Online marketing

Authentiek & persoonlijk: zo maak je indruk met je merk [8 tips]

0

Een merk moet als een goed Tinder-profiel zijn: authentiek en persoonlijk. Marketeers hebben met digitale romantici gemeen dat ze een goede (eerste) indruk willen maken. Een opgesmukt Tinder-profiel met gelikte foto’s, leidt tot weinig dates. Een andere overeenkomst is de moordende concurrentie. Hoe zorg je als merk nou voor die onvergetelijke eerste indruk?

Authenticiteit & personificatie

De Dikke van Dale definieert authenticiteit als ‘echtheid’. Echtheid is een basisvoorwaarde voor geloofwaardigheid. Het kanaal, de website, tv, radio en blog zijn ondergeschikt aan deze basisvoorwaarde. Het interview van Wilfried de Jong met koning Willem-Alexander van woensdag 26 april werd zo goed ontvangen, omdat het authentiek was. De emotie die we zagen was niet gespeeld. Dat voelden de ruim vier miljoen kijkers. Daarom steeg de populariteit van de koning door het interview.

Zo identificeren ook consumenten zich met een merk vanwege de echtheid er van. Ze willen een persoonlijke, informele relatie met ‘hun’ merk. Vloggers inspireren honderdduizenden volgers met informele communicatie over merken. In vlogs is niet alles kort, bondig en foutloos. Er is ruimte voor nuance, twijfel en fouten. De emoties zijn de ingrediënten waarmee volgers zich identificeren. Deze persoonlijke communicatie gaat veel verder dan het gebruiken van een voornaam van je potentiële klant.

Natuurlijk kun je niet al je potentiële consumenten persoonlijk leren kennen om authentiek over te komen. Techniek kan je wel op de goede weg helpen. Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om met data-analyse groepen te segmenteren. Zo maakt Hubspot op basis van data uitgebreide buyer persona’s, gedetailleerde profielen van potentiële klanten. Met technologie en wat tijdloze communicatiewetten, is het mogelijk om persoonsgedreven communicatie dynamischer te maken. Hieronder vind je acht manieren om dit te doen.

1. Een gesprek is tweerichtingsverkeer

Om persoonlijk over te komen, moet je als merk een dialoog voeren. Fysiek in een winkel, maar ook online. Beantwoord vragen en stel een vervolgvraag, zoals McDonalds hier doet. Door zo van echte belangstelling blijk te geven, is de kans op een langere relatie het grootst.

2. Gebruik anekdotes

Deel persoonlijke ervaringen en gevoelens in je communicatie, bijvoorbeeld in je commercials. Door voorbeelden te geven uit het dagelijks leven, ontstaat er eerder een hechte band met de doelgroep. Zo laat je als merk zien dat je openstaat voor een conversatie.

Accepteer cookies

3. Voeg waarde toe

Om het vertrouwen van consumenten te winnen, moeten merken waarde toevoegen aan het leven van de consument. Zo profiteren beide partijen, merk en consument, van de relatie. Tutorials over bloggen, kookvideo’s en gratis e-books zijn hier goede voorbeelden van. Bij Albert Heijn snappen ze dit met Allerhande als geen ander.

4. Betrokkenheid loont

Prijsstijgingen, productwijzigingen en nieuwe vestigingslocaties hebben allemaal direct gevolgen voor de consument. Door onderzoeken en enquêtes uit te voeren, betrek je de doelgroep bij het doorvoeren van zulke wijzigingen. Zo zorg je voor meer draagvlak. Zo liet voetbalclub FC Basel leden van de club stemmen over het tenue.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Techniek voor betere communicatie

Gebruik technologie om communicatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Door één tool te gebruiken voor social media, mail en webcare bied je efficiënte én gepersonaliseerde communicatie. De opkomst van chatbots zal persoonlijke communicatie nóg gemakkelijker maken. Zo laat DJ Hardwell al zijn gesprekken voeren door een chatbot.

6. Analyseer data

Data van consumenten heeft analyse nodig. Die analyse legt voorkeuren bloot, maar maakt ook zichtbaar waar mensen een hekel aan hebben. Zulke inzichten kunnen communicatie nog persoonlijker maken. Ook is het voor merken belangrijk om te weten welke maatschappelijke trends en ontwikkelingen er spelen. Deze inzichten stellen marketeers in staat om nog beter gerichte campagnes op te zetten, zodat de respons wordt verhoogd.

7. Gebruik CRM

Persoonlijke communicatie behoeft voorkennis. Je moet namelijk weten wanneer er wat is (toe)gezegd. Conversaties en klantmutaties moeten daarom worden bijgehouden. Zo kun je klantloyaliteit belonen door bijvoorbeeld een kleine attentie te sturen als een klant een verhuizing doorgeeft. Door kennis over een consument te verzamelen, is een marketeer in staat om op persoonlijk niveau met hem of haar in contact te treden.

8. Blijf werken aan je relatie

Nee, punt acht komt niet van Dr. Phil. Het is voor merken essentieel om te blijven investeren in hun relatie met de consument. Tijdens een relatie kunnen verwachtingen veranderen. Net als in de liefde moet je investeren in een relatie om te voorkomen dat de liefde overgaat. Authenticiteit, personificatie en de combinatie met de technologie, zijn de ingrediënten voor een langdurige relatie.

Drie marketingpijlers voor de eerste indruk

Die goede eerste indruk kunnen merken niet meer maken zonder de inzet van technologie. Authenticiteit, personificatie en data zijn de drie marketingpijlers voor de marketeers van de toekomst. En dat deze pijlers werken, bewijzen online romantici op dating-apps. De eerste tinderhuwelijken en tinderbaby’s zijn inmiddels een feit. Ben jij al klaar voor de toekomst?