How to

Social selling: zo gebruik je al jouw socialmedia-profielen optimaal

0

Als over social selling wordt gesproken, denken veel mensen gelijk aan LinkedIn. Logisch, want LinkedIn is een zeer geschikt socialmedia-kanaal voor social selling. Maar ook je andere socialmedia-profielen kun je gebruiken om een relatie op te bouwen met je klanten en prospects. Om succesvol te zijn met social selling, is het belangrijk om te begrijpen hoe je de verschillende kanalen inzet en hoe ze kunnen samenwerken. Uiteindelijk is het de prospect of klant die beslist via welk kanaal ze met jou willen communiceren, niet jijzelf!

LinkedIn

Zoals ik al aangaf, is voor veel mensen LinkedIn het meestgebruikte platform voor social selling. Logisch, aangezien het platform veel mogelijkheden biedt. Maar als jij je LinkedInprofiel gebruikt om relaties op te bouwen met klanten, is het belangrijk dat je profiel compleet en interessant is voor je prospects en klanten, en er dus niet uitziet als een cv. Dit is belangrijk, omdat je klanten en prospects geïnteresseerd zijn in de waarde die jij kunt toevoegen. Ze lezen liever niet dat jij altijd je targets haalt. Dit kan klanten zelfs afschrikken!

Zorg er dus voor dat de informatie die je deelt relevant is voor je klanten, niet voor recruiters. Als je profiel interessant is en waarde toevoegt aan je prospects en klanten, zul je betere resultaten behalen dan wanneer je InMails stuurt, content deelt of connectieverzoeken verzendt. Of je een interessant en compleet profiel hebt, kun je checken op basis van deze punten:

1. Een professionele profielfoto en achtergrondfoto

Een goede profielfoto is een scherpe en duidelijke foto van je hoofd en schouders. Een glimlach maakt je foto vriendelijk en zal ervoor zorgen dat mensen je sneller vertrouwen. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te houden zodat mensen zich focussen op je gezicht, en niet op het voorwerp op de achtergrond. Check je profielfoto en stel jezelf de vraag: kunnen mensen die mijn profielfoto hebben gezien mij makkelijk herkennen?

Profiel LinkedIn

2. Een duidelijke titel

Onder je naam staat je titel. Bij veel mensen is dit de officiële titel die op het contract staat dat zij getekend hebben. Dat is goed, maar vaak bevatten deze titels woorden die mensen uit andere industrieën moeilijk kunnen begrijpen. Wat voor jou heel gebruikelijk is, kan voor een ander heel onduidelijk zijn. Voeg dus altijd een extra zin toe aan je titel die in eenvoudige woorden beschrijft wat jouw titel inhoudt.

3. Aangepaste url

Als je je LinkedInprofiel aanmaakt, geeft LinkedIn je een standaard-url met allerlei nummers en cijfers. Als je deze aanpast ben je makkelijker vindbaar voor Google en LinkedIn. Daarnaast ziet het er professioneler uit. Je past je url aan door op het grijze tandwiel naar de url te klikken. Je wordt dan naar een andere pagina gebracht waar je rechts bovenin je url kunt aanpassen. Probeer het zo simpel mogelijk te houden, zoals je volledige naam met zo min mogelijk onnodige toevoegingen.

4. Samenvatting

Je samenvatting is een zeer belangrijk onderdeel van je profiel. Een goede samenvatting is persoonlijk, interessant voor prospects en klanten en beschrijft hoe jij waarde kunt toevoegen als bezoekers met je connecten of reageren op je InMail.

Een goede samenvatting bestaat uit drie onderdelen; een deel over jou en je passie of interesse, een deel over de organisatie waarvoor je werkt en een call-to-action. Een call-to-action kan zijn dat je wilt dat mensen met je connecten of dat ze je bijvoorbeeld mailen of bellen. Vergeet niet je contactinformatie toe te voegen.

5. Ervaringen

Je ervaring laat mensen zien wat je allemaal bereikt hebt in je carrière en wat je momenteel voor werkt doet. Maar onthoudt wel dat dit interessant moet zijn voor mensen die je profiel bezoeken. Probeer dus niet te veel te schrijven over hoe goed je bent in bepaalde dingen, maar voornamelijk hoe jij met je kennis anderen kunt helpen.

6. Rich media

Om ervoor te zorgen dat mensen je beter leren kennen en dat mensen je content bekijken en begrijpen is het belangrijk om rich media aan je samenvatting en ervaringen toe te voegen. Rich media kan video-, presentatie- of websitemateriaal zijn dat interessant is voor je bezoekers. Zorg ervoor dat je een goede mix hebt tussen bedrijfsgerelateerde media en andere media.

Als je LinkedInprofiel compleet is en interessant voor prospects en klanten, kun je aan de slag met het delen van interessante content, het maken van connecties en het opbouwen van relaties. LinkedIn is het ideale platform om mensen privéberichten te sturen zoals InMails. LinkedIn is absoluut een platform waar je prospects en klanten verwachten werkgerelateerde berichten te ontvangen.

Twitter

Twitter is naast LinkedIn een erg interessant platform voor Social Selling. Twitter is een open platform waar iedereen, iedereen kan volgen. (Mits mensen hun profiel niet op privé zetten). Dit betekent dat je heel eenvoudig in contact kunt komen met je prospects en klanten. Maar ook voor Twitter geldt; zorg ervoor dat je profiel compleet is.

De informatie die je op Twitter deelt over jezelf heet de bio.

Profiel Twitter

In de bio deel je je naam, een korte samenvatting waar je over tweet, je locatie en een link. De korte samenvatting helpt mensen te begrijpen waarom ze je zouden moeten volgen en wat voor tweets ze kunnen verwachten als ze je gaan volgen. Sommige mensen gebruiken hun locatie niet, omdat ze het niet relevant vinden. Voor social selling is het wellicht interessant om dit wel te delen. Als je je Twitterprofiel actief gebruikt voor social selling is het goed om via de link je LinkedInprofiel te delen zodat mensen makkelijk meer informatie kunnen vinden.

Als je Twitter voor social selling inzet kun je een aantal dingen doen. Je kunt al je klanten of prospects toevoegen aan een Twitterlijst. Zo zie je alleen tweets van de mensen die onderdeel zijn van je lijst en dit helpt je te focussen op de juiste mensen. Je kunt dan makkelijk de tweets van je prospects en klanten retweeten of leuk vinden.

Een lijst maken

Daarnaast kun je mobiele meldingen inschakelen voor je prospects of klanten. Dit betekent dat je een melding krijgt als je prospect tweet en je er dus altijd als eerste bij bent. Uiteraard kun je je prospects en klanten ook volgen op Twitter om op de hoogte te blijven van hun tweets maar soms gaan tweets verloren in een overvolle tijdlijn.

Twitter opties

Twitter is uitermate geschikt om korte interacties te hebben met je klanten. Wil je meer informatie delen of de relatie verder uitbouwen, dan kun je met je klant connecten op LinkedIn. Zorg ervoor dat je je uitnodiging persoonlijk maakt en dat je erbij vermeldt dat jullie elkaar kennen via Twitter. Uiteraard kun je ook de informatie die je vindt op Twitter gebruiken tijdens een telefoongesprek of e-mailcontact met je klant.

Facebook en Instagram

Facebook en Instagram zijn minder bekende social selling-platformen maar zeker niet onbelangrijk! Deze platformen zijn uitermate geschikt voor het vinden van interessante informatie over je prospects. Zie je bijvoorbeeld dat je prospect veel foto’s deelt over een bepaalde sport, dan kun je deze informatie delen als je je prospect contacteert via LinkedIn. Als mensen content delen via Instagram, willen ze graag dat andere mensen dit zien. Zij zullen jouw berichtje met een vermelding over hun foto’s waarderen.

Facebook en Instagram zijn geen kanalen om je prospect of klant direct te benaderen. Maar als je ziet dat je prospect heel actief is op een van deze kanalen, dan kun je dit account absoluut volgen, bekijken, liken en benoemen. Dit kan leiden tot hele leuke en interessante gesprekken die je gaan helpen tijdens het verkopen van je producten of diensten.

Uiteraard kun je ook andere socialmedia-kanalen, zoals Pinterest en Snapchat gebruiken voor social selling. Het is belangrijk dat je begrijpt waar je prospect of klant actief is als je je kanalen kiest. LinkedIn zal voorlopig een van de belangrijkste kanalen blijven voor social selling, maar je kunt ontzettend veel goede resultaten behalen als je andere socialmedia-kanalen betrekt bij je social selling-activiteiten. Er is zoveel informatie beschikbaar over jouw klanten en prospects, zorg ervoor dat je het niet mist!

Afbeelding header met dank aan 123RF.com