Online marketing

Doelgericht, selectief & realistisch: zo bereik je Generatie Z [6 tips]

0

Het is voor marketeers niets nieuws, Generatie Z is moeilijk te bereiken. Onder Generatie Z vallen kinderen op de basisschool tot bijna afgestudeerden en zelfs al werkenden. Deze tieners, studenten en juniors zijn niet per se trouw of loyaal aan merken en verwachten dat merken hun best doen voor hén. Ze geven je niet snel een tweede kans. Er moet dus behoorlijk wat uit de kast getrokken worden om deze generatie te pleasen. In dit artikel geef ik je een korte recap. Wie is Generatie Z ook alweer? Ook geef ik je tips, hoe bereik je ze dan tóch?

Generatie Z ≠ millennials

Generatie Z bereiken is belangrijk en wordt alleen nog maar belangrijker. In 2020 behoort 40 procent van de consumenten tot deze generatie. Het is dus verstandig om deze generatie snel aan je te binden. Het is hierbij goed te weten dat Generatie Z niet hetzelfde is als millennials. Ze moeten daarom ook verschillend benaderd worden. Generatie Z groeide op in een tijd van terrorisme, economische crises en als digital natives, in plaats van met welvaart en zonder internet. Daardoor zijn deze twee generaties erg verschillend. Generatie Z is meer zelfbewust, zelfstandiger en gedrevener dan Generatie Y. Dit zorgt voor typische kenmerken van de generatie, die nieuwe marketingaanpakken vereisen.

Ken je doelgroep

Een vereiste bij het opstellen van een marketingstrategie, is weten wie je doelgroep is. Pas dan kun je campagnes maken die een fit hebben met je doelgroep. Pas dan is je campagne effectief. Als je Generatie Z wil bereiken is het dus belangrijk om je bewust te zijn van verschillende kenmerken van deze mensen. Hoe gedragen ze zich bijvoorbeeld online? Hoe reageren ze op stimuli? YouthLogix zette 6 kenmerken voor je op een rijtje. Ik vat ze voor je samen:

1. ‘Concentratie van een goudvis’

Door de constante informatiestroom heeft Generatie Z een erge korte concentratieboog, van 8 seconden. Daardoor verkiezen ze snellere socialmedia-tools als Snapchat boven de ‘ouderwetse’, zoals Facebook.

2. Directe bevrediging

Tijd is erg belangrijk voor de moderne consument. Daar hebben ze namelijk niet veel van. Daarom willen ze meteen resultaat zien van hun consumptie. Hierdoor is loyaliteit overigens verder te zoeken dan ooit. Iedereen zoekt voor the next best thing en als jij dat niet biedt, gaan ze wel naar jouw concurrent.

3. Influencers, maar dan anders

Je product opsturen naar een random vlogger en exposure krijgen is inmiddels wel voorbij. Dit is niet alleen duur maar ook voorzichtigheid en nauwkeurigheid zijn inmiddels geboden om geloofwaardig te blijven. Een fit tussen merk en doelgroep van de influencer, een influencer met een toegewijde fangroep en een influencer die consistent content plaatst, zijn tegenwoordig nodig bij influencer marketing. Alleen dan bereik je je doelgroep en word je niet alleen als irritante reclame gezien. Dit betekent ook dat je verder moet kijken dan YouTube, want dat doet Generatie Z ook al!

4. 1000 devices

We zitten anno 2017 niet meer alleen maar voor de televisie. Kleren kopen we op onze tablet en blogs lezen we op onze mobiel. Vooral de jonge consumenten uit Generatie Z springen van device naar device (pdf). Daarom is het belangrijk dat je websites en services op allerlei soorten devices toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn.

5. Allemaal gelijk

Goed nieuws: Generatie Z maakt maar weinig onderscheid tussen mensen uit verschillende rassen en culturen. Omdat zij dit zo zien, is het belangrijk om je merk ook te positioneren als gediversifieerde organisatie. Daardoor zul je ethisch gezien aantrekkelijk gevonden worden, niet onbelangrijk voor Generatie Z.

6. Ze zijn aware

Generatie Z’ers letten goed op waar ze hun geld aan uitgeven. Met electronic word of mouth marketing (eWOM) kunnen productervaringen rap de wereld in worden gegooid. Het komt voor dat consumenten op basis van één zo’n ervaring besluiten hun aankoop wel of niet te doen. Zorg er dus voor dat je goede producten en diensten levert en dat hier positieve verhalen over ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld weer aan de hand van een toegewijde influencer.

Marketingplan Generatie Z

Generatie Z is dus intuïtief, doelgericht, selectief en realistisch. We kunnen deze generatie niet voor de gek houden. Nu we dit weten, kunnen we aan de slag en marketing gaan drijven met Generatie Z. Een oprechte connectie tussen de consument uit Generatie Z en het merk lijkt belangrijk. Hoe? Ook daar biedt YouthLogix hulp bij. Ze geven een aantal redelijk abstracte tips, die ik verduidelijk met voorbeelden uit de praktijk.

1. Probeer het niet te hard

Het is natuurlijk belangrijk om aansluiting te vinden bij je doelgroep. Dit té erg proberen en op die manier niet serieus genomen worden, is waarschijnlijk niet je bedoeling. In posts met termen als ‘yolo’ en ‘omg’ strooien en zogenaamd laten zien dat je hun belevingswereld begrijpt, is niet waar Generatie Z op zit te wachten. Viral gaan met humoristische, droge opmerkingen via social media werkt daarentegen wél. Dit is persoonlijk, humaan en transparant. Op die manier win je het respect van Generatie Z. Onderstaand voorbeeld van O2 geeft zoiets mooi weer. Ze begrijpen goed wie hun doelgroep is en wat hen aantrekt.

2. Social media krijgt een nieuwe waarde

Bij Generatie Z maakt social media zo’n groot deel van hun leven uit, dat het één van de significante voorspellers is van hun geluk. Jouw taak als marketeer: boost dat geluk! Grof gezegd, steek veren in hun kont. Het is slim om dit te doen via een influencer die positieve kreten over zijn aanhang strooit. DJ Khaled bijvoorbeeld, vertelt zijn kijkers op Snapchat in ‘verhalen’ over and over again hoe geweldig, slim en mooi ze zijn. Vervolgens vroeg Dove hem als influencer en een gouden combinatie was geboren.

Accepteer cookies

3. Bewijs jezelf

Door de omstandigheden waarin Generatie Z opgroeide, zoals terrorisme en economische tegenslagen, nemen ze niets zomaar voor waar aan. Je moet bewijzen dat wat je over je producten en diensten beweert ook waar is. Laat de impact van jouw merk op de wereld zien en benadruk dat klanten door consumptie ook hun steentje bijdragen. Dat ziet Generatie Z graag. Tony’s Chocolonely geeft hiervan een goed voorbeeld. In hun film ‘TONY – Van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar’ laten zij zien hoe zij van de wereld een betere plek maken en dat consumenten eerlijke cacaohandel stimuleren.

Accepteer cookies

4. Visuals

Generatie Z is zijn hele leven al aan ontzettend veel commerciële stimuli blootgesteld. Daardoor hebben ze geleerd hoe ze moeten filteren wat relevant is voor hen. Als marketeer streef je daar natuurlijk doorheen te komen. Je moet zorgen voor content die bij je doelgroep past, ze aanspreekt en waar ze dus aandacht aan geven.

Voor generatie Z zijn dat visuals. Deze plaats je waar zij ze kunnen vinden, bijvoorbeeld op Instagram en Pinterest. Post Planner heeft 25 pakkende voorbeelden op een rijtje gezet, waarvan ik er één in het kader van jongerenmarketing graag uitlicht. Het gaat om onderstaande afbeelding van Dunkin Donuts. Deze afbeelding is origineel, bevat de goede dosis humor en blijft verleidelijk. Hij voldoet dus zeker aan de eisen voor content voor Generatie Z.

Heb jij Generatie Z als doelgroep? En wat is jouw marketingaanpak? Ik ben benieuwd.