Inspiratie

Artificial intelligence: 6 redenen waarom je juist nu moet starten

0

Kunstmatige intelligentie is allang verweven met ons dagelijks leven. Zo maken steeds meer klantenservices gebruik van chatbots en kunnen bedrijven als Netflix, Amazon en Spotify je geweldige aanbevelingen doen via hun digitale assistenten. Het is dan ook niet de vraag óf je wat met AI moet doen, maar wanneer en hoe. Nog niet overtuigd? In dit artikel deel ik 6 redenen waarom jij ook aan de slag moet met kunstmatige intelligentie.

Het bedrijfsleven heeft betrouwbare gidsen nodig in het enorme woud van gegevens. Je ziet dan ook steeds meer data scientists die de wetenschap verruilen voor het bedrijfsleven. De enorme hoeveelheid data die we sinds jaren met elkaar creëren, wordt steeds vaker ‘gerecycled’ door artificial intelligence. Voor de kortste route, zoals een koppeling met het weer buiten (extra paraplu’s óf parasols bestellen?), maar ook voor complexere trajecten, zoals het precies afstemmen van aanbiedingen op de individuele klant.

Data zijn daarbij onze grootste schat. En naarmate de tools om ze te benutten krachtiger worden, gaan we al die gegevens meer waarderen en worden onze inzichten scherper. Artificial intelligence (AI) is een bekwame schatgraver. De volgende 6 kenmerken tonen het belang van AI aan.

1. AI benut data beter en sneller dan de mens

De belangrijkste vernieuwingen die AI teweegbrengt, vind je in interactiviteit en automatisering. Data worden zowel gelezen en doorzocht op nuttige informatie alsook – zonder enige menselijke tussenkomst – ingezet in geautomatiseerde processen. Sommige collega’s kunnen ontzettend boeiend vertellen over bots, en over hun rol in onze toekomst. Wat ik klanten en prospects erover vertel, is dat zulke bots beschikbare data grondiger en sneller analyseren en benutten dan wij mensen. En dat ze daarom de ideale digitale assistent zijn. Straks werkt niemand meer in één of meerdere Excels-sheets om (te proberen) een klantprofiel samen te stellen. Dat doet AI voor je. Sneller, scherper en slagvaardiger.

2. AI stroomlijnt de klantprocessen

Customer engagement draait telkens weer om hetzelfde basisconcept: klanten op het juiste moment informatie op maat geven, zonder dat ze hiervoor lange en moeizame processen moeten doorlopen. Zo voorkom je dat een klant gefrustreerd uit de customer journey verdwijnt. Meer gepersonaliseerde informatie kun je samenstellen uit je kennis over een specifieke klant, maar ook uit trends bij klanten met een vergelijkbaar profiel. AI helpt die informatie te vergaren, te verbinden en gericht in te zetten. Hoe mooi is het als bedrijven straks alleen nog maar aanbiedingen doen waar je als klant écht wat aan hebt?

3. AI brengt data die vroeger werden verwaarloosd tot leven

De grootste uitdaging nu is de overvloed aan data te beheersen. We verzamelen zo enorm veel informatie, uit verschillende toestellen, openbare gegevens en mobiele apps. Nu is het de hoogste tijd de mogelijkheden die dit mens en organisatie biedt daadwerkelijk te benutten. AI kan dat proces vereenvoudigen, versnellen, verrijken, verfijnen, enzovoort. Kortom, die schatkist waar je al jaren op zit, wordt ineens geopend. Blijken er heel wat waardevolle ‘juwelen’ in te zitten!

Kuntmatige intelligentie

4. AI verbetert zichzelf met ieder extra portie data

De kwaliteit van een systeem bepaalt de bruikbaarheid van de patroonanalyse, die per sector verschilt. Kijk je naar het salesproces, dan zul je de beste resultaten behalen door de patronen tijdens de volledige verkoopcyclus te analyseren. Dus van het eerste klantcontact tot en met de uiteindelijke deal. Richt je immers jouw analyse op slechts een deel van dit proces, dan kan dit ‘false positives’ opleveren. Baseer je daar de verandering van je salesprocessen op, dan schiet je wellicht jouw doel voorbij. Alleen door volledige datasets te verzamelen en alle patronen erbinnen bloot te leggen, tot en met het positieve resultaat, bouw je aan een betrouwbare basis voor nieuwe modellen. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je jouw salesteam én je klant op het juiste moment van de juiste informatie voorziet.

5. AI stelt de eindgebruiker centraal

AI en ‘machine learning’ zijn het kloppend hart van de nieuwe generatie slimmere, gepersonaliseerde applicaties. Deze apps zijn user-centric in plaats van system-centric. Ze worden niet meer gebouwd vanuit de systeemlogica, omdat de (systeem)ontwikkelaars en -designers nu de eindgebruiker centraal stellen. Bots, AI en zelflerende machines zijn de logische volgende stap in deze focus op de eindgebruiker. Je kunt de gebruikerservaring enorm verbeteren met een betere beschikbaarheid van zowel de data als de toepassing zelf.

Voor veel ondernemingen in verschillende sectoren is met de gebruikerservaring concurrentievoordeel te behalen. Gebruiksgemak is een ‘commodity’ geworden. Gebruikers verwachten ondertussen dat al hun systemen gewoonweg werken. Maar voor een onderneming kan de gebruikerservaring het verschil betekenen tussen succes en mislukking. Eerst is de grafische gebruikerservaring verbeterd, en nu gebruiken we AI om de gebruikerservaring op onverwachte plaatsen in te zetten. Wat inhoudt dat, naast de grafische interface, ook de tekstinterface of stembesturing kan worden ingezet, afhankelijk van de situatie.

AI kan dat proces vereenvoudigen, versnellen, verrijken, verfijnen, enzovoort. Kortom, die schatkist waar je al jaren op zit, wordt ineens geopend. Blijken er heel wat waardevolle ‘juwelen’ in te zitten!

Ook hier helpt AI, door al deze apps via het cloudplatform tot één naadloze ervaring te bundelen. De gebruikers willen niet door een brij van apps navigeren, ze willen vragen wat voor weer het wordt en meteen antwoord krijgen. Op deze manier kun je de klant telkens weer verrassen. Dat is een krachtig wapen in ‘the age of the customer‘.

6. AI duwt de complexiteit tot achter de schermen

Softwareontwerpers willen de gebruikerservaring eenvoudiger en intuïtiever maken. Maar tegelijk moet je veel meer data verwerken om die UI te voeden. Dit kan enkel door nieuwe, slimmere systemen te bouwen, die gerichte en relevante data aanbieden. Een hoop van de intelligentie die je bij het ontwikkelen ervan nodig hebt, zit al in het platform verwerkt. Hierdoor is het in veel gevallen slechts een kwestie van aanvinken/en of drag & drop om je nieuwe systeem daadwerkelijk slimmer te maken. Dat allemaal door AI. De hoeveelheid data en handelingen die hiervoor nodig zijn, kan de mens niet meer behappen.

Kunstmatige intelligentie is dankzij de cloudplatformen binnen ieders handbereik. Naast nieuwkomers als Uber en Airbnb gingen alle grote ondernemingen van de wereld je al voor.  Daarom zeg ik: the future is now. Probeer de technologie eens uit door voor je eigen organisatie vorm te geven wat jouzelf, als consument, gelukkig maakt. Ga het aan. Engage!

Afbeeldingen met dank aan 123RF.