Social media

Zo maak je van Facebook Live een effectieve marketingtool [6 tips]

0

Ondertussen is elke marketeer wel op de hoogte van de kracht van video, maar met de constant veranderende socialmediaplatformen kan het nog knap lastig zijn om alle nieuwe ontwikkelingen in je bestaande marketingstrategie te implementeren. Dit zien we vooral terug in het nog magere gebruik van live video’s, zowel op Instagram als Facebook.

Mensen zetten vaak lukraak deze tool in zonder gedegen strategie of plan van aanpak. Het wordt door velen alleen maar ingezet om een gebeurtenis of evenement vast te leggen. Maar ook met realtime videos kun je een hoger doel nastreven. Vooral Facebook Live kan ingezet worden als meer dan een reportagetool en fungeren als een effectieve marketingtool voor jouw bedrijf.

Waarom Facebook Live?

Uit cijfers van Facebook blijkt dat livestreamen kijkers aanspreekt. Ten opzichte van reguliere video wordt er drie keer langer naar live content gekeken. Ook reageren mensen sneller op live video’s en kijkt 1 op de 5 Facebookgebruikers weleens een livestream. Opvallend is dat mensen dus meer betrokken zijn bij live video’s dan video’s die eerder zijn opgenomen en achteraf worden geplaatst. Dit maakt een live video een aantrekkelijke tool binnen een campagne en eentje die momenteel nog zwaar onderschat wordt door marketeers. Volgens een onderzoek van Cisco zal het livestreamen van video’s vooral op mobiele apparaten alleen nog maar meer toenemen.

Het gebruik van Facebook Live heeft als voordeel dat alle kijkers geregistreerd zijn. Dit betekent dat Facebook veel data en informatie over het kijkgedrag heeft, wat weer interessant is voor adverteerders. Daarnaast geeft Facebook in zijn algoritme de voorkeur aan livestreams. Dit zal er automatisch voor zorgen dat meer mensen jouw live video zullen zien dan wanneer je een normale post plaatst. Een mooie manier voor meer organisch bereik via Facebook dus.

Soorten live video’s

Er zijn ontzettend veel manieren te bedenken om live video’s in te zetten voor jouw merk, maar we hebben de meest voorkomende op een rijtje zetten. Live video is een hele goede manier om direct met je klanten in contact te komen en zelfs een echt gesprek te voeren. Je kunt mensen bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen geven, een vragenuurtje houden of een training of evenement delen.

1. Nieuws

Wat vinden jouw volgers interessante informatie? Wat is het laatste nieuws binnen jouw branche? Speel in op het nieuws als je denkt er als expert iets over te kunnen zeggen. Ben je eigenaar van een kapsalon dan kun je bijvoorbeeld de laatste trends bespreken. Ben je werkzaam in de bouwsector en is er een wetswijziging, bespreek dit in je live video en laat mensen meteen vragen stellen aan jou als expert. Daarnaast kun je inspringen als er live nieuws is waar jouw bedrijf of organisatie iets mee te maken heeft.

Protesters demand climate justice in Paris at red lines action #d12 #cop21

Geplaatst door AJ+ op zaterdag 12 december 2015

Accepteer cookies

2. Q&A

Een van de beste manieren om interactie met je klanten te stimuleren is door een live Q&A te organiseren. Regel zelf een interessante gast of een expert vanuit je eigen bedrijf waar men vragen aan kan stellen.

Chatting with Amy Cuddy about power and presence, with a surprise visit from Susan Cain

Geplaatst door Adam Grant op dinsdag 1 maart 2016

Accepteer cookies

3. Evenementen

Natuurlijk is Facebook Live de uitgelezen plek om je evenementen te streamen. Hiermee bedoelen we niet alleen concerten of festivals, maar ook simpelweg een conferentie of lezing. Zorg er dan wel voor dat er ook iemand beschikbaar is om live te reageren op de comments onder de video of regelrecht in de camera, anders is het simpelweg een registratie en levert de livestream weinig interactie op. Stream je een concert, dan is het altijd handig om een gedegen presentator hiervoor in te huren.

Dance Craze Battle: LIVE!

Geplaatst door BuzzFeed op donderdag 3 maart 2016

Accepteer cookies

4. Behind-the-scenes

Misschien wel de meest populaire soort social content: behind-the-scenes. Laat mensen zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat binnen jullie bedrijf. Dit kan echt van alles zijn en ligt natuurlijk heel erg aan het soort bedrijf. Ben je een restaurant dan kun je bijvoorbeeld een behind-the-scenes video maken van een avond in de keuken. Ben je een groot schoenenmerk dan ga je live tijdens een fotoshoot voor de nieuwe collectie of tijdens de launch party.

Our first-ever LIVE tour of the DD test kitchen + a big announcement for engaged Valentines!

Geplaatst door Dunkin' Donuts op donderdag 11 februari 2016

Accepteer cookies

5. Tips en how-to’s

YouTube staat er vol mee, tips&tricks, how to’s, demonstraties enzovoorts. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon live. Het behoeft wel wat voorbereiding en het liefst een script dat van tevoren geoefend is. Het is natuurlijk veel leuker om live bijvoorbeeld een gerecht te maken of een demonstratie te geven van jouw nieuwe boekingssysteem en jouw kijkers realtime te vragen wat ze er van vinden en hun vragen te beantwoorden.

Martha is Live with Seth Meyers from Late Night with Seth Meyers for a special Valentine's Day show. Pretzel making, mustard dips and a delicious bourbon cocktail. https://bit.ly/1SLDWqw

Geplaatst door Martha Stewart op vrijdag 12 februari 2016

Accepteer cookies

Live video draait om interactie. Wees dus creatief en verzin aansprekende content waardoor je je kijker betrekt bij je video. Een statische video van een gebeurtenis kan net zo goed achteraf geplaatst worden. Creëer content waarmee je je kijkers het gevoel geeft dat ze er zelf bij zijn.

Facebook Live tips & tricks

Om Facebook Live als een effectieve marketingtool in te zetten, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Be prepared

We beginnen meteen bij het belangrijkste punt. Om een livestream interessant te houden is het belangrijk dat er een planning klaarstaat voor wat er tijdens de stream gefilmd gaat worden. Het is live, dus het kan natuurlijk niet opnieuw. Ook het filmen van een evenement moet voorbereid worden, omdat je natuurlijk alle aspecten wilt laten zien en meerdere cameraposities moet innemen. Een livestream vanaf een statisch punt is niet meer dan een webcam en creëert weinig interactie met de kijker. Daarnaast is het goed om van tevoren te bepalen hoelang je live stream zal gaan duren, zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten.

Door langer te streamen, tot het maximum van 30 minuten, bereik je meer mensen. Door de likes en reacties in de tijdlijn van vrienden van de kijkers krijg je als het ware een dominoeffect. Facebook heeft daarnaast zelf even de tijd nodig om aan iedereen in jouw netwerk te melden dat jouw livestream begonnen is. Je wil voorkomen dat mensen je live video pas tegenkomen op het moment dat hij alweer voorbij is. Probeer dus een live stream van minimaal 10 minuten voor te bereiden.

Weet je niet zeker hoe je livestream gaat uitpakken? Dan geeft Facebook je de optie om te oefenen. Bij het aangeven van wie jouw posts kan zien kies je voor ‘alleen ik’. Vervolgens kun je de livestream aanzetten, opslaan en terugkijken hoe het op beeld overkomt. Wellicht moet je de achtergrond aanpassen of het licht en de audio wat harder zetten. Practice makes perfect!

2. Promoten

Kondig de uitzending altijd van tevoren aan, zodat mensen hier rekening mee kunnen houden en je meer kijkers trekt. Doe dit bijvoorbeeld 24 uur van tevoren en nog eens een uur van tevoren. Als je het te lang voor de live-uitzending doet, zijn mensen het alweer vergeten. Promoot de uitzending niet alleen op Facebook, maar ook op al je andere social media en bijvoorbeeld je website of nieuwsbrief. Kies een uitzendtijd waarvan je denkt dat je zoveel mogelijk kijkers kunt trekken. Stream je dus juist in het weekend of tijdens normale werkdagen?

3. Connectie maken

Controleer van tevoren of je een goede verbinding hebt. Als de verbinding te zwak is, loop je de kans dat je uitzending halverwege stopt of dat je überhaupt niet kan beginnen. WiFi is het meest ideaal, maar een sterke 4G-connectie kan ook goed werken. Check van tevoren altijd je internetsnelheid om zeker te weten dat je niet halverwege voor verrassingen komt te staan.

4. Voeg een beschrijving toe

Voordat je op de ‘LIVE gaan’-knop drukt kun je de video nog een beschrijving geven. Door hier een pakkende tekst toe te voegen zorg je ervoor dat je de aandacht van potentiële kijkers trekt en een korte samenvatting geeft van wat ze te zien krijgen in deze livestream. De kans is groot dat jouw stream terechtkomt op pagina’s van mensen die jouw merk nog niet kennen. Haal ook deze mensen over om te kijken. En vergeet niet je locatie te taggen zodat je livestream terecht komt op de Facebook Live Map.

5. Interactie

Begin in ieder geval door je kijkers te begroeten. Het zal waarschijnlijk even duren totdat je reactie krijgt, omdat iedereen pas net de melding krijgt dat de uitzending begonnen is. Leg daarom aan het begin van de video goed uit waar de uitzending over gaat. Vraag ook altijd even of men zich wil inschrijven voor jouw live video’s. Zo weet je zeker dat er meer mensen zijn die de volgende keer een notificatie krijgen van jouw video.

Vervolgens start je met de echte inhoud van je uitzending. Zorg ervoor dat je tijdens het live event vaak reageert op vragen of opmerkingen die binnen komen en benoem de mensen bij naam. Als men ziet dat je de vragen beantwoordt, zullen anderen eerder geneigd zijn ook een vraag te stellen. Wordt er even geen vraag gesteld? Scroll dan gewoon terug naar een vraag die je eerder hebt overgeslagen. En vraag je kijkers aan het eind van de uitzending natuurlijk nogmaals om je pagina te liken en zich in te schrijven voor jouw live videos.

Na je uitzending wordt je video geplaatst op je tijdlijn. Mensen kunnen dan nog steeds reageren op de video. Neem daarom ook de tijd om op een later tijdstip nog te reageren op deze vragen en opmerkingen.

6. Delen

Om meer kijkers naar je stream te trekken, maar ook om ervoor te zorgen dat ze vaker terugkomen, raden we aan om iets weg te geven tijdens je live uitzending. Je kunt ervoor kiezen een specifiek product weg te geven of misschien wel een persoonlijke workshop. Ze maken kans op dit cadeau als ze jouw stream delen. Als ze jouw stream delen, zal je kijkersaantal nog verder groeien van honderd views naar duizenden views.

Start vandaag!

De beste tip die we je kunnen geven is: begin vandaag. Ga meteen op zoek naar de beste manier voor jouw merk om Facebook Live in te zetten als marketingtool. Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Live events gaan niet altijd zoals gepland, maar elke keer dat je het doet kom je weer tot nieuwe inzichten om beter met je publiek om te gaan. De data die Facebook levert na een uitzending zal je nog meer inzicht geven in jouw publiek en hun kijkgedrag. Tijd om met deze nieuwe informatie weer een nieuw Facebook Live event in te plannen!