Social media

Stories: opvolger van nieuwsfeeds & dé content van de toekomst

0

Stories zijn overal. In Snapchat, Instagram, Facebook en zelfs in WhatsApp. Facebook wil ons met de introductie van stories op elk platform laten wennen aan augmented reality. Dat werd duidelijk toen ze in april aankondigden hun nieuwe platform Camera Effects open te stellen voor developers. Filters op je gezicht en filters op de wereld, dat is de augmented reality die stories nu bieden. Er zullen nog veel meer interessante toepassingen komen die developers gaan bedenken en maken. Waarom zijn stories nu hot en zelfs dé content van de toekomst?

“Als de camera het nieuwe toetsenbord is, dan zal de toekomst van social media meer lijken op een foto- of videovoorstelling dan op een Word-document. Terwijl Snapchat Stories heeft uitgevonden, zal dit format op elk socialmedia-kanaal geïntroduceerd worden.” Wat wordt er precies bedoeld met deze zin uit het artikel op Techcrunch, hoe kan de camera het nieuwe toetsenbord zijn?

De oude nieuwsfeed: verticaal scrollen en tekstgeoriënteerd

In 2006 lanceerde Facebook de nieuwsfeed. Een toen nog redelijk chronologische timeline, waar elk nieuw bericht boven het oude bericht kwam te staan, waar je doorheen scrolde naar beneden. Bovendien tekst georiënteerd, want foto’s moest je nog uploaden vanaf je camera. Nu iedereen een smartphone heeft, dicteert dit kleine scherm wat we zien, beleven en zelf maken en is zo’n tekstgeoriënteerde feed gewoonweg achterhaald. Dat zag Facebook ook dankzij Snapchat gebeuren en kopieerde daarom het format. Zowel Snapchat als Facebook hebben uitgesproken dat de camera het nieuwe toetsenbord is, en de content vanaf nu met de smartphonecamera wordt gemaakt en geconsumeerd.

De kenmerken van het format stories

Stories hebben de volgende kenmerken:

  • Staand en beeldvullend
  • Mobiel: alleen met je eigen mobiel te maken en alleen met je mobiel te bekijken
  • Tijdelijk: 24 uur zichtbaar
  • Een foto of een video van 10 seconden
  • Je ziet aan de streepjes aan de bovenkant hoeveel stories er zijn
  • Door te tikken ga je naar de volgende story, door te swipen ga je door naar de stories van het volgende account
  • Bewerkingsopties als tekenen, schrijven, stickers en emoji’s plakken
  • Locatietagging is mogelijk en hashtags zijn doorzoekbaar

Stories werken zo goed om meerdere redenen

Als je stories bekijkt, word je niet afgeleid. Een story is beeldvullend, waardoor je er helemaal ingezogen wordt. Zeker als iemand de camera voor zijn gezicht houdt en iets vertelt. Dit bevordert de betrokkenheid met de content. Daarnaast is iedereen 24/7 mobiel. Stories zijn absoluut van deze tijd, met onze grote mobiele schermen, veel gigabytes aan opslag en onbeperkte internetbundels om dagelijks vele foto’s en video’s te maken en te bekijken. Het kunnen tekenen en schrijven op de foto, is een functie waarvoor we ooit moesten photoshoppen, maar je ziet gaandeweg dat alle losse functies uit verschillende apps worden geïntegreerd in de socialmedia-kanalen zelf.

Veel marketeers vragen zich af: wat is er nu goed aan dat content verdwijnt?

Tijdelijke content, want we leven in het hier en nu, ook online

De tijdelijkheid is ook een interessante. Veel marketeers vragen zich af wat er nu goed aan is dat content verdwijnt. Het is een toepassing die door de makers van Snapchat bedacht is. Zij waren tieners toen ze de app ontwikkelden en hadden toen niet de kennis en ervaring die wij hebben, namelijk: je wil vindbaar zijn. Daarom bewaar je voor eeuwig en altijd je content. Foto’s bewaar je toch ook in een fotoalbum?

Deze jongens begonnen juist met de vraag: waarom moet alles bewaard blijven online? Wat ik nu doe, is toch volgende week, volgend jaar en over 10 jaar al helemaal niet meer relevant? We maken allemaal zoveel foto’s en video’s, veel mensen zelfs elke dag, als zouden we willen, we hebben geen eens tijd om alles te kunnen bekijken! Daarnaast gaat het om het hier en nu, willen we in het hier en nu leven en content uit het hier en nu bekijken. Dat kan ook, dankzij het internet en social media. Je kunt 24/7 mensen van over de hele wereld volgen en met ze praten. Moet al deze content bewaard blijven? In dit blog van Boris Veldhuizen van Zanten lees je zijn persoonlijk kijk op tijdelijke content en ‘in het moment’ zijn.

Nadeel: geen openbare interactie

Wat stories niet zo sociaal maken, is dat er niet openbaar gereageerd kan worden. Je kunt wel reageren op een story, maar de reactie wordt alleen verstuurd naar degene die de story heeft gemaakt. Daarom is het ook zo belangrijk dat de ‘gewone fotofeed’ van Instagram blijft bestaan. Dat is de enige plek waar je een openbaar gesprek kunt voeren met meerdere mensen tegelijk met behulp van een hashtag. Deze hashtags werken nu ook in stories, alleen worden de verschillende stories niet als een gesprek gebracht. Snapchat heeft hier al iets slims op bedacht: naast ‘mijn verhaal’ kun je nu ook snaps aan ‘ons verhaal’ toevoegen.

Samen stories maken in Snapchat

De mogelijkheid van Snapchat om met vrienden snaps aan een verhaal toe te kunnen voegen, is een briljante zet voor meer betrokkenheid onderling. Het mooie is dat je het gesprek, de gezamenlijke story, nog steeds geheim kunt houden voor de buitenwereld. En dat geheim houden is iets waar de populariteit van Snapchat op is gestaafd: ouders en familie hoeven niet mee te kijken, vinden tieners. Kijk onderstaande video als je wilt weten hoe het werkt.

Accepteer cookies

Overal stories: we moeten van Facebook wennen aan augmented reality

Ook een reden waarom stories op elk platform geïntegreerd worden: wennen aan augmented reality. Augmented reality in stories? Ja! De gezichtsfilters en wereldfilters maken gebruik van de augmentedreality-techniek, ze voegen iets toe aan de werkelijkheid. Facebook legt met het invoeren van stories de basis voor het Camera Effects-platform, dat ze open hebben gezet voor developers om augmentedreality-filters en interactieve ervaringen voor te ontwikkelen.

Stories overal

Wen er maar alvast aan: overal en nergens kun je stories bekijken. Het eerste story-format buiten social media om is al gespot op Mashable, en heten de Mashable Reels. Deze mobiele contentvorm vertelt een verhaal in korte, staande video’s. Ga er ook zelf mee aan de slag, want stories zijn dé content van de toekomst!