Digital marketing

Digital detox: bereik de consument van nu met positiviteit & rust

0

Voordat je gaat slapen nog even Instagram checken? Een slechte gewoonte! Volgens onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania verhoogt overmatig socialmedia-gebruik namelijk de kans op depressie, verslaving en slaapproblemen. Daarom ging ik een week offline: digital detoxen in het Portugese Offline House. Wat zijn de learnings en welke gevolgen heeft de digitaldetox-trend voor ons vakgebied?

Ervaringen digital detox

Als marcom-professional ben ik vrijwel altijd online en is mijn mobiel altijd in het zicht. Ik ga vaak te laat slapen, heb last van m’n nek als ik te lang naar het telefoonscherm staar en kan moeilijk m’n aandacht bij een gesprek houden als er allerlei app-meldingen binnenkomen. Daarom koos ik voor een digital detox, waarbij ik een week lang geen smartphone bij me had. Mijn belangrijkste bevindingen op een rij:

 • Geen mobiel is rustgevend! Ik ga ’s avonds meteen slapen, want ik heb geen mobiel meer om in te verdwalen. Gevolg: ik word elke ochtend fit wakker. Ook hoef ik niet meer om de haverklap social media te checken, sportactiviteiten bij te werken of m’n digitale eetdagboek in te vullen.
 • Ik ben gelukkiger zonder social media, want zo krijg ik geen indrukken van zaken of mensen die zich ergens anders afspelen. Blijkbaar hebben die indrukken toch vaak een negatieve invloed op mijn stemming.
 • Google speelt een belangrijke rol tijdens gesprekken. Verbazingwekkend genoeg zijn dit de enige momenten in de detox-week wanneer ik echt mijn smartphone mis. Tijdens veel van die gesprekken wil ik bijvoorbeeld even snel een plaats, persoon of video googelen.

336 gemiste Whatsapp-berichten

Met deze ervaringen ga ik na een week terug naar Nederland. Op het moment dat ik mijn mobiel weer aanzet, staat de teller van gemiste socialmedia-alerts op 336 WhatsApp-berichten, 40 Instagram-berichten, 14 Facebook-berichten, 26 Twitter-berichten en 95 Pinterest-berichten. Geen van alle is echt interessant.

Deze detox-week heeft me ervan bewust gemaakt dat ik me beter voel als ik niet meer zoveel online ben. Ik probeer dat gevoel te behouden door wat minder digitaal te leven. Ik stel op m’n mobiel in dat er ’s nachts geen app-meldingen binnenkomen, meld me af voor nieuwsbrieven die ik toch nooit open en leg m’n mobiel zo veel mogelijk uit het zicht. Ook kijk ik een stuk minder op social media als ik even niks te doen heb.

Behoefte aan offline neemt toe

Als steeds meer consumenten zichzelf net als ik willen afsluiten van de onrust en negativiteit van online en social media, hoe springen we daar dan als online marcom-professionals op in? We gaan niet terug naar de Nokia 3310 en zullen ook niet uit een autodak met een megafoon onze boodschap moeten gaan verkondigen, maar het groeiend aantal digitaldetox-aanbieders toont wel aan dat de behoefte aan offline zijn aan het toenemen is.

We moeten ons dus niet blind gaan staren op de nieuwste online mogelijkheden. De offline trend bevestigt ook nog eens dat online niet overschat moet worden. Nog niet de helft van de wereldbevolking heeft toegang tot internet (en dat geldt niet alleen voor niet-Westerse landen) en bedrijven in Nederland geven slechts 8 procent van de mediabestedingen online uit. Als consumenten vaker offline zijn is dat immers ook de manier waarop we ze kunnen bereiken. Met de digiloze trend kan ook de vraag naar bijvoorbeeld wekkers, boeken, bordspellen, notitieboeken en fotocamera’s weer toenemen.

Rust en positiviteit

Op basis van mijn bevindingen tijdens de digitaldetox-week kan ik zeggen dat we het succesrecept ‘persoonlijk en relevant’ kunnen aanvullen met de kernbehoeften van het offline zijn: rust en positiviteit. Bied content aan die consumenten juist gelukkig en ontspannen maakt. Veel content is negatief of schokkend, omdat dit meer de aandacht trekt en de media het sneller overnemen. Maar zorgt dit ervoor dat je klant blij of gelukkig is en associeert hij of zij jouw merk met iets positiefs? Merken die zorgen voor een glimlach, zoals De Speld, Zondag met Lubach of Coolblue vallen juist in de smaak.

Je kunt ook denken aan een mix van online en offline zonder de negatieve bijeffecten van offline (onrust en negativiteit). Zo is onlangs de Sunrise Smart Pillow op de markt gebracht: een kussen met wekker, licht en muziek. Je hebt geen mobiel meer naast je bed nodig.

Daarnaast kun je denken aan apps waarmee je offline kunt gaan wanneer jij wil. Die werken de fear of missing out – in tegenstelling tot veel bestaande apps – niet in de hand.

Consument nóg selectiever

Als consumenten hun online tijd beperken, betekent dit dat ze nog selectiever worden als ze wel online zijn:

 • Ze gaan zich vaker afmelden voor nieuwsbrieven.
 • Ze volgen alleen de meest interessante content op social media.
 • Ze willen nog sneller vinden waar ze naar op zoek zijn (in zoekmachines én op je website).
 • Ze downloaden alleen de meest nuttige apps op hun mobiel.

Marketing automation

Kortom: merken moeten nog beter hun best gaan doen om in de smaak te vallen bij consumenten en met creatieve oplossingen komen. Content die persoonlijk en relevant is, wordt daarom alsmaar belangrijker. Een bulk e-mail met dezelfde content aan honderdduizenden klanten verzenden, is echt verleden tijd.

Er is geen ontkomen meer aan marketing automation (automatische communicatie op basis van data). Denk aan het versturen van e-mails om producten te introduceren die soortgelijk zijn aan datgene wat de klant eerder heeft bekeken. Of e-mails over een bepaalde stap in een proces waar de klant op een bepaald moment aan toe is gekomen, volgens de data die je over deze klant hebt opgeslagen.

Kijk ook naar de mogelijkheden van dynamische tekstvelden, zodat je bijvoorbeeld de naam en andere gegevens van de klant automatisch in de e-mail kunt laden. De afmeldpercentages van jouw mailings zullen zo minder snel toenemen en misschien zelfs afnemen.

De noodzaak van relevante en persoonlijke content geldt ook voor andere online marketingkanalen. Zo is het organisch of betaald targetten van socialmedia-content op jouw specifieke doelgroep tegenwoordig geen luxe meer. Ook kun je voor een website verschillende klantprofielen opstellen en real-time volgen bij welk profiel een bezoeker op jouw site past. Op deze manier bied je deze bezoeker alleen content aan die op dat moment relevant is. In gesprek met de klant om het persoonlijker te maken? Kijk eens naar de mogelijkheden van een chatbot.

Kortom: merken moeten nog beter hun best gaan doen om in de smaak te vallen bij consumenten en met creatieve oplossingen komen.

Of een website bovenaan staat in de zoekresultaten hangt ook onder andere af van relevante content. Google zorgt er zelf al voor dat de zoekresultaten steeds relevanter worden voor de consument, maar je kunt daar wel een handje bij helpen. Geef Google bijvoorbeeld informatie over je verschillende locaties via Google My Business, zodat Jan uit Utrecht direct een Google mapskaart met openingstijden van de vestiging in Utrecht ziet als hij naar jouw bedrijf zoekt.

En verder hebben we nog de apps. Consumenten hebben zo’n 5 apps gedownload op hun mobiel staan die ze (bijna) dagelijks gebruiken, zoals een app voor e-mail, nieuws en bankzaken. Denk jij niet in de top 5 van jouw klant te kunnen komen? Denk dan bijvoorbeeld aan mogelijkheden om via bestaande apps jouw klant te kunnen bereiken. Is een app voor interactie met jouw klant echt nog nodig? Of kun je ook gewoon het al bestaande en persoonlijke WhatsApp gebruiken?

Offline na werktijd

Tot slot heeft de digitaldetox-trend niet alleen invloed op de inhoud van het product of de dienst die je biedt, maar ook op het moment wanneer je jouw boodschap aan de man wil brengen. Steeds meer mensen moeten online zijn voor hun werk en als zij even weg willen zijn van het internet, zullen ze dat dus vooral buiten werktijd doen. Veel bedrijven hebben de beste conversieratio’s tijdens kantoortijden en dat gaat hierdoor alleen maar toenemen.

De opkomende digitaldetox-trend heeft dus als gevolg dat consumenten zich gaan afzetten tegen de nadelige effecten van online zijn en dat zij meer behoefte krijgen aan de rust en positiviteit van offline zijn. Hoe merken daarop gaan inspringen en welke nieuwe mogelijkheden dit ons gaat bieden, zal de toekomst uitwijzen. Hoe denken jullie dat de digitaldetox-trend zich gaat ontwikkelen en hoe wij daar in online marketing en communicatie het beste mee kunnen omgaan? Deel jouw ideeën in een reactie. Ik lees ze volgende week als ik weer eens online ben 😉

Tips voor de pro: digital detoxen op kantoor

Heb jij als online professional ook weleens last van een digital overload? Enkele tips om tijdens werktijd toch enigszins te kunnen detoxen en mogelijk ook efficiënter te kunnen werken:

 • Check je mailbox en social alerts op zowel je pc als mobiele telefoon op een aantal vaste tijden. Bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, na de lunch en aan het einde van de dag. Zo laat je jezelf niet telkens afleiden.
 • Leg je mobiel uit het zicht.
 • Stel op je smartphone in dat je alleen bereikbaar bent voor telefonische oproepen, zodat je geen meldingen krijgt van social alerts of andere afleidende apps. Als iemand je echt nodig heeft, dan belt hij of zij je wel.
 • Heb je een chatprogramma op kantoor? Zet jezelf op ‘Bezet’ of ‘Afwezig’ als je je wil concentreren.

Veel succes!