaffen van informatie, aangezien gebruikers steeds minder hoeven door te klikken naar de websites zelf.

how-to-tie-a-tie

Afbeelding via cloudfront

Zoekmachines zijn voor het geven van directe antwoorden sterk afhankelijk van gestructureerde content, zoals metadata. Als je (in)direct verdient aan het verschaffen van informatie, is het dus van groot belang metadata toe te voegen aan je artikelen.

7. Businessmodellen worden op basis van data geoptimaliseerd

Door de opkomst van gemakkelijke tools als VWO en Optimizely, hebben de meeste adverteerders inmiddels wel A/B-testen uitgevoerd. Als je kijkt naar het aantal adverteerders dat datagedreven optimalisatie binnen het hele bedrijf heeft omarmd, wordt het aantal echter wel heel erg klein.

Met name de grootste online partijen in de wereld, optimaliseren hun hele businessmodel op bijna wetenschappelijke wijze en hebben bovendien de meeste data tot hun beschikking. Voor een belangrijk deel verklaart dat ook waarom grote partijen steeds groter worden en kleine partijen moeite hebben om überhaupt dezelfde groeipercentages te kunnen realiseren.

quote-bill-shakespeare

Afbeelding via Slideshare

Kijk naar de optimalisatie van je hele businessmodel

Het enkel focussen op optimalisatie van conversieratio’s is niet goed genoeg. Anno 2017 zou je naar optimalisatie van je hele businessmodel moeten kijken. Ook prijzen en proposities kunnen bijvoorbeeld worden getest en tot stand komen op basis van datagedreven experimenten.

Juist op die manier kun je tot unieke proposities komen, zoals Amazon bijvoorbeeld verdient aan de Kindle, omdat uit experimenten blijkt dat de lifetime value van een gebruiker exponentieel toeneemt bij aanschaf van een Kindle. Het bedrijf hoeft op die manier niet te verdienen aan de verkoop van de hardware zelf, maar weet dat het een verkoop na een bepaalde periode heeft terugverdiend. Door een groot aantal experimenten los te laten binnen een bedrijf, kun je dergelijke combinaties vinden, waarbij op basis van data geconcludeerd kan worden welke proposities de meeste impact hebben.

8. Meer adverteerders zullen inzetten op marketing automation

De afgelopen jaren hebben veel adverteerders al de kracht van marketing automation ontdekt. Toch zijn CRM-koppelingen, e-mailmarketingcampagnes op basis van gedrag en personalisatie van websites in veel gevallen zaken die worden beschouwd als iets ‘wat ook nog moet gebeuren’.

Maar door toenemende concurrentie binnen de online marketingkanalen kom je er  – zeker in volwassen markten – op lange termijn niet mee weg om dit soort zaken buiten beschouwing te laten. De impact op de ROI kan simpelweg bijzonder hoog zijn en als jij er niet actief mee bent, is de concurrentie dat wel.

gebruik-van-marketing-automation

Afbeelding via Smartinsights

De verdere ontwikkeling van marketing automation zal direct gepaard gaan met de verdere ontwikkeling van contentmarketing en de groei van B2B. Door goede content te verspreiden en door technologie voor marketing automation te gebruiken om dat te vertalen in concrete leads, kunnen B2B-bedrijven een enorme groei realiseren via online marketing.

9.  Het belang van API’s gaat toenemen

Nu platformen sterk blijven groeien en meer adverteerders gewend raken aan het verkopen van hun eigen producten via andere omgevingen, zal ook het belang van API’s toenemen. Adverteerders zullen in toenemende mate andere partijen de gelegenheid geven om hun producten en diensten via een andere omgeving te verkopen.

Het bouwen aan een eigen partnernetwerk met eigen beschikbare API’s en white label-omgevingen kan bijzonder goed werken om de afhankelijkheid van enkele grote platformen te verkleinen. Juist door kleine partijen met eigen tools te faciliteren en door direct samen te werken, kun je op die manier een long tail-netwerk opbouwen van partners waarmee je de concurrentie het nakijken geeft. Bovendien stuwt het ondernemerschap, aangezien ook partijen buiten je eigen bedrijf in staat zijn om producten en diensten rondom jouw kernpropositie heen te bouwen. Een mooie win-win!

10. Video advertising zal blijven groeien

Als gevolg van onder meer de verschuiving van budgetten van offline naar online, zal video advertising zeker blijven groeien. Facebook en Google zijn in een grote concurrentiestrijd verwikkeld om de macht van de kijker en het binnen halen van de miljarden dollars aan advertentiegelden die op dit vlak te verdienen zijn.

Doordat branding en ROI in steeds mindere mate gesloten werelden zullen blijven, zullen adverteerders ook gaan zien dat video advertising prima in te zetten is om de eerste aankoop of vervolgaankopen te stimuleren. Video advertising zal en moet meer gezien worden als ondersteunende activiteit ten opzichte van alle andere online marketingactiviteiten. Als de ROI daarvan beter in kaart wordt gebracht door adverteerders, zullen zonder meer ook de budgetten hier naartoe vloeien.

11. Retentie blijft een aandachtspunt

Succesvolle online adverteerders onderscheiden zich vaak sterk op het gebied van retentie. Veel adverteerders werken met online marketeers hard aan het binnenhalen van nieuwe klanten via verschillende kanalen, maar vergeten vaak het stimuleren van herhaalaankopen.

Qua inzicht is het vaak nog droevig gesteld. Veel partijen weten eigenlijk niet wat een gemiddelde klant hen oplevert, wat het aantal herhaalaankopen is en hoe dit gedrag zich verder ontwikkelt. Zonder inzicht krijgt het nooit aandacht en kunnen er bovendien geen doelgerichte, datagedreven experimenten worden uitgevoerd om de retentie te verbeteren.

Veel partijen weten eigenlijk niet wat een gemiddelde klant hen oplevert, wat het aantal herhaalaankopen is en hoe dit gedrag zich verder ontwikkelt.

In een wereld waarbij de acquisitiekosten per nieuwe klant in veel gevallen alleen maar toenemen, kan retentie echter niet buiten beeld blijven. Het is simpelweg essentieel om te kunnen blijven concurreren, omdat met name de grote partijen in online marketing investeren op basis van lifetime value berekeningen. Zij hoeven niet per se op de eerste order te verdienen, omdat ze weten dat ze een nieuwe klant door herhaalaankopen bijvoorbeeld na een x-aantal maanden terugverdienen. Als je dit nog niet doet, is retentie absoluut een must om serieus mee aan de slag te gaan in 2017.

12. Vergeet een vaste CPA, CPL of CPS: stuur op de goede KPI’s

In veel gevallen wordt er momenteel wel gemeten en gestuurd op de juiste KPI’s, maar gebeurt dat vaak nog op de verkeerde KPI’s. Cruciaal is namelijk dat deze KPI’s direct te relateren zijn aan overkoepelende bedrijfsdoelstellingen, zodat je online marketingactiviteiten deze direct kunnen beïnvloeden.

Een goede marketeer kan de vraag of hij zou sturen op een CPA van 80 dollar of 90 dollar helemaal niet beantwoorden. Er is simpelweg meer informatie nodig om daarover iets te kunnen zeggen.

stuur-op-goede-kpis

bidding

Als het doel is om de winst onderaan de streep te vergroten, zou je ‘biedstrategie’ zich absoluut niet moeten richten op een vaste CPA, CPL of CPS. In dit geval stuur je namelijk op de efficiëntie van individuele (trans)acties in plaats van op de absolute winst van het totaal aantal (trans)acties. Het verschil in onder meer volume dat sturing op een CPA van 80 dollar versus 90 dollar zou veroorzaken, bepaalt namelijk welke optie voor een betere absolute winst onderaan de streep zorgt.

Om goed te kunnen optimaliseren, zal je dus moeten zorgen dat de KPI’s die je zet direct afgestemd zijn op de overkoepelende bedrijfsdoelstellingen. In feite kun je dan alle cruciale variabelen beïnvloeden, waaronder zaken als de aantallen, gemiddelde orderwaarde, de marge en de lifetime value. Voor marketeers is het werk daardoor bovendien nog vele malen leuker, omdat je met datagedreven experimenten een bijzonder grote impact op het bedrijf kunt hebben.

13. Chatbots worden populairder

Bots worden in veel gevallen gezien als de opvolgers van apps. Sommigen durven zelfs te voorspellen dat bots, browsers in de toekomst deels kunnen vervangen. Zo ver is het vandaag de dag nog niet, maar duidelijk is dat de opkomst van chatbots niet mag worden onderschat. Niet alleen vanwege het feit dat deze bots steeds intelligenter worden en daardoor meer toegevoegde waarde bieden, maar zeker ook gezien het feit dat alle technologiebedrijven hier vol in investeren.

Het aantal apps dat we gebruiken, loopt al enige tijd terug. Evenals de tijd die in apps door wordt gebracht. Bovendien is er maar een klein deel van het aantal apps dat het overgrote deel van het appverkeer vertegenwoordigt. Zo’n 200 verschillende apps zijn verantwoordelijk voor zo’n 70 procent van het appverkeer via smartphones.

Het gebruik van chat blijft wel verder groeien. Sinds twee jaar wordt er zelfs meer tijd besteed aan messaging apps dan aan sociale netwerken. Zo’n 97 procent van de smartphonebezitters verstuurt zelfs regelmatig tekstberichten. Logisch dus dat technologiebedrijven volop kansen zien in de ontwikkeling van chatbots, gebruikmakende van de kracht van artificial intelligence.

Bots die inhaken op bestaande infrastructuren

De kracht van zogenaamde bots is dat zij onder meer kunnen inhaken op bestaande infrastructuren van diensten als WhatsApp en Messenger. Daardoor is de potentiële distributie in potentie een stuk schaalbaarder en kan er flexibeler worden ontwikkeld. Bovendien is het gemakkelijker om snel een gezonde gebruikersgroep op te bouwen, of kan er gebruikgemaakt worden van een bestaande groep van gebruikers . In dat kader zullen we wellicht over enkele jaren anders kijken naar de vele miljarden die Facebook betaalde voor de overname van WhatsApp. Vanzelfsprekend zijn hier tal van interessante, bijzonder schaalbare verdienmodellen omheen te ontwikkelen.

Via verschillende API’s willen de grote technologiebedrijven andere partijen de mogelijkheid geven om snel een eigen chatbot te ontwikkelen. Met behulp van technologie kunnen bedrijven bijvoorbeeld geautomatiseerde reactiesystemen inrichten en flowcharts instellen, zodat op specifieke acties direct een gerichte reactie kan worden gegeven.

Voor bedrijven is het van groot belang hier vroegtijdig mee te experimenteren. Weliswaar is de impact vandaag de dag nog niet enorm, feit is dat vrijwel iedereen het er over eens is dat de impact enorm groot zal zijn. De vraag is niet zozeer of die er zal zijn, maar vooral wanneer en in welke vorm.

Het enige dat niet verandert, is dat alles continu verandert

Er gaat zonder meer weer een boel gebeuren in 2017. De snelheid van ontwikkelingen neemt exponentieel toe, de grote partijen worden groter en data loopt als een rode draad door alle belangrijke ontwikkelingen heen. Een cultuur die aansluit bij de snelheid die de markten vereisen vandaag de dag is doorslaggevend voor (online) succes. Zonder snelheid, flexibiliteit en een datagedreven cultuur zullen ook doordacht uitgewerkte strategieën sneuvelen.

Er zijn talloze uitdagingen, maar bovenal ook talloze kansen. Beschouw je de snelheid van ontwikkelingen als een kans? Dan is er alle ruimte om een bijzonder sterke groei te realiseren aankomend jaar. Ik wens je (ook namens al mijn collega’s) een gelukkig, gezond en succesvol ‘ROI driven‘ 2017 toe!

Afbeelding intro met dank aan Pexels. Afbeeldingen met dank aan 123RF.