Verdieping

Datafeed & webshops: 3 tips voor minder kosten en meer resultaat

0

Datafeeds helpen om je producten op feed-gebaseerde kanalen zoals Google Shopping, vergelijkingswebsites of marktplaatsen te plaatsen. In een ander artikel gingen we al in op de basics van feedmanagement. Nu gaan we een stap verder. Met deze drie tips optimaliseer je je feeds en campagnes op een slimme én simpele manier.

Vergelijkingswebsites schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de spreekwoordelijke online grond. Logisch, want zes op de tien consumenten maken gebruik van dergelijke sites om zich te oriënteren. Deze platformen maken het daarmee een relatief eenvoudige manier om meer verkeer naar je webshop te trekken. De koppeling van je webshop aan feedplatformen als Marktplaats.nl, Tweakers.nl, Kieskeurig.nl of Google Shopping vergt enig opzetwerk, maar eenmaal aangesloten worden je producten automatisch geüpdatet. Klaar is Kees, toch?

De koppeling van de datafeed aan het kanaal is slechts de start.

Hier begint het pas! De koppeling van de datafeed aan het kanaal is slechts de start. Waar het in theorie ideaal lijkt om op al jouw producten vindbaar te zijn, kan het in de praktijk juist tot onnodige kosten leiden. Met drie adviezen hopen we je te inspireren om zelf actiever met jouw datafeed aan de slag te gaan om op die manier slimmer te verkopen.

Het resultaat: stijgende conversie en een besparing van honderden euro’s.

1. Maak bestsellers optimaal vindbaar voor de klant

Als je zelf een winkel of webshop hebt, weet je dat er bepaalde productcategorieën of merken zijn die overduidelijk beter converteren. Dit noemen wij bestsellers. Ze worden beïnvloed door bijvoorbeeld merknaam, modebeeld, prijs of seizoen. Bestsellers moeten online uiteraard altijd goed gevonden worden. Een productfeed biedt hier uitkomst.

In feeds kun je producten uitsluiten op basis van feedvelden, zoals merknaam, productcategorie, prijs of minimale/maximale marge. Minder vindbare producten betekent minder dure kliks op slecht converterende producten. Dat leidt dan weer tot een optimalere inzet van je mediabudget.

Hoe pak ik dit aan?

I. Maak bestsellerlijsten op basis van ervaring

Bestsellerlijsten zijn continu voor handen: bekijk de bestelhistorie van afgelopen maand en je ziet zo welke productcategorieën volgens de klant veelbelovend zijn. Combineer dit met data van voorgaande jaren.

II. Google Analytics toont goed converterende merken en/of producten

Kijk in Google Analytics naar goed presterende producten of merken in de voorgaande maand(en). Wat zijn de topmerken qua conversie? En waar wordt wel op geklikt, maar converteert niet?

III. Activeer bestsellers met inachtneming van kosten/omzet-percentage

In de datafeed nemen we alleen de bestsellers op. Afhankelijk van het kosten/omzet-percentage van het feedkanaal sluiten we vervolgens extra merken uit of maken we regels aan om juist extra kanshebbers toe te voegen.

IV. Verhoog de biedingen voor best converterende producten, merken en/of categorieën

In het reguliere online kanaal kun je goed converterende producten een hoger bod geven voor optimale zichtbaarheid en meer verkeer.

Deze aanpak werpt voor webshops vooral zijn vruchten af bij duurdere datagedreven kanalen zoals Vergelijkingssites en Marktplaatsen. De grafieken hieronder tonen de resultaten sinds de ‘bestseller aanpak’ voor Marktplaats.nl van één van onze e-commerceklanten.

Figuur 1 Conversiestijging Marktplaats na aanpassing datafeed

 

Figuur 2 Resultaten Markplaats Bestsellers na aanpassing datafeed

Zoals je in bovenstaande figuren ziet, kan deze aanpak een stijgende conversie bij Marktplaats.nl bewerkstelligen. Dit komt door het wegsnijden van slecht converterend verkeer en het beter pushen van bestsellerproducten, die daardoor meer werden verkocht.

Als je januari 2017 vergelijkt met dezelfde maand in 2016, was er 20 procent minder bezoek, maar wel 81 procent meer omzet. Dit resulteerde in een gewenste daling van het kosten/omzet-percentage voor de klant.

2. Bereik de juiste klant door optimale titels

Producttitels en beschrijvingen zijn belangrijke en verplichte velden voor feed-gebaseerde kanalen. De producten op de websites worden vertoond door (onder andere) de zoekwoorden van de consument. Toch worden deze vaak enkel van de website ‘gescraped’ (online informatie wordt omgezet in een feed) en wordt er na het vullen van de velden weinig aandacht meer aan besteed.

Onterecht en zonde. Het goed en slim inrichten van titels en beschrijvingen kan doorslaggevend zijn voor succes. Denk na over wat voor type consumenten zich op welke kanalen begeven. Bij Vergelijkingssites tref je in eerste instantie consumenten in de oriëntatiefase. Op Marktplaatsen tref je doorgaans bezoek dat al zekerder is over de aankoop. Dit beïnvloedt de zoektermen die men gebruikt.

Gebruik daarom bij feed-gebaseerde kanalen zeer expliciete en uitgebreide producttitels. Het gebruik hiervan heeft twee voordelen:

I. Uitgebreide producttitels vergroten de vindbaarheid

Producten worden gemakkelijker gevonden als we er een uitgebreidere titel aan geven. Voor een fiets geven we niet alleen de merknaam en de grootte van de wielen mee, maar ook het woord ‘fiets’, de kleur en het materiaal. Geef bij kleding en schoenen ook altijd de maat mee in de titel. Betreft jouw product een set? Benoem wat deze inhoudt. Zorg simpelweg dat je titel aansluit op de zoektermen van de prospect. Houd hierbij altijd rekening met het maximum aan toegestane karakters in de titel. Dit verschilt per kanaal.

II. Uitgebreide producttitels werken kostenbesparend

Heb je een krap mediabudget? Bedenk dan dat uitgebreide producttitels helpen om geld te besparen. Door alle informatie waar een toekomstige klant mogelijk op zoekt in de titel op te nemen en ondertussen laag te bieden, trek je bezoek dat zich in het einde van de aankoopfunnel bevindt. Je komt waarschijnlijk niet op de eerste pagina te staan, maar bezoek dat écht de juiste aanbieder van het product zoekt, is bereid door te klikken. Daarnaast is de kans kleiner dat er onnodig op jouw link wordt geklikt. Een roze fiets is voor de een veel verleidelijker dan voor de ander, tenslotte.

Vooral bij Marktplaats.nl maken wij gebruik van uitgebreide en gedetailleerde titels omdat we merken dat de producten ondanks zeer lage CPC-biedingen goed worden gevonden en converteren. Gebruik bij vergelijkingssites zoals Vergelijk.nl en Beslist.nl in ieder geval het soort product, de kleur en de maat. Deze informatie wordt ook gebruikt om het artikel in de juiste productcategorie te plaatsen, waardoor je de kans vergroot om door de juiste consument gevonden te worden.

3. Help de bezoeker met informatie die prettig leesbaar is

De productbeschrijving is een belangrijke schakel in het overtuigen van de consument om door te klikken naar de webshop en het product daadwerkelijk te kopen. Hoe meer productinformatie, hoe beter.

Productomschrijving (fictief):

Hardloopschoenen merk X. Kleur: groen/grijs. Ook verkrijgbaar in zwart. Maat 38. Uitzonderlijke steun en uitstekende schokdemping. Het eerste model dat door zijn gelzool uitstekend gebruikt kan worden op alle terreinen. Geschikt voor hardlopers die lange afstanden lopen. Geschikt voor sporters die overproneren. Waterafstotende topcoat.

Vergelijk deze met onderstaande productomschrijving:

Hardloopschoenen merk X – groen/grijs – maat 38

– Kleur: groen/grijs. Ook verkrijgbaar in zwart
– Maat 38
– Waterafstotende topcoat

Uitzonderlijke steun en uitstekende schokdemping. Het eerste model dat door zijn gelzool uitstekend gebruikt kan worden op alle terreinen.

Type hardloper:

– Geschikt voor hardlopers die lange afstanden lopen
– Geschikt voor sporters die overproneren.

Best vervelend hè, geen bullits of breaks in een tekst? De bezoeker haakt snel af als de informatie niet op een prettige manier wordt overgebracht, en het moeilijk scannen is of het product aan zijn eisen voldoet. In onze feeds maken we daarom gebruik van HTML-elementen. In de meeste datafeed tools kun je gebruik maken van:

  • Breaks
  • Bullits
  • Dikgedrukte tekst
  • Cursieve tekst

Pas je omschrijvingen aan met deze elementen. Door middel van een reguliere expressie kun je er in je feed al eenvoudig voor zorgen dat alle bullits op een nieuwe regel beginnen.

Feedmanagement next steps

We hopen dat we je met dit artikel kunnen inspireren om je feed met relatief eenvoudige trucs te optimaliseren. Dit artikel is onderdeel van een vierluik. In deel 1 belichtten we de basis van feedmanagement, maar er bestaan uiteraard nog meer mogelijkheden. In volgende delen gaan mijn collega’s Jorne Struiksma en Martijn Beumer dieper in op AdCore en Feedmanagement 2.0: Predictive.