Content

De visuele revolutie van 2017: dit zijn de trends in beeldtaal [video]

0

De ontwikkelingen in foto-, video- en bewerkingsapps zijn bijna niet meer bij te houden. Ook niet voor contentmakers. Toch is het belangrijk om wel te experimenteren, want dankzij de nieuwe trends in beeldtaal maak je je boodschap aantrekkelijker en duidelijker. Het kan je bovendien een hoop tijd en geld schelen. De handelingen om foto’s en video’s te bewerken, zijn allemaal simpel uit te voeren in apps op je smartphone. Kortom: redenen genoeg waarom ook jij als contentmaker aan het experimenteren moet slaan om je eigen beeldtaal te ontwikkelen.

Van slechte foto’s naar haarscherpe bewerkte video’s

Nog geen vijf jaar geleden was de slechte kwaliteit van foto’s de voornaamste reden om filters te gebruiken. De camera’s van de smartphones waren gewoonweg niet goed (genoeg). Anno 2017 sla je bijna steil achterover als je de kwaliteit van foto’s van een iPhone 7 of een Samsung S7 ziet. De foto’s van de nieuwste smartphones zijn haarscherp en hebben prachtige kleuren! Filters om de foto beter te maken, zijn overbodig geworden. We gebruiken ze slechts om een foto in een bepaalde sfeer of stijl te zetten of leuker te maken. Een goede camera of camera op je smartphone is dus een voorwaarde om je boodschap helder over te brengen.

Snelle verbinding en goede kwaliteit schermen van smartphones

Video maken of kijken en livestreamen met je smartphone, kon gemeengoed worden toen we allemaal 4G kregen en een bundel van minstens 10 gb. Met als resultaat dat we behalve scherp beeld, de kwalitatief goede content overal kunnen bekijken op smartphones met goede schermen en een supersnelle internetverbinding.

En je kunt een filmpje nu ook makkelijk opslaan op je smartphone, zonder dat het geheugen meteen vol zit. Alles wijst erop dat het pad vrij is om steeds betere en mooiere content te gaan maken. Dankzij de digitale revolutie is er veel meer content tot onze beschikking gekomen en daarom is het belangrijk dat jouw boodschap visueel is om nog op te vallen. In deze infographic die eerder op Frankwatching verscheen over visuele communicatie, vind je meer informatie over het inzetten van visuals.

Kirsten Jassies op Instagram en Snapchat

Snapchat en Instagram Stories

Snapchat was een van de eerste apps die verschillende beeldbewerkings-opties in een socialmedia-app stopte. Te gebruiken voor op foto’s of video’s. Dat je met je vinger op je foto kon tekenen of schrijven, locatiestickers kon toevoegen, en bewegende emoji’s op je 10-secondenvideo kon plaatsen. Of wat te denken van gezichtlenzen, zodat je opeens een puntgave huid en te grote ogen hebt. Of een engeltje bent en een video kunt opnemen in die hoedanigheid.

Het vervolg hierop is er ook al: de wereldlenzen, waardoor je het kunt laten sneeuwen of gekleurde bellen kunt toevoegen aan de werkelijkheid. Het concept van Snapchat, de tijdelijkheid van 24 uur, het kunnen bewerken van staande foto’s en video werd gekopieerd door Instagram. Het werd Instagram Stories genoemd. Mede dankzij het feit dat je nu veel van deze toepassingen ook al in Facebook Messenger hebt, zal deze ontwikkeling ervoor zorgen dat dit type simpele beeldbewerking door de wereld omarmd zal worden. Iedereen wordt vormgever! De start van een visuele revolutie?

Animated gifs

Een toepassing van beeld die al langere tijd erg populair is, zijn de animated gifs. Gifs zitten tussen foto’s en video’s in, vaak tonen ze een korte video met een handeling die zich oneindig herhaalt, maar er zijn tegenwoordig veel variaties, zoals de Cinemagraph en Boomerang. De eerste animated gif dateert al uit 1987!

Je zag ze veel als banners bovenaan websites, of in berichtjes op Hyves en Myspace. Wie kent de dansende banaan nog? Naast media als Buzzfeed en Cosmopolitan die gifs van stukjes uit bekende films en series massaal in hun artikelen plaatsen, worden ze ook veel via Tumblr en Twitter gedeeld. En dat succes vertaalde Instagram weer in Boomerang, een app waar je een loop zet op een zelfgemaakte video van maximaal 2 seconden. Er wordt door verschillende sites zelfs geschreven over een gif movement. En het is al een heus beroep, gif-creator! Hier lees je meer over de geschiedenis van gifs.

Gif maken!

Gif fun!

Emoji’s

Ookal maak je ze niet zelf, emoji’s zijn misschien wel de belangrijkste katalysator van de visuele revolutie. Dankzij een universele code (2015) kunnen alle smartphones emoji’s tonen en worden ze veelvuldig gebruikt in apps en op Instagram. En zelfs door ‘serieuze’ volwassenen in e-mail.
animatedemojies

En dat is ook niet zo gek, want een emoji vervangt een woord dat bestaat uit vele tekens en we houden tegenwoordig van kort en bondig. Zeker als het gaat om profielteksten en Snapchats of Insta Stories. Bovendien zit er in tekst weinig emotie, dus wel zo handig om een smiley toe te voegen van hoe je het echt bedoelt.

Kwaliteit wint het niet per se

Het is niet zo dat wie kwalitatief de beste content maakt, de meeste kijkers en volgers heeft. Dat hangt helemaal af van je doelgroep en kanaal. In deze visuele en sociale wereld gelden de regels van de algoritmes van de grote socialmedia-kanalen, omdat iedereen hierop meedoet. Door die regels kan het zijn dat iemand die veel en vaak publiceert meer volgers heeft dan iemand die prachtig werkt maakt, en niet wordt opgemerkt omdat hij zich niet aan de regels houdt. Dat is niet fair hoor ik je zeggen! Daarom blijft het belangrijk dat er curatoren en trendwatchers zijn die ware schoonheid van beeld en kwaliteit eruit kunnen pikken en promoten. En dat je je moet realiseren dat de hoogste kwaliteit niet altijd de meeste kijkers zal trekken.

Creators zijn vaak in één ding goed

Degene die met zijn online content een grote groep geïnteresseerden kan bereiken, noemen we online influencer. Interessant is dat voor elk type content en socialmedia-kanaal andere influencers ofwel creators zijn opgestaan. Kwaliteit is een ander begrip geworden met het ontstaan van nieuwe media-kanalen. Niet elke doelgroep wil of heeft kwaliteit nodig.

Van jonge mensen wordt gezegd dat ze geen minuut kunnen kijken naar een video, maar een vlog van 20 minuten van hun favoriete Youtuber kijken ze zonder moeite uit. Het hangt allemaal van de definitie van kwaliteit af. Televisie en tijdschriften produceren meestal hoge kwaliteit, met specialisten voor elk onderdeel van het proces, zoals scenarioschrijvers, redacteuren, fotografen, stylisten en regisseurs. Online influencers starten meestal in hun eentje. En dan blinken ze dus vaak in één ding en één kanaal uit.

Grappige snaps van Snapchatter Shonduras

Grappige snaps van snapchatter Shonduras

Voor Snapchat begon het met de snapchatters die prachtig en met humor op hun foto’s of video’s tekenden, zoals Shonduras en ShaunAyala. Kunstenaars en illustratoren doen hetzelfde. Voor Instagram waren het de populairste meiden uit de klas: de fashionista’s die er altijd prachtig uitzien en op de tofste locaties komen. Op YouTube begon het met de gamers en de beautychicks op zolder, omdat video’s van jezelf maken makkelijk vanachter je computer kan. Voor veel van hen geldt ook het startersgeluk. Dankzij het vroeg starten op een nieuw kanaal met een uniek contentconcept, heb je een voorsprong.

Een stap verder: Virtual Reality

Er is natuurlijk nog een grote stap die we gaan maken in de visuele revolutie: virtual reality. Volgens sommigen ook wel het eindstation genoemd, want verder dan dat kan het niet gaan. De virtual reality-brillen worden vaker verkocht en de content wordt steeds beter.

Accepteer cookies

De populariteit van de kartonnen VR-brillen, is mede te danken aan de populaire virtual reality-app van de AH Dino’s, die hoorde bij de dinokaartjes van Albert Heijn. Hiermee kon je met Freek Vonk teruggaan naar de wereld van de dino’s, in je eigen woonkamer.

Er moet nog veel gebeuren, want goede VR-content is duur om te produceren. Je kunt al wel prachtige dingen zien en meemaken: download maar eens NYTVR, de app van de NY Times waar dagelijks nieuwe virtual reality-content gepubliceerd wordt. Aanrader! De NY Times geeft haar journalisten een 360-gradencamera mee op reportages om content voor deze app te kunnen schieten. Oude media en merken kunnen zo nieuwe ontwikkelingen stimuleren. Iets dat nodig is om de ervaring van VR beter en toegankelijker te maken.

Een korte samenvatting van de visuele revolutie

  1. De visuele revolutie is begonnen en je kunt als contentmaker maar beter beginnen met experimenteren met beeldbewerking om je boodschap te verduidelijken en versterken.
  2. Dankzij de snelle (en betaalbare) verbinding en super goede smartphones met veel geheugen en dito camera’s, kunnen we nu allemaal dit type content maken en bekijken. Waar we ook zijn: een democratisering van de visuele communicatie.
  3. De trends in beeldtaal zijn onder andere livestreamen, Snaps, Insta stories, animated gifs en emoji’s en je kunt ze allemaal eenvoudig zelf maken en uitzenden. Dat kan via elk socialmedia-kanaal, omdat de functies in elke social app geïntegreerd gaan worden.
  4. Degenen die al succes hebben met de nieuwe beeldtaal, de online influencers, zijn niet per se degenen die de beste kwaliteit maken, afhankelijk van hoe je kwaliteit definieert. Dat hangt helemaal van je doelgroep en het gekozen kanaal af.
  5. De volgende stap in de nieuwe beeldtaal is virtual reality. Deze content is nog duur om zelf te produceren, maar gelukkig investeren oude media en heel veel merken hierin om het toegankelijker te maken.

10 bijzondere beeldbewerking-apps

Apps voor de smartphone (sinds 2007) die beeld kunnen bewerken, worden steeds beter. Vaak gaat het om functies die ook in een computerprogramma zoals Photoshop zitten. Maar Photoshop is niet eenvoudig, deze apps zijn dat wel en bovendien bedien je ze met je smartphone, overal en altijd. Wegens het succes integreren de grote socialmedia-kanalen ze ook in hun eigen apps. De trends in beeldtaal kun je volgen met de volgende apps:

1. Snapchat
Foto’s en 10-secondenvideo die bewerkt kunnen worden, locatiestickers, emoji’s op video, gezichtlenzen, wereldlenzen en bitmoji’s die interactie met elkaar aangaan als je belt. Snapchat is bijzonder, omdat de app als eerste het format ‘tijdelijke 10-secondenvideo’ introduceerde en steeds voorop loopt wat betreft ontwikkelingen in beeldbewerking.
2. Instagram
Foto’s, 1-minuut- en 10-secondenvideo die bewerkt kunnen worden, zoals erop schrijven in neonletters (Insta Stories). Instagram is een baanbrekende app geweest, niet omdat het de eerste was met filters over foto’s, maar wel de eerste die door een grote massa gebruikt werd en waar een community ontstond. Waarschijnlijk door de fijne gebruikerservaring en de kwaliteit van de filters.
3. Camera+
De smartphone als spiegelreflex: deze app maakt je foto’s beter. De native camera van je smartphone is niet zo goed, deze app maakt er bijna een soort spiegelreflex van, met scherpte-diepte-effecten en het kunnen instellen van licht.
4. A Beautiful Mess
Tekst over beeld kunnen plaatsen is bijzonder als je er geen Illustrator of Photoshop voor nodig hebt, en gewoon met je vinger alles groter en kleiner kunt maken en kunt verplaatsen en draaien. De mooie lettertypes en illustraties die in de app geboden worden, maken je een professioneel vormgever.
5. Layout
Nog nooit is het maken van een collage zo eenvoudig geweest zoals met deze app van Instagram. Van 2 tot 9 foto’s in een collage: het ziet er altijd strak en top uit!
6. Prisma
Je maakt in een handomdraai een Van Gogh, Gauguin of andere schilderstijl van je foto’s met deze bijzondere app.
7. Facetune
Met je vinger je rimpels en oneffenheden wegswipen, een facelift was nog nooit zo goedkoop en pijnloos.
8. Hyperlapse
Bewegingen die lang duren in een korte tijd afspelen, zoals een zonsondergang, een druk kruispunt of een autorit. Met een toevoeging die ervoor zorgt dat je video niet teveel schommelt. Deze app is ook van Instagram.
9. Boomerang
In de serie animated gifs is Boomerang (van Instagram) er een waarmee je zelf animated gifs maakt. Leuk voor korte bewegingen van enkele seconden, zoals een sprong, een dansje of knipoog.
10. Cinemagraphs
Een app in de animated gif-serie, waar in een foto een of enkele elementen bewegen. Supersimpel in uitvoering, moeilijk om er de juiste situatie bij te verzinnen: je neemt een video op en swipet met je vinger over het gebied dat je wilt laten bewegen in de still (foto).

Waar gaat het allemaal naartoe?

Snapchat lenses, Insta Stories en livestreams zijn een vast onderdeel geworden van onze dagelijkse smartphone-communicatie. Dankzij apps op onze smartphones zijn we allemaal fotografen, videomakers en vormgevers geworden en dankzij social media hebben veel mensen relevante volgers. Hierdoor zijn we ook allemaal tijdschrift- of tv-makers zijn geworden, met het publiek er meteen bij.
alwaysonAls iedereen 24/7 visuele content maakt, is een tv-programma als Big Brother niet meer nodig. Er zijn al behoorlijk wat mensen die hun leven 24/7 livestreamen, dat heet livecasting. Maar dat is natuurlijk niet van en voor iedereen interessant om te volgen. Het zal in de toekomst vooral gaan om de curatie van de bijzondere momenten. Ga er maar vanuit dat alles en iedereen wordt opgenomen, en dat alles wat bijzonder is er sowieso wordt uitgepikt en gedeeld op populaire platformen.

Ontwikkel je eigen beeldtaal

Dankzij de visuele revolutie kan iedereen impactvolle visuele content maken en bekijken. Een democratisering van visuele communicatie. Maar niet iedereen of elk merk kan zomaar populair worden natuurlijk, de juiste visuele content maken voor jouw doelgroep op het juiste kanaal is essentieel. Jouw beeldtaal wordt dus nog veel belangrijker dan het al was.

Je huisstijl is slechts een onderdeel hiervan. Stel jezelf deze vragen: welk type foto’s of video’s horen bij jou, in welke stijl en met welke onderwerpen? Wil je in de toekomst impact maken, dan moeten mensen jouw beeldtaal overal en op elk kanaal herkennen. Werk daarom samen met vormgevers en experimenteer!

Accepteer cookies

Explanimation met dank aan Explanimators.