Customer experience

Google Fred ❤ relevantie: voorkom een SEO-penalty

0

De tijd waarin een slimme toepassing van zoekwoorden en meta descriptions direct leidde tot een hogere ranking in Google, is voorbij. De komst van Google’s algoritme-update Fred – die als opvolger van Penguin in maart werd uitgebracht – maakt relevante content op websites belangrijker dan ooit. Nu Fred enkele maanden heeft rondgesnuffeld op het web, worden de structurele gevolgen goed zichtbaar. En die liegen er niet om: er zijn grote verschuivingen in de rankings. Fred rekent genadeloos af met websites die vol staan met waardeloze content en advertenties en die zich bezighouden met het misleiden van de Google-robots. Rigoureus typetje, die Fred.

Klassieke SEO-trucs werken niet meer

In de beginjaren van de zoekmachineoptimalisatie was slechts het inzetten van een paar slimme SEO-trucjes al voldoende voor een hogere ranking, maar die tijden zijn veranderd. Het verkleinen van afbeeldingen, het invullen van metatags en keyword tags en de geüploade content voorzien van goede naamgeving, maken anno 2017 niet meer het verschil. Nog altijd gaat veel theorie in op het zogenaamde SEO-schrijven. Hierbij gaan we ervan uit dat de gekozen zoekterm in bepaalde mate en op specifieke plekken in de tekst terug moet komen. Alleen daarmee red je het al lang niet meer. Het vergroten van de organische vindbaarheid vraagt om een integrale aanpak.

Nog meer focus op relevantie

Het is belangrijker dan ooit om content relevant te maken voor bezoekers, in plaats van voor zoekrobots. Het steeds groter wordende belang van relevante content is natuurlijk al een tijd zichtbaar. En de Fred-update zorgt voor nog meer focus op relevantie.

Activiteiten zoals cloaking (het vertonen van een andere website-inhoud aan de Google-spiders dan aan websitebezoekers van vlees en bloed), het plaatsen van verborgen zoekwoorden en links en het inzetten van automatisch gegenereerde content kunnen zelfs resulteren in een penalty. Dit houdt in dat Google een website bestraft door de ranking te verlagen of door de website zelfs helemaal niet meer op te nemen in de zoekresultaten. En in plaats van het verbeteren van de vindbaarheid, bereik je dan juist het tegenovergestelde.

Doorontwikkeling van het algoritme

Google past regelmatig haar algoritme aan, zo blijft de competitie eerlijk. Per jaar voert Google zo’n 500 tot 600 aanpassingen door in haar algoritme. Vaak betreft het kleine aanpassingen, maar een enkele keer gaat het om een meer drastische aanpassing die invloed heeft op de essentie van SEO, zoals het geval is bij ‘ome Fred’.

Accepteer cookies

Google zelf is vaak niet transparant over de precieze wijzigingen in de zoekmachinealgoritmes, waardoor het een soort black box blijft. Optimalisatie heeft dan ook een hoog trial-and-error-gehalte. Google-analist Gary Illyes gaf de volgende toelichting op Fred: “Websites die de impact van onze update voelen, móeten die ook voelen. Wat ze doen, is namelijk in strijd met onze Webmaster Guidelines.” In de richtlijnen waar hij op doelt, wordt uitgelegd waarom websites worden getroffen door een Google-maatregel, zoals een verlaging of een verwijdering van een ranking.

Wat wil Fred van ons?

Relevantie is bij Google – en dus ook bij Fred – de sleutel. De zoekmachinegigant maakt korte metten met websites die resulteren in slechte gebruikservaringen. Google rekent af met websites die irrelevante content bieden, die veel advertentieruimte verkopen, die veel betaalde affiliate links opnemen naar derden en die zwaar content-gedreven (of zelfs geautomatiseerd) zijn.

Er zijn quick wins die je website Fred-proof kunnen maken. Denk aan het verminderen van het aantal advertenties boven de vouw en aan het verwijderen van backlinks met slechte kwaliteit. Maar de belangrijkste verschuiving heeft betrekking op content. Relevante content gaat een nog grotere rol spelen. Voor de zoekers is dit een positieve ontwikkeling. Misleiding wordt steeds moeilijker – en dus wordt de kans steeds groter dat de content die hoog in de zoekresultaten getoond wordt, ook daadwerkelijk relevant is.

Fred checkt de relevantie

Google herkent synoniemen, scant hyperlinks én de content die daarachter hangt, beoordeelt of meta descriptions relevant zijn of niet, scant of de content uniek is, en ga zo maar door. Zorg dus dat links in teksten een logische naam hebben. Zorg dat de content waar de link naar verwijst, gelinkt is aan het onderwerp van de tekst. En zorg dat koppen relevante woorden bevatten. Gebruik dus niet de link ‘klik hier’, maar een link zoals ‘de meest recente Google update’.

Wat voornamelijk opvalt, is dat websites die meer gericht zijn op het genereren van directe omzet (bijvoorbeeld via advertenties en affiliate links) dan op het bieden van inhoudelijke informatie, aanzienlijk lager gerankt worden. Veel eerder al pakte Google de zogenoemde Black Hat SEO (het doelbewust misleiden van de Google-algoritmes) hard aan, maar Fred grijpt dus in binnen het grijze gebied dat nog altijd bestaat. Sites die werkelijk waarde toevoegen voor hun bezoekers, zullen door deze update een (nog) betere ranking krijgen. Simpelweg omdat de Fred-update erop gericht is om sites die (bewust of onbewust) meer aandacht hebben voor hun eigen belang, worden afgestraft.

Maak je site Fred-proof

Zoals gezegd geeft Google nooit een uitgebreide toelichting op de ins-en-outs van het algoritme en de aanpassingen daarvan. Zelfs het uitbrengen van een update wordt vaker niet dan wel door Google gecommuniceerd, laat staan dat Google aangeeft wat je precies moet doen en laten om jouw ranking naar aanleiding van zo’n update te verbeteren. Daarom heb ik een aantal concrete tips uitgewerkt, waarmee je jouw website ‘Fred-proof’ maakt:

  • Kies niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit. Relevante content is meer dan ooit bepalend: zorg dat je goed in kaart hebt waar de interesses van jouw doelgroep liggen en pas je content daarop aan. Hiervoor kun je Google Analytics goed gebruiken. Je kunt dan bijvoorbeeld zien welke content het meest gelezen wordt en welke juist niet.
  • Beperk de advertentieruimte die je op jouw website beschikbaar stelt tot een minimum, zeker ‘boven de vouw’.
  • Zorg ervoor dat je backlinks van goede kwaliteit zijn. Google Analytics biedt daar duidelijk inzicht in.
  • Wees behoudend met het plaatsen van affiliate links. Plaats je ze wel, pas dan de nofollow-tag toe.
  • Zie je – op bovenstaande zaken na – veel verbeterpunten voor je eigen website? Voer deze dan gefaseerd door en wees voorzichtig met het drastisch aanpassen van bestaande content. Dat kan weleens een tegengesteld effect hebben. Ga dus ook niet onvermoed aan de slag met het verwijderen van allerlei content.

Ik ben benieuwd: heb jij het effect van Fred gemerkt? Laat het weten via de reacties.