Carrière

Omnichannel netwerken: 9 tips om zakelijke relaties op te bouwen

0

Online kanalen en technieken maken het mogelijk slimmer én effectiever te netwerken. Door het combineren van on- en offline netwerk ik omnichannel. In dit artikel geef ik je tips om een future-proof netwerker te worden.

We doen bijna alles online: het boeken van vakanties, onze wekelijkse boodschappen en zelfs autobanden kunnen we via een webshop bestellen die dan door de lokale autobandenservice worden gemonteerd. Maar voor netwerken houden we vast aan de traditionele manier van contacten leggen en stappen we nog steeds, sommigen van ons zelfs voor dag en dauw, in de auto en sluiten we aan in de file. Is dit nog wel van deze tijd? Ik denk het niet. Daarom heb ik mijn manier van netwerken een nieuwe dimensie gegeven, netwerken 3.0.

Als ondernemer sta ik altijd open voor het leggen van nieuwe contacten, of dit nu lokaal is bij de voetbalclub van mijn zoon, of op een formele zakelijke netwerkbijeenkomst. Ik doe dit niet primair omdat dit mij misschien een nieuwe opdracht oplevert, maar ik doe dit vooral omdat ik van collega-ondernemers, in welke branche dan ook, wil leren. Daarom ben ik al jaren een actief lid bij twee ondernemersverenigingen en bezoek ik regelmatig netwerkborrels, wel of niet gecombineerd met een diner. Toch blijft altijd weer de uitdaging: hoe krijg ik dit organisatorisch geregeld met mijn drukke agenda? Wie past er vanavond op en heeft zo’n ‘one-night-stand-netwerkborrel of -diner’ wel meerwaarde voor mij?

Door hedendaagse technieken als online beeldbellen te combineren met een uitgebreid innovatief internetplatform, wordt netwerken 3.0 mogelijk. Gezellige offline netwerkborrels op fraaie locaties worden nu door mij gecombineerd met wekelijks online netwerkbijeenkomsten vanuit mijn kantoor, en soms zelfs vanaf mijn bank in de huiskamer. Stressvrij netwerken!

LinkedIn als voorloper

LinkedIn is één van de voorlopers van een online netwerk, want met LinkedIn bouw je aan je omnichannel-netwerk. Geloof in de kracht van elkaar kennen, echt je best doen om ambassadeur te zijn voor die ander. Herhaaldelijk en persoonlijk inspannen voor die ander, daar draait netwerken om! Daarom gebruik ik LinkedIn actief. Voor mij is het meer dan het digitale visitekaartjes-archief. Want zeg nu zelf: zo wordt LinkedIn toch hoofdzakelijk gebruikt? De echte netwerkmogelijkheden worden door veel mensen niet benut. Hoe vaak reageer jij actief op een online oproep en tag je iemand in een bericht? Wanneer heb jij voor het laatst een aanbeveling gedaan?

Doordat LinkedIn zakelijk een standaard geworden is en we deze ‘contacten-tool’ online gebruiken, is daarmee ook jaren geleden al onbewust een omnichannel-kanaal geboren. Mensen ontmoeten elkaar face to face en daarbij worden visitekaartjes uitgewisseld. Daarna worden online de LinkedIn-verzoeken uitgewisseld. Op deze manier blijf je op de hoogte van wat de ander bezighoudt (en heb je hem of haar gearchiveerd), maar daarna begint het echte netwerken pas.

LinkedIn wordt toch hoofdzakelijk gebruikt als het digitale visitekaartjes-archief?

Dit kun je voor je contacten op LinkedIn betekenen

  • Deel díe oproepen of zoekvragen die verschijnen in jouw tijdlijn, die voor jouw branche en/of contacten interessant zijn en voeg een persoonlijke noot toe waarom jíj dit belangrijk vindt
  • Gebruik je contacten als klankbord voor nieuwe ideeën. Vraag naar hun mening of praktijkervaring als je iets nieuws wil gaan lanceren of spar als je met je productontwikkeling bezig bent. Er is niets zo waardevol als feedback en praktijkervaringen, informatie vanaf de bron. Je kunt online een reactie vragen, maar je kunt ook meningen toetsen tijdens een netwerkborrel of –diner
  • Een ‘interessant’ is leuk op je LinkedIn-bericht. Een ‘commentaar’ is beter, maar een bericht ‘delen’ is het waardevolst. Je bereik en expertise op LinkedIn krijgt een boost. Vergeet daarna niet om ook aan ‘webcare’ te doen. Bedank de persoon online die de moeite heeft gedaan om jouw naam of bericht bij andere onder de aandacht te brengen. En tref je deze persoon ook nog tijdens een offline meeting, dan wordt het zeer gewaardeerd als je hem of haar persoonlijk nog even bedankt. Ik kan je garanderen, door zo’n actie stijg je op de aanbevelingenlijst van deze persoon!
  • Heb jij al een bedrijvenpagina op LinkedIn? Deel hier dan minimaal één keer per week actuele ontwikkelingen bij je bedrijf of in je branche. Natuurlijk heb je de nieuwsfeed op je website, maar die wordt vrijwel alleen door nieuwe bezoekers bekeken. Door gebruik te maken van de berichtgeving op je LinkedIn-bedrijvenpagina, krijgen je contacten automatisch jouw nieuws onder ogen.

Een ‘interessant’ is leuk op je LinkedIn-bericht. Een ‘commentaar’ is beter, maar een bericht ‘delen’ is het waardevolst. Je bereik en expertise op LinkedIn krijgt een boost.

Tools

Er zijn veel aanbieders van slimme tools en je hoeft niet altijd je huis uit om je contacten op te zoeken. Waar Google Hangouts gebruikt wordt om hoofdzakelijk één-op-één gesprekken te voeren tussen klanten en collega’s, komen er technieken bij die het netwerken via een livestream met groepen mogelijk maakt. Skype Business wordt hoofdzakelijk gebruikt voor online vergaderen.

Ik gebruik het Crovv Networking-platform om via een wekelijkse online ontmoeting mijn zakelijke zoekvragen vervuld te krijgen. Dat combineer ik op het platform met een maandelijkse netwerkborrel, en in ‘contact’ blijven met mijn netwerk. Mijn zoekvragen kan ik ook nog stellen via een digitaal platform, waar we als community elkaar helpen contacten te leggen en tips & tricks delen om als ondernemer verder te komen bij welke ambitie dan ook.

Anwoorden op je vragen

In LinkedIn kennen we groepen waar issues besproken worden, maar of hier ook echt oplossingen worden aangedragen? Ik zie zelden echt een praktisch antwoord voorbij komen.

Op enkele besloten Facebook-groepen zie ik wel bruikbare reacties geplaatst worden. Daar lijkt de groepsbetrokkenheid groter te zijn en lijkt men elkaar te willen helpen.

Twitter wordt veelal gebruikt tegenwoordig om op de hoogte te blijven van nieuws. Alleen als je een vraag stelt met de hashtag #dtv, komen er uit verschillende hoeken reacties met heel vaak bruikbare antwoorden en tips. De Twitteraars onderling lijken elkaar echt te willen helpen, ook al ben je geen ‘volger’ van elkaar.

Netwerken: 9 tips

Voor mij zit de kracht van goed en oprecht netwerken in de frequentie en inhoud. Doordat ik wekelijks online actief ben en maandelijks offline groepsleden ontmoet, leer ik de mensen achter de onderneming kennen en kan ik voor de ander een ambassadeur zijn. Ik begrijp waar de ambities en wensen zitten bij deze ondernemers, en ik help graag om deze te verwezenlijken. Dat versterkt vertrouwen in elkaar, en dan gaat de gunfactor een nog grotere rol spelen.

Mensen doen graag zaken met mensen die zij persoonlijk kennen. Als je weet wat er gemiddeld nodig is voordat er ‘zaken’ gedaan wordt, realiseer je je dat de nieuwe manier van netwerken, omnichannel, een positieve bijdrage levert aan het verkorten van dit vertrouwenstraject. Jeffrey Gitomer heeft over de contactmomenten een interessant boek geschreven, Het Zwarte Boekje voor Netwerkers (aff.).

Ik deel graag mijn omnichannel netwerk-tips met je.

1. Wat je investeert in je netwerk, krijg je ook terug

Wat je investeert, krijg je terug. Dit geldt zowel voor online als offline. Deel je vakinhoudelijke tips en tricks via onder andere sociale media, dan word je ervaren als expert in jouw vakgebied. Stel je iemand tijdens een netwerkborrel of diner persoonlijk voor aan iemand anders, dan wordt dit niet vergeten. Als jij vervolgens een beroep doet op de ander, zal hij of zij niet weigeren je te helpen.

Wat je geeft aan de netwerkgroep, ontvang je ook terug uit je totale netwerk. Sta open voor verbindingen en contacten, al zie je niet meteen ‘handel’ in dit contact. Vaak heeft de introductie van de één naar de ander een invalshoek waar je zelf helemaal niet bij stilstaat.

2. Luister naar anderen

Wat anderen zeggen, maar vooral wat ze vragen is belangrijk. Dit geldt voor de omnichannelwereld waarin wij nu leven. Lees met aandacht oproepen die geplaatst worden via online media, en vraag door als je persoonlijk in gesprek bent. Kijk of je iemand kent die kan helpen om de vraag ingevuld te krijgen. Breng deze personen met elkaar in contact; wissel telefoonnummers uit of stuur een e-mailadres door. Je stijgt op de ‘gun-lijst’.

3. Plan regelmatig momenten in

Wil je echt iets voor de ander betekenen, dan moet je elkaar frequent treffen; online en offline. Plan een aantal momenten in de maand hiervoor in. Bezoek offline netwerkbijeenkomsten en start met een actieve online houding. Word lid van groepen en deel je mening én kennis met anderen.

4. Houd je woord

Kom toezeggingen na en volg afspraken op; hoe groot of klein dan ook!

5. Ga niet verkopen

Je verkoopverhaal komt in een netwerk niet aan de orde. Als het netwerk je kent, weten ze wat je zoekt en ontstaat de ambassadeur en gunfactor. Online én offline.

6. Wil samenwerken

Samenwerken moet je willen! Investeren in tijd is een must en energie delen maakt je succesvol. Wees een inspirator voor anderen, of dit nu online of offline is.

7. Ga niet alleen naar bijeenkomsten

Ga met een groep naar een netwerkbijeenkomst. Dan sta je nooit alleen, zijn er meerdere mensen aanwezig die jou kunnen vertegenwoordigen, en met elkaar kun je makkelijker kennisdelen.

8. Ga niet per se voor een groot aantal connecties

Word geen ‘haler’, onderscheid je van de ‘visitekaartjes-jagers’, met stropdas of handtas. En word geen ‘teller’: personen die denken aanzien te hebben doordat ze een ontelbaar aantal online volgers hebben.

9. Verwijs offline naar online en andersom

Voeg je online contactadressen toe aan je e-mailhandtekening en vermeld de (diverse) social media-adressen op je visitekaartje. Dit verhoogt de omnichannel contactmogelijkheden om een eenvoudige manier en je ‘fan-base’ groeit.

De toekomst van netwerken

Netwerken is al eeuwen oud. De oprichting van De VOC in 1602 is het voorbeeld van hoe netwerken is ontstaan in Nederland en daarbuiten. Al 415 jaar erkennen we dat je samen verder komt dan alleen! Je ziet ondernemersclubs dit allemaal op hun eigen manier doen; van boeiende gastspreker tot een gortdroog verhaal van een accountant of jurist.

Netwerken 3.0 biedt ons de mogelijkheid om overal en altijd met elkaar in contact te blijven – ongeacht waar je woont, werkt of studeert. Investeren in je ‘menselijk’ kapitaal wordt daarmee nog waardevoller en zal je verder helpen, privé en zakelijk. Investeren in een waardevol omnichannel-netwerk is investeren in de toekomst! Jouw netwerk is jouw eigendom en niet opdracht- of werkgever gebonden. Ook bij het wisselen van opdracht of ontslag is dit kapitaal dat je meeneemt en je voor toekomstige werkgevers of opdrachtgevers interessant maakt. Een goede investering in je carrière!

Ben jij al begonnen met bouwen aan je omnichannel-netwerk en daarmee een future-proof netwerker?