Loopbaan

Omnichannel ‘netwerken’: de kracht van offline én online!

0

Online kanalen en technieken maken het mogelijk om steeds slimmer én effectiever te netwerken. Ook tijdens deze coronacrisis-periode. Ik combineer on- en offline ontmoetingen al jaren. Ik netwerk omnichannel! Het offline netwerken heb ik nu even geparkeerd, maar ik kan mijn netwerk goed online onderhouden. In dit artikel geef ik je tips hoe ook jij een omnichannel netwerker wordt!

Update artikel: 24 maart 2020

We doen heden ten dage bijna alles online: het boeken van vakanties, onze wekelijkse boodschappen en zelfs autobanden kunnen we via een webshop bestellen die dan door de lokale autobandenservice worden gemonteerd. Maar voor netwerken houden we vast aan de traditionele manier van contacten leggen en stappen we nog steeds, sommigen van ons zelfs voor dag en dauw, in de auto en sluiten we aan in de file.

Het is ineffectief omgaan met tijd en milieuonvriendelijk. Is dat nog wel van deze tijd? Nee! De online mogelijkheden en technieken maken dat netwerken voor mij een nieuwe dimensie heeft gekregen. Netwerken 3.0!

Als ondernemer sta ik altijd open voor het leggen van nieuwe contacten. Of dit nu lokaal is bij de voetbalclub van mijn zoon of op een zakelijk netwerkbijeenkomst. Ik doe dit niet primair omdat dit mij misschien een nieuwe opdracht oplevert, maar ik doe dit vooral omdat ik van collega ondernemers, in welke branche dan ook, wil leren. Daarom ben ik al jaren een actief lid bij twee ondernemersverenigingen en heb ik zelfs vier jaar een bestuursfunctie vervuld.

Ook bezoek ik regelmatig netwerkborrels, wel of niet gecombineerd met een diner. Toch blijft altijd weer de uitdaging. Hoe krijg ik dit organisatorisch geregeld met mijn drukke agenda! Wie past er vanavond op en is zo’n ‘one-night-stand-netwerkborrel of diner’ wel van meerwaarde voor mij?

Wanneer ik dan, via een traditioneel netwerkdiner, in contact kom met een innovatieve ondernemer die mij de mogelijkheid biedt om vanuit mijn kantoor of woonkamer te kunnen netwerken, ben ik blij dat ik in deze tijd leef. Door hedendaagse technieken als online ‘beeld-bellen’ te combineren met een uitgebreid innovatief internet platform, wordt netwerken 3.0 mogelijk. Gezellige offline netwerkborrels op fraaie locaties worden nu door mij gecombineerd met wekelijkse online netwerkbijeenkomsten vanuit mijn kantoor en soms zelfs vanaf mijn bank in de huiskamer. Stressvrij netwerken!

LinkedIn

LinkedIn is één van de voorlopers van online netwerken, want met LinkedIn bouw je aan je omnichannel netwerk. Ik geloof in de kracht van het elkaar kennen en het echt je best doen om een ambassadeur te zijn voor die ander. Herhaaldelijk en persoonlijk inspanning voor die ander leveren, daar draait netwerken om! Daarom gebruik ik LinkedIn actief.

Voor mij is het meer dan het digitale visitekaartjes archief! Want zeg nu zelf. Zo wordt LinkedIn toch hoofdzakelijk gebruikt? De echte netwerkmogelijkheden worden door vele niet benut. Hoe vaak reageer jij actief op een online oproep en tag je iemand in een bericht? Wanneer heb jij voor het laatst een aanbeveling gedaan?

LinkedIn is een zakelijke standaard geworden. Mensen ontmoeten elkaar face-to-face en wisselen visitekaartjes uit. Hierna worden de visitekaartjes omgezet in LinkedInverzoeken. Op deze manier blijft men op de hoogte van wat de ander bezighoudt. Het echte netwerken begint hierna pas.

Wat kun je voor je contacten betekenen?

 • Deel oproepen of zoekvragen die voor jouw branche en/of contact interessant zijn. Voeg een persoonlijke noot toe waarom het voor jou belangrijk is.
 • Gebruik je contacten als klankbord voor nieuwe ideeën. Vraag naar hun mening of praktijkervaring wanneer je iets nieuws wil lanceren of spar wanneer je met je productontwikkeling bezig bent. Er is niets zo waardevol als feedback en praktijkervaringen, informatie vanaf de bron. Je kunt online een reactie vragen, maar je kunt ook meningen toetsen tijdens een netwerkborrel of –diner.
 • Een like op je LinkedIn bericht is leuk, een commentaar is beter, maar het is het meest waardevol als een connectie je bericht deelt. Je bereik en expertise op LinkedIn krijgen een boost. Vergeet daarna niet om ook aan ‘web-care’ te doen. Bedank de persoon online die de moeite heeft genomen om jouw naam of bericht bij andere onder de aandacht te brengen. En tref je deze persoon ook nog tijdens een offline meeting, dan wordt het zeer gewaardeerd wanneer je hem of haar persoonlijk nog even bedankt. Ik kan je garanderen: door zo’n actie stijg je op de aanbevelingslijst van deze persoon!
 • Maak jij al gebruik van de ‘bedrijvenpagina’ op LinkedIn? Deel hier dan minimaal 1x per week actuele ontwikkelingen binnen je bedrijf of vakgebied. Natuurlijk heb je de nieuwsfeed op je website, maar die wordt vrijwel alleen door nieuwe bezoekers bekeken. Door gebruik te maken van de berichtgeving op je LinkedIn bedrijvenpagina, krijgen je contacten automatisch jouw nieuws onder ogen.

Tools

Online is hot, online is de toekomst. Daarom zijn er veel aanbieders van slimme tools en hoef je niet altijd meer je huis uit om je contacten op te zoeken. Waar Google Hangouts gebruikt wordt om hoofdzakelijk 1-op-1 gesprekken te voeren tussen klanten en collega’s, komen er technieken bij die het netwerken via een live-stream met groepen mogelijk maakt.

Waar Skype Business hoofdzakelijk wordt gebruikt voor online vergaderen, gebruik ik het National Networking Company platform om via een wekelijkse online ontmoeting mijn zakelijke zoekvragen vervuld te krijgen en blijf ik in ‘contact’ met mijn netwerk, ook nu tijdens deze coronacrisis. Mijn zoekvragen kan ik ook nog stellen via een digitaal platform, waarin we elkaar als community helpen contacten te leggen en waarin we tips en tricks delen over de manier waarop we als ondernemer kunnen blijven ontwikkelen. Deze multichannel mogelijkheden maken netwerken 3.0 voor mij mogelijk!

Je zult je afvragen hoe deze middelen jou kunnen helpen om ook te gaan netwerken 3.0. Ik deel graag wat ervaringen met je en vooral hoe jij je voordeel kunt doen met bevlogen netwerken. Binnen LinkedIn kennen we groepen waar issues besproken worden, maar of hier ook echt oplossingen worden aangedragen? Ik zie zelden echt een praktisch antwoord voorbij komen.

Op enkele besloten Facebook groepen zie ik wel bruikbare reacties geplaatst worden. Daar lijkt de betrokkenheid groter te zijn en lijkt men elkaar te willen helpen. Twitter wordt tegenwoordig veelal gebruikt om op de hoogte te blijven van het nieuws.
Alleen wanneer je een vraag stelt met de hashtag ‘#DTV’, komen er uit verschillende hoeken reacties met bruikbare antwoorden en tips. Twitteraars lijken elkaar echt te willen helpen, ongeacht of ze elkaar wel of niet volgen.

Netwerken

Voor mij zit de kracht van ‘goed en oprecht’ netwerken in de frequentie en inhoud. Doordat ik wekelijks online actief ben en maandelijks offline groepsleden ontmoet, leer ik de mensen achter de onderneming kennen en kan ik voor de ander een ambassadeur zijn. Ik begrijp wat de wensen en ambities zijn van deze ondernemers en ik help ze graag om deze te verwezenlijken.

Het vertrouwen in elkaar wordt versterkt en de gunfactor gaat een nog grotere rol spelen. Mensen doen graag zaken met mensen die zij persoonlijk kennen. Als je weet dat er gemiddeld zeven contactmomenten nodig zijn voordat er ‘zaken’ gedaan worden, realiseer je je dat de nieuwe manier van netwerken, omnichannel, een positieve bijdrage levert aan het verkorten van dit vertrouwens-traject. Jeffrey Gitomer heeft over de contactmomenten een interessant boek geschreven, genaamd ‘Het Zwarte Boekje voor Netwerkers’. En tijd is nog steeds geld!

Omnichannel netwerk-tips

 1. Wat je investeert in je netwerk, krijg je ook terug. Dit geldt zowel voor ‘online’ als ‘offline’. Deel vakinhoudelijke tips en tricks via social media. Hierdoor zal je netwerk jou zien als expert over dat onderwerp of vakgebied. Stel daarnaast eens kennissen aan elkaar voor die iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat je hen hebt geholpen zullen ze niet snel vergeten en mocht jij ooit eens hulp nodig hebben, zullen ze je niet weigeren je te helpen!
 2. Wat je geeft aan de netwerkgroep, ontvang je ook terug uit je totale netwerk. Sta open voor nieuwe connecties, zelfs als je er niet meteen handel in ziet. Wie weet leidt deze connectie wel tot nieuwe waardevolle kansen of connecties.
 3. Luister naar anderen. Naar wat ze zeggen, maar vooral wat ze vragen, dit geldt voor de omnichannel wereld waarin wij nu leven. Lees met aandacht oproepen die geplaatst worden via de online media en vraag door wanneer je persoonlijk in gesprek bent. Kijk of je iemand kent die kan helpen om de vraag ingevuld te krijgen. Breng deze personen met elkaar in contact. Wissel telefoonnummers uit of stuur een e-mailadres door. Je stijgt op de ‘gun-lijst’.
 4. Wil je echt iets voor de ander betekenen, dan moet je elkaar frequent treffen. Online en offline. Plan een aantal momenten in de maand hiervoor in. Bezoek offline netwerkbijeenkomsten en start met een actieve online houding. Word lid van groepen en deel je mening én kennis met anderen.
 5. Kom toezeggingen na en volg afspraken op. Hoe groot of klein dan ook!
 6. Je verkoopverhaal komt in een netwerk niet aan de orde. Geef een kijkje in jouw ambities, wensen en drijfveren. Als een netwerk je écht kent, weten ze wat je zoekt. Op deze manier worden ze ambassadeur en stijgt de gunfactor. Online én offline.
 7. Samenwerken moet je willen! Investeren in tijd is een must en energie delen maakt je succesvol. Wees een inspirator voor anderen of dit nu online of offline is.
 8. Ga met een groep naar een netwerkbijeenkomst. Je staat dan nooit alleen, er zijn meerdere mensen aanwezig die jou kunnen vertegenwoordigen en met elkaar kun je makkelijker kennisdelen.
 9. Word geen ‘haler’. Onderscheid je van de ‘visitekaartjes-jagers’ met stropdas of handtas. En word geen ‘teller’. Personen die denken aanzien te hebben doordat ze een ontelbaar aantal online volgers hebben.
 10. Voeg je contactgegevens (inclusief links naar je socialmediakanalen) toe aan je e-mailhandtekening en vermeld de (diverse) socialmedia-adressen op je visitekaartje. Hierdoor verhoog je eenvoudig de omnichannel-contactmogelijkheden en kun je je fanbase laten groeien.

De toekomst van netwerken

Netwerken is al eeuwenoud. De oprichting van De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in 1602 is het voorbeeld van hoe netwerken is ontstaan in Nederland en daarbuiten (netwerken 1.0). Al 415 jaar erkennen we dat je samen verder komt dan alleen! Je ziet ondernemersclubs dit allemaal op hun eigen manier doen. Van boeiende gastspreker tot een gortdroog verhaal van een accountant of jurist. Zo is de kennis weer up-to-date (netwerken 2.0)?!

Netwerken 3.0 biedt ons de mogelijkheid om overal en altijd met elkaar in contact te blijven. Ongeacht waar je woont, werkt of studeert. Investeren in je ‘menselijk’ kapitaal wordt daarmee nog waardevoller en zal je verder helpen. Privé en zakelijk.

Investeren in een waardevol omnichannel netwerk, is investeren in de toekomst! Jouw netwerk is jouw eigendom en niet opdracht- of werkgever gebonden. Ook bij het wisselen van opdracht of baan is dit het kapitaal dat je meeneemt, het kapitaal dat jou interessant maakt voor je toekomstig werk- of opdrachtgevers. Een goede investering in je carrière!

Ben jij al begonnen met bouwen aan je omnichannel netwerk en daarmee een ‘future-proof’ netwerker?