Social media

Instagram voor jouw business in 2017: shoppen, linken & product tagging

0

De ontwikkelingen binnen Instagram lijken geen moment stil te staan. Werd er een aantal maanden geleden nog de nieuwe functionaliteit van Instagram Stories gelanceerd, was het vorige maand alweer tijd om deze functie uit te breiden met live video’s. De nieuwste ontwikkeling waar Instagram mee aan de slag is gegaan, inspelend op een duidelijke vraag vanuit gebruikers, is bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het verkopen van producten rechtstreeks via Instagram. In dit artikel bespreek ik alle nieuwe en toekomstige commerciële mogelijkheden van Instagram, los van advertising.

Instagram in 2017

In 2017 is dan eindelijk gebeurd wat iedere socialmedia-marketeer al mijlenver aan zag komen: Instagram is Twitter voorbijgestreefd! Door de uitbreiding van Instagram in 2016 op het gebied van adverteren, het toevoegen van bedrijfsprofielen en de nieuwe relevante tijdlijn, is het aantal maandelijkse gebruikers wereldwijd gestegen met 100 miljoen. Even de statistieken van Instagram op een rij:

  • Over de hele wereld heeft Instagram nu meer dan 600 miljoen maandelijkse gebruikers
  • Voor zover bekend worden er elke dag wereldwijd gemiddeld 95 miljoen foto’s en video’s gedeeld (gegevens van 2016)
  • Instagram groeide van 2,1 in 2016 naar 3,2 miljoen Nederlandse gebruikers in 2017, waarvan waarvan 1,5 miljoen dagelijkse gebruikers

 

Newcom Research & Consultancy voert jaarlijks een grootschalige studie uit naar het gebruik van sociale media onder Nederlanders ouder dan 15 jaar. (dit jaar werkten er 8.194 respondenten mee). Het onderzoek is afgenomen in januari 2017.

Shoppen op Instagram

De meeste merken starten een Instagram-account met als voornaamste reden branding. Dit is de perfecte plek om je producten en/of diensten te showcasen. Zowel vanuit deze merken als vanuit de consument is er steeds meer de behoefte ontstaan om deze producten of diensten direct te kunnen aanschaffen. Je ziet een mooi paar schoenen en wil niet eerst de app sluiten om vervolgens je browser te openen en de webshop af te struinen. Of je bent op zoek naar een goed marketingbureau en je wil niet eerst naar de website om het telefoonnummer op te zoeken. Hoe meer stappen naar de aankoop van het product of dienst, hoe meer er mis kan gaan. Dit is een gemiste kans voor beide partijen.

Instagram business-account

Doe het snel, doe het nu! Misschien wist je het nog niet, maar je kunt je account omzetten tot een bedrijfsprofiel. De voordelen (los van de extra advertentiemogelijkheden): het voornaamste is toch wel de contactbutton. Hier kun je je adres, telefoonnummer en e-mailadres kwijt. Zo kun je mensen direct doorsturen naar je webshop of klantenservice. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om statistieken in te zien. Eindelijk krijg je wat meer informatie over je volgers, waar ze vandaan komen en op welke tijdstippen je ze het beste kunt bereiken.

Instagram Stories: link naar de website

Bij de start van Instagram Stories waren mensen zacht gezegd sceptisch. Het is toch eigenlijk precies hetzelfde als Snapchat? Waarom zou je dat op Instagram ook nog eens gaan doen? Wat is de toegevoegde waarde? Instagram heeft dit opgepikt en in een update van Stories eindelijk de mogelijkheid geboden tot het plaatsen van een directe link naar een website. In de story zelf komt er vervolgens onderin een swipe-icoon om mensen uit te nodigen meer te weten te komen over het onderwerp van de story. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar de ingestelde webpagina.

Deze optie wordt momenteel vooral gebruikt door bloggers om te linken naar artikelen, maar het werkt natuurlijk ook voor producten. Stel je voor, je maakt een Instagram Story van de nieuwe kleding die net is binnengekomen in jouw winkel. Je zet er een link in naar de webpagina van het kledingstuk in jouw webshop. De klant kan het meteen bestellen!

Product tagging

Er zijn al veel manieren bedacht door externe partijen, zoals Feedshop, Shopseen en Inselly om via Instagram producten te kunnen verkopen, maar een interne shop ontwikkeld door Instagram zelf was er nog niet. Instagram komt binnenkort eindelijk zelf met een oplossing: Product tagging! Instagram realiseert zich dat het makkelijker moet worden om aankopen te doen via het platform. Daarom worden diverse opties toegevoegd aan je post om jouw product beter ‘vindbaar’ te maken.

Je zult na deze update maximaal 5 producten in een foto kunnen taggen. Deze tags blijven onzichtbaar totdat je op de foto klikt. Als je op de tag klikt, krijg je de prijs van het product te zien en kun je doorklikken voor extra productinformatie. De ‘shop now’-link zal beschikbaar zijn binnen deze productdetails. Hierna word je doorgestuurd naar de webshop van de aanbieder waar je direct het product kunt aanschaffen. Overigens krijg je ook de mogelijkheid van Instagram om het product op te slaan, zodat je er nog even over na kunt denken.

De volgende video geeft weer hoe het eruit komt te zien.

Accepteer cookies

Helaas zit product tagging momenteel nog in de testfase en zijn er nog maar een handjevol bedrijven die er gebruik van mogen maken. Het voordeel van deze manier van product tagging tegenover de al bestaande methodes? Er is geen externe partij of browser meer nodig. Je komt met één klik terecht op de pagina waar je het product kunt kopen en kunt met een swipe of klik terug naar de Instagram-feed.

De groei van Instagram

Zoals Joris Toonders al aangaf in zijn uiteenzetting van de online marketingtrends voor 2017 worden platformen steeds machtiger. Een webshop op je eigen website zal hoogstwaarschijnlijk nooit zoveel bezoekers trekken dan als je dezelfde producten aanbiedt via bijvoorbeeld een Amazon of Bol.com. Instagram speelt hierop in door zelf ook een dergelijk platform te worden waar je producten kunt kopen en verkopen.

Product tagging zal hier nog een stuk verder gaan dan de ‘link naar de website’-optie. Of zij zelf ook gaan meesnoepen van de inkomsten die bedrijven binnen gaan halen via hun Instagram-shops, dat is nog even afwachten. De hoeveelheid bruikbare data die ze binnen gaan slepen bij het invoeren van product tagging is enorm. Data die uiteindelijk ingezet zal worden voor beter targeted-advertenties en dus meer inkomsten opleveren door een toename aan advertentiebudgetten. Wij voorspellen dat Instagram in 2017 nog harder gaat groeien dan in 2016 door de toegevoegde waarde die ze constant creëren voor merk én consument.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.